[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 196
113
Afganisztán lakosainak 27%-a tadzsik, 9%-a a velük rokon hazara. Elég jó eséllyel nem pastuk a repülőgépen lévők. (Pastu a lakosság 42%-a.)
Taskent Uzbegisztán fővárosa, tadzsik mit csinálnának Uzbegisztánban. Tadzsikisztánban meg pláne. Tadzsikisztán/főleg( és Uzbegisztán is szegény ország. Oroszországban dolgozó tadzsikok és üzbégek tartják el mindkét államot tulajdonképpen.
 
  • Tetszik
Reactions: enzo and antigonosz

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
"Az eset kapcsán az Independent emlékeztet, hogy 1990-ben történt egy hasonló baleset, csak akkor a szélvédővel együtt a pilóta is kirepült. A kollégái a bokájánál fogva tartották az ablakból kilógó pilótát a kényszerleszállásig, így megmentették az életét."
Akkor mégiscsak jól emlékeztem rá ! :D

Köszi !
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
"Az eset kapcsán az Independent emlékeztet, hogy 1990-ben történt egy hasonló baleset, csak akkor a szélvédővel együtt a pilóta is kirepült. A kollégái a bokájánál fogva tartották az ablakból kilógó pilótát a kényszerleszállásig, így megmentették az életét."
Ha jól emlékszem "filmszakadása" lett a pilótának, minden emléke elveszett az incidensről. Valószínűleg az agya túlhűlése miatt volt ez. Ez is segített a túlélésében, ahogy a jeges vízben meghalók majd ujjraélesztettek esetében is.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 385
23 122
113
Elmondod majd mi volt benne?
Persze!
A lényeg tömören:

Egy magyar kapcsolatú dubai székhelyű biztonsági cég alkalmazottai a magyarok (26 fő)( akik a holland követséget védték.
A hollandok vasárnap hajnalban előzetes bejelentés nélkül leléptek, hátrahagyva a magyarokat (tipikus holland módszer lásd srebrenica).
A magyarokat egy reptér melletti hotelbe mentek ahol a KARDA Securitynek segítettek visszaverni a tálibokat, akik túl közel jöttek a reptérhez.
A PMC azt állítja hogy a tálibok halomra lövik az embereket.
A britek valóban ott vannak de nem mondta a fickó hogy nekik segített volna.
Várja a kimenekítést.

Akit érdekel a PMC téma, annak ajánlom ezeket a könyveket


 
W

Wilson

Guest
Egy pakisztáni véleménye: A tálibok ideológiája ellen vagyunk. A tálibok azonban a legkevésbé Pakisztán-ellenes csoportok Afganisztánban (sok afgán nem szereti Pakisztánt a földvitával kapcsolatos történelmi okok miatt).
Célunk Pakisztánbarát kormány felállítása Kabulban, hogy megfeleljen a stratégiai és geoökonómiai követelményeknek. A tálib kormányzás megakadályozza India növekvő hegemóniáját az országban, lehetővé téve Pakisztán számára a stratégiai mélység elérését. Ezenkívül határozott gazdasági okai vannak annak, hogy Pakisztán miért akarja a tálibok hatalmát Afganisztánban. A TAPI gázvezetéket a kilencvenes években akarták létrehozni, és könnyen megépíthető most, hogy a tálibok hamarosan nemzetközi elismerést szereznek. Ez azt jelenti, hogy Pakisztán energiaszükségleteit úgy elégítik ki, hogy Türkmenisztánból szénhidrogén-tartalékot nyernek. Ez állítólag a világ egyik legfontosabb energetikai jellemzője, amely megegyezik az Arab -félsziget olajkészleteivel. Ha Pakisztánt összekapcsolnák Közép -Ázsiával, gyakorlatilag minden közép -ázsiai ország (Tádzsikisztán, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Kazahsztán stb.) Nagymértékben függne Pakisztántól, és így befektetne Pakisztán társadalmi -gazdasági fejlődésébe. A kínai pakisztáni gazdasági folyosót (CPEC) ez is erősíteni fogja. Kína és Oroszország is közelebb lépett Pakisztánhoz, elismerve geopolitikai jelentőségét.
Az afgán nemzet valutájának gyengülését tapasztalja, és nagyobb valószínűséggel fogadja el Pakisztán rúpiáját. Ez erősítené a jelenleg gyengült rúpiát. Az afgán nemzeti újjáépítést szintén pakisztáni vállalatok fogják vezetni, lehetővé téve Pakisztán számára, hogy lendületet érjen magas hozzáadott értékű vállalatai számára. Az exportvezérelt modell elengedhetetlen a gazdasági növekedéshez.
Nicsak,nicsak hirtelen mennyi jelentkező lett aki Afganisztánban a korlátlan lehetőségek földjét látja:),egyedül csak a "b...f..sz" amcsik voltak képesek elégetni 2,5billió amerikai dollárt, hogy utána dicstelenül húzzanak haza az ígéret földjéről:).
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Sajnos nem. A pilóta még kint csüngve meghalt. Azért fogták veszettül, mert ha elengedik leszakította volna függőleges vezérsíkot a teste.
A pilóta túlélte. Lehet volt hasonló eset, amire te gondolsz és amiről mi nem tudunk s nem arra gondolunk, de ebben az esetben a British Airwaysnél a pilóta túlélte.
 
  • Imádom
Reactions: Leonidas

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Afganisztán lakosainak 27%-a tadzsik, 9%-a a velük rokon hazara. Elég jó eséllyel nem pastuk a repülőgépen lévők. (Pastu a lakosság 42%-a.)
A hazarák alapvetően turko-mongol eredetűek és nem iráni tadzsikok. Nyelvileg mindkét nemzetiség dari nyelvű.
A-fasiszta-Hezb-e-Wahdat-fegyveresei-zs-km-nyra-v-rnak-Kabul-egyik-utc-j-ban-Ezt-a-p-rtot-az-ir-ni.jpg
Hazara harcos a 1990-es évek első felében Kabulban
hazara-k-lyk-k-kabul1995.jpg

hazara kölykök Kabulban 1995-ben
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 176
8 015
113
Taskent Uzbegisztán fővárosa, tadzsik mit csinálnának Uzbegisztánban. Tadzsikisztánban meg pláne. Tadzsikisztán/főleg( és Uzbegisztán is szegény ország. Oroszországban dolgozó tadzsikok és üzbégek tartják el mindkét államot tulajdonképpen.
Akkor az oroszoknál a helyük. :p Vagy mehetnek a rokonokhoz (valószínűsítem, hogy ott mégis jobb a helyzet.) Mellesleg akár üzbégek is lehetnek a gépen. Afganisztán lakosainak kb. 10% üzbég.
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
Mindenki azt irja, hogy nem lehet Afganisztánban nyugati demokráciát épiteni, meg, nem lehet elfoglalni.
Nagyon nem értek ezzel egyet.
Ha lenne akarat bármelyik iszlám országot Afganisztánt is meg lehetne változtatni.
Recept is van.
Ha senkibek nincs ötlete szivesen leírom hogyan kell ezt.... :)))
 
  • Tetszik
Reactions: tomcat1

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 844
65 504
113
Brittek hozzák oket vissza Európaba. Az éjszaka folyamán kisegítették a britt katonáknak a reptér vedelmében, mivel túl kozel jottek a tálibok - most mondták az ATV-n. Amúgy állítolag ezeken kívul is még vannak ott magyarok.
Pedig mindenkinek megmondtak ne menjen oda...
En latom erdekesnek hogy csupa ellenzeki hirportal exkluzivozik a kint rekedt zsoldosokrol?
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby
W

Wilson

Guest
"Thomas Polgar, aki 2014-ben halt meg, az akció irányítása mellett a nagykövetségen segített az embereknek átjutni a kerítésen és közben folyamatosan semmisítette meg az iratokat. Mielőtt maga is felszállt volna egy helikopterre és tönkretette volna a távírógépet is, elküldött egy utolsó üzenetet, amelynek legfontosabb mondatai így szóltak:"

"Hosszú harc volt és elvesztettük. Ez az Egyesült Államok történetében egyedi eset nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok megszűnt világhatalomnak lenni. Ugyanakkor a vereség súlyossága és a körülmények arra késztetnek minket, hogy alaposan kielemezzük azokat az átgondolatlan intézkedéseket, amelyek a nagyszabású erőforrások, beleértve a humán erőforrást, befektetése ellenére meghatározták az itteni szereplésünket. Azok, akik nem emlékeznek a múltra, arra kárhoztatnak, hogy megismételjék azt. Reméljük, hogy nem lesz még egy Vietnámunk és megtanultuk a leckét. Saigon búcsúzik."

https://24.hu/kulfold/2021/08/17/vietnami-haboru-saigon-eleste-usa-helikopter-mentes-foto/
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 092
113
Borrell: fel kell vennünk a kapcsolatot az új afgán vezetéssel
Forrás: https://kuruc.info/r/4/232481/

Tálib szóvivő: a nőknek lehetőségük lesz dolgozni és tanulni, de csakis az iszlám törvények keretein belül
Forrás: https://kuruc.info/r/4/232478/

"A Nyugat romokban hever. Rosszul ítéltük meg a tálibok erejét, és ez egyértelmű kudarc" - jelentette ki Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter kedden, az uniós külügyminiszterek online találkozója előtt Bécsben az afgán konfliktus kapcsán.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/232476/

Lavrov: Oroszország nem siet a tálibok elismerésével
Forrás: https://kuruc.info/r/4/232475/

Államtitkár: minden magyart biztonságosan hazajuttatnak Afganisztánból
Forrás: https://kuruc.info/r/2/232472/
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 844
65 504
113
He he, hat mas valasztasuk nem igen volt mint "segiteni megvedeni a repteret" Le megse mosogathattak a fuvart, ha meg ottmaradnak a Talibanairlines nem tudja hazafuvarozni oket. De egy jo filmet lehetne forgatni belole, dokut mindenkeppen. Amugy lesz egy rakas hosies film errol mert Hollywoodban is fel kell dolgozni a buktat valahogy. Meg az is lehet az Expandlebes 8-at errol forgatjak.
Tisztelt Nemzeti Filmintézet!

Ebből filmet lehet készíteni. Van benne egy öszeomló állam, Kabul végnapjai, gyakorlatilag a Nyugat döbbent fejvesztett kivonulása , geopolitikai dráma... Eközben egy magyar csapat, gyakorlatilag elárulva/ csebenhagyva, de ők - ha már ott vannak - segítenek a brit katonaságnak megvédeni a repteret ...pátosz, hősiesség, jó lezárás.

Vannak jó magyar forgatókönyvírók, még akciófilm rendezők is..
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 176
8 015
113
Mindenki azt irja, hogy nem lehet Afganisztánban nyugati demokráciát épiteni, meg, nem lehet elfoglalni.
Nagyon nem értek ezzel egyet.
Ha lenne akarat bármelyik iszlám országot Afganisztánt is meg lehetne változtatni.
Recept is van.
Ha senkibek nincs ötlete szivesen leírom hogyan kell ezt.... :)))
Oda nyugati demokráciát csak Nagy Sándor tudott exportálni. Elég rövid időre....
 
W

Wilson

Guest
Megy a kínkeserves szerecsenmosdatás, de valahogy meg kellene találni a bűnbakot:


Azért két dolgon eltűnődtem:

Húsz év folyamatos pénzlocsolás és demokratikus értékrendek exportálása után, egy "szép" hétfői napon megesett csúfos menekülés képeit követően hirtelen minden véleményvezér rájött, hogy "Afganisztánban nem lehet demokráciát építeni. Afganisztánban törzsi struktúra és korrupció van. Afganisztán nem értheti meg a Nyugat." Ez csak most hétfő óta derült ki? Júniusban még pride hónapot ünnepelt a kabuli amerikai nagykövetség!

Van a cikkben egy idézet egy amerikai ex-katonától:

„A hozzám hasonló katonatisztek azt hitték, hogy egy ütőképes afgán biztonsági erőt építünk. Mit rontottunk el? Rengeteget mindent. (…) Az iraki bevetéseimtől kezdve az Afganisztánban töltött időkig a nagyobb rendszerszintű problémákkal soha nem foglalkoztak igazán. Nem sikerült sikeresen felépítenünk az iraki és afgán erőket mint intézményeket. Nem sikerült létrehoznunk a szükséges infrastruktúrát, amely hatékonyan kezelte volna a katonai oktatást, a kiképzést, a fizetési rendszereket, a karrierépítést, a személyzetet, az elszámoltathatóságot – mindazokat a dolgokat, amelyek egy professzionális biztonsági erővé tették volna őket. A hat hónaptól egy évig terjedő turnusokban cserélődő csapatokkal nem tudtuk megoldani az iraki és afganisztáni hadsereg és rendőrség előtt álló súlyos problémákat: a végletes korrupciót, a morál zuhanását, a drogfogyasztás elharapózását, az elmaradott karbantartást és az alkalmatlan logisztikát. Nagyon jól felkészítettük a szakaszokat és századokat a rajtaütések végrehajtására és az ellenőrzőpontok működtetésére, de mögöttük kevés háttér működött. Beszédes, hogy ma Afganisztánban a legjobb alakulatok a különleges erők kommandósai, kis csapatok, amelyek bátran és nagyszerűen teljesítenek – de a támogató intézményrendszer ellenére, nem pedig annak köszönhetően. (…) Nem a megfelelő embereket küldtük, nem készítettük fel őket jól, és nem jutalmaztuk őket utána. Idegeneket váltogattunk akár egyéves turnusokban, és elvártuk tőlük, hogy kapcsolatokat építsenek ki, majd leváltottuk őket. (…) Afganisztánban nem egy 20 éves háborút vívtunk; 20 összefüggéstelen háborút vívtunk, évről évre, irányérzék nélkül.”

Szóval a Nyugat csak szórta a pénzt, de nem figyelt az afgán haderőre rendesen oda. Nem figyelt oda, hogy az afgán haderő rossz. Na ez a brutális csúsztatás.
Ez a tipikus bújtatott önfelmetés minősített esete: " Az összes bűnünk, hogy hagytuk őket hibázni..."

Nos, akkor lapozzunk vissza 11 évvel korábbra, egy 2010 szeptemberi íráshoz, ahol is egy amerikai ezredes azon van kiborulva, hogy az afganisztáni nyugati haderő az lényegében egy multikulti, bürokrata bullshit társulat, ahol többet ér a jó PowerPoint prezentáció az előmenetelben, mint a valós katonai teljesítmény:


Persze, 2010 már régen volt, el is felejtettük, hogy már akkor milyen komoly kritika érte az öncélú karrierkatonákat, akik egész nap csak a légkondis konténertáboraikban tolják a corporate bullshit-et.
18476.jpeg


:)