T-62

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 091
113
Volt róla szó amúgy, hogy átalakítják őket tűztámogatónak egész addig amíg ki nem számolta valaki, hogy mennyibe kerül és akkor úgy is maradt a dolog.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 223
119 885
113
  • Vicces
Reactions: Kim Philby

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 091
113
Hát ha tudsz az oroszoknál venni egy kész tornyot meg mindent ami már meg van csinálva akkor igen. Nyugat felől nemnagyon volt ilyen pár darabra meg kurva nagy lett sz egységár mire megcsinálják neked.
Hát nem tudom, nem is tudom, hogy nyugaton építettek-e már valaha bármilyen fegyvertornyot? Akár emberest, akár RC-t? Ha esetleg igen, akkor azt csak úgy csinálták-e vagy rátettek-e valaha nyugaton harcjárműre valaha bármilyen fegyvert tartalmazó tornyot? :D Mert ha igen, lehet, hogy meg tudják csinálni újra, persze ez nem biztos. :D :D :D

Az integráció költsége 1 és 2000 darabnál is kurvára ugyanannyi, mert egyszer kell kitalálni és tesztelni, tökre kurvára mindegy, hogy azonos egységből hány darab kell nem? Ha megvan hogyan jó, akkor jó.

Az meg, hogy jelenkorunk fajtajellegű bizniszeiben megvan az, hogy mondjuk 60 db 5 misi 200 db meg 4 misi egységáron megy, attól még a 60 db 300 m lesz, 200 db meg 1000 m, szóval a költségek...khm.

Ja, persze, nem algírok vagyunk, szlovének, szerbek, oroszok, kínaiak, vietek, mi magyarok vagyunk, szóval itt nem lehet megcsinálni semmit. :D

Akkor gondolom mer' rossz az állapotuk. A távoli algériában ezt úgy oldották meg, hogy nagygenerál+motorcsere a toronykonverzió előtt. Tudom, az 200-300 db lesz, tehát olcsóbb. :D
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 821
81 169
113
Esélytelen bármely export orosz harceszköz beszerzése a magyar honvédség számára amíg NATO tagok vagyunk....
Törökország is NATO tag mégis vett Sz-400-at. Viszont Magyaország igen jelentéktelen ország a NATO számára ezért a maagyar kormány, hogy ne basztassák -fenyegessék-zsarolják-nem mer venni semmilyen orosz technikát.
 

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 454
10 551
113
Alapvetően ez az a mentalitás, ami itthon nagyon sokakból hiányzik. Nem dobják ki ész nélkül, mert van nekik 1000 T-72 meg 757 T-90. sőt még BMPT is 300. Hanem amit lehet felhasználnak, aztán meg lehet csodálkozni, hogy van haderejük. Mert bár nem lesz rosszabb a túlélőképessége mint a BMP-2-nek, amiben emberek mennek csatába és harcolnak vele, menni fog a köpködés, hogy ez miez, csak ez hk alvázon lesz és az lesz a dolga, hogy emberekre lőjön.
Teljesen más büdzsé ,lehetöségek és prioritás mint mondjuk MO on. Nem lehet összehasonlítani a 2 országot. Nem rossz szerintem sem, ha nekik megéri
 

laca

Well-Known Member
2013. november 6.
773
1 911
93
Az integráció költsége 1 és 2000 darabnál is kurvára ugyanannyi, mert egyszer kell kitalálni és tesztelni, tökre kurvára mindegy, hogy azonos egységből hány darab kell nem? Ha megvan hogyan jó, akkor jó.
:confused:
Te most magad mellett vagy magad ellen érvelsz?? Mintha nem értenéd a lényegét a saját állításodnak:rolleyes:

Akkor gondolom mer' rossz az állapotuk. A távoli algériában ezt úgy oldották meg, hogy nagygenerál+motorcsere a toronykonverzió előtt. Tudom, az 200-300 db lesz, tehát olcsóbb.
Igen, a sivatagban jóval könnyebb megőrizni vas alapú eszközöket.
Még mindig meglepődök, hogy nem értitek meg, hogy ami nektek csak egy szó - nagygenerál, motorcsere stb. - az a valóságban hatalmas (és drága) munka.
Próbálj meg kiindulni egy régi autó restaurálásából, "nagygenerálásából". Iszonyú munkaóraszám és pénzmennyiség után is még mindig csak egy régi műszaki színvonalú jármű, a felújítás értékét csak és kizárólag az eszmei érték ellensúlyozza, ami a hadseregben nem létezik (aktív állományban). Sokat mondó, hogy a "nagygenerál" árából általában tudsz venni egy vadiúj és modern autót is.
A motorcseréhez - ha ez alatt új, modern motor beépítését érted - kb. a fél járművet újra kell tervezni belülről. Akkor már új a sebváltó, és miután biztos máshol van a kihajtás, új áthajtóművek is kellenek, magyarul, hajtáslánc. Új az üzemanyag-ellátás, energia ellátás, tartóbakok, és minden kiszolgáló cucc pl. légszívás, kipufogás ésatöbbi.
Ezeket tervezni és tesztelni is kell, nem a műhelyben fogják kitalálni (remélhetőleg!).
Az egyetlen esélyed, ha ezt valaki már megcsinálta a valóságban is, és nem csak a marketing osztály szintjén.
És akkor még jön az új torony ára, és nyilván ez sem passzol a T-72 toronykoszorújába, újabb átalakítás (ne feledd páncéllemezzel dolgozunk, nem Józsi hegeszt egy lidl-ös hegesztővel), energia, komm kábelek a toronyhoz.
Akkor már korszerűsítsük a vezetőállást is, jó lenne ha ő is látná az új szenzorok képét.
A fő gond meglátásom szerint, hogy csak emberes torony jöhet szóba, mert a testben nincs több hely a vezetőn kívül.
Az egyetlen előny pont az lenne, hogy könnyű torony mellett a test védelmét tudnád javítani viszonylag kis pénzből és az RC torony is biztos jóval olcsóbb (töredéke).
A hab a tortán a híresen szűkös szovjet technika, a fiatalok átlagmagassága egyre nő (én a 186 cm-emmel tornasor első voltam, ma középiskolások között átlagosnak látom magam sokszor. Anno beültem a Bradley tornyába, a fejemre rácsukódott a toronyajtó és nem tudtam fizikailag belenézni az okulárba, mert az állam magasságában volt).

Így, hogy lesz itthon harcjármű gyártás, sokkal több értelmét látnám további Lynx testek gyártásának ugyanabból a pénzből.
De ha nagyon kellene valamiért ilyen eszköz, még akkor is inkább kiindulnák a Lynx alvázából, és arra építenék fel egy alacsonyabb testet (már ha lehet egyáltalán és megéri) 2-3 fős személyzettel és RC toronnyal. Csak nem tudom mi értelme lenne a Lynx és egyéb önjáró eszközök, drónok mellett. Akkor már modulrendszerűre kellene tervezni, mint a Boxert, és a tornyos modult lehetne cserélni aknavető-, löveg-, rakéta- stb hordozó modulra.
Senki nem fog minket megtámadni a közeljövőben, a kevés pénzünket költsük inkább a jövőre, ne a múltra.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 223
119 885
113
Hát nem tudom, nem is tudom, hogy nyugaton építettek-e már valaha bármilyen fegyvertornyot? Akár emberest, akár RC-t? Ha esetleg igen, akkor azt csak úgy csinálták-e vagy rátettek-e valaha nyugaton harcjárműre valaha bármilyen fegyvert tartalmazó tornyot? :D Mert ha igen, lehet, hogy meg tudják csinálni újra, persze ez nem biztos. :D :D :D
Mintha a valhalla a szlovéneknél összedobott volna egyet pont 72-esre koncepció szintjén.

https://armyrecognition.com/weapons..._station_for_russian_t-72_tanks_50407164.html

Amúgy az a nem mindegy, hogy a fix integrációs költség az 300 darabra oszlik el vagy pedi 30-ra. Mert akkor az egységár magasabb. Tömeggyártás vs manufakturális gyártás.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 091
113
:confused:
Te most magad mellett vagy magad ellen érvelsz?? Mintha nem értenéd a lényegét a saját állításodnak:rolleyes:


Igen, a sivatagban jóval könnyebb megőrizni vas alapú eszközöket.
Még mindig meglepődök, hogy nem értitek meg, hogy ami nektek csak egy szó - nagygenerál, motorcsere stb. - az a valóságban hatalmas (és drága) munka.
Próbálj meg kiindulni egy régi autó restaurálásából, "nagygenerálásából". Iszonyú munkaóraszám és pénzmennyiség után is még mindig csak egy régi műszaki színvonalú jármű, a felújítás értékét csak és kizárólag az eszmei érték ellensúlyozza, ami a hadseregben nem létezik (aktív állományban). Sokat mondó, hogy a "nagygenerál" árából általában tudsz venni egy vadiúj és modern autót is.
A motorcseréhez - ha ez alatt új, modern motor beépítését érted - kb. a fél járművet újra kell tervezni belülről. Akkor már új a sebváltó, és miután biztos máshol van a kihajtás, új áthajtóművek is kellenek, magyarul, hajtáslánc. Új az üzemanyag-ellátás, energia ellátás, tartóbakok, és minden kiszolgáló cucc pl. légszívás, kipufogás ésatöbbi.
Ezeket tervezni és tesztelni is kell, nem a műhelyben fogják kitalálni (remélhetőleg!).
Az egyetlen esélyed, ha ezt valaki már megcsinálta a valóságban is, és nem csak a marketing osztály szintjén.
És akkor még jön az új torony ára, és nyilván ez sem passzol a T-72 toronykoszorújába, újabb átalakítás (ne feledd páncéllemezzel dolgozunk, nem Józsi hegeszt egy lidl-ös hegesztővel), energia, komm kábelek a toronyhoz.
Akkor már korszerűsítsük a vezetőállást is, jó lenne ha ő is látná az új szenzorok képét.
A fő gond meglátásom szerint, hogy csak emberes torony jöhet szóba, mert a testben nincs több hely a vezetőn kívül.
Az egyetlen előny pont az lenne, hogy könnyű torony mellett a test védelmét tudnád javítani viszonylag kis pénzből és az RC torony is biztos jóval olcsóbb (töredéke).
A hab a tortán a híresen szűkös szovjet technika, a fiatalok átlagmagassága egyre nő (én a 186 cm-emmel tornasor első voltam, ma középiskolások között átlagosnak látom magam sokszor. Anno beültem a Bradley tornyába, a fejemre rácsukódott a toronyajtó és nem tudtam fizikailag belenézni az okulárba, mert az állam magasságában volt).

Így, hogy lesz itthon harcjármű gyártás, sokkal több értelmét látnám további Lynx testek gyártásának ugyanabból a pénzből.
De ha nagyon kellene valamiért ilyen eszköz, még akkor is inkább kiindulnák a Lynx alvázából, és arra építenék fel egy alacsonyabb testet (már ha lehet egyáltalán és megéri) 2-3 fős személyzettel és RC toronnyal. Csak nem tudom mi értelme lenne a Lynx és egyéb önjáró eszközök, drónok mellett. Akkor már modulrendszerűre kellene tervezni, mint a Boxert, és a tornyos modult lehetne cserélni aknavető-, löveg-, rakéta- stb hordozó modulra.
Senki nem fog minket megtámadni a közeljövőben, a kevés pénzünket költsük inkább a jövőre, ne a múltra.
Az ideális amerikai sivatagban tárolt eszközök tekintetében ez tökre szuper is, csak itt az afrikai sivatagban HASZNÁLT(!) járművekről beszélünk, amiket mellékesen eddig is 1757 T-72 és 90 mellett alkalmaztak mint hk. Mostanra gondolom elkoptak, mert a sivatagi használat híresen megkönnyíti a fenntartást(de mondanék csúnyát most), illetve ellőhették a 115 mm-es lőszerkészletet. Csak mellékes tényként jegyezném, hogy a T-55-ket sem vágták fel, hanem kivonva a páncélos dd-kből, beosztották őket gyalogságot támogatni.

Tehát vannak ezek a remek állapotú harckocsik, amiken bizonyosan azért végeztek(feltételezem némi gúnnyal csöpögő hangnemben) pénzért nagygenerált, hogy az elhasználódásból fakadó hátrányokat megszűntessék. Motort cserélni lehet ugyanolyan újabbra, vagy modernre. Namármost nagyon szépen felsoroltad mi mindennel kell számolni egy ilyen esetén, ha modernizálsz. Ezek T-62-ők. Mivel összevetetted a rendelkezésünkre álló 72-őkkel, akkor máris lehet nézni, melyikre van több kidolgozott modernizációs csomag, illetve melyikhez gyártanak típusspecifikusan több motor. Hogy ne kelljen túl sokat keresgélned, a 72-höz.

Ez azt jelenti, hogy alapvetően egyszerűbb a dolgunk ilyen téren, de azért hogy sírhassatok még, menjünk tovább.

Szóval a sivatagban szétkopott régi harckocsitesteket amiket be kellen olvasztaniuk az itteni megynilvánulások indoklása szerint mert:

-régiek
-nem éri meg rájuk költeni
-kevés van belőle a többi gépükhöz képest nem éri meg, ha több lenne...
-sok van belőle, ennyi gépre nem éri meg, ha kevesebb lenne...
-sokat kell faragni
-inkább vennének újat(vettek, van vele tapasztalatuk)


Na ezeket megtartják és azért mégis generálozzák, meg átalakítják. Tudod miért? Hogy legyen. Óóóóó, ötttvven évvel előttünk járnak, meg a piac... :D

Tehát nekünk nem éri meg, mert drive dy wire kormányművel ellátott transzmisszió, generátor, motorok tucatja, eletrooptikák, stabilizátorok lettek már tankformában is kidolgozottan belefaragva a hetvenkettőbe, mert most van pénz újat venni, de nincs pénz sok újat venni, de kellene de nem vagyunk annyira gazdag ország, hogy mindenből újat vegyünk halmokban-ők gazdag ország(tehát nincsenek rászorulva erre igaz?) úgyhogy nekik megéri az új helyett mert, öööö, izé,....öööö

És a végeredmény, fognád a mérsékelt égövben kopott harckocsikat és mosolyogva basznád a kukába, hogy legyen egy kicsi de profi haderőd(valaki szóljon már a szerbeknek, hogy felesleges minden amit tesznek, kicsi profi haderő a jövő, úgyhogy elég a kapott 31 t-72B1MS, a többit meg kúrják ki mert nem olyan modern, szóval nem éri meg), az algíroknak meg lesz ismert járműből kialakítva adott darab tűztámogató harcjárművük. De faszák, hát igen, külföldön aztán tudnak, mekkora haderejük van. :D

A tornyot meg egy szűkebb, magasított gyűrűre szerelik rajta. Ezt úgy csinálják, hogy gyártanak hozzá megfelelő gyűrűket, amiket rászerelnek a harckocsialvázakra, amikre további páncélzatot is tesznek(visszautalnék egy korábbi hozzászólásomra a T-72 topikban, ahová betettem ugyan T-80 és Abrams példával, ahogyan rátesznek dolgot egy harckocsira). ezekre a gyűrűkre aztán szerszámokkal illesztik a tornyot. Bizonyosan megoldják valahogy az elektromosság kérdését is. Hát igen, ők már a XXI. században élnek, megy nekik valahogy.

A T-72 jelen formájában 175 magas személyzetre cm-re van jegyezve. Ha kiveszik a töltőgépet, mert tűztámogató átalakítás folyik, akkor lefelé legalább 30 cm-t nyerhetnek. fasznak magyarázok, úgyis Lynx-et gyártanál kétszer annyiért, ami frontból sem éri el majd a nyers T-72M1 védelmét, amire kapaszkodj meg, lehet tenni dolgokat. Még páncélt is.

png-clipart-lol-meme-face-open-mouth-troll-face-people-troll-face-thumbnail.png
 

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 299
2 214
113
Fel nem fogom mi értelme van ennek a Berezsok tornyos T-62-nek... Oké, hogy tűztámogató jármű... De 30mm vs 115mm? Ráadásul sivatagban?
Az előző oldalon bemutatott T-62M modernizáció simán veri a BMPT-t is tűzerő terén...
 
  • Tetszik
Reactions: Gungnir (F1End)

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 058
30 984
113
Hegyekbe,városokba a gerillák ellen.Másodlagos a konvencionális háborús használat-akkor mint hk korszerűsitik.
Mondjuk a szlovák/ukrán gá-s kiegészitő fegyverzetű változaton is el lehet gondolkodni-hazai T72 viszonylatban is.
 

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 299
2 214
113
Hegyekbe,városokba a gerillák ellen.Másodlagos a konvencionális háborús használat-akkor mint hk korszerűsitik.
Mondjuk a szlovák/ukrán gá-s kiegészitő fegyverzetű változaton is el lehet gondolkodni-hazai T72 viszonylatban is.
Hát én inkább azt csinálnám, hogy az állomány felét felhúznám T-62M szintre (mint az előző oldalon, természetesen modernizálva), a másik feléből meg valami olyasmit csinálnék mint a BTR-T