[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://kiszo.net/2021/09/09/az-ev-vegere-egymillio-donbaszi-lehet-orosz-allampolgar/
"Az év végére egymillió donbászi lehet orosz állampolgár
Oroszország célja, hogy az év végére az ideiglenesen megszállt kelet-ukrajnai régióban egymillió személy rendelkezzen orosz személyazonossági igazolvánnyal – tájékoztat az UNIAN.
A Kreml döntésének hátterében a jövő héten esedékes oroszországi parlamenti választások állnak, melybe – a Kreml döntése alapján – bekapcsolják a megszállt területek lakosságát is.
„Putyin számára fontos annak bizonyítása, hogy ott teljes jogú orosz állampolgárok élnek. Hogy nem csak egyszerűen kiadták nekik az orosz személyi igazolványt, hanem részt vesznek az Állami Duma megválasztásában. Azaz, ezek az emberek az Orosz Föderáció teljes értékű állampolgárai, s ők (Moszkva) kötelesek fellépni értük, ha valami történik” – magyarázta Pavlo Liszjanszkij, a Keleti Jogvédő Csoport alapítója.
Az UNIAN emlékeztet: Oroszország 2019-től mostanáig a megszállt területen 600 ezer személyi igazolványt adott ki. Más források szerint Donbászon az orosz állampolgársággal rendelkezők száma már most legalább 100 ezerrel több.§
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://index.hu/kulfold/2021/09/09...z-integracio-allamszovetseg-putyin-lukasenka/
"Már nincs kiút a Nagy Medve öleléséből? Áttörés Oroszország és Belarusz összeolvadásában
Ismét Moszkvában járt Aljaknszandr Lukasenka belarusz elnök, ahol megállapodott orosz hivatali kollégájával, Vlagyimir Putyinnal abban, hogy fokozzák a két ország politikai és gazdasági integrációját.
EZ LÉNYEGÉBEN BELARUSZ OROSZORSZÁGBA TÖRTÉNŐ BEOLVADÁSÁT JELENTENÉ.
Örömmel jelentem be, hogy mind a 28 programban megállapodásra jutottunk – közölte Vlagyimir Putyin
a belarusz államfővel folytatott megbeszélések után.
Ezek az úgynevezett programok arra irányulnak, hogy a két ország monetáris és gazdaságpolitikája, fizetőeszköze egységessé váljon, és ami még ennél is fontosabb: EGYESÜLJÖN TÖRVÉNYHOZÁSUK.
Így pedig testet öltene Moszkva régóta dédelgetett álma, az úgynevezett Államszövetség.
Kritikusok ezt úgy értékelik, hogy Aljakszandr Lukasenka a további orosz politikai, gazdasági és anyagi támogatásért, illetve azért, hogy büntetlenül megússza a tavaly augusztusi elcsalt választások utáni tüntetések brutális leverését, eladta az országot Moszkvának. Elemzők szerint azzal, hogy minden áron hatalomban akart maradni és elvágta magát a Nyugattól, beletáncolt a Nagy Medve ölelésébe, amiből nem fog tudni már szabadulni.
Mások szerint Lukasenka megint csak hitegeti Putyint, és nem fogja végrehajtani a szóban forgó programokat."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://rusnext.ru/news/1631218265248661
"Putyin bejelentette, Oroszország és Belorussia mind a 28 uniós programjában megállapodás született

Oroszország és Belorussia megállapodott a két állam mind a 28 uniós programjáról - közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön, miután Belorus kollégájával, Alekszandr Lukasenkóval tárgyalt a Kremlben.
"28 úgynevezett uniós programról van szó, amelyek célja Oroszország és Belorussia jogszabályainak egységesítése a gazdaság különböző területein, a két ország gazdasági szereplőinek feltételeinek összehangolása, a közös pénzügyi és energiapiacok, a közlekedési tér, a közös ipar- és agrárpolitika kialakítása és végrehajtása. Ma elégedetten állapítom meg, hogy mind a 28 programról megállapodás született" - mondta Putyin.

Elmondása szerint az Oroszország és Belorussia Uniós Állam Legfelsőbb Államtanácsának ülésére, amelynek az uniós programokat kell jóváhagynia, még 2021 vége előtt sor kerül.
"A tervek szerint holnap az Uniós Állam Minisztertanácsának Minszki ülésén hagyják jóvá, majd jóváhagyásra benyújtják az Uniós Állam Legfelsőbb Államtanácsa elé, amelynek ülését még az év vége előtt tervezik" - mondta az orosz vezető.
Kifejtette, hogy megállapodott Lukasenkóval, hogy "megnézik a menetrendeket, és meghatároznak egy többé-kevésbé megfelelő időpontot".
Putyin elmondta, hogy Oroszország és Belorussia a nemzeti fizetési rendszerek integrálását és egy közös tér létrehozását tervezi az uniós államon belül.

Putyin megjegyezte, hogy a kidolgozott uniós programok egy része a két ország adó- és vám jogszabályainak összehangolását célozza. "Meghatározták az egységes monetáris politika jövőbeni kialakításának általános iránymutatásait. A valutaszabályozás végrehajtása, a nemzeti fizetési rendszerek integrációja és az uniós államon belüli közös fizetési tér létrehozása" - mondta az orosz államfő.
Emellett tervezik a közvetett adózás közös elveiről szóló megállapodás aláírását és az ilyen adók integrált igazgatási rendszerének bevezetését az uniós államon belül. Ennek a munkának az a célja, hogy "láthatóvá váljon az áruk árának szerkezete" - magyarázta Putyin.
"Mindez hozzájárul a tisztességes verseny biztosításához és a pénzügyi piac üzleti tevékenységének fokozásához, valamint a pénzmosás és a bűnözés finanszírozásának - beleértve a terrorizmust is - kockázataira való hatékony reagáláshoz" - zárta szavait az orosz elnök."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://rusnext.ru/news/1631216762248656
"Putyin: korai még Oroszország és Belorussia közös valutájáról beszélni

Túl korai még Oroszország és Belorussia közös valutájáról beszélni, fontos, hogy először közös makrogazdasági politikát alakítsunk ki. Ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök mondta csütörtökön, miután a Kremlben találkozott Alekszander Lukasenko Belorus államfővel.

A közös valutával kapcsolatban ebben egyetértünk (hogy korai lenne még közös valutáról beszélni), és Alekszander Grigorjevics is egyetértett ezzel. Nagyon fontos, hogy egységes makrogazdasági politikával rendelkezzünk. Az első lépések már megtörténtek ebbe az irányba. Már mondtam, hogy az Orosz Központi Banknak és a Belarus Banknak harmonizálnia kell a monetáris politikát, meg kell valósítania a fizetési rendszerek integrációját, az információbiztonságot a pénzügyi szektorban. Ezek mind egy nehezebb és nehezebb burok megközelítései" - mondta Putyin."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://rusnext.ru/news/1631216562248655
"Putyin nem zárta ki Oroszország és Belorussia Unió parlamentjének létrehozását

Vlagyimir Putyin Orosz elnök nem zárta ki egy Oroszország és Belorussia alkotta uniós parlament létrehozását.

"Ami a politikai integrációt illeti, az ilyen célokat az uniós szerződésben már a kezdetektől fogva, az 1997-es megalakulásakor, amikor is valamivel később aláírták, meghatározták" - mondta Putyin az orosz-belorus megbeszélések után.
"A mi előfeltevésünk az, hogy a politikai integráció céljának minden nemes volta ellenére először is meg kell teremtenünk a gazdasági alapot, a gazdasági alapot, az alapot ahhoz, hogy továbbléphessünk, többek között a politikai pályán is. Ezeket a kérdéseket még nem vitattuk meg. Hadd ismételjem meg: úgy gondoljuk, hogy először is a gazdasággal kell foglalkoznunk, és utána természetesen minden további szabályozást igényel majd, beleértve talán az Unió Parlamentjének szintjét is. Nem tartom kizártnak, hogy létre lehet hozni egyet. De ehhez fel kell nőnünk, ahogy mondani szokták" - mondta az elnök.

Hangsúlyozta, hogy ez a kérdés eddig nem szerepelt a napirenden, és nem is tárgyaltak róla Alekszander Lukasenko Belorus államfővel."
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 877
81 549
113

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 877
81 549
113
Egy olyan minisztériumot vezetett, ahol alapfeladat mások életének mentése, akár a saját élet veszélyeztetése árán is.
"1987-ben csatlakozott a KGB-hez, majd az országban történt jelentős változások után a Szövetségi Védelmi Szolgálatban folytatta pályafutását. Zinicsev a terrorizmus elleni küzdelem titkosszolgálatának vezető helyettesének felelős funkcióját is ellátta. 2006 és 2015 között az orosz államfő személyes védelmét is ő biztosította."
Ő nem egy átlagos pártpolitikus volt és bebizonyította, hogy komolyan gondolja a feladatát. A tisztelet mindenképpen kijár neki.
Így, hogy nem sikerült, még mindig esélyes, hogy fog kapni posztumusz egy komoly kitüntetést, akár pont az Orosz Föderáció Hőse címet is.
Prohorenko - aki Szíriában légicsapást kért magára - megkapta.
Meg is kapta az"Oroszország hőse" kitüntetést Putyintól még szerdán.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 877
81 549
113
Csak nem Sojgu lesz Putyin utódja?
Tudni kelll, hogy Sojgu és Lavrov vezeti az Egységes Oroszország pártlistáját a szeptember 15-17 tartandó választásokon. Putyin javaslatára mivel ők ketten a legnépszerübb politikusok Putyin után. Nem kizárt, hogy az orosz parlamentben fognak dolgozni és nem kizárt, hogy lemondanak mostani pozíciójukról.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Csillog villog, mint Salamon töke, avagy a kevesebb néha több. :)
A nagy ortodox templomok már csak ilyenek ;) Nekem tetszik, elképesztően szép és a kidolgozás valamint a méretei is lenyűgözőek. Csak még vonzóbbá teszi, hogy Kubinkában van.:hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:
Élő meghívásom van egy örmény barátomtól, aki valami állami hivatalnok, az Ő háza inkább egy örmény katolikus templomra hajaz külső részleteiben, belül is hihetetlen gyönyörű , Ő minden ottani költséget fedezne, de nem tudok élni vele sajnos. :(
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 000
30 886
113
A nagy ortodox templomok már csak ilyenek ;) Nekem tetszik, elképesztően szép és a kidolgozás valamint a méretei is lenyűgözőek. Csak még vonzóbbá teszi, hogy Kubinkában van.:hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:
Élő meghívásom van egy örmény barátomtól, aki valami állami hivatalnok, az Ő háza inkább egy örmény katolikus templomra hajaz külső részleteiben, belül is hihetetlen gyönyörű , Ő minden ottani költséget fedezne, de nem tudok élni vele sajnos. :(
Elmegyek helyetted szívesen.. ;)
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 877
81 549
113
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2021/09/10/zelenszkij-szerint-ukrajna-nelkul-nem-lesz-tartos-az-eu/
"ZELENSZKIJ SZERINT UKRAJNA NÉLKÜL NEM LESZ TARTÓS AZ EU
Ukrajna elnöke szerint a NATO-nak és az Európai Uniónak is szüksége van Ukrajnára, mert nélküle nem létezhetnek, írja a rbc.ua.
Volodimir Zelenszkij elmondta, hogy washingtoni látogatása során nem kapott egyenes választ az USA elnökétől arra a kérdésére, mikor lesz Ukrajna a NATO tagja. Ám szerinte Ukrajna már készen áll arra, hogy belépjen az Észak-Atlanti szervezetbe. Ez a hadsereg szintjén ugyanúgy igaz, mint a szakértők és a reformok tekintetében. Igaz, nem kap az ország semmilyen igenlő jelzést, de nem is kér.
Zelenszkij úgy véli, hogy a NATO-nak nagy szüksége van Ukrajnára. Az EU pedig nem lesz tartós Ukrajna nélkül. A NATO veszíteni fog, az Európai Unió pedig erős hanyatlásnak indul, állítja az ukrán elnök."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://politic.karpat.in.ua/?p=29837&lang=hu
"Zelenszkij: Valószínű a nagy háború Oroszországgal
Megvan a valószínűsége a nagy háborúnak Oroszországgal, de ez lenne Moszkva legnagyobb hibája, mert örökre megszűnne a keleti szláv szomszédság – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök pénteken a Jaltai Európai Stratégia (YES) nemzetközi konferencián, adta hírül az rbc.ua hírportál.
A fórumon beszélve Zelenszkij valószínűnek nevezte nagy háború kitörését Ukrajna és Oroszország között. Szerinte ez lehet a fejlemények legfélelmetesebb forgatókönyve.
Mint az elnök hangsúlyozta: „úgy vélem, ez lesz Oroszország legnagyobb hibája. Ezt követően soha nem fog létezni a szomszédság Oroszország, Ukrajna és Fehéroroszország között.” Megjegyezte, hogy ez lehet a legszörnyűbb, ami bekövetkezhet, de sajnos ennek fennáll a valószínűsége."



Az érvelése azt feltételezi, hogy egy nagy háború után oroszországgal lenne még Ukrajna.
 
  • Vicces
Reactions: ogretankHU

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://politic.karpat.in.ua/?p=29823&lang=hu
"Az ukrán hadsereg be tudja venni Donyecket és Luhanszkot, ha erre parancsot kap – Danilov
Az ukrán hadsereg készen áll az orosz erők által megszállt Donyeck és Luhanszk felszabadítására, ehhez elegendő az elnök parancsa – jelentette ki Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára egy csütörtök esti televíziós műsorban, adta hírül az rbc.ua hírportál.
A jelentés szerint Danilov a TSZN tévécsatorna politikai talkshowjában elmondta: a megszállt Donbász katonai erővel történő felszabadítása rengeteg áldozattal járna. „A hadseregünk bármilyen feladatot végre tud hajtani. Ha ma a legfőbb parancsnokunk kiadja a parancsot Donyeck és Luhanszk bevételére, akkor ezt teljesíteni tudja” – hangsúlyozta.
Ugyanakkor az RNBO-titkár feltette a kérdést: „mit tegyünk azzal több tízezer és több százezer emberrel, akik meghalhatnak? Ki vállalja ezért a felelősséget?”. "
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 434
4 796
113
"Ezt követően soha nem fog létezni a szomszédság Oroszország, Ukrajna és Fehéroroszország között.”
Ez Zelenszkij szájából is azt feltételezi hogy Ukrajna mint önálló állam megszűnne.
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://politic.karpat.in.ua/?p=29840&lang=hu
"Csak akkor lehet nagy háború Ukrajna és Oroszország között, ha Kijev kiprovokálja – hivatalos orosz vélemény
Csakis akkor törhet ki nagy háború Ukrajna és Oroszország között, ha azt Kijev kiprovokálja – jelentette ki Leonyid Kalasnyikov, az orosz Állami Duma képviselője pénteken az ukrán elnök nyilatkozatára reagálva, adta hírül az rbc.ua hírügynökség a TASZSZ hírügynökségre hivatkozva.
A jelentés szerint Kalasnyikov, aki egyben a Duma Független Államok Közössége (FÁK) ügyeivel foglalkozó bizottságának az elnöke, Volodimir Zelenszkijnek arra a pénteken tett kijelentésére válaszolt, miszerint fennáll a valószínűsége egy nagy háborúnak Ukrajna és Oroszország között, ami szerinte Moszkva legnagyobb hibája lenne. Erre replikázva az orosz politikus azt mondta: „Oroszországban senki nem akar háborút Ukrajnával, ilyen csak abban az esetben robbanhat ki, ha azt Kijev kiprovokálja.”..."
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://politic.karpat.in.ua/?p=29847&lang=hu
" A Kreml sajnálatosnak tartja Zelenszkijnek a „valószínű” orosz–ukrán nagy háborúval kapcsolatos kijelentéseit
A Kremlben sajnálatosnak tartják Volodimir Zelenszkij elnök kijelentéseit, amelyek szerint „valószínű” nagy háború kitörése Ukrajna és Oroszország között – reagált Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtótitkár az ukrán elnök pénteki nyilatkozatára, adta hírül az rbc.ua hírportál a TASZSZ orosz hírügynökségre hivatkozva.
jelentés szerint Vlagyimir Putyin sajtószóvivője elmondta: „a Kremlben sajnálattal viszonyulnak Zelenszkij kijelentéseire az Oroszországgal vívott háború valószínűségéről.” Egyúttal „apokaliptikusnak” nevezte Zelenszkij okfejtését az orosz–ukrán háború eshetőségéről... "
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://politic.karpat.in.ua/?p=29823&lang=hu
"Az ukrán hadsereg be tudja venni Donyecket és Luhanszkot, ha erre parancsot kap – Danilov
Az ukrán hadsereg készen áll az orosz erők által megszállt Donyeck és Luhanszk felszabadítására, ehhez elegendő az elnök parancsa – jelentette ki Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára egy csütörtök esti televíziós műsorban, adta hírül az rbc.ua hírportál.
A jelentés szerint Danilov a TSZN tévécsatorna politikai talkshowjában elmondta: a megszállt Donbász katonai erővel történő felszabadítása rengeteg áldozattal járna. „A hadseregünk bármilyen feladatot végre tud hajtani. Ha ma a legfőbb parancsnokunk kiadja a parancsot Donyeck és Luhanszk bevételére, akkor ezt teljesíteni tudja” – hangsúlyozta.
Ugyanakkor az RNBO-titkár feltette a kérdést: „mit tegyünk azzal több tízezer és több százezer emberrel, akik meghalhatnak? Ki vállalja ezért a felelősséget?”. "
https://karpathir.com/2021/09/10/danilov-az-ukran-sereg-csak-a-parancsra-var/
"... Olekszij Danilov egy televíziós műsorban mondta, hogy az ukrán elnöknek csak ki kellene adnia a parancsot a támadásra, és az ukrán haderő máris felszabadítaná Doneck és Luhanszk megyék megszállt vidékeit. Közölte azt is, hogy az általa vezetett tanács nem lát más célravezető módot a szakadár vidék felszabadítására, csak az 1995-ös horvátországi forgatókönyv szerintit...."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2021/09/10/orosz-hajok-elsullyeszteset-gyakoroltak-az-ukranok/
"OROSZ HAJÓK ELSÜLLYESZTÉSÉT GYAKOROLTÁK AZ UKRÁNOK
A dymka.com.ua portál információja szerint az Azov ezred rendezett nagyszabású terepgyakorlatot az Azovi-tenger térségében.
orosz-hajok-elsullyeszteset-gyakoroltak-az-ukranok
A hír szerint harckocsizó egységeket vetettek be hadihajók elleni csatározás gyakorlása céljából. Az Azov harckocsizói a forgatókönyv szerint a tengeren megjelent orosz hajókat lőtték és süllyesztették el megakadályozva, hogy partra szálljanak az orosz katonák.
A partvédelmi erők jelesre vizsgáztak, megsemmisítették valamennyi célpontot annak ellenére, hogy háborgó volt a tenger."