T-62

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 949
30 811
113
A szovjet HK-kból utólag marha nehéz lenne egy ilyen jellegű nehéz IFV-t kialakítani úgy, hogy az jó is legyen.
Kinaiak,szerbek,ukránok is megcsinálták-csak nem éri meg.
170568-565b641983980023833463c8a5daed51.jpg
 

laca

Well-Known Member
2013. november 6.
768
1 909
93
Az ideális amerikai sivatagban tárolt eszközök tekintetében ez tökre szuper is, csak itt az afrikai sivatagban HASZNÁLT(!) járművekről beszélünk, amiket mellékesen eddig is 1757 T-72 és 90 mellett alkalmaztak mint hk. Mostanra gondolom elkoptak, mert a sivatagi használat híresen megkönnyíti a fenntartást(de mondanék csúnyát most), illetve ellőhették a 115 mm-es lőszerkészletet. Csak mellékes tényként jegyezném, hogy a T-55-ket sem vágták fel, hanem kivonva a páncélos dd-kből, beosztották őket gyalogságot támogatni.

Tehát vannak ezek a remek állapotú harckocsik, amiken bizonyosan azért végeztek(feltételezem némi gúnnyal csöpögő hangnemben) pénzért nagygenerált, hogy az elhasználódásból fakadó hátrányokat megszűntessék. Motort cserélni lehet ugyanolyan újabbra, vagy modernre. Namármost nagyon szépen felsoroltad mi mindennel kell számolni egy ilyen esetén, ha modernizálsz. Ezek T-62-ők. Mivel összevetetted a rendelkezésünkre álló 72-őkkel, akkor máris lehet nézni, melyikre van több kidolgozott modernizációs csomag, illetve melyikhez gyártanak típusspecifikusan több motor. Hogy ne kelljen túl sokat keresgélned, a 72-höz.

Ez azt jelenti, hogy alapvetően egyszerűbb a dolgunk ilyen téren, de azért hogy sírhassatok még, menjünk tovább.

Szóval a sivatagban szétkopott régi harckocsitesteket amiket be kellen olvasztaniuk az itteni megynilvánulások indoklása szerint mert:

-régiek
-nem éri meg rájuk költeni
-kevés van belőle a többi gépükhöz képest nem éri meg, ha több lenne...
-sok van belőle, ennyi gépre nem éri meg, ha kevesebb lenne...
-sokat kell faragni
-inkább vennének újat(vettek, van vele tapasztalatuk)


Na ezeket megtartják és azért mégis generálozzák, meg átalakítják. Tudod miért? Hogy legyen. Óóóóó, ötttvven évvel előttünk járnak, meg a piac... :D

Tehát nekünk nem éri meg, mert drive dy wire kormányművel ellátott transzmisszió, generátor, motorok tucatja, eletrooptikák, stabilizátorok lettek már tankformában is kidolgozottan belefaragva a hetvenkettőbe, mert most van pénz újat venni, de nincs pénz sok újat venni, de kellene de nem vagyunk annyira gazdag ország, hogy mindenből újat vegyünk halmokban-ők gazdag ország(tehát nincsenek rászorulva erre igaz?) úgyhogy nekik megéri az új helyett mert, öööö, izé,....öööö

És a végeredmény, fognád a mérsékelt égövben kopott harckocsikat és mosolyogva basznád a kukába, hogy legyen egy kicsi de profi haderőd(valaki szóljon már a szerbeknek, hogy felesleges minden amit tesznek, kicsi profi haderő a jövő, úgyhogy elég a kapott 31 t-72B1MS, a többit meg kúrják ki mert nem olyan modern, szóval nem éri meg), az algíroknak meg lesz ismert járműből kialakítva adott darab tűztámogató harcjárművük. De faszák, hát igen, külföldön aztán tudnak, mekkora haderejük van. :D

A tornyot meg egy szűkebb, magasított gyűrűre szerelik rajta. Ezt úgy csinálják, hogy gyártanak hozzá megfelelő gyűrűket, amiket rászerelnek a harckocsialvázakra, amikre további páncélzatot is tesznek(visszautalnék egy korábbi hozzászólásomra a T-72 topikban, ahová betettem ugyan T-80 és Abrams példával, ahogyan rátesznek dolgot egy harckocsira). ezekre a gyűrűkre aztán szerszámokkal illesztik a tornyot. Bizonyosan megoldják valahogy az elektromosság kérdését is. Hát igen, ők már a XXI. században élnek, megy nekik valahogy.

A T-72 jelen formájában 175 magas személyzetre cm-re van jegyezve. Ha kiveszik a töltőgépet, mert tűztámogató átalakítás folyik, akkor lefelé legalább 30 cm-t nyerhetnek. fasznak magyarázok, úgyis Lynx-et gyártanál kétszer annyiért, ami frontból sem éri el majd a nyers T-72M1 védelmét, amire kapaszkodj meg, lehet tenni dolgokat. Még páncélt is.

png-clipart-lol-meme-face-open-mouth-troll-face-people-troll-face-thumbnail.png

Ez mind szép, csak kihagyod a realitást!
Algéria és társai egy olyan vidéken vannak, ahol bármikor jöhet egy kis arab tavasz vagy random polgárháború, egyéb fegyveres konfliktus. Élő hadiipari kapcsolatuk van az oroszokkal, nekünk nincs.
Szerbia szintén nem hasonlítható hozzánk, a senki földjén vannak. Délről szorítja őket mindenféle nem baráti volt tagköztársaság, északról a NATO. Ha tetszik, ha nem, mi a NATO-t jelentjük nekik.

Milyen költségvetésből veszed ezt:
úgyis Lynx-et gyártanál kétszer annyiért,
Mit nem értesz rajta, hogyha kibelezed a csotrogány, elvásott 72-ket és új motort, hajtásláncot, tornyot, testpáncél elemeket, szenzorokat, kommunikációs rendszereket, tűzvezetést, megjelenítőket, kezelőszerveket (ha áthelyezed a személyzetet még komplett munkahelyeket, búvónyílásokat is) raksz rá, akkor amit megmentesz az a csupasz páncélteknő és a felfüggesztés.
Ennek az értéke 1 számjegyű százalék lehet a darabárban, cserébe még fel is kell újítanod és biztosítanod kell a logisztikát a megmentett szovjet eredetű részegységekhez is.

Ez a Macgyver hozzáállás a műszaki kérdésekhez is gáz már. Gombokért szendvicset festenek!
Ha profi színvonalat akarsz az bizony pénzbe kerül. Ma amikor egy lapáttámasztó segédmunkás 20-25.000 Ft-ot akar keresni egy budapesti építkezésen NAPONTA, milyen költségekre számítasz valódi szakmunka esetén?
Persze, hogy meg lehet oldani az elektromosságot, Jézus ereje! Azt nem érted (?), hogy ezek mind UGYANANNYIBA vagy még többe is kerülnek, mint egy vadiúj járműben!!!
A hazai gyártás game changer faktor, olyan lehetőségek nyílnak meg, amik korábban szóba sem jöhettek. Annak kell lenni a stratégiai célnak, hogy a Lynxhez és leendő gumikerekesekhez minél több legyen a hazai beszállítás, vagy legalább a képessége.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 198
67 058
113
Ez mind szép, csak kihagyod a realitást!
EwoOGbL698tp_SfIOclVpTULEOFgJTikVZ8G-1awC322vkcMO_tW5qgGEoYlqzNnb6YcSi-sAxvNYSKYkK0_MYTeIvFR

mo_szomszedai_n.png

:mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad:

Szegény szerbek, milyen nehéz is nekik most, nekik aztán fel kell készülniük. :mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad:

Szóval itt vagyunk mi a béke és prosperitás magaslatán(ahol inkább lynx alvázon küldenéd a tűztámogatót is ha lenne), akiknek nincs indoka stresszelni, bezzeg az algírok, meg a szerbek, azok aztán jó nagy szarban vannak. :D Van is haderejük a csiszolt szarokból, amik nem érik meg, meg aztán gazdag országok is nem úgy mint mi, nem faragnak ilyen szarokat, mert azok még drágábban jönnek ki mint egy új.... :D
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 122
119 452
113
Ez mind szép, csak kihagyod a realitást!
Algéria és társai egy olyan vidéken vannak, ahol bármikor jöhet egy kis arab tavasz vagy random polgárháború, egyéb fegyveres konfliktus. Élő hadiipari kapcsolatuk van az oroszokkal, nekünk nincs.
Szerbia szintén nem hasonlítható hozzánk, a senki földjén vannak. Délről szorítja őket mindenféle nem baráti volt tagköztársaság, északról a NATO. Ha tetszik, ha nem, mi a NATO-t jelentjük nekik.

Milyen költségvetésből veszed ezt:

Mit nem értesz rajta, hogyha kibelezed a csotrogány, elvásott 72-ket és új motort, hajtásláncot, tornyot, testpáncél elemeket, szenzorokat, kommunikációs rendszereket, tűzvezetést, megjelenítőket, kezelőszerveket (ha áthelyezed a személyzetet még komplett munkahelyeket, búvónyílásokat is) raksz rá, akkor amit megmentesz az a csupasz páncélteknő és a felfüggesztés.
Ennek az értéke 1 számjegyű százalék lehet a darabárban, cserébe még fel is kell újítanod és biztosítanod kell a logisztikát a megmentett szovjet eredetű részegységekhez is.

Ez a Macgyver hozzáállás a műszaki kérdésekhez is gáz már. Gombokért szendvicset festenek!
Ha profi színvonalat akarsz az bizony pénzbe kerül. Ma amikor egy lapáttámasztó segédmunkás 20-25.000 Ft-ot akar keresni egy budapesti építkezésen NAPONTA, milyen költségekre számítasz valódi szakmunka esetén?
Persze, hogy meg lehet oldani az elektromosságot, Jézus ereje! Azt nem érted (?), hogy ezek mind UGYANANNYIBA vagy még többe is kerülnek, mint egy vadiúj járműben!!!
A hazai gyártás game changer faktor, olyan lehetőségek nyílnak meg, amik korábban szóba sem jöhettek. Annak kell lenni a stratégiai célnak, hogy a Lynxhez és leendő gumikerekesekhez minél több legyen a hazai beszállítás, vagy legalább a képessége.
78-adszorra lefutó vita könyörgöm ne kezd el vele megint.
 

laca

Well-Known Member
2013. november 6.
768
1 909
93
EwoOGbL698tp_SfIOclVpTULEOFgJTikVZ8G-1awC322vkcMO_tW5qgGEoYlqzNnb6YcSi-sAxvNYSKYkK0_MYTeIvFR

mo_szomszedai_n.png

:mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad:

Szegény szerbek, milyen nehéz is nekik most, nekik aztán fel kell készülniük. :mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad:

Szóval itt vagyunk mi a béke és prosperitás magaslatán(ahol inkább lynx alvázon küldenéd a tűztámogatót is ha lenne), akiknek nincs indoka stresszelni, bezzeg az algírok, meg a szerbek, azok aztán jó nagy szarban vannak. :D Van is haderejük a csiszolt szarokból, amik nem érik meg, meg aztán gazdag országok is nem úgy mint mi, nem faragnak ilyen szarokat, mert azok még drágábban jönnek ki mint egy új.... :D
A geopolitikai nézeted szubjektív, ezen fölösleges pörögni. Nem tudom honnan veszed, hogy nagyobb veszélyben vagyunk a következő 5-10 évben, vagy gazdaságilag rosszabb helyzetben vagyunk, mint a Szerbek?

Műszakilag elfogyott az érv, már csak a kiforgatás maradt.
Még egyszer: ha egy felújított jármű értékének 90%-a vadonat új, akkor ez a 90% pont ugyanannyiba fog kerülni, mint egy 100%-ig vadonatúj jármű ezen része!
A Te logikád - kétszeres árú Lynx - következtében a felújított jármű, egy jóval gyengébb műszaki paraméterű, harcértékű eszköz lesz. Másképp nem jön ki a matek! De a gyengébb eszköz gyorsabban is fogy.

Egyébként meg olyant adsz a számba, amit sosem mondtam. Nem mondtam sosem, hogy mindent dobjunk ki, csak azt, hogy komoly pénzt költeni rájuk értelmetlen. Műszaki állapottól függően eltenném a jobbik részét M-zárba, ennyi. Főleg ezt kellett volna tenni az önjáró tüzérséggel és esetleg a BMP-k egy kisebb részével. Ezek elpucolása nálam kimerítik a hazaárulás kategóriáját. De amikor szétvágták a SCUD-ok MAZ hordozóit, az is sajgott, azon gondolkodtam, nem lett volna nekik valami értelmes funkció, akár katasztrófavédelmi, pl. nehéz daruhordozó, mentőjármű (március 15.-ei hóesés:oops:).
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 198
67 058
113
A geopolitikai nézeted szubjektív, ezen fölösleges pörögni. Nem tudom honnan veszed, hogy nagyobb veszélyben vagyunk a következő 5-10 évben, vagy gazdaságilag rosszabb helyzetben vagyunk, mint a Szerbek?
Ember, te kezdtél nekem sírni a geopolitikai helyzetükről alátámasztani, hogy nekik miért is jó ami nekünk nem jó. :D
Műszakilag elfogyott az érv, már csak a kiforgatás maradt.
Még egyszer: ha egy felújított jármű értékének 90%-a vadonat új, akkor ez a 90% pont ugyanannyiba fog kerülni, mint egy 100%-ig vadonatúj jármű ezen része!
A Te logikád - kétszeres árú Lynx - következtében a felújított jármű, egy jóval gyengébb műszaki paraméterű, harcértékű eszköz lesz. Másképp nem jön ki a matek! De a gyengébb eszköz gyorsabban is fogy.
Meglévő járművekről beszélünk, amikre vannak kidolgozott, akár hadrendben álló konverziói amit nem kell újra feltalálni, ami által modern szintre hozható egy olyan járműállomány, ami a nyers lerohadt állapotában is ketté tudja hugyozni a lynx-et a fegyverével, tud menni ugyanannyival és csak atgm-mel tudja az kilőni, amikor majd jó olcsón integrálva lesz rá. Tehát ha áldozunk rá, hogy szenzorosan és védelmileg is fejlődjön, akkor jóval gyengébb járművet kapunk igaz? :D
Egyébként meg olyant adsz a számba, amit sosem mondtam. Nem mondtam sosem, hogy mindent dobjunk ki, csak azt, hogy komoly pénzt költeni rájuk értelmetlen. Műszaki állapottól függően eltenném a jobbik részét M-zárba, ennyi. Főleg ezt kellett volna tenni az önjáró tüzérséggel és esetleg a BMP-k egy kisebb részével. Ezek elpucolása nálam kimerítik a hazaárulás kategóriáját. De amikor szétvágták a SCUD-ok MAZ hordozóit, az is sajgott, azon gondolkodtam, nem lett volna nekik valami értelmes funkció, akár katasztrófavédelmi, pl. nehéz daruhordozó, mentőjármű (március 15.-ei hóesés:oops:).
Szóval M-zárba tennéd, a többit dobnád csak ki, aztán vakarnád a fejed, hogy ki lesz képzett rá M-zárban rohadás után, mikor mondjuk tíz év múlva esetleg mégis kell. :D Gratulálok. :D
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 122
119 452
113
Meglévő járművekről beszélünk, amikre vannak kidolgozott, akár hadrendben álló konverziói amit nem kell újra feltalálni, ami által modern szintre hozható egy olyan járműállomány, ami a nyers lerohadt állapotában is ketté tudja hugyozni a lynx-et a fegyverével, tud menni ugyanannyival és csak atgm-mel tudja az kilőni, amikor majd jó olcsón integrálva lesz rá. Tehát ha áldozunk rá, hogy szenzorosan és védelmileg is fejlődjön, akkor jóval gyengébb járművet kapunk igaz?
Gizike-Gőzeke.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 198
67 058
113
Miért is? Nem releváns információ? Egy Lynx lövegtoronnyal a tankkal szemben, egy T-72 egy terminátor jellegű toronnyal az ifv-vel szemben miért ne lenne egymáshoz hasonlítható? Mert nem ül a T-72-ben gyalogság? Ha adok mellé egy apc-ben gyalogságot, akkor az úgy már megfelel mert a frankok is így csinálják? Csatamezőn a gizike nem futhat össze a gőzekével? Ha mégis, akkor fontos lesz-é, hogy valaki gizikében vagy a másikban ül?
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0