T-62

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
12 572
28 542
113
Egykori ellenfelek: T-62 és M60 harckocsik együtt szolgálnak az egyiptomi hadseregben..


Alekszej Mojszejev


Az egyiptomi hadsereg továbbra is nagy mennyiségű, az 1970-es években a Szovjetuniótól kapott katonai felszerelést üzemeltet, köztük T-62-es közepes harckocsikat. Érdekes módon jelenleg egykori ellenségük, az amerikai M60A1-esek mellett szolgálnak.

A fegyveres erők parancsnoksága a közelmúltban ellenőrizte a Déli Katonai Körzetben állomásozó tábort. Egy közzétett videóriportban látható, hogy az ellenőrzésen a videóban látható harckocsizászlóaljak "hatvankettesekkel" és "hatvanasokkal" vannak felfegyverezve.


Ellenfelekként ezek a tankok 1973 októberében kerültek először harcba, amikor az egyiptomi hadsereg megpróbálta felszabadítani az Izrael által megszállt Sínai-félszigetet. Összesen százötven M60-as harcolt a frontnak ezen a szakaszán. Jelentős veszteségeket szenvedtek: mind a harckocsiágyúk tüzétől, mind az RPG-7 rakétagránátoktól és a "Maljutka" páncéltörő irányított rakétáktól. Ez utóbbiak időnként mindkét oldalon áthatoltak a harckocsik tornyain.

Mindez rendkívül magas veszteségekhez vezetett, az egyik dandárban a háború elején meglévő 111 tankból mindössze 19 maradt. Sőt, néhányukat, mintegy ötvenet, az egyiptomiak elfogtak, és 1974-ben Kairóban a katonai parádén ki is állítottak.

A T-62-es veszteségei is jelentősek voltak, a harcok végére körülbelül a fele eltűnt.

A Szovjetunióval fenntartott kapcsolatok erőteljes romlása után az Egyesült Államok katonai segítséget nyújtott Egyiptomnak M60A1, majd M60A3 típusú harckocsik formájában. Ugyanakkor a T-62-esek továbbra is szolgálatban maradtak.

Jelenleg mind az amerikai, mind a szovjet tankok elavultnak számítanak. Többször is történtek kísérletek a korszerűsítésükre. További páncélzatot, erősebb motorokat, jelentősen javított célzókészülékeket és nagyobb kaliberű ágyúkat javasoltak. Emellett tervbe vették a T-62-es irányított rakétafegyverzetének bevezetését is. A jelentős munkamennyiség és az ennek megfelelően magas költségek miatt azonban ezt a felszerelést nem szállították nagy mennyiségben a csapatoknak. Ezért az egyiptomi védelmi minisztérium a veterán harckocsikat új generációs járművekkel kívánja helyettesíteni, amelyeket a helyi katonai-ipari komplexumban fognak összeszerelni.


 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
5 586
5 447
113
Törökország is NATO tag mégis vett Sz-400-at. Viszont Magyaország igen jelentéktelen ország a NATO számára ezért a maagyar kormány, hogy ne basztassák -fenyegessék-zsarolják-nem mer venni semmilyen orosz technikát.

Csak éppen F-35-ük nem lesz.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
40 298
39 115
113
T-62M a" Druzsba-2021" (Barátság) közös orosz-pakisztáni hadgyakorlatokon

 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Pogány