• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

S

speziale

Guest
Mondjuk javaslom keress rá a lengyel t91 meg leoa4 üzemeltetési tapasztalataira… múltkor betettem a harckocsis topikba…az alapján a szovjet technika nemcsak gyakran romlik el de legalább jó nagy macera javítani….
Hahahaha…ezt a szerecsen mosdadást.. kár hogy ott volt a táblába a t72 is ami pont ugyanolyan szar volt
 
W

Wilson

Guest
Igen. Köszi a bővítést. Többször átírtam a posztot, mert idegből beleraktam egy csomó felesleges dolgot. Eredetileg írtam az afganisztáni helyszínt, de a módosítás után nem vettem észre, hogy kikerült a szövegből.


Úgy érzem, pár embernek megint elgurult a gyógyszere.



Ha megnézed a térképen, hogy hol vannak ma a török harckocsik és hol sorakoznak az SAA hk-i (T-90-nel és T-72-vel együtt)... mert a kurdokéiról nem tudunk beszélni, akkor ez egy borzasztó érdekes kijelentés.
Ankara támadó hadműveletben vetette be a Leopárd2-eseket. És a stratégiai célkitűzéseket elérték. Az, hogy mit nevezünk annak, hogy egy technika bizonyított vagy sem, azért annál kicsit bonyolultabbnak tűnik, semmint T-72 csupa siker, a Leo2 meg kudarcok sorozata lenne. (És bocsi, hogy nem csak neked reagálok most, hanem ömlesztve mindenki másnak is.)
Senki nem beszél arról, hogy a bagdadi őrült vágta tapasztalatai azt mutatnák, hogy az Abrams egy gyúlékony, használhatatlan szar. Pedig az sem sebezhetetlen még kimondottan képzett amerikai kezelőszemélyzettel sem. És volt azért máshol is, ahol a Tábornok megsemmisült a csatamezőn. De egy támadó hadműveletben veszteségeket szenvedni nem egy meglepő dolog. Azt elvárni, hogy ezek ne legyenek meg kimondottan butaság.
És persze csupa szép a T-72 története, ha a megfelelő korok megfelelő pillanatait vágjuk össze a filmhez. Az 1. Öböl-háborús katasztrofális leszereplését persze senki nem szeretné emlegetni... ha az a célom, hogy mindenféle képen pozitívan tüntessem fel. Ahogy a szovjet technika nem szerepel valami túl jól az izraeli tankozókkal szemben sem.
És ezt említem úgy, hogy Bagdad elfoglalásakor az a tűz egy tudatosan nehezen előidézhető dolog. Míg ezekben és még jó néhány konfliktusban a T-72 meg a többi szovjet vas konstrukciósan szerepelt le... nem egyszer a '70-es éveket jócskán meghaladó technikai eszközökkel szemben. A tankokat így kéne megítélni, hogy a létrehozásuk korában megfelelőek voltak-e és hogy az eltelt időkben az új technikához mennyire tudtak alkalmazkodni.

Továbbra is tartom, hogy a Leopárd2 megbukott a német megkérdőjelezhetetlen fölény és sebezhetetlenség mítoszában. Minden tank sebezhető. A legénység képzettsége nem kiváltható pusztán technikai fölénnyel. Viszont mai napig jól teljesít harckocsiként. Egy Leopárd2 (bármely típus variáns az A4-től kezdve) zászlóaljat ma is úgy kezelnek, hogy ha az megindul, akkor 95% feletti biztonsággal el fogja érni a stratégiai célkitűzéseket. (És harcászati szempontból ennek kiemelkedő jelentősége van.)

És biztosítok mindenkit, hogy a román idevágó cikkeket néha olvasgatva a szomszédaink sem úgy okoskodnak, hogy be kéne szerezni 300 T-72B3 harckocsit a magyar 1zl+1vegyes ellen. Pedig ők mindig törik a fejüket, hogy olcsón sokat miből lenne érdemes bevásárolni, hogy nagyobb harcértéke legyen, mint ami nálunk van kéznél.
Tényleg nem értem azokat, akik képesek egy vitába annyira belemerülni, hogy a végére már a T-72 egy sokkal megbízhatóbb és jobban teljesítő eszköz lesz, mint egy Leopárd2.
Azt kihagytam, hogy azok a Leók, a kanadaiak által a németektől bérelt Leopard 2A6-k voltak:). Amúgy azért rebegett hálát a kanadai kormány Merkelnek mert jó pár esetben a Leónak köszönhették az életüket a kanadai katonák Afganisztánban...
 
  • Tetszik
Reactions: Vogon and Bleroka

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 907
4 744
113
30 éve volt az Irak-Iráni háború ahol a T-72M kipicsázta az M60-al és Chieftainnal felálló Iráni sereget.
Majd kuvait lerohanásakor a T-72-essel szemben egyedül a Jugoszláv T-72, az M84 tudott ellenállást tanusítani.
Arról a T-72-ről beszélünk amit a 80's években izrael csak a legújjabb TOW-k tüzével tudott megállítani.
Arról a T-72-sről beszélünk ami megnyert 2 csecsen háborút, ahol a statisztikák szerint elképesztő mennyiségű tankelhárító találatott túlélt.



Arról a T-72-ről beszélünk, ami a mai napig az Orosz hadsereg gerince! És még a mai napig korszerűsítik és külföldre exportra gyártják....
Nohát! Ez mér tényleg szerelem, szerelem a T-72-met.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 375
55 050
113
T-62 volt, bocs... nem picsázták ki az irániakat, egyszerűen csak méltó ellenfélnek bizonyult akkor még a szovjet technika.

Áhh nem.... Konkrétan olyan csatákat vívtak ahol 3-400 db Iráni tankból megmaradr pár tíz darab....
Volt olyan Iráni chieftain PK visszaemlékezés ahol kerek perec leírta, hogy a T-72 ellen 0 esélyük volt.
Akkora fölényt adott a T-72 szárazföldön az Irakiaknak, mint az F-14 a levegőben az Irániaknak.
Fordítózva:
"A Qesre-Shirin régióban egy T-72-es harckocsikkal felfegyverzett iraki harckocsizászlóalj egy röpke csatában teljesen legyőzött egy iráni harckocsizászlóaljat Chieftain tankokban, veszteségek nélkül. [117] Az 1982-es csaták során kiderült, hogy az iráni harckocsik és az ATGM TOW 152 mm-es lövedékei nem jelentenek veszélyt a T-72 frontpáncéljára. 120mm kagylók Chieftain veszélyt csak a távolból akár 1000 méter."
"1983. február 8-án az iráni 92. páncéloshadosztály két brigádja átlépte a határt, és támadást indított az Al-Amara ellen. A védekezéshez az irakiak egy T-72-es harckocsikból álló brigádot használtak. A közelgő tankcsatában az irániak vereséget szenvedtek, hiszen több mint 100 harckocsit, főleg "Chiefs" -et veszítettek. Az irakiak akár 60 harckocsit is elveszítettek, többnyire T-55-ösöket és csak néhány T-72-est. Az elfogott iráni harckocsikat Bagdadban állították ki újságíróknak."


Igen, úgy hogy a másik kuvaiti típus az AMX-30 volt, ami még a Leopard-1-nél is gyengébbnek számít (nem páncélzat terén)... Ez aztán a dicsőség!

"A hadművelethez Irak 690 harckocsit vont ki 4 hadosztályból, főként a T-72-et. [127] Kuvaitnak 281 harckocsija volt 4 brigádban, köztük 6 M-84-es az Emír gárdájában és 165 főnök (Chieftain)."
"A háború mindössze két napja alatt Kuvait szinte minden páncélozott járművét elveszítette, Kuvaitban 1371 páncélozott jármű közül kevesebb mint 100-nak sikerült Szaúd-Arábiába menekülnie, a többit elpusztították és elfogták, beleértve az összes M-84-est is. [130] Az iraki veszteségek az Al Mokatel szerint 120 páncélozott járművet értek el, némelyikük T-72-es, de nem világos, hogy ezek Kuvaiti nyilatkozatok vagy az irakiak által elismert adatok."


Csak aztán amikor az USMC is bedarálta a T-72-eseket kicsit később az öreg M-60-asokkal, veszteség nélkül, arról már hallgatsz...

Mesélj erről a bedarálásról ;)

A NATO-t sosem érdekelte a T-72, nem tartották komoly ellenfélnek soha.
LOL :D

És persze csupa szép a T-72 története, ha a megfelelő korok megfelelő pillanatait vágjuk össze a filmhez. Az 1. Öböl-háborús katasztrofális leszereplését persze senki nem szeretné emlegetni..

Amikor a légvédelem nélkül hagyott beásott harckocsik szétbombázták a levegőből?
Majd a bombázással kialakított átjárókon keresztül oldalba támadták az Iraki páncélos erőt aminek a nagy része amúgy T-55 meg kínai T-55 klón volt?
Ez aztán a leszereplés!


Egy Leopárd2 (bármely típus variáns az A4-től kezdve) zászlóaljat ma is úgy kezelnek, hogy ha az megindul, akkor 95% feletti biztonsággal el fogja érni a stratégiai célkitűzéseket.

Jah.... Csak ne legyen az ellenfélnek komolyabb tankja a T-55-nél, meg RPG-7VL-nél komolyabb páncéltörő fegyvere....

Továbbra is tartom, hogy a Leopárd2 megbukott a német megkérdőjelezhetetlen fölény és sebezhetetlenség mítoszában.

Ez maximum a németek meg a német fanok fejében létezett!
Szerintem a világ nagyrésze ezen csak mosolygot, hogy persze fiúk....
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 375
55 050
113
De ha már szóba került a csecsen háború:
Első csecsen háborúból:
"A T-72A vasútállomás területén a 131. brigád 531. sz. 5 RPG találatot kapott, és 100 méter távolságból egy tankhéj (APFSDS-T) találatával fejezték be, a személyzet 1 tagja meghalt. [161] A 81. gárda T-80-as harckocsijai még mindig a vasútállomás területén voltak. motoros puska ezredFeltehetően 2 Dudajev harckocsit semmisítettek meg, az egyik T-80-as sérülés nélkül kapott 3-4 találatot a tankhéjakból. [172] Az is ismert, hogy a Jurij Tamozenikov hadnagy parancsnoksága alatt álló T-72-es harckocsi megsemmisítette a Dudajev T-72A harckocsiját. [173] A S. Ant három lövése alatt a BMD-1 tüze megégette Dudajev tankját.

1996 márciusában az uráli katonai körzet egyik motoros puskás ezredének T-72B harckocsitársasága részt vett Goiskoe falu felszabadításában , amelyet több mint 400 jól felfegyverzett fegyveres védett . A támadás során az ellenség ATGM tűzzel próbálta visszaverni a harckocsitámadást. Összesen 14 ATGM kilövést hajtottak végre, a harckocsikba ütközött 12 rakéta közül csak 1 tudott áthatolni a páncélzaton, amely a lövész kilövési területét találta el, a személyzet egy tagja könnyebben megsérült. Minden tank megőrizte harci hatékonyságát. Az ATGM hordozórakétákat és legénységüket a harckocsipisztolyok tüze pusztította el. [147]"


Második csecsen konfliktus:
"Az 1999-2000-es Groznij elleni támadás során az 506. gárda harckocsizászlóalja vett részt. motoros puska ezreda 31 T-72B részeként. A vasúti lerakatért folytatott 2000. januári harcok során a T-72B # 611 9 találatot kapott, és nem bukott meg, 3 ATGM találatból és 6 RPG-ből csak egy az RPG-ből szúrta át a páncélt a felső nyíláson, de az összesített jet nem találta el a legénységet. Február elején felszabadult a város a bandita alakulatoktól. 2000 júniusára a háborúban részt vevő 506. ezred 31 harckocsijából csak 1 harckocsit küldtek egy javítóüzembe, az összes többi harckocsit, amelyek megsérültek, a harci zónában található javító egységek erői állították helyre."
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 634
3 914
113
Csak aztán amikor az USMC is bedarálta a T-72-eseket kicsit később az öreg M-60-asokkal, veszteség nélkül, arról már hallgatsz...
Forras?

A NATO-t sosem érdekelte a T-72, nem tartották komoly ellenfélnek soha. Ma sem. A T-80 érdekelte a nyugatot mindig is. Mindkét típusból sikerült szerezni példányokat tesztelésre, a T-72-vel alig foglalkoztak, az akkoriban fejlesztés alatt álló fegyverrendszerek számára a fő ellenfél a T-80U volt, na vajon miért...

Csak veletlenul teszteltek a T-72BM-t, es jutottak arra a kovetkezetesre, hogy szembol barmelyik 120 mm-es loszeruknek ellenall. :)
Es az is veletlen egybeeses, hogy utana panikszeruen fejlesztettek uj loveget (a nemetek) vagy uj loszert (az USA).
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 283
120 136
113
Dehogyisnem ott van a linkelt cikkben beraktam egy másikat is amelyben Sojgu azt nyilatkozza, hogy az összes B3-t felhozzák B3M szintre.

De itt egy másik cikkből egy idézet

"A T-72B3M a korábbi T-72B3-hoz képest továbbfejlesztett tűzvezető rendszerrel rendelkezik. Új, hőkamerás panoráma célzóberendezéssel van felszerelve, amely hunter-killer harci képességet biztosít. A harckocsi parancsnoka a célpontok felkutatásához hőképes panoráma célkeresztet használ. A célpont kiválasztása után a löveg automatikusan a célpontra áll, és a lövész elvégzi a célzási és tüzelési folyamatot. Ezalatt a parancsnok megkeresi a következő célpontot. Ez a harcászati módszer minden modern harckocsin megtalálható. A tűzvezető rendszer ballisztikai számítógéppel van ellátva. A lövész Sosna-U irányzékot használ hőkamerával. A T-72B3M nappal/éjszaka és minden időjárási körülmények között harcképes. A harckocsit digitális rádiórendszerrel is felszerelték. A T-72B3M tehát a tűzvezető rendszer és az elektronika tekintetében felülmúlja az orosz hadsereg által használt T-90 harckocsit.


Nem ígérem neked, hogy most azonnal de megpróbálok neked keresni képet erről..
Tervezték a parancsnoki optika renszeresítését csak lemaradt költségokokból. Prototípus épült egy képet találni fogsz róla, már többször is betettem a fórumba.
 

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 299
2 216
113
Áhh nem.... Konkrétan olyan csatákat vívtak ahol 3-400 db Iráni tankból megmaradr pár tíz darab....
Volt olyan Iráni chieftain PK visszaemlékezés ahol kerek perec leírta, hogy a T-72 ellen 0 esélyük volt.
Akkora fölényt adott a T-72 szárazföldön az Irakiaknak, mint az F-14 a levegőben az Irániaknak.
Ritka volt a T-72. A háború kezdetén egyetlen egy sem volt iraknak. A csaták többségét T-55, T-62, és Tip.69-el vívták meg.

Mesélj erről a bedarálásról ;)
"In 1991 during the Gulf War against Iraq the US M60 tanks
were finally in combat with US soldiers at the controls against the
foe they were designed for: the T-55, T-62 and T-72 Soviet-made
tanks. US Marines manning the M60Als reported no problem defeating
Iraqi Soviet-made tanks. They even reported destroying a T-72 with
an APFSDS round that went through the front and exited via the
engine, although this was accomplished at short range."

Forrás: M60 Main Battle Tank 1960-1991, Osprey New Vanguard

Tehát semmiféle problémát nem okozott nekik a T-72 sem.
 
W

Wilson

Guest
Hát gondolom előbb utóbb bekerül mert hiánypótló nagyon.
Megmondom azért tartom logikátlannak a dolgot, mert mint ahogy te is írtad, úgy kellene a B3-ra mint "egy falat kenyér" és mivel hosszú távra terveznek velük és minden B3-t Sojgu szerint felfognak hozni a B3M szintjére így kézenfekvő, hogy minden újonnan leszálított B3M-n már ott legyen az új parancsnoki optika....
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 283
120 136
113
Megmondom azért tartom logikátlannak a dolgot, mert mint ahogy te is írtad, úgy kellene a B3-ra mint "egy falat kenyér" és mivel hosszú távra terveznek velük és minden B3-t Sojgu szerint felfognak hozni a B3M szintjére így kézenfekvő, hogy minden újonnan leszálított B3M-n már ott legyen az új parancsnoki optika....
Az az optika megduplázza a modernizációs csomag árát kb, de egy 30%-ot tuti rádob. Ez a probléma.
 
  • Tetszik
Reactions: Vogon

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 299
2 216
113
Csak veletlenul teszteltek a T-72BM-t, es jutottak arra a kovetkezetesre, hogy szembol barmelyik 120 mm-es loszeruknek ellenall. :)
Es az is veletlen egybeeses, hogy utana panikszeruen fejlesztettek uj loveget (a nemetek) vagy uj loszert (az USA).
Neked is csak gratulálni tudok... T-72BM... Nem is létezik olyan, ember! T-72B volt, Kontakt-5-el. 1994-ben már hadrendben volt a lőszer (M829A2) ami gond nélkül elintézte. A németeknek sem kellett új löveg hozzá, ők is a korszerűbb lőszerrel oldották meg (DM53)