Igen ez így van, csak már vettek egy jó adag Terminátort..
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Igen ez így van, csak már vettek egy jó adag Terminátort..
Volt róla szó amúgy, hogy átalakítják őket tűztámogatónak egész addig amíg ki nem számolta valaki, hogy mennyibe kerül és akkor úgy is maradt a dolog.Gondolom sikeresen megtalálták a helyét a hadrendjükben. Mi sem vagyunk elzárva a lehetőségek elől szerintem.
Volt róla szó amúgy, hogy átalakítják őket tűztámogatónak egész addig amíg ki nem számolta valaki, hogy mennyibe kerül és akkor úgy is maradt a dolog.
Mármint nálunk.The Algerian military wants to turn the T-62 into a BMPT with the help of the Berezhka
The Algerian military is going to turn the T-62 into tank support combat vehicles. The material about this is posted on the portal menadefense.net. To implement this project, the turret with the 115-mm smoothbore 2A20 gun will be dismantled from the medium tank, and the Berezhok combat...vpk.name
Hát ha tudsz az oroszoknál venni egy kész tornyot meg mindent ami már meg van csinálva akkor igen. Nyugat felől nemnagyon volt ilyen pár darabra meg kurva nagy lett sz egységár mire megcsinálják neked.Máshol olcsóbb? Bárhol máshol bármilyen faragás?
Hát nem tudom, nem is tudom, hogy nyugaton építettek-e már valaha bármilyen fegyvertornyot? Akár emberest, akár RC-t? Ha esetleg igen, akkor azt csak úgy csinálták-e vagy rátettek-e valaha nyugaton harcjárműre valaha bármilyen fegyvert tartalmazó tornyot? Mert ha igen, lehet, hogy meg tudják csinálni újra, persze ez nem biztos.Hát ha tudsz az oroszoknál venni egy kész tornyot meg mindent ami már meg van csinálva akkor igen. Nyugat felől nemnagyon volt ilyen pár darabra meg kurva nagy lett sz egységár mire megcsinálják neked.
Bocs, 'csak' 800 m, 200 db meg 1000 m
Törökország is NATO tag mégis vett Sz-400-at. Viszont Magyaország igen jelentéktelen ország a NATO számára ezért a maagyar kormány, hogy ne basztassák -fenyegessék-zsarolják-nem mer venni semmilyen orosz technikát.Esélytelen bármely export orosz harceszköz beszerzése a magyar honvédség számára amíg NATO tagok vagyunk....
Keresztre is feszítették a törököket.Törökország is NATO tag mégis vett Sz-400-at. Viszont Magyaország igen jelentéktelen ország a NATO számára ezért a maagyar kormány, hogy ne basztassák -fenyegessék-zsarolják-nem mer venni semmilyen orosz technikát.
Görögök is bevásároltak muszka teknyikával-csak még a Krim elöttKeresztre is feszítették a törököket.
Teljesen más büdzsé ,lehetöségek és prioritás mint mondjuk MO on. Nem lehet összehasonlítani a 2 országot. Nem rossz szerintem sem, ha nekik megériAlapvetően ez az a mentalitás, ami itthon nagyon sokakból hiányzik. Nem dobják ki ész nélkül, mert van nekik 1000 T-72 meg 757 T-90. sőt még BMPT is 300. Hanem amit lehet felhasználnak, aztán meg lehet csodálkozni, hogy van haderejük. Mert bár nem lesz rosszabb a túlélőképessége mint a BMP-2-nek, amiben emberek mennek csatába és harcolnak vele, menni fog a köpködés, hogy ez miez, csak ez hk alvázon lesz és az lesz a dolga, hogy emberekre lőjön.
Az integráció költsége 1 és 2000 darabnál is kurvára ugyanannyi, mert egyszer kell kitalálni és tesztelni, tökre kurvára mindegy, hogy azonos egységből hány darab kell nem? Ha megvan hogyan jó, akkor jó.
Igen, a sivatagban jóval könnyebb megőrizni vas alapú eszközöket.Akkor gondolom mer' rossz az állapotuk. A távoli algériában ezt úgy oldották meg, hogy nagygenerál+motorcsere a toronykonverzió előtt. Tudom, az 200-300 db lesz, tehát olcsóbb.
Mintha a valhalla a szlovéneknél összedobott volna egyet pont 72-esre koncepció szintjén.Hát nem tudom, nem is tudom, hogy nyugaton építettek-e már valaha bármilyen fegyvertornyot? Akár emberest, akár RC-t? Ha esetleg igen, akkor azt csak úgy csinálták-e vagy rátettek-e valaha nyugaton harcjárműre valaha bármilyen fegyvert tartalmazó tornyot? Mert ha igen, lehet, hogy meg tudják csinálni újra, persze ez nem biztos.
Az ideális amerikai sivatagban tárolt eszközök tekintetében ez tökre szuper is, csak itt az afrikai sivatagban HASZNÁLT(!) járművekről beszélünk, amiket mellékesen eddig is 1757 T-72 és 90 mellett alkalmaztak mint hk. Mostanra gondolom elkoptak, mert a sivatagi használat híresen megkönnyíti a fenntartást(de mondanék csúnyát most), illetve ellőhették a 115 mm-es lőszerkészletet. Csak mellékes tényként jegyezném, hogy a T-55-ket sem vágták fel, hanem kivonva a páncélos dd-kből, beosztották őket gyalogságot támogatni.
Te most magad mellett vagy magad ellen érvelsz?? Mintha nem értenéd a lényegét a saját állításodnak
Igen, a sivatagban jóval könnyebb megőrizni vas alapú eszközöket.
Még mindig meglepődök, hogy nem értitek meg, hogy ami nektek csak egy szó - nagygenerál, motorcsere stb. - az a valóságban hatalmas (és drága) munka.
Próbálj meg kiindulni egy régi autó restaurálásából, "nagygenerálásából". Iszonyú munkaóraszám és pénzmennyiség után is még mindig csak egy régi műszaki színvonalú jármű, a felújítás értékét csak és kizárólag az eszmei érték ellensúlyozza, ami a hadseregben nem létezik (aktív állományban). Sokat mondó, hogy a "nagygenerál" árából általában tudsz venni egy vadiúj és modern autót is.
A motorcseréhez - ha ez alatt új, modern motor beépítését érted - kb. a fél járművet újra kell tervezni belülről. Akkor már új a sebváltó, és miután biztos máshol van a kihajtás, új áthajtóművek is kellenek, magyarul, hajtáslánc. Új az üzemanyag-ellátás, energia ellátás, tartóbakok, és minden kiszolgáló cucc pl. légszívás, kipufogás ésatöbbi.
Ezeket tervezni és tesztelni is kell, nem a műhelyben fogják kitalálni (remélhetőleg!).
Az egyetlen esélyed, ha ezt valaki már megcsinálta a valóságban is, és nem csak a marketing osztály szintjén.
És akkor még jön az új torony ára, és nyilván ez sem passzol a T-72 toronykoszorújába, újabb átalakítás (ne feledd páncéllemezzel dolgozunk, nem Józsi hegeszt egy lidl-ös hegesztővel), energia, komm kábelek a toronyhoz.
Akkor már korszerűsítsük a vezetőállást is, jó lenne ha ő is látná az új szenzorok képét.
A fő gond meglátásom szerint, hogy csak emberes torony jöhet szóba, mert a testben nincs több hely a vezetőn kívül.
Az egyetlen előny pont az lenne, hogy könnyű torony mellett a test védelmét tudnád javítani viszonylag kis pénzből és az RC torony is biztos jóval olcsóbb (töredéke).
A hab a tortán a híresen szűkös szovjet technika, a fiatalok átlagmagassága egyre nő (én a 186 cm-emmel tornasor első voltam, ma középiskolások között átlagosnak látom magam sokszor. Anno beültem a Bradley tornyába, a fejemre rácsukódott a toronyajtó és nem tudtam fizikailag belenézni az okulárba, mert az állam magasságában volt).
Így, hogy lesz itthon harcjármű gyártás, sokkal több értelmét látnám további Lynx testek gyártásának ugyanabból a pénzből.
De ha nagyon kellene valamiért ilyen eszköz, még akkor is inkább kiindulnák a Lynx alvázából, és arra építenék fel egy alacsonyabb testet (már ha lehet egyáltalán és megéri) 2-3 fős személyzettel és RC toronnyal. Csak nem tudom mi értelme lenne a Lynx és egyéb önjáró eszközök, drónok mellett. Akkor már modulrendszerűre kellene tervezni, mint a Boxert, és a tornyos modult lehetne cserélni aknavető-, löveg-, rakéta- stb hordozó modulra.
Senki nem fog minket megtámadni a közeljövőben, a kevés pénzünket költsük inkább a jövőre, ne a múltra.
Gondolom a Tuaeregeket kell baszkurálni vele.Fel nem fogom mi értelme van ennek a Berezsok tornyos T-62-nek... Oké, hogy tűztámogató jármű... De 30mm vs 115mm? Ráadásul sivatagban?
Az előző oldalon bemutatott T-62M modernizáció simán veri a BMPT-t is tűzerő terén...
Félhold/t ra...Keresztre is feszítették a törököket.
Hát én inkább azt csinálnám, hogy az állomány felét felhúznám T-62M szintre (mint az előző oldalon, természetesen modernizálva), a másik feléből meg valami olyasmit csinálnék mint a BTR-THegyekbe,városokba a gerillák ellen.Másodlagos a konvencionális háborús használat-akkor mint hk korszerűsitik.
Mondjuk a szlovák/ukrán gá-s kiegészitő fegyverzetű változaton is el lehet gondolkodni-hazai T72 viszonylatban is.