A katonaság azt mondta, hogy nem lesz robbanás, de elmenekült.....
Illusztráció: KazTAG hírügynökség.
Egy túlélő tűzoltó, aki részt vett a katonai raktárakban történt robbanások következményeinek felszámolásában a kazahsztáni Zsambil régióban, elmesélte, mi történt a tűzoltás pillanatában - jelentette ma, augusztus 30-án a KazTAG hírügynökség. "Ott voltak a tűzoltók és a mentőszolgálat munkatársai. Sok katona nem volt ott. A katonaság elmenekült. Amikor vizet adtunk, a katonaság egy oszlopba gyűlt, és elhagyta a helyet. Nem volt katonaság a környéken, ahol voltunk, talán néhányan, de sokan összecsomagoltak és elmentek, nem akartak segíteni nekünk. Csak néhányan maradtak, amikor kitört a nagy tűz.
Feletteseink megkérdezték: "Van ott robbanóanyag?" Ekkor már közvetlenül az ajtók előtt dolgoztunk. A harmadik járműben ültem, amelyik megérkezett. Feletteseink megkérdezték a katonaságot: "Mi van itt?" Azt mondták nekik: "Nem lesz robbanás". Ezután hallottam a fülembe, hogy TNT van. Aztán megkérdeztem egy nagydarab férfit: "Fel fog robbanni?". Azt válaszolta: "Nem, nem fog felrobbanni, ez semmiség." De észrevettem, hogy elkezdett hátrálni" - mondta egy Almaz nevű tűzoltó.
Tisztázta, hogy az említett magas férfi, aki elsétált onnan, ahol a beszélgetés zajlott, egy ezredes volt.
"Mire eloltottuk a tüzet, már repkedtek a golyók. Az őrség vezetője elmondta nekünk: "Lassan lépjetek hátrébb, legyünk óvatosak srácok, itt valami nem stimmel." Az őrség vezetője megérezte, hogy valami történt, és azt mondta, hogy húzódjunk vissza. Amikor az első tartálykocsiból kifogyott a víz, és mi a másodikkal jöttünk vissza, robbanás történt" - tisztázta a tűzoltó.
Elmondása szerint a tűz oltásának folytatására a parancsot az ügyeletes tűzoltóparancsnok adta, megjegyezve, hogy nem tudja, kitől kapta a parancsokat. Almaz szerint a DSPT vezetője végül meghalt, akárcsak több más ember, aki az incidens helyszínén tartózkodott. "A robbanás előtt a DSPT vezetője utasításokat adott az őrségünk vezetőjének. Az őrségvezetőnk odarohant a Kamazhoz, kinyitotta az ajtaját. Abban a pillanatban a DSP főnökére néztem, aki középen állt, és ekkor robbanás történt.
A Kamaz legközelebbi ajtaja nyitva volt, a robbanás másik ajtón keresztül átdobott minket. Ezután tűz ütött ki. Forró és sötét lett. Letakarva feküdtünk. Mindkét szememre megvakultam. Ekkor az őrség vezetője kiabálással rám talált, kirángatott, és a beton mögé dobott, majd egy másikért ment" - mondta a tűzoltó.
Ekkor Almaz szerint újabb robbanás történt. A karjai eltörtek, és biztonságos távolságba vonszolták. Maga az őrsparancsnok súlyosan megsérült, és az intenzív osztályon ápolják - magyarázta a tűzoltó.
"Azt hiszem, sok főnökünk egyszerűen nem tudta, félrevezették őket abban a hitben, hogy nem lesznek robbanások. A legtöbb ember a mi emberünk voltak - a tűzoltók. Nem volt ott katonai személyzet. Volt ott néhány katonai egyenruhás személy. Amikor beléptünk a katonai egységbe, két ember volt az első poszton, kettő a második poszton és kettő a harmadik poszton. Amikor megközelítettük azt a helyet, ahol később a robbanás történt, hárman vagy négyen voltak.
Egy tartály állt ott, amelyikből a tüzet akarták oltani. De semmi sem jött ki belőle. A katonák tekintetén látszott, hogy pánikba estek és megijedtek, úgy tűnt, mintha rejtegetnének valamit" - zárta a mondanivalóját Almaz.
Colonelcassad