• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 642
77 613
113
Dehogyis nem:).Te írtad, feljebb, hogy a B3-l a parancsnoknak csak hagyományos optikája van, na már most a B3M-l ezen változtattak és a hagyományos optikát lecserélték a fentebb említett új eszközre, de a hagyományos optikát meghagyták tartalékba...
Nem cserélték le semmire. Mutasd meg az új optikát amiről beszélsz.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 642
77 613
113
Semmilyen új optika nincs....
Btusa-toc-Zg.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: endre
W

Wilson

Guest
A T-72-es "szteroidokon". Mire képes az orosz harckocsi legújabb változata

2018. november 23.

Танк Т-72Б3

T-72B3 harckocsi © RIA Novosti / Szergej Pivovarov

Megerősített páncélvédelem, erős motor és egy új, szubkaliberes lövedék - a T-72B3M, a harckocsi legújabb módosítása az orosz hadsereg egységei és alakulatai számára. A fejlesztés lehetővé teszi a veterán T-72-es harckocsik hatalmas flottájának korszerűvé tételét, és jelentősen növeli a hadsereg támadási képességeit. A T-72B3M jellemzőit és a T-72B3-tól való eltéréseit a RIA Novosti cikke ismerteti.

Katonai szakértő: a T-72-es harckocsit még túl korai leírni.

A T-72B3 harckocsik a szovjet hadsereg által az 1980-as évek közepén átvett T-72B harckocsik korszerűsített változata. Jelenleg több mint ezer T-72B van szolgálatban. Ez a harckocsi többcsatornás Sosna-U rendelkezik, automatikus célkövetővel és hőkamerás csatornával, francia gyártmányú Thales Catherine kamerával, továbbfejlesztett tűzvezető rendszerrel (FCS), továbbfejlesztett 2A46M-5 löveggel, javított ballisztikai tulajdonságokkal és számos más újítással. Ez azonban nem volt mentes a hiányosságoktól. Különösen az első T-72B3-ok a ma már elavult Kontakt-5 dinamikus védelmi rendszerrel, rendelkeznek amelyet 1986-ban állítottak szolgálatba.

A T-72B3M sokkal vastagabb "bőrrel" rendelkezik. Vannak más előnyök is. "A T-72B3M és a "klasszikus" T-72B3 közötti fő különbség az új dízelmotor és a megerősített védelmi elemek" - mondta Viktor Murakhovsky, a Haza Arzenálja főszerkesztője a RIA Novosztyinak. - A B3-at a 840 lóerős B-84-1 motor hajtja, míg a B3M-et a 1130 lóerős B-92C2F motor hajtja. Külsőleg az új módosítást a modern dinamikus védelem "Relikt" kiegészítő moduljai különböztetik meg a fedélzeten, a harckocsi testben és a toronyban.

Танк Т-72Б3

T-72B3 harckocsi © RIA Novosti / Maxim Blinov.

A T-72B3M emellett a Sosna-U célzóberendezés továbbfejlesztett változatával, digitális ballisztikai számológéppel és panoráma célzóberendezéssel rendelkezik a járműparancsnoki munkaállomáson. Mindez lehetővé teszi a harckocsik legénységei számára, hogy gyorsabban felderítsék és megsemmisítsék a célpontokat.

A lőszereket is továbbfejlesztették, nagyobb páncéltörő képességű, szub-kaliberes lövedékekkel. Egy másik jelentős újítás a lánctalpak jobb teljesítménye és élettartama.

Танк Т-72Б3 на военном параде, посвященном 72-й годовщине Победы в Великой Отечественной войне 1941-1945 годов

T-72B3 harckocsi az 1941-1945-ös Nagy Honvédő Háborúban aratott győzelem 72. évfordulója alkalmából rendezett katonai parádén. © RIA Novosti / Alexander Vilf

Az orosz harckocsizók, akik a harckocsi-biatlonban folyamatosan az első helyeket szerezték meg, pontosan a T-72B3M-gyel versenyeznek. A jármű a verseny minden szakaszában kiválóan teljesített, messze maga mögött hagyva a riválisokat. Ugyanebben a formációban T-72B3 harckocsi a második világháborúban aratott győzelem 73. évfordulóján rendezett katonai parádén.

A T-72B3M általában sokkal "barátságosabb" a szerelő-vezető számára: a fülkéjét kijelzőkomplexummal és egy hátulról nézhető TV-kamerával szerelték fel. Az automatizált sebességváltó jelentősen megnöveli a tolatási sebességet: ahogy a szíriai polgárháború (és az összes közelmúltbeli fegyveres konfliktus) tapasztalatai mutatják, ez megmentheti a járművet és a személyzetet. Rengeteg olyan videó található a világhálón, ahol a szíriai kormány tankjai, alighogy kiléptek a fedezékből és tüzeltek, nem tudtak időben visszafordulni, és az ellenséges páncéltörő fegyverek eltalálták őket.

A korszerűsített T-72B3M-eket egyébként több médiajelentés szerint 2017 tavaszán a szíriai csapatok használták, és az SAA harci soraiban látták őket az Izraellel határos Golán-fennsík közelében. "Bíztató, hogy a T-72B3-asokat jó ütemben - évente 150-200 járművet - szállítanak a csapatoknak" - folytatja Viktor Murakhovsky. - Remélem, hogy a T-72B3M-re fogják őket korszerűsíteni. Az Armata platformon alapuló járművek tömeges szállításának megkezdéséig fenn kell tartani a már a csapatoknál lévő felszerelések magas műszaki színvonalát. Úgy vélem, hogy a T-14 és a T-72B3M párhuzamosan kerül a hadsereg egységeihez."


Csak a 72B3 vonatkozó részeket fordítottam le...
 
W

Wilson

Guest
Nem cserélték le semmire. Mutasd meg az új optikát amiről beszélsz.
Idézett a linkelt B3M szóló cikkből...

""T-72B3M egyik új fő jellemzője a harckocsi parancsnokának önálló, saját hőkamerás látcsővel ellátott panorámaoptikája. Ezt a célzóberendezést a torony felső középső részén, a két nyílás között szerelték fel"
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 642
77 613
113
Idézett a linkelt B3M szóló cikkből...

""T-72B3M egyik új fő jellemzője a harckocsi parancsnokának önálló, saját hőkamerás látcsővel ellátott panorámaoptikája. Ezt a célzóberendezést a torony felső középső részén, a két nyílás között szerelték fel"
Mutasd ezt meg a képeken. Te a PK PAN-ról beszélsz, de azt nem kapták meg.
 
W

Wilson

Guest
Precíziós harckocsi: szupervédett T-72B3M-ekkel erősítik a krími védelmet

2021.Július 7.

Roman Kretsul, Anna Cherepanova



ZB__5325.JPG.jpg

Fotó: IZVESTIA/Zurab Dzhavakhadze.

A Krímet szupervédett tankokkal erősítették meg. A 126. parti védelmi dandár megkapta a legújabb T-72B3M harckocsikat. Páncélzatuk megbízhatóan védi a legénységet a tüzérségi tűz és a páncéltörő rakéták ellen. A fegyverzetvezérlő rendszer pedig lehetővé teszi, hogy mindenféle célpontot eltaláljon, a páncélozott járművektől kezdve a kis hajókon át a helikopterekig. Szakértők szerint a délnyugati irányban az utóbbi időben fokozódik a feszültség, ezért a félszigeten lévő csoportosulásnak a legmodernebb fegyverekkel kell felszerelkeznie.

A Krímben a 126. önálló parti védelmi dandár egyik harckocsizászlóalja megkezdte a legújabb T-72B3M típusú járművekkel való átfegyverkezést - közölték az Izvesztyija katonai forrásai. Korábban az egység a korábbi T-72B3-as változat tankjaival volt felszerelve. A T-72B3M jelenleg Oroszország egyik legfejlettebb harckocsija, amely képes felszíni és légi célok elleni harcra. Az újság beszélgetőpartnere szerint a part menti csapatok páncélos egységeinek olyan felszereléssel kell rendelkezniük, amely lehetővé teszi számukra, hogy ne csak hagyományos csatát vívjanak, hanem egy kétéltű partraszállást is visszaverjenek. Az automatizált tűzvezető rendszernek köszönhetően a T-72B3M könnyedén megsemmisíti a kétéltű járműveket és még a kisebb ellenséges hajókat is. Szergej Ordzsonikidze, volt külügyminiszter-helyettes szerint a délnyugati stratégiai irány ma a figyelem középpontjában áll. - Az elmúlt években a NATO-országok aktívan feszültséget keltettek itt mind politikai, mind katonai szempontból" - magyarázta a diplomata az Izvesztyiának. - Nemcsak a most zajló nagyszabású Sea Breeze manővereket látjuk, hanem az észak-atlanti szövetséges országok katonai alakulatainak és infrastruktúrájának folyamatos közeledését a határainkhoz. Ez egy komoly katonai fenyegetés, és gondoskodnunk kell határaink biztosításáról és az ország területi integritásának védelméről. Ilyen körülmények között a krími erők csoportosítása különös jelentőséget kap.

Tavaly Szergej Sojgu védelmi miniszter azt mondta, hogy az orosz flotta összes megmaradt T-72-es gépét T-72B3M szintre fogják korszerűsíteni.

Elmondta, hogy 2015-ben az előző T-72B1-es módosítás részt vett az első hadsereg nemzetközi játékokon, és annak befejezése után a mérnökök műszaki megoldásokat javasoltak a gépek hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére. "Az eredmény a T-72B3M módosítás lett, amely ugyanolyan jó, sőt bizonyos szempontból jobb, mint a modern külföldi harckocsik" - hangsúlyozta a miniszter. Elmondása szerint a javasolt műszaki megoldások lehetővé tették a harcjárművek mobilitásának, megbízhatóságának és ergonómiájának javítását.

A T-72B3-as harckocsit 2011 óta gyártják. Jelenleg a haditengerészet szárazföldi, légi és part menti erőinél áll szolgálatban. Az elmúlt években T-72B3M szintre fejlesztették. A továbbfejlesztett változat erősebb motorral (1130 LE a T-72B3 840 LE-jéhez képest), automata sebességváltóval és "védőpajzsokkal" különbözik az alapváltozattól. A T-72B3M a legújabb dinamikus védelemmel ellátott Reliktel van felszerelve. A fegyverrendszer magában foglalja a 2A46M-5-01 ágyút, amely képes páncéltörő rakéták kilövésére, valamint a 12,7 mm-es és 7,62 mm-es géppuskákat. A Sosna-U tűzvezető rendszer egy hőkamerát, egy lézeres távolságmérő és egy célkövető rendszert tartalmaz. A jármű felszereltsége lehetővé teszi a lövész-kezelő számára, hogy éjjel-nappal, bármilyen időjárási körülmények között felderítse és megsemmisítse az objektumokat.

A 126. dandár harccsoport szerkezetileg a Krím védelméért felelős 22. hadtesthez tartozik, és a félszigeten lévő szárazföldi csoportosulás alapját képezi. Sokoldalú egység, amely képes különböző típusú kombinált fegyveres harcokban részt venni, valamint tengeri és légi támadásokat visszaverni. Különböző egységekből áll: egy gépesített lövészzászlóalj, egy harckocsizászlóalj, egy hegyi gépesített lövészzászlóalj és egy tengerészgyalogos zászlóaljból áll. A dandár megörökölte a híres 126. gyalogoshadosztály sorszámát és rendjeleit, 1944-ben felszabadította a Krímet. A későbbi szovjet időkben a 126. Horlivka gépesített lövészhadosztályként szolgált, amely az Odesszai Katonai Körzet 32. hadtestének része volt.

06_%D0%A2-72%D0%913_%D0%A1%D0%B0%D0%B8%CC%86%D1%82-01.jpg


2003-ban a kijevi hatóságok a hadtestek egységei alapján létrehozták az ukrán haditengerészet 36. független partvédelmi brigádját. 2014-ben a harci zászló és a személyzet egy kis része Ukrajnába távozott, a fennmaradó személyzet pedig letette az orosz hűségesküt. Ugyanezen év december 1-jén az egység alapján újjáalakult a 126. dandár harcoló dandár. Alekszandr Vitko tengernagy, az orosz Fekete-tengeri Flotta akkori parancsnoka a harci zászlót átadva elmondta, hogy a 126. dandár a Fekete-tengeri Flotta parti erőinek gerince, és idővel a flotta egyik legjobb egységévé válik.

- A dandár kulcsszerepet játszik a félszigeten a tengeralattjáró elleni védelem biztosításában és az agresszió elrettentésében, ha valaki északról merészkedik a Krím területére - mondta Viktor Murakhovszkij katonai szakértő az Izvesztyija című lapnak.

Ezért a modern fegyverekkel, köztük páncélozott járművekkel való felszerelése időszerű döntés. A korszerűsített T-72B3M harckocsi a dinamikus védelem új készleteinek alkalmazásával jelentősen megnövelt védelmi szinttel rendelkezik. Nemcsak a frontális, hanem az oldalról, valamint a felülről érkező lövedékek ellen is védelmet nyújt. A digitális ballisztikus útvonallal rendelkező, korszerű tűzvezető rendszer lehetővé teszi, hogy a harckocsi mind a földön, mind mozgásban drasztikusan növelje pontosságát, míg a hőkamerás célzóberendezés lehetővé teszi, hogy a harckocsi korlátozás nélkül harcoljon éjszaka. Ezenkívül az új harckocsit különböző típusú, fokozott hatékonyságú lőszerekkel szerelik fel.

A Fekete-tengeri Flotta parti védelmi rendszerét, beleértve a Krímet is, 2014 óta aktívan építik. A 126. Független Parti Erők Dandárja mellett a 15. Rakétadandár Bastion és Bal hajóelhárító rendszerekkel, a 8. Tüzérezred,, a 127. Független Felderítő Dandár, valamint a légideszantos csapatok tartoznak hozzá.

 
W

Wilson

Guest
Mutasd ezt meg a képeken. Te a PK PAN-ról beszélsz, de azt nem kapták meg.
A két búvó közt látszik az a nagy optikai torony, az a PK PAN, de ilyet te rendszeresített T-72B3 obr. 2016-on nem látsz!

t-72b4-t-72b3m-main-battle-tank-mbt-russia-russian-army-military-equipment-defense-industry-details.jpg
Na ebben a cikkben erről a következőt írják...

"A T-72B3M harckocsi, amely a T-72B3 további modernizációja, a PK-PAN parancsnok panoráma optikájával van felszerelve, amely lehetővé teszi számára, hogy önállóan keressen célpontokat, majd fordítsa el a tornyot, hogy legyőzze őket. Ez az úgynevezett keresés-megsemmisítés funkció.

A nyugati harckocsiknak ez a funkciója meglehetősen elterjedt. Az amerikai M1A2 tankban a parancsnok autonóm CITV hőképalkotó berendezése, a Leopard 2A5 harckocsiban pedig a PERI-R17A parancsnok panorámás látómezője található. Így a T-72B3M képességei a helyzet nyomon követésére és értékelésére nagyjából megegyeznek a nyugati járművekével."


Amúgy nem rossz cikk holnap majd lefordított...
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 642
77 613
113
Na ebben a cikkben erről a következőt írják...

"A T-72B3M harckocsi, amely a T-72B3 további modernizációja, a PK-PAN parancsnok panoráma optikájával van felszerelve, amely lehetővé teszi számára, hogy önállóan keressen célpontokat, majd fordítsa el a tornyot, hogy legyőzze őket. Ez az úgynevezett keresés-megsemmisítés funkció.

A nyugati harckocsiknak ez a funkciója meglehetősen elterjedt. Az amerikai M1A2 tankban a parancsnok autonóm CITV hőképalkotó berendezése, a Leopard 2A5 harckocsiban pedig a PERI-R17A parancsnok panorámás látómezője található. Így a T-72B3M képességei a helyzet nyomon követésére és értékelésére nagyjából megegyeznek a nyugati járművekével."


Amúgy nem rossz cikk holnap majd lefordított...
Értsd már meg, hogy nincs ilyen.
Nem redndszeresítették az oroszok.
 
  • Vicces
Reactions: ogretankHU
W

Wilson

Guest
Értsd már meg, hogy nincs ilyen.
Nem redndszeresítették az oroszok.
Dehogyisnem ott van a linkelt cikkben beraktam egy másikat is amelyben Sojgu azt nyilatkozza, hogy az összes B3-t felhozzák B3M szintre.

De itt egy másik cikkből egy idézet

"A T-72B3M a korábbi T-72B3-hoz képest továbbfejlesztett tűzvezető rendszerrel rendelkezik. Új, hőkamerás panoráma célzóberendezéssel van felszerelve, amely hunter-killer harci képességet biztosít. A harckocsi parancsnoka a célpontok felkutatásához hőképes panoráma célkeresztet használ. A célpont kiválasztása után a löveg automatikusan a célpontra áll, és a lövész elvégzi a célzási és tüzelési folyamatot. Ezalatt a parancsnok megkeresi a következő célpontot. Ez a harcászati módszer minden modern harckocsin megtalálható. A tűzvezető rendszer ballisztikai számítógéppel van ellátva. A lövész Sosna-U irányzékot használ hőkamerával. A T-72B3M nappal/éjszaka és minden időjárási körülmények között harcképes. A harckocsit digitális rádiórendszerrel is felszerelték. A T-72B3M tehát a tűzvezető rendszer és az elektronika tekintetében felülmúlja az orosz hadsereg által használt T-90 harckocsit.


Nem ígérem neked, hogy most azonnal de megpróbálok neked keresni képet erről..
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 642
77 613
113
Dehogyisnem ott van a linkelt cikkben beraktam egy másikat is amelyben Sojgu azt nyilatkozza, hogy az összes B3-t felhozzák B3M szintre.

De itt egy másik cikkből egy idézet

"A T-72B3M a korábbi T-72B3-hoz képest továbbfejlesztett tűzvezető rendszerrel rendelkezik. Új, hőkamerás panoráma célzóberendezéssel van felszerelve, amely hunter-killer harci képességet biztosít. A harckocsi parancsnoka a célpontok felkutatásához hőképes panoráma célkeresztet használ. A célpont kiválasztása után a löveg automatikusan a célpontra áll, és a lövész elvégzi a célzási és tüzelési folyamatot. Ezalatt a parancsnok megkeresi a következő célpontot. Ez a harcászati módszer minden modern harckocsin megtalálható. A tűzvezető rendszer ballisztikai számítógéppel van ellátva. A lövész Sosna-U irányzékot használ hőkamerával. A T-72B3M nappal/éjszaka és minden időjárási körülmények között harcképes. A harckocsit digitális rádiórendszerrel is felszerelték. A T-72B3M tehát a tűzvezető rendszer és az elektronika tekintetében felülmúlja az orosz hadsereg által használt T-90 harckocsit.


Nem ígérem neked, hogy most azonnal de megpróbálok neked keresni képet erről..
Nem létezik ilyen az orosz haderőben. Mutass akárcsak 1-et is. Nézhetsz annyi obr.2016 képet meg videót amennyit akarsz egyen sem fogsz látni, pedig nem egy kis valami.
 
W

Wilson

Guest
Nem létezik ilyen az orosz haderőben. Mutass akárcsak 1-et is. Nézhetsz annyi obr.2016 képet meg videót amennyit akarsz egyen sem fogsz látni, pedig nem egy kis valami.
Most szerelik fel v T-72B3M-l a krimi egységeket vagy szerinted az összes belinkelt cikkben kamuznak az oroszok a parancsnoki optikáról?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 642
77 613
113
Most szerelik fel v T-72B3M-l a krimi egységeket vagy szerinted az összes belinkelt cikkben kamuznak az oroszok a parancsnoki optikáról?
Majd lesz, de most nincs. Lesz majd T-14 is, meg értelmes mennyiségű T-90M is, de most nincs. Ilyen alapon feleslegesen számolunk M1A2 SEP v2-vel, vegyük úgy, hogy minden Abrams M1A2C, mert amúgy van ilyen.
 
W

Wilson

Guest
Majd lesz, de most nincs. Lesz majd T-14 is, meg értelmes mennyiségű T-90M is, de most nincs. Ilyen alapon feleslegesen számolunk M1A2 SEP v2-vel, vegyük úgy, hogy minden Abrams M1A2C, mert amúgy van ilyen.
Nem értelek,hogy hogy majd lesz feketén fehéren le van írva, hogy most kapják meg ezeket a tankokat a krimi egységek ezekkel az optikákkal a tankokban...
Sőt 2021-ben a 201. és a 239. ezred is kap 31-31 T-72B3-t a krimi 126. partvédő egység 31 db T-72B3M-én kívül...
 
W

Wilson

Guest
Nem értelek,hogy hogy majd lesz feketén fehéren le van írva, hogy most kapják meg ezeket a tankokat a krimi egységek ezekkel az optikákkal a tankokban...
Sőt 2021-ben a 201. és a 239. ezred is kap 31-31 T-72B3-t a krimi 126. partvédő egység 31 db T-72B3M-én kívül...
Sőt 2021-ben a 201. és a 239. ezred is kap 31-31 T-72B3M-et...
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 470
55 555
113
Igen, jelenleg a Leclerc, Leopard 2A6 és A7, M1A2 Abrams de még a Challanger 2 is jobb minden orosz harckocsinál a T-90M-et és a T-14-et leszámítva.

A görög teszt alapján a Challenger 2 nem lő jobban, mint a T-80U és sokkal de sokkal megbízhatatlanabb, gyöngébb mobilitással.
A Leclerc páncélvédelme kb. a T-72B szintje. Ez alól csak a XXI széria a kivétel, van belőle egy maréknyi. Jah, és a görög teszten ez is lebőgött a megbízhatóság terén.
A Leopárd 2A6 és A7 nem egy túl elterjedt technika. Főleg az utóbbi. Papíron biztosan jók is, de még soha sehol nem bizonyított élesben semmit.
A belpiacos M1A2 tényleg jó cucc, bizonyított is, de exporta ott is csak butított verzió megy.

A sima M1A2 is jobb harckocsi mint ami az oroszoknak van a T-14-et leszámítva, viszont az még nincs a csapatoknál. De ne legyen kétséged afelől, hogy egy B3-nál meg az M1A1 is jobb harckocsi.

LOL.

Abban meg orosz technika nem nyert...

LÓFASZT!

1973-as Arab-Izraeli háború. A másodvonalas szovjet technika (T-55/62, S-125, KUB) szarrá verte az első vonalas nyugati technikát (M60 pl.). Ha nem fenyegetőztek volna az Izraeliek az atom bevetésével már nem lennének....

Irak-Iráni háború:
A másodvonalas szovjet technika (T-55/62/72M) minden fontosabb csatában fölényesen legyőzte a korszak nyugati technikáját. (M60, Chieftain)

De ott vannak az India vs. Pakisztán bulik is ahol a nyugati technikát használó pakisztánt mindig elverte a szovjet technikát használó india.

Te! Mondj már nekem egy olyan háborút ahol a német technika nyert! :rolleyes:
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Most tényleg képesek voltatok megint oldalakat írni arról, hogy a nyugati Leopárd2A4 meg többi átlagflottás NATO hk a jobb-e vagy az orosz T-72B3?

OFF

Mivel családomban volt már Trabant+annak kombi változata, Astra és azóta egy sokkal újabb verziójú Opel, én magamnak összehasonlítottam ezeket.
Mindegyik személyautó. Mindegyik német márka. Egyedüli különbség igazából az árukban van.

ON
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU
W

Wilson

Guest
Most tényleg képesek voltatok megint oldalakat írni arról, hogy a nyugati Leopárd2A4 meg többi átlagflottás NATO hk a jobb-e vagy az orosz T-72B3?

OFF

Mivel családomban volt már Trabant+annak kombi változata, Astra és azóta egy sokkal újabb verziójú Opel, én magamnak összehasonlítottam ezeket.
Mindegyik személyautó. Mindegyik német márka. Egyedüli különbség igazából az árukban van.

ON
A mi eszmecserénk dudival nem arról szólt, hogy melyik a jobb tank, hanem arról, hogy a T-72B3M kapott-e új parancsnoki panoráma optikát és hogy a T-72B3M ezzel az optikával rendszeresítve van-e már az orosz haderőben...
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 642
77 613
113
A görög teszt alapján a Challenger 2 nem lő jobban, mint a T-80U és sokkal de sokkal megbízhatatlanabb, gyöngébb mobilitással.
A Leclerc páncélvédelme kb. a T-72B szintje. Ez alól csak a XXI széria a kivétel, van belőle egy maréknyi. Jah, és a görög teszten ez is lebőgött a megbízhatóság terén.
A Leopárd 2A6 és A7 nem egy túl elterjedt technika. Főleg az utóbbi. Papíron biztosan jók is, de még soha sehol nem bizonyított élesben semmit.
A belpiacos M1A2 tényleg jó cucc, bizonyított is, de exporta ott is csak butított verzió megy.



LOL.



LÓFASZT!

1973-as Arab-Izraeli háború. A másodvonalas szovjet technika (T-55/62, S-125, KUB) szarrá verte az első vonalas nyugati technikát (M60 pl.). Ha nem fenyegetőztek volna az Izraeliek az atom bevetésével már nem lennének....

Irak-Iráni háború:
A másodvonalas szovjet technika (T-55/62/72M) minden fontosabb csatában fölényesen legyőzte a korszak nyugati technikáját. (M60, Chieftain)

De ott vannak az India vs. Pakisztán bulik is ahol a nyugati technikát használó pakisztánt mindig elverte a szovjet technikát használó india.

Te! Mondj már nekem egy olyan háborút ahol a német technika nyert! :rolleyes:
Tudom, hogyneked ez szivfajdalmad, de a T-72 nem jó harckocsi. Ha képes lennél kivenni a fejed a szatyorból akkor te is rajönnél erre.