[HUN] KF41 Lynx / Hiúz

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
480
3 082
93
OFF
Hagyjuk már, hogy itt minden be lesz szántva, ha kormányváltás lesz!
Baromira bebetonozott szerződések és együttműködések vannak, amiket óriási pénzügyi és hitelességbeli veszteség lenne felmondani. Ellenzék deklarált célja, hogy jobb legyen a viszony EU-val, NATO-val.
A GDP 2%-os hadiköltés és nehéz dandár NATO elvárás, nem fideszes "hobby projekt" mint a stadionok vagy kínai vasút.
Ami le van szerződve az meg fog érkezni - pláne, hogy a legtöbb cuccért már fizetett is a magyar állam valamennyit.
Az erre felé nem túl népszerű (általam sem kedvelt) Vadai és Harangozó is többször elismerte, hogy fontos a Honvédség modernizálása, a döntések átláthatóságát, azok hátterét szokták kritizálni - néha indokoltan, néha nem.
Hülyeség "mindent vagy semmitben" gondolkodni - a kettő között lesz valami, ha lesz...
Nem akarom ezt tovább ragozni, pláne nem belpolitizálni: az utolsó mondat a lényeg vagy is lehet hogy az "atom tengeralattjáró projekt" elmarad, de a már leszerződött nehéz dandár és a légvédelem biztos meglesz!
ON
Háááát ... azért az nem mindegy, hogy mennyit adnak és milyen megoszlásban az üzemeltetésre, aztán a struktúra korántsem teljes, komplett rendszerek hiányoznak még amitől a nehéz dandár is csak félkarú óriás marad, szóval a fejlesztést még évekig folytatni kell, hogy a jelenleg megvásárolt és tényleg szerződésekkel bebiztosított eszközök valóban erőt képviseljenek. A következő ciklusban már jó eséllyel a Gripen váltó típust is érdemes lesz kiválasztani, szóval nem mindegy, marad-e a koncepció vagy elindulunk az összevisszaságba, a halogatott beszerzésekbe mint pl a Csehek akik a végén jól megszivatják magukat még azzal is amit egyáltalán képesek eldönteni, a Ceasar lövegekkel például.
Látjuk mi megy Romániában, nehéz belelátni a versenyt a beszerzéseikbe, azok még csak nem is gazdasági, talán nem is szakmai hanem 100% politikai alapokon nyugszanak, horribilis árakon, megkérdőjelezhető hasznossággal. Lehet így is elkölteni a 2%-ot, meg lehet úgy is, hogy 2 év múlva a magyar hadiipari export felkerül(het) a térképre és erős eséllyel megelőzi például az egykoron a világ ötödik románt ...
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 493
18 426
113
Az volt kiállítva több helyen is. Azon mutatták be, hogy egyik verzióról (IFV) cserélték át a másikra (APC) a kiállítás helyszínén a egyik napról a másikra.
Szerintem különben nálunk először az aknavetős meg a sebesültszállító lesz "lefejlesztve".
A tervek már ugye kész vannak alap szinten. Az első darabokat majd itthon csinálják meg. Ugyebár a modularitás miatt az alap ugyan az.
Az a vezetési pont imitáció és a gyhj imitáció tetőcserés demonstrációja volt.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 033
36 440
113
Háááát ... azért az nem mindegy, hogy mennyit adnak és milyen megoszlásban az üzemeltetésre, aztán a struktúra korántsem teljes, komplett rendszerek hiányoznak még amitől a nehéz dandár is csak félkarú óriás marad, szóval a fejlesztést még évekig folytatni kell, hogy a jelenleg megvásárolt és tényleg szerződésekkel bebiztosított eszközök valóban erőt képviseljenek. A következő ciklusban már jó eséllyel a Gripen váltó típust is érdemes lesz kiválasztani, szóval nem mindegy, marad-e a koncepció vagy elindulunk az összevisszaságba, a halogatott beszerzésekbe mint pl a
Az ellenzél hivatalos kommunikáció alapján épp az "üzemeltetést" konkrétabban a fegyveres testületek alacsony bérét tervezik emelni.
Jelenleg is probléma, hogy az "üzemeltetés", logisztika illetve az infrastruktúra kevesebb forrást kap (lásd: "@krisss gatyája"), több megy most eszközbeszerzésre. Nyilván nagyon le van rohadva minden, így szükséges is a korszerűsítés, de nem ártana ha az "üzemeltetés" is több forrás menne a következő években. Ha már ki lesznek fizetve az eszközök, akkor nyilván több jut erre.
A legvalószínűbbnek tartom, hogy váltás esetén nagyjából megtartják a jelenlegi GDP arányos hadikiadás-szintet, és csak lassabban érnénk el a 2%-ot. A már aláírt és részben kifizetett projektek végig fognak menni. Lesz NASAMS, PZH, Leopard2A7+, Gidran, Lynx is - ha csak utóbbiból nem lesz Ajax-szerű fiaskó. (Ennél jóval többet nézek ki a RM-ből, de lássuk az első hazai teszteket!)
A táválati tervekből nem tudom mi lesz...
Ami Gripen illeti: valamilyen következő (6.) generációs típus kellene, az meg még sehol sincs. Az F-35 nem indokolt nekünk és baromi drága. Az upgrade-t követően szerintem az évtized végégi marad a Gripen flotta. Lesz-e mellég még egy század, az kérdéses - ne is menjünk bele, mert többszáz oldalas "irodalma" van ennek a témának itt a fórumon! :D
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 033
36 440
113
Tigris, párduc, oroszlán :)
Ezek már voltak! :p

Az oroszlán név meg szerintem túl erős: nagyon szuper MBT kaphatná csak!
Gáz lenne ha az állatok királya úgy járna, mint a török Leopardok Szíriában. :D
Németeknek is volt egy Deutchland nevű hadihajójuk a második világháborúban, de inkább átnevezték, mert elég gáz lett volna ilyen névvel elsüllyedni... :D
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 913
22 430
113
A legvalószínűbbnek tartom, hogy váltás esetén nagyjából megtartják a jelenlegi GDP arányos hadikiadás-szintet, és csak lassabban érnénk el a 2%-ot. A már aláírt és részben kifizetett projektek végig fognak menni. Lesz NASAMS, PZH, Leopard2A7+, Gidran, Lynx is - ha csak utóbbiból nem lesz Ajax-szerű fiaskó. (Ennél jóval többet nézek ki a RM-ből, de lássuk az első hazai teszteket!)
A jelenlegi ellenzéknek évek kellenének, mire átlátnák azt hadiipari rendszert, amit felállítottak nagy nehezen az elmúlt években.
Mivel ütemezetten részletekben fizetünk mindent, elképzelhetetlennek tartom, hogy ne próbbálkoznának újratárgyalással, ha pedig forrásmegvonásra lesz szükség ne legyenek kétségeid, hogy az első a HM büdzsé lesz, amivel variálni kezdenek majd.
Nem akarom látni ezt a hanyatlást...
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 723
6 539
113
OFF

A jelenlegi ellenzéknek évek kellenének, mire átlátnák azt hadiipari rendszert, amit felállítottak nagy nehezen az elmúlt években.

a probléma az hogy ez nem akadályozná meg őket abban hogy tönkreb@sszák...
Mivel ütemezetten részletekben fizetünk mindent, elképzelhetetlennek tartom, hogy ne próbbálkoznának újratárgyalással, ha pedig forrásmegvonásra lesz szükség ne legyenek kétségeid, hogy az első a HM büdzsé lesz, amivel variálni kezdenek majd.
nevetni fogsz de már most tudom h b@szhatják , a szerződésben számoltak ilyen lehetőséggel és brutális összegeket kéne fizetnünk ha nem veszünk át vmit vagy variállni akarunk (lefele) a darabszámmal mondjuk , jobban megéri/megérné nekik inkább átvenni aztán max nem adnak pénzt az üzemeltetésre de attól nem kell tartani hogy nem vesszük át a dolgokat , brutális blama lenne politikai szempontból ha nem is vesszük át és még brutális pénzt is fizetünk ezért aztán ott vagyunk hogy se vas se pénz

ON (mert már kezd belpol lenni pls)
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 240
67 193
113
Azt a szabványt nem a RM, hanem a KMW adta be. Ezek ketten ha jól tudom mostanában torkuknak estek, ráadásul a RM a francia Nexterrel is roszban van, akivel ép a KMW szovetkezik.
Kiegészíteném a szappanoperát azzal, hogy a Nexter és KMW is morcizik kicsit egymással a nagy ödszeborulásban.
 
K

kamm

Guest
Azt a szabványt nem a RM, hanem a KMW adta be. Ezek ketten ha jól tudom mostanában torkuknak estek, ráadásul a RM a francia Nexterrel is roszban van, akivel ép a KMW szovetkezik.
Kiegészíteném a szappanoperát azzal, hogy a Nexter és KMW is morcizik kicsit egymással a nagy ödszeborulásban.

Ertsetek meg mar meg, hogy 5-6 eve mar egy kezben (KNDS) van a KMW meg a Nexter. :)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 578
46 635
113
Mit nem értesz, kedves himbilimbi?
Nem értem, hogy jön a Lynx-hez a BTR, meg az önjáró aknavető.
Én arra írtam, hogy melyik alváltozatot ki és hol fogja készre gyártani. Ugye képen, és valószínű tervekben már megvan az APC, az IFV 2-3 féle toronnyal, a sebesültszállító, a felderítő, és a műszaki-mentő verzió. Az APC és IFV verziók már sorozatgyártásra alkalmas állapotban (ez volt az ausztrál tender követelménye)
Az ausztrálok lestoppolták a combat support verziót ezzel a hibrid műszaki mentő/vontató/logisztikai járművel, egy kis műszaki beütéssel.
Aknavetős verziót meg még csak a NEMO tornyosat láttuk renderelt képeken.
Namost mi ebből biztosan megrendeltük a CS gépen kívül az összeset. Az ausztráloknál addig biztosan semmi több verzió nem fog megjelenni, amíg le nem lesz OK-zva a tender.

Ha a sebesültszállító BTR-re gondoltál, akkor inkább "ürítsd ki az elmédet"! :)
Az aknavetős verzió azért nem lesz a legelső, mert szerintem többet kell vele bajlódni, mint a sebesültszállítón.
Sebesültszállító nélkül meg nincs lövész zászlóalj. De egy álványos aknavetővel - átmeneti megoldásként (lásd még Rosmoka S) - meg lehet úszni a zl. indirekt tűztámogatását. Nem elegáns, de legalább működő. És ehhez nem kell csak egy APC verzió, ami meg már kész van.
A felderítő verzió meg csak annyi, hogy 1-2 szenzor árbócot rögzítenek teleszkópos állványon egy IFV-re, aztán stáblista...
Az SPM verzió viszont alapos tervezést fog igényelni.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány