Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113
Ha már szóba jött az eFuel talán ez idekívánkozik:


“The Haru Oni project takes advantage of the perfect climatic conditions for wind energy in Magallanes province in southern Chile to produce the CO2-neutral fuel using low-cost green wind power. In the first step, electrolyzers split water into oxygen and green hydrogen using wind power. CO2 is then filtered from the air and combined with the green hydrogen to produce synthetic methanol, which in turn is converted into eFuel. The pilot plant is scheduled to start production in mid-2022. In addition to Siemens Energy, Porsche and HIF, Enel, ExxonMobil, Gasco and ENAP are participating in the Haru Oni project.”

Nem tudom mennyire jön ki így egy liter üzemanyag de szerintem több értelme van ennek mint szimplán és ráereszteni a rendszerre a szélturbinák termelését.
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Több dolgot nem szoktunk figyelembe venni, amikor a megújulókról meg azok puffereléséről(/stabilizálásról, ahogy a cikkben említették) van szó. Sok dolog volt említve én most "felmelegítek" egy-kettőt.

NAGYSÁGREND. Mondok egy példát. Mondjuk legyen biomassza és átadnak egy 40 MW erőművet. Szuper. Hatalmas, sőt nem - ez egyenesen gigászi teljesítmény. Ez most nem szarkazmus - ebben a műfajban ez tényleg brutális teljesítmény. Fél Magyarország fog rádolgozni, hogy tudjon "pörögni" ...

Most vizsgáljuk meg ezt egy Magyarország szintű nemzetgazdaság szintjén. Ez bolhafing ... Németország szintjén pedig (nem véletlenül ástak 2300 km2 -en 500 méter - !!! - mély gödröket a lignitért) még az se ... De mondhattam volna a geotermikust. Hatalmas "pörgés-forgás", a létező mindenki kőkeményen rá van feszülve, a XXI. sz -i megoldás a létező minden problémára stb. stb. Bődületes befektetések meg a "nagy erőlködés" végén mondjuk egy tízezres meg egy húszezres városnak a központi fűtésére rásegít egy PICIKÉT (előmelegíti kicsit a kazánba menő vizet) ...

Nem tudom érted-e a lényeget? Ez az egyik nagy baj a Li-ion -os telepekkel, meg hidrogén üzemekkel ...

A másik. Ahol puffer vagy "stabilizáló" dolgot olvasol (kivéve a gázos csúcserőműveket) ott mindjárt szögezzük le, hogy: NEM TERMEL SEMMIT. Ilyenformán ezeket nem is feltétlenül kellene "erőműnek" hívni. Ugye ilyenek a Li-ion -os telepekkel, vizes helyzeti energiára épülő pufferek meg hidrogén üzemek ilyesmi.

Ezek egy dolgot tudnak. "Beteszel" áramot és mondjuk visszakapod a felét (se). A hülyének is megéri, nem? Hát, főleg annak. Különösen, ha a giga drága megújulót teszed bele, aztán lefelezed és visszakapod mondjuk a filléres éjszakai áramban (mert mondjuk akkor nem süt a nap).

Tárolás. Azt nem tudják. Ez a kapacitás (mennyit tudsz berakni/kivenni) és teljesítmény (azaz milyen gyorsan tudnád tölteni meg kisütni) miatt nem megy. Ugye az előző pontban is feszegetett nagyságrend kérdés. Napon belül illetve max. pár napos nagyságrendben tudnak működni és egészen minimális mennyiségben. Azaz a fő gond - az évszakokon átívelő tárolás nem fog menni. Most mondhatod, hogy lehetne ilyet tízezerszámra építeni. Ebbe nemcsak Magyarország vagy éppen Németország, hanem kb. a világgazdaság rokkanna bele. Aztán EGY DARAB ilyen árából lehet építeni mondjuk egy 2 GW -os (ez azért már szabad szemmel is látható - ellentétben az említett "okosságokkal") gázerőművet, ami TERMELNI és PUFFERELNI is tud. Akkor melyik éri meg?

Most kérdezheted, hogy akkor mik ezek? A válasz: überdrága techdemók. Profánabbul: tömködni kell a zsebeket. PC nyelven: "útkeresés" ...

A valóságban pedig ássák tovább a jelenleg 2300 km2 és 500 m mély gödröket tovább a lignit -ért, Északi Áramlat 2 -n fog jönni a gáz. Vegyük észre mind a kettő a "nagyonződ széndioxid" -ot fog eregetni. Ezek mellett (!!), ha villanyt akarnak kapcsolni este, akkor kelleni fog a francia atomáram is - ami amennyiben Németországban kerül felhasználásra, akkor "nem is annyira atom" ...

Most nagyon elméleti szinten. Nekünk valami olyasmit lehetne pl. metán gyártó üzemet ami egy gáztározóra dolgozna rá. Ugye ezek eredetileg kimerült gázmezők voltak. Itt az egyetlen okosság a nagyságrend (kapacitás terén). Nyáron bedolgozol (ugye nálunk napelem az irány megújulók terén) - télen meg elégeted. Azaz nem néhány kis tartályba dolgozol, ami "humbug" mennyiség meg pótcselekvés. Anyagilag persze ez se érné meg (befektetés meg persze a nagy üzemi veszteségek azért nem tűnnének el) ...
ezt idézem máshol...
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 788
25 343
113
Máris gond, hogy ugyan van elegendő, de drága! Majd a kis-jégkorszak idején az is lehet, hogy nem lesz elegendő és nem jut mindenhova! Vagy a gyárak termelnek, vagy a lakosság melegszik, na ez lenne a kemény!
---
"Az év eleje óta megháromszorozódott és történelmi csúcsra emelkedett a földgáz világpiaci ára, ami erősen megviseli a német gazdaság több ágazatát és a lakossági fogyasztókat - írta a Handelsblatt című német üzleti lap egy keddi összeállításában."

Ez azért elég vicces azok után, amit 2014 óta láthattunk... :D Nagy nyüszítés és könyörgés lesz itt még gyerekek hamarosan!
---
"Az IEA szerint Oroszország tehetne többet annak érdekében, hogy növelje az Európában rendelkezésre álló gáz mennyiségét, és biztosítsa a tározók megfelelő szintre történő feltöltését a téli fűtési szezonra való felkészüléshez" - mutatott rá a szervezet, amely szerint ez a helyzet egyben egy lehetőség is Oroszország számára, hogy rávilágítson hitelességére "az európai piac megbízható beszállítójaként".

Az "Élet" a legjobb forgatókönyv író. De azért bájos... :) :cool:
---
"The United States is concerned that some European countries may run out of gas during the coming winter months and be forced to resort to rationing, Amos Hochstein, a senior advisor on energy security at the US State Department, has said."
"Nem a Gazprom, hanem a kiszámíthatatlan megújuló energiaforrásokat megbénító időjárás, az európai energiapolitika és árképzés, valamint a cseppfolyós földgáz (LNG) szállítóinak a sokkal többet fizető ázsiai piacokra való átorientálódása felelős az európai gázárrobbanásért orosz illetékesek szerint. Az orosz gázipari vállalat, amely idén eddig is rekordmennyiséget szállított Európába, kész tovább növelni az exportot.
..
“A Gazprom kész még több gázt szállítani Európába. Mi több, az összes pótrendelést fogadta. És maradéktalanul teljesíti minden kötelezettségét. Abszolút senkinek sincs panasza, és nem is lehet. Hogy készen áll-e a Gazprom további szerződések aláírására? A Gazprom érdekelt ebben.” – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap éjjel a Rosszija 1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című műsorában."
..
gazprom_europai_foldgazexportja_2019__1152px-1.jpg
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 622
3 286
113

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 726
55 709
113
Olvasva az idevágó cikkeket és a megjegyzéseiteket, muszáj észrevenni, hogy az energia- és szennyezéstakarékos és életforma "feltalálása" és propagálása nagyjából senkit nem érdekel. A civil szférát se nagyon, de a politikát végképp nem. Értem, hogy a választók utálják az igazságot, és a nagyvállalatok seggéből kibeszélő politikusok sem fognak a gazdáik ellen fordulni, de a civileknek azért lehetne több eszük.

Mindenki evidenciának tekinti, hogy "a világ energiaigénye növekszik". Oké, de mennyivel? Miért? Hogyan lehetne fékezni? Hol van pazarlás? Úgy élünk, mintha minden pincében lenne egy ingyenerőmű. :)
Nem mi, hanem a "fejlett nyugat".
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 076
32 579
113
Kicsit off, de ki mit szól hozzá?

 
M

molnibalage

Guest
Kicsit off, de ki mit szól hozzá?

Az én szememben nettó hülyeség az egész.
 
  • Tetszik
Reactions: enzo
T

Törölt tag 4082

Guest
Az én szememben nettó hülyeség az egész.
Szokásos Deansdeles agymenés. Gyakorlatilag amit leír, az még akkor is, ha csak a feltétlenül szükséges dolgokhoz hívsz mestert, és valóban 5 millió gombért kapod a telket is, durván 60 misi királyi magyar aranyforint. Ebböl 50 misi legalább az anyagköltség. És kapsz egy egyáltalán nem önellátó házat. Nem is értem ezeket.
 
M

molnibalage

Guest
Szokásos Deansdeles agymenés. Gyakorlatilag amit leír, az még akkor is, ha csak a feltétlenül szükséges dolgokhoz hívsz mestert, és valóban 5 millió gombért kapod a telket is, durván 60 misi királyi magyar aranyforint. Ebböl 50 misi legalább az anyagköltség. És kapsz egy egyáltalán nem önellátó házat. Nem is értem ezeket.
Fogalmam sincs ki ez az ember, de mérnök szemmel ránéztem az írásra és csak röhögtem és fogtam a fejem.

Kb. azon a szinten tartunk lassan, mint amikor Rousseau vagy kinek fantasztikus benyögéseire reagálta valaki, hogy kevés embert tett többet azért, minthogy késztetést érezzen, hogy visszamásszon a fára. Vagy valami ilyesmit.

Egészen elképesztő, hogy 250 évvel az ipari forradalom után egyesek szigetüzemi működéssel és magának gyártással képzelik el az életet...
Mi ez a faszság...? Az economics of scale meg a sarokban sír? Meg az, hogy n+1 rendszer üzemeltetéséhez, ha gáz van, akkor milyen szakember kell, mennyiért és mikor jön?

Okkal van az, hogy az ember lakásában csövek vannak és az aktív beavatkozó elemek csapok és szerelvények meg villanykapcsoló és vezeték. Mert az átlagembernek kurvára nincs kedve szórakozni azzal, hogy ha tönkremegy az inverter, vagy a saját víztisztítója, akkor napokig vagy hetekig nélkülözze azt.

A villamos, szennyvíz és minden hálózat arról szól, hogy a nagy rendszerben van redundancia és a lakónak csak a saját lényegében passzív rendszere van, a csövek. Ami aktív elem, azt meg egy vízvezeték szerelő, vagy szerszámmal maga a gyök2 polgár is kicserélni.

Egyes megveszekedett idióták fekcserélnék arra, hogy TE üzemeltessed ezeket.
Ehhez mennyire kell hülyének lenni....?

Ráadásul a családi ház a lehető legszarabb megoldás energetikailag, ami csak létezik...

Ez pont olyan, mint ez a zero waste életmód, ami átlagember által megoldhatatlan és a cél is hülye.
Az üzemek ipari léptékben termelnek mindent. Ennek nem a megoldása az, hogy a hulladékkal egyedül szórakozik az ember.
Ahogy a terméket is szétterítik, akkor az állampolgár felelőssége tényleg odáig tart, hogy ennek inverzét, a hulladék oldalon megcsinálja.
Aztán ezt elviszik és ipari léptékben kell kezelni és nem egyesével szórakozni.
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Fogalmam sincs ki ez az ember, de mérnök szemmel ránéztem az írásra és csak röhögtem és fogtam a fejem.

Kb. azon a szinten tartunk lassan, mint amikor Rousseau vagy kinek fantasztikus benyögéseire reagálta valaki, hogy kevés embert tett többet azért, minthogy késztetést érezzen, hogy visszamásszon a fára. Vagy valami ilyesmit.

Egészen elképesztő, hogy 250 évvel az ipari forradalom után egyesek szigetüzemi működéssel és magának gyártással képzelik el az életet...
Mi ez a faszság...? Az economics of scale meg a sarokban sír? Meg az, hogy n+1 rendszer üzemeltetéséhez, ha gáz van, akkor milyen szakember kell, mennyiért és mikor jön?

Okkal van az, hogy az ember lakásában csövek vannak és az aktív beavatkozó elemek csapok és szerelvények meg villanykapcsoló és vezeték. Mert az átlagembernek kurvára nincs kedve szórakozni azzal, hogy ha tönkremegy az inverter, vagy a saját víztisztítója, akkor napokig vagy hetekig nélkülözze azt.

A villamos, szennyvíz és minden hálózat arról szól, hogy a nagy rendszerben van redundancia és a lakónak csak a saját lényegében passzív rendszere van, a csövek. Ami aktív elem, azt meg egy vízvezeték szerelő, vagy szerszámmal maga a gyök2 polgár is kicserélni.

Egyes megveszekedett idióták fekcserélnék arra, hogy TE üzemeltessed ezeket.
Ehhez mennyire kell hülyének lenni....?

Ráadásul a családi ház a lehető legszarabb megoldás energetikailag, ami csak létezik...

Ez pont olyan, mint ez a zero waste életmód, ami átlagember által megoldhatatlan és a cél is hülye.
Az üzemek ipari léptékben termelnek mindent. Ennek nem a megoldása az, hogy a hulladékkal egyedül szórakozik az ember.
Ahogy a terméket is szétterítik, akkor az állampolgár felelőssége tényleg odáig tart, hogy ennek inverzét, a hulladék oldalon megcsinálja.
Aztán ezt elviszik és ipari léptékben kell kezelni és nem egyesével szórakozni.
A magyar pua, és férfijogi mozgalom egyik első élharcosa volt, a férfihang egyik szerzője, és adminja, ahol a színvonal gyors romlása után in exilt játszik, hozzátéve, hogy véleményem szerint nagyon sokat tett a leromlásért. (Ti elkezdett kitiltani értelmes, csak vele nem egyetértő kommentelőket, akik meg maradtak, a full kretének. Szóval egy amúgy jó kezdeményezés ment ezzel a levesbe. Beszédes, hogy a találkozókon kb már csak kitiltottak, vagy szintén in exilt (lásd én) játszók vesznek részt, mert akik nem ebbe a körbe tartoznak túl nagy idióták, és el lettek tiltva). Általában nagy összesküvéshívő, és be van oltva tudomány ellen. A blogjáról egy védőoltásokkal kapcsolatos vita után tiltott ki :)
 
  • Tetszik
Reactions: enzo

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Kicsit off, de ki mit szól hozzá?

én így élek.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55 and enzo
W

Wilson

Guest

Óriási naperőművet építenek Debrecenben​


Szerző: Rituper Tamás Közzétéve: 2021.09.30. 09:25 | Frissítve: 2021.09.30. 11:56


Debrecen - Az úgynevezett fotovoltaikus erőmű révén évente 33 ezer tonnával csökkenhet a levegőbe kerülő üvegházhatású gázok mennyisége.

4 milliárd 297 millió forint támogatásban részesül az MVM Zöld Generáció Kft. a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban egy fotovoltaikus erőmű létesítésére – az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg.

Óriási naperőművet építenek Debrecenben

Illusztráció (fotó: Pixabay)

A projekt leírása szerint a cél egy 28,8 megawatt beépített teljesítményű, 24 megawatt névleges teljesítőképességű fotovoltaikus erőmű megvalósítása, a helyszín Debrecen.

A beruházás révén évente átlagosan 33 ezer 568 kilowattóra villamos energia értékesíthető a kötelező átvételi rendszerben.

 
M

molnibalage

Guest

Óriási naperőművet építenek Debrecenben​


Szerző: Rituper Tamás Közzétéve: 2021.09.30. 09:25 | Frissítve: 2021.09.30. 11:56


Debrecen - Az úgynevezett fotovoltaikus erőmű révén évente 33 ezer tonnával csökkenhet a levegőbe kerülő üvegházhatású gázok mennyisége.

4 milliárd 297 millió forint támogatásban részesül az MVM Zöld Generáció Kft. a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban egy fotovoltaikus erőmű létesítésére – az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg.

Óriási naperőművet építenek Debrecenben

Illusztráció (fotó: Pixabay)

A projekt leírása szerint a cél egy 28,8 megawatt beépített teljesítményű, 24 megawatt névleges teljesítőképességű fotovoltaikus erőmű megvalósítása, a helyszín Debrecen.

A beruházás révén évente átlagosan 33 ezer 568 kilowattóra villamos energia értékesíthető a kötelező átvételi rendszerben.

Sajnos nem óriás, mert ennél sokkal több és nagyobb van előkészítés alatt.
Csudaszép lesz majd egyensúlyban tartani a hálózatot...
 
M

molnibalage

Guest
Szokásos Deansdeles agymenés. Gyakorlatilag amit leír, az még akkor is, ha csak a feltétlenül szükséges dolgokhoz hívsz mestert, és valóban 5 millió gombért kapod a telket is, durván 60 misi királyi magyar aranyforint. Ebböl 50 misi legalább az anyagköltség. És kapsz egy egyáltalán nem önellátó házat. Nem is értem ezeket.
Háhá, ki is moderált a gyökere.
Ennyire bírja a realitással való találkozást.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell
W

Wilson

Guest

Európa szenet kér: Oroszországnak talán nincs elég vasúti kocsija​

5609f0899d1b82334ccc7db2fc1ad.jpeg
Illusztráció: kuzzbas.ru.

Az uniós országok rekord gázárai miatt a szén iránti kereslet meredeken emelkedett. Az európai vállalatok orosz beszállítókhoz fordultak, de rövid időn belül nem tudják növelni a kínálatot. A szakértők megjegyzik, hogy előfordulhat, hogy nincs elég kocsi, amelyet keletre szerződnek, ahol Kína is igyekszik a lehető legtöbb szenet vásárolni.
Azok a vállalatok, amelyek széntüzelésű erőművekkel rendelkeznek Európában, Oroszországhoz fordultak a szénellátás növelése érdekében. Erről több orosz cég képviselője beszélt a Bloombergnek. A rekord
gázárak és az alacsony tartalékok ahhoz vezettek, hogy a széntüzelésű energiatermelés jövedelmezősége növekszik, és Európának több szénre van szüksége a fűtési szezon előestéjén.

"Európa évek óta nagyrészt elhagyta a szenet, hogy környezetbarátabbá tegye az energiatermelést, és most zűrzavarban van. A gáztárolók csak részben telítettek, az LNG-szállítók Ázsiát részesítik előnyben, a megújuló energiaforrások pedig nem tudják teljes mértékben kielégíteni a keresletet" - írta Stephen Stapzynski, a Bloomberg tudósítója a Twitteren. Az európai szénfelhasználás növekedése már az év első felében elkezdődött, amikor a gázárak először emelkedtek. Így a német szövetségi statisztikai hivatal adatai szerint január-júniusban a széntüzelésű energiatermelés aránya az ország energiamixében 21%-ról 27%-ra nőtt az előző évhez képest.

A Bloomberg orosz szénipari vállalatoknál dolgozó forrásai a Bloombergnek azt mondták, hogy az európai vásárlók hoppon maradhatnak, mivel az oroszországi export bármilyen növekedése nem lenne jelentős. Az orosz energiaügyi minisztérium eközben a Telegram-csatornáján közölte, hogy sem Kínától, sem az Európai Uniótól nem érkezett szénszállítások növelésére vonatkozó kérés.

"A jelenlegi 200 dolláros tonnánkénti uniós szén árak mellett a nyugati kikötők irányába történő export nyereségessé válik az orosz beszállítók és az orosz vasút számára, mivel a keleti irányba történő kirakodástól mentesül" - mondja Szergej Griscsunyin, a Nemzeti Értékelő Ügynökség minősítő szolgálatának vezetője. A szakértő megjegyzi, hogy az év első felében az európai fogyasztók mintegy 22 millió tonna szenet importáltak Oroszországból, és az EU felé irányuló export növelésének lehetősége akár évi 133 millió tonna is lehet.

"De ezt nem lehet gyorsan megvalósítani. Most az ellátást korlátozza a vagon flotta hiánya, amely főként a keletre irányuló szénszállításokra van szerződve. Mindazonáltal az év végére reális a szállítás 20-25%-os növekedése a tavalyi évhez képest, ami az EU-ba irányuló szállítások 5-6 millió tonnás növekedését eredményezi a tavalyi szinthez képest" - jegyzi meg Szergej Griscsunyin.De azt is megjegyzi, hogy veszélyes az EU-ra, mint hosszú távú értékesítési piacra összpontosítani: "Ezért az oda irányuló szállításokat elsősorban a kis szereplők fogják spot-szerződések alapján végezni".

Colonelcassad