A pénz világa

azt árúlja inkább el nekem valaki hogy hogy a büdös qva pi.ájába lehet az hogy az angoloknál üresek a polcok üresek a benzinkutak a kib.ott Font meg pár nap alatt 12 (16) ft ot erősödik... Mi a rosseb ebben a racionalitás? Mi ebben az ami tükrözi egy ország teljesítményét? ez az egész pénzrendszer egy humbuk...amit eddig is tudtam de most kiakaszt.
Lehetek ironikus és szarkasztikus?
Olyan nagy a jólét, hogy annyi áru van, hogy nincs ki elvigye.

:D :hadonaszos:

Hát ha a teljes BM-et odavették a szolgálatokkal együtt akkor ki tudja.
Úgy gyerekek, ne legyetek már ennyire egyszerűek, hogy meg kell nézni a NYILVÁNOS bértáblát szorzókkal, az eltöltött évekkel, munkakör-beosztás - rendfokozati minimumokkal, felszorozni, és felfogni azt hogy nem csak főtörzsőrmester van rajta, hanem tábornok is aki kurva sokat keres, bár ebből nincs sok, de főtisztekből, főleg Őrnagy-Alezredesből igen sok van... Még a tisztek sem keresnek rosszul. Úgy. Századosként bruttóban az én fizetésem is igen jó, a gyerekek miatt amúgy nettóban sem rossz, amíg mindhárom kiskorú és kapom az adókedvezményt rájuk...

Szerintem nagyon sok mindenki nyomoz ezen diagram alapján...
Teljesen reális, el kell keserítsek minden kétkedőt. Az hogy fogsz egy szervezetet, s annak a legalján lévő 3 éve rendszerben levő "kopasz" őrmester elkezdi kiabálni a zsaruellátón hogy ez kurvára nem igaz, hogy ennyi az ÁLTAG bruttó az adott szervezetnél, mert Ő csak pl. 180-at visz haza, azért NE tévesszen már meg senkit...
Persze a tábornokok ritkán fogják beírni, hogy gyerekek, én meg közel 2 millát bruttóban... Aki sokat keres, az általában kussol, aki átlag alatt, az meg óbégat...

azt árúlja inkább el nekem valaki hogy hogy a büdös qva pi.ájába lehet az hogy az angoloknál üresek a polcok üresek a benzinkutak a kib.ott Font meg pár nap alatt 12 (16) ft ot erősödik... Mi a rosseb ebben a racionalitás? Mi ebben az ami tükrözi egy ország teljesítményét? ez az egész pénzrendszer egy humbuk...amit eddig is tudtam de most kiakaszt.
Sima kereslet és kínálat. Ha a nemzeti bankjuk beavatkozott időben, mert látta, hogy gond lesz és ezt kicst túllőtték, mert annyira nem pénikoltak be a piacok, akkor simán erősödhet a valutájuk. Ha az MNB is nekifogna forintot venni a piacról az felnyomná a forint árfolyamát is a többihez képest, de nem is kell az feltétlen az MNB legyen, hanem csak valaki akinek sok az euroja és kell neki forint. Ugyanaz, mint hogy ortodox húsvétkor erősödik a lej, mert hazajön a külföldön dolgozó románok jelentős része és kezdenek költeni mint az állat, de ahoz meg el kell adják valutájukat lejért.

A devizapiacon mindent elsöprően meghatározó a spekulatív tőke és tranzakciók aránya. Ezért az árfolyam mozgásoknak az országok teljesítményéhez meglehetősen kevés köze van.

Van benne egy csomó adat, felmérés. Érdekes előadás a pénzügyi tudatosságról és okairól/kapcsolatairól.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and zeal
Van benne egy csomó adat, felmérés. Érdekes előadás a pénzügyi tudatosságról és okairól/kapcsolatairól.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
A zárszó különösen tetszett, hogy "legyen következménye, ha a gyerek rosszul teljesít, a tanárra és az iskolára nézve is, mert látjuk milyen az, ha nincs." Ezen a tisztelt illetékeseknek komolyan el kellene filózni.

A másik, amit többször is említett, hogy "sokat gondolkozik azon, hogy a nehéz sorsú emberek miért nem takarékoskodnak olyankor, mikor jobban megy a sorsuk, hogy felkészüljenek az életben található ciklikusságra. Miért költik el hó elején a a pénzt, lottóznak, stb. Mert ugye egyszer fenn máskor, lenn. Egyszer hopp, máskor kopp."
Nos, erre egyszerű a válasz, és az egyben magyarázat is a viselkedésükre: Sok családban nincsen olyan hogy "hopp". Minden nap "kopp", csak vagy kicsit kopp, vagy nagyon, de ennyi a választék. :rolleyes:

Nézegetem a boltban az árakat, 3-4 hónap alatt 10-20%-ot drágultak a dolgok...

Más.
A zárszó különösen tetszett, hogy "legyen következménye, ha a gyerek rosszul teljesít, a tanárra és az iskolára nézve is, mert látjuk milyen az, ha nincs." Ezen a tisztelt illetékeseknek komolyan el kellene filózni

És azon is, hogy a tanár a hozott emberanyaggal dolgozik. Szarból nem lehet várat építeni...

Nézegetem a boltban az árakat, 3-4 hónap alatt 10-20%-ot drágultak a dolgok...
Most megyek németországba, a szállás dupla annyi mint korábban volt (magyar kolléga mondta menj ebbe a hotelba, jó ár értékben, 50€ környéke egy éj, nos 100 környéke lesz az inkább...), más (német) kollégák mondták, hogy nem meglepő, emelkednek az árak meredeken ott is.

A helikopterpénz, az akadozó ellátási útvonalak, sok szektorban a lezárások mellett végig megmaradó állandó költségek kieső bevételek mellett mindenütt infláció gerjesztő hatásúak.

Ma a mi főnökünk is kifakadt, hogy a mostani huszonévesekből legszívesebben egyet se venne fel, tudás, munkamorál 0, arc qrva nagy, papíron feltölti velük a létszámot, aztán 2 év múlva jó ha 1 még megvan.
nalunk szerbiaban a 30 evesekkel is ez van.
szabin vagyok, tegnap irtak a kolegak, most mondot fel az egyik pali a reszlegbe, 3-4 dolgoztak, aztan 1 elment betegszabira, es a tobbinek kellet potolni a munkajat, es a csavo merges lett, hogy huuu oo azt nem birja..kifarad wazze..eddig setalt fel napig, mindig a kanyart fogta. csinalta a szunetig es hazament, aztan meg a helyebe egy kis cigany csaj (ami 50 kilo sincs) dolgozot es megcsinalta szepen gond nelkul. nem volt ott a gyarba fel evet sem.

egyszeru, vagy akarod vagy nem. ennyi az egesz.

Mi az a helikopterpénz?
Amit az állam képletesen szólva egy helikopterről rászór az emberekre, hogy tudjanak vásárolni és pörögjön a piac. Az usában a nagynénémék is kaptak valami 700 $-os állami csekkeket, hogy - mint a covid miatt nehéz helyzetbe került család - tudjanak költeni, és a bedőlt kiskereskedelmet picit felpörgessék. A hátránya, hogy ez a pénz nem csak a rászorulókhoz jut el, és így gyorsan nő az államadósság.

Mi az a helikopterpénz?
Teljesítmény nélkül kiszórunk a népnek vmi extra jövedelmet, hogy a vásárlásaival megpörgesse a befagyott kiskereskedelmet, turizmust, vendéglátást. Amerikában így kiszórt Biden egy csomó pénzt. A magas infláción kívül nagy eredménye nagyon rövid távú volt. Cserében lassan fizetésképtelen lesz az USA kormány...

Korlátozottan mi is csináljuk. Extra fél misi tavaly az eü-ben fejenként, jövő januárban 6 havi fegyverpénz, 13ik havi nyugdíj szintén februárban. Persze ez nálunk nem mkit érint, célzott kifizetések. Inkább a választasokhoz van köze, mint a GDP növeléséhez.

Vmennyire ide tartozik a családosok SZJA visszatérítése, de ez saját befizetett adóhoz kötött, nem alanyi jogú, úgyhogy nem egészen.

Amit az állam képletesen szólva egy helikopterről rászór az emberekre, hogy tudjanak vásárolni és pörögjön a piac. Az usában a nagynénémék is kaptak valami 700 $-os állami csekkeket, hogy - mint a covid miatt nehéz helyzetbe került család - tudjanak költeni, és a bedőlt kiskereskedelmet picit felpörgessék. A hátránya, hogy ez a pénz nem csak a rászorulókhoz jut el, és így gyorsan nő az államadósság.
Nem lenne célirányosabb a cégeket támogatni közvetlenül inkább? Ha meg működik egy cég, többet, többért vagy legalább stabilabban tud foglalkoztatni, (meg felújítani, stb.) ami majd a piacot növeli. Mert ha mondjuk a jobbágy megveszi a tv-t, amit Kínában gyártottak, azzal csak a kereskedelmet támogatják, de kimegy a pénz Kínába. És nem mondhatod, hogy csak hazai terméket vehetsz. Ha meg hazai céget, akkor meg sokkal hosszabb -hazai- láncolatot tudsz támogatni. Vagy hülyén gondolom?