Harckocsi páncélok és lőszerek

• Téma indítója Téma indítója rejsz felügyelő
  • Indítva Indítva
R

rejsz felügyelő

Guest
Talán ez a megfelelő topik. Az a kérdésem, hogy mennyire elterjedtek a harcjárművek páncélzatában a fémhabok? Egyáltalán van olyan tulajdonsága egy aluhabnak pl, ami előnyös ilyen célra?

Igen úgy tudom az oroszok raktak/ raknak aluhabot a T-72-esek több verziójának páncéljába.

Olyan nagy védelmet nem nyújthat, kb mint egy OSB lemez, de azért kiváncsi vagyok ha valami konkrétumot tud valaki. Az alumínium bizonyos oxidjai viszont hasznosak lehetnek, habár ipari mennyiségben és nagy darabokban nem tudom mennyire előállíthatóak.

Ezek a habok általában a HEAT lőszerek miatt kerülnek a páncélba.

Off piroforps amyagok hasznalata /feherfoszfort leszamitva./ mennyire lehet realis a jovobe? /feny fust esetleg gyuljto thermobrfejekhez hasonlo alkalmazas vags epp thermobar teren?./

Lehet agyament otlet de az jutott most az eszembe hogy nem lenne e lehetseges a mai kor fptecnologiai fejletsegeve a penetratoros nyillovedekek hatasat fokozni kumulativ hatassal? Otvozni a 2 ot.termeszetesen valami tobblepcsos bonyolult megoldassal. Vagy a nyillovedekeket a panceltest elolagyitasaval termittel. Megvaltoztatni a pancel szerkezetet behatolas kozben vagy kozvetlenul elotte.

Esetleg piroforos elolagyitassal ez a pirofor /anyagok./ most nagyon tetszik /eddig valamiert atsiklottam felette/./ de ide most pont passzolna.

Mivel eléggé közös harckocsizó téma, ami nem csak egy-egy típusra érvényes, így gondoltam jó lenne összeszedni egy helyre a páncél típusokat, és a lőszereket.
Gondolok itt a páncélt alkotó anyagok ismertetésére (acél, alumínium, titán, urán, volfrám, korund, szilícium, Pyrex, meg különféle kerámiák, különféle elrendezések) illetve az ellenük kifejlesztett lőszerek (páncéltörő gránát, tompa csúcsú páncéltörő gránát, kumulatív gránát, rogyókúpos gránát, űrméret alatti gránát, űrméret alatti nyíl-lövedék, stb...) megtárgyalására.

Bemelegítésként két amcsi acél szabvány:

MIL-DTL-12560 (RHA, 210-410BHN, 300mm vastagságig)
MIL-DTL-46100 (HHS, 477-534BHN, 50mm vastagságig)

Meg két 80-as éveki acélgyártási módszer VAR (nyugati) ESR (szovjet) összehasonlítása.

Mivel eléggé közös harckocsizó téma, ami nem csak egy-egy típusra érvényes, így gondoltam jó lenne összeszedni egy helyre a páncél típusokat, és a lőszereket.
Gondolok itt a páncélt alkotó anyagok ismertetésére (acél, alumínium, titán, urán, volfrám, korund, szilícium, Pyrex, meg különféle kerámiák, különféle elrendezések) illetve az ellenük kifejlesztett lőszerek (páncéltörő gránát, tompa csúcsú páncéltörő gránát, kumulatív gránát, rogyókúpos gránát, űrméret alatti gránát, űrméret alatti nyíl-lövedék, stb...) megtárgyalására.

Bemelegítésként két amcsi acél szabvány:

MIL-DTL-12560 (RHA, 210-410BHN, 300mm vastagságig)
MIL-DTL-46100 (HHS, 477-534BHN, 50mm vastagságig)

Meg két 80-as éveki acélgyártási módszer VAR (nyugati) ESR (szovjet) összehasonlítása.
Nem 70es éveki? Csak mert a bélyegző szerint 75ös az anyag.

Logikus döntés volt áthozni ide...

Rejnmetálhoz jelentkezett, vanabí hegesztőmérnökök, előbb fizettek, aztán kaptok választ.

Rheinmetall - cégszinten olvasó - részvényopcióval lehet fizetni, kerüljük a kriptós hülyeségeket.

• Tetszik
Reactions: Nagy Csaba
Logikus döntés volt áthozni ide...

Rejnmetálhoz jelentkezett, vanabí hegesztőmérnökök, előbb fizettek, aztán kaptok választ.

Rheinmetall - cégszinten olvasó - részvényopcióval lehet fizetni, kerüljük a kriptós hülyeségeket.

Van egy x oldalas Jane's tanulmány a harckocsi páncélok fejlődéséről.
Próbálom majd magyarra ferdíteni, a marhaságokat kéretik majd javítani...
:D

Ha már harckocsi páncélok:
6olssvD.jpeg

yE7IMcr.png

Leo-1-01.jpg

vremzrt9cpfn.jpg

EK4UGe0O5Xk.jpg