Nem értek hozzá, de jól hangzik amiatt hogy automata gyártás, és jó sokat fogyasztana akkor amikor kell, úgy hogy nem kell több ezer munkást készenléti pótlékokkal katasztrofális beosztásokban szervezni.
Teljesen egyetértve veled, az én felvetésemre válaszolók és te szerintem félre értitek egymást. Én azt kérdeztem van e megoldás arra hogy ha már benne vagyunk a szarba, tudunk e tenni valamit azért hogy ne hullámozzon, mivel kimászni nem tudunk.
Úgy értem ezt,hogy a kicsi Magyarország, hiába akar atomenergiát , ha ránk erőltetik a hülyeségüket és politikailag kapunk ha nem csináljuk, illetve mindenki csinálja,csak nekik még atomenergia sem lesz. Tehát ne az erőműveinket kelljen állítgatnunk hanem, valami megoldás arra hogy a megújuló őrület okozta kárt csökkentsük, sőt haszonra fordítsuk, itt Magyarországon, a többiekkel meglesz ami lesz.
Szóval semmiképpen ne azért építsünk megújulót hogy azt felhasználjuk, hanem ha már muszáj megépíteni akkor csökkentsük a bajt vagy fordítsuk haszonra.
( Tudom nem lehet, mert már ott el lett baszva mikor állami támogatást adnak rá, meg a felvásárlásra is, de na, valami ötlet akkor is kell ,)
Több dolgot nem szoktunk figyelembe venni, amikor a megújulókról meg azok puffereléséről(/stabilizálásról, ahogy a cikkben említették) van szó. Sok dolog volt említve én most "felmelegítek" egy-kettőt.
NAGYSÁGREND. Mondok egy példát. Mondjuk legyen biomassza és átadnak egy 40 MW erőművet. Szuper. Hatalmas, sőt nem - ez egyenesen gigászi teljesítmény. Ez most nem szarkazmus - ebben a műfajban ez tényleg brutális teljesítmény. Fél Magyarország fog rádolgozni, hogy tudjon "pörögni" ...
Most vizsgáljuk meg ezt egy Magyarország szintű nemzetgazdaság szintjén. Ez bolhafing ... Németország szintjén pedig (nem véletlenül ástak 2300 km2 -en 500 méter - !!! - mély gödröket a lignitért) még az se ... De mondhattam volna a geotermikust. Hatalmas "pörgés-forgás", a létező mindenki kőkeményen rá van feszülve, a XXI. sz -i megoldás a létező minden problémára stb. stb. Bődületes befektetések meg a "nagy erőlködés" végén mondjuk egy tízezres meg egy húszezres városnak a központi fűtésére rásegít egy PICIKÉT (előmelegíti kicsit a kazánba menő vizet) ...
Nem tudom érted-e a lényeget? Ez az egyik nagy baj a Li-ion -os telepekkel, meg hidrogén üzemekkel ...
A másik. Ahol puffer vagy "stabilizáló" dolgot olvasol (kivéve a gázos csúcserőműveket) ott mindjárt szögezzük le, hogy: NEM TERMEL SEMMIT. Ilyenformán ezeket nem is feltétlenül kellene "erőműnek" hívni. Ugye ilyenek a Li-ion -os telepekkel, vizes helyzeti energiára épülő pufferek meg hidrogén üzemek ilyesmi.
Ezek egy dolgot tudnak. "Beteszel" áramot és mondjuk visszakapod a felét (se). A hülyének is megéri, nem? Hát, főleg annak. Különösen, ha a giga drága megújulót teszed bele, aztán lefelezed és visszakapod mondjuk a filléres éjszakai áramban (mert mondjuk akkor nem süt a nap).
Tárolás. Azt nem tudják. Ez a kapacitás (mennyit tudsz berakni/kivenni) és teljesítmény (azaz milyen gyorsan tudnád tölteni meg kisütni) miatt nem megy. Ugye az előző pontban is feszegetett nagyságrend kérdés. Napon belül illetve max. pár napos nagyságrendben tudnak működni és egészen minimális mennyiségben. Azaz a fő gond - az évszakokon átívelő tárolás nem fog menni. Most mondhatod, hogy lehetne ilyet tízezerszámra építeni. Ebbe nemcsak Magyarország vagy éppen Németország, hanem kb. a világgazdaság rokkanna bele. Aztán EGY DARAB ilyen árából lehet építeni mondjuk egy 2 GW -os (ez azért már szabad szemmel is látható - ellentétben az említett "okosságokkal") gázerőművet, ami TERMELNI és PUFFERELNI is tud. Akkor melyik éri meg?
Most kérdezheted, hogy akkor mik ezek? A válasz: überdrága techdemók. Profánabbul: tömködni kell a zsebeket. PC nyelven: "útkeresés" ...
A valóságban pedig ássák tovább a jelenleg 2300 km2 és 500 m mély gödröket tovább a lignit -ért, Északi Áramlat 2 -n fog jönni a gáz. Vegyük észre mind a kettő a "nagyonződ széndioxid" -ot fog eregetni. Ezek mellett (!!), ha villanyt akarnak kapcsolni este, akkor kelleni fog a francia atomáram is - ami amennyiben Németországban kerül felhasználásra, akkor "nem is annyira atom" ...
Most nagyon elméleti szinten. Nekünk valami olyasmit lehetne pl. metán gyártó üzemet ami egy gáztározóra dolgozna rá. Ugye ezek eredetileg kimerült gázmezők voltak. Itt az egyetlen okosság a nagyságrend (kapacitás terén). Nyáron bedolgozol (ugye nálunk napelem az irány megújulók terén) - télen meg elégeted. Azaz nem néhány kis tartályba dolgozol, ami "humbug" mennyiség meg pótcselekvés. Anyagilag persze ez se érné meg (befektetés meg persze a nagy üzemi veszteségek azért nem tűnnének el) ...