[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93

Részlet:
"Észrevehető, hogy szinte minden nyugati állam úgy viselkedik, mintha nem akarna békét. Senki sem int óvatosságra. Mielőtt bármit is tudnál, következtetéseket vonnak le, ítéleteket hoznak, fegyvereket szállítanak le. A háborút életben tartják. Hogyan minősíti a bejelentett megnövekedett fegyverszállításokat?

A fegyverekkel kapcsolatban számos dolgot figyelembe kell venni. Először is, egy háború táplálása és életben tartása nem a nemzetközi közösség feladata. A nemzetközi közösség alatt elsősorban az olyan szervezeteket értem, mint az ENSZ vagy az EU. Az ő döntésük, hogy egy ország követi-e ezt a politikát, mint az USA vagy Lengyelország. De egy nemzetközi szervezet célja nem a nemzetközi konfliktusok szponzorálása.

– A fegyverek eltűnnek, mielőtt a frontra kerülnének.

Másodszor, nem ismert, hogy a szállított fegyverek valójában hová kerülnek. Még az amerikai hírszerzés is elismeri, hogy nem tudják.⁶ Az azonban világos, hogy ezek a fegyverek mind eltűnnek⁷, mielőtt a frontvonalra érkeznének. A hírek szerint Kijevben megnőtt a bűnözés. Valójában a nyugati országok táplálják azt, amit a Global Organized Crime Index „Európa egyik legnagyobb fegyverkereskedelmi piacaként” ír le.

Mire jók Ukrajna fegyverei?

Ez a harmadik szempont, amelyet figyelembe kell venni. A fegyverek nem segítenek. A fegyverszállítások azon a mítoszon alapulnak, hogy Ukrajna megnyeri a háborút, Oroszország pedig veszít. Ez az elképzelés annak az eredménye, hogy a Nyugat meghatározta az oroszok céljait. Zelenszkij további fegyvereket követel, mert az ukrán hadsereg már több száz fő harckocsit és tüzérségi darabot veszített. A Nyugat által szállított néhány tucat nem változtat a helyzeten. 2014-hez hasonlóan az ukrán fegyveres erők fő problémája nem a katonák elszántsága, hanem a törzsek hozzá nem értése.

Hogyan finanszírozhatja Ukrajna ezeket a fegyvereket, vagy a szállító államok szolidaritásból viselik a költségeket?

A fegyvereket a „kölcsönbérlési” törvény⁹ alapján Ukrajna rendelkezésére bocsátják. Ez a „lízing” egy formája, amelyet a második világháború elején vezettek be Nagy-Britannia és a Szovjetunió fegyvereinek ellátására. Más szóval, Ukrajnának vissza kell fizetnie a kapott fegyvereket. Összehasonlításképpen: Nagy-Britannia és Oroszország 2006-ban nem fizette ki második világháborús tartozásait az Egyesült Államoknak!

Emellett Ukrajna hatalmas adósságokat halmoz fel nemzetközi pénzintézetekkel (például az IMF-fel és a Világbankkal) szemben. A paradoxon az, hogy ezek az intézmények vonakodnak elengedni adósságaikat egy olyan ország nyugati retorikája miatt, amely jól teljesít, és kész arra, hogy legyőzze Oroszországot. 10

Tehát a szállított fegyvereknek és az önként jelentkező külföldi harcosoknak nincs jelentősége a háború menetében?

Csak részben. Egy példa: Afganisztán tudott nyerni az amerikai hadsereg ellen, pedig sokkal erősebb volt. Az afgánoknak szinte nem volt nehézfegyverük, legfeljebb kézifegyverük. Sem a fegyverek száma, sem minősége nem meghatározó a győzelem szempontjából. Az ukrán fegyveres erők legnagyobb gyengesége: a vezetés.

Miért van ez?

Az ukrán katonai vezetés azért rossz, mert nem vesz minden paramétert figyelembe a harcai tervezésénél és lebonyolításánál. Ugyanazokat a hibákat követi el, mint a NATO-csapatok Afganisztánban. Ez nem meglepő, hiszen az utóbbiak képezik az előbbit. Ezeket a fegyvereket is el kell sajátítanod, hogy taktikailag a legtöbbet hozd ki belőlük. Olyan hivatásos katonák számára készültek, akik hónapokig edzenek, nem pedig alkalmi katonáknak, akik két hét alatt. Ez teljesen irreális.

"Az Ukrajnának szállított fegyvereknek nincs katonai hatása."

Jól értem: ezeknek a leszállított fegyvereknek a hatékonysága abszolút alacsony, és több pusztításhoz vezet Ukrajnában?


Fegyvereket szállítanak, amelyek egy része elavult, és nem hoz változást az oroszokkal szemben. Ennek csak az a hatása, hogy tűzerőt hoz bizonyos területekre. Egy példa: Szlovákia az S-300-as légvédelmi rendszert szállította Ukrajnának, és ha jól tudom, Nyikolajev közelébe hozták. Nagyon rövid időn belül az oroszok elpusztították. Az oroszok pontosan tudják, hol vannak ezek, hol vannak a fegyverraktárak. Zaporozsjében teljesen új nyugatról származó fegyvereket tároltak. Az oroszok egy rakétával tűpontos pontossággal megsemmisítették a depót. Az Ukrajnába szállított fegyvereknek nincs katonai hatása.

Néhány tarack hatástalan, mert azonnal elpusztíthatja az oroszokat. Az ukránoknak természetesen mielőbb a frontra kell vinniük ezeket a rendszereket. Ezt vonattal kell megtenniük. Az ukránoknak elektromos vasutak vannak az ország nyugati részén. Az oroszok tönkretették a vasúti rendszer elektromos alállomásainak és főbb vasúti útvonalainak nagy részét. Ma már nem közlekedik elektromos mozdony a hálózaton. Ebből kifolyólag használniuk kell a fegyvereket, pl. B. tankok, szállítókkal egyenként az utcán a «front». A probléma az, hogy ez a pusztítás nemcsak a katonai logisztikát érinti, hanem az ország gazdasági életét is.

Oroszország hogyan reagál erre?

Megjegyzendő, hogy az oroszok nem támadták meg a vasúthálózatot a nyugati fegyverszállítmányok előtt. Ha a cél Ukrajna teljes elpusztítása, akkor pontosan azt kell tenni, amit a Nyugat tesz most. Ha azt akarod. A Nyugat akarja-e ezt vagy sem, nem tudom. De ha megvan a cél, akkor ezt ugyanúgy kell csinálni.

Azt is mondják, hogy jelenleg Oroszország rendelkezik a világon a legnagyobb Javelin rakétakészlettel. Nem tudom, hogy ez igaz-e, de arra utal, hogy a Nyugat által szállított fegyverek nagy része nem jut el az ukrán harcosokhoz."
ez orosz propaganda, szamtalan video van ahol pusztulnak am az orosz tankok.
semmilyen informaciot nem adnak ki az oroszok.

a fegyverek egy reszet elpusztitjak az biztos az oroszok, de tuti nem mindet.

afganisztan jo pelda lenne, de akkor ide lehetne hozni irakot is ami meg harom het alatt esett el, vagy negy ?
jo utana megtartani az amik nem tudtak, ami nem sok jot iger az orosz megszalloknak sem, bar az amikkal ellentetben az oroszok meg tudjak semmisiteni, es kitelepiteni az orosz ukran lakossagot.

donbasz luhansz lakossaga a negyedere esett az elmult 8 evben.

plusz afganisztanban nato erok harcoltak helyiek nem.
nato jelenlet nelkul afganisztan elesett.
szanalmas modon azonnal.

ukrajnaba meg sem erkezett a nato, nehezfegyverek is most jonnek csak.
ha azok a raketa vetok, 50 150 kmes hatotavval megerkeznek, nos akkor az oroszok majd pillegni fognak csak.
most napi 2 km el mennek elore vagy mennyivel ?
az orosz barat teruleten, ugye, mert ahol most vannak, ott a lakossag oket tamogatja igaz ?
felejuk menekulnek az emberek, tart karokkal varjak az oroszokat igaz ?

egy forras nelkuli prop cikk ez.

faj am a ruszkiknak az sok vacak nyugati cucc fenyegetoznek is miatta.
de jogilag ez oke es ilyesmit csinaltak am az oroszok is, a talibannal sok volt am a kalasnyikov...
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 937
18 426
113
A honlap üzemeltetőinek azokat kellene kitiltani, de örökre innen, akik a háború kitörése után regisztráltak be. Mert alapvetően az egyik háborúzó fél propagandáját tolják és próbálják a honlapot is szétverni. Valamint azokat is büntethetnék, akik a köztársasági elnökasszonyt kvótanőnek minősítik. Amennyiben valamelyik fél titkosszolgálatától érkeztek ide propagandát folytatni, azt még meg tudom érteni. Amennyiben hazánk fiai, akkor szégyellnivaló a butaságuk. Jómagam már inkább távol tarom magam ettől a facebook szintre züllött topictól.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 837
113
‼️A hatalmas erejű Urál Tulipán megsemmisíti az AFU ideiglenes főhadiszállását Donbasszban

Az AFU ismét lőállásokat és egy parancsnoki állást létesített a DNR Liman körzetében lévő Novoselovka egyik iskolájában. A Tulpan-csapások után harcosaink megrohamozták az épületet, ahol az AFU harcosainak holttestei maradtak.
A 2S4 Tulpan a Legfelsőbb Főparancsnokság tüzérségi tartalékának 240 mm-es szovjet önjáró aknavetője.
t.me/RVvoenkor

https://t.me/boris_rozhin/49861
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 495
12 672
113
A honlap üzemeltetőinek azokat kellene kitiltani, de örökre innen, akik a háború kitörése után regisztráltak be. Mert alapvetően az egyik háborúzó fél propagandáját tolják és próbálják a honlapot is szétverni. Valamint azokat is büntethetnék, akik a köztársasági elnökasszonyt kvótanőnek minősítik. Amennyiben valamelyik fél titkosszolgálatától érkeztek ide propagandát folytatni, azt még meg tudom érteni. Amennyiben hazánk fiai, akkor szégyellnivaló a butaságuk. Jómagam már inkább távol tarom magam ettől a facebook szintre züllött topictól.

Én pl most regeltem be a háború kezdetekor, de még nem jöttem rá, hogy politikai tiszt lennék.
Továbbá, ahogy az aminózus agitprop tagokat elnéztem, vannak 2014-2015ös regek is.
Szóval ez nem megoldás.
Boki tiltása pl meddig tart? Ott mi volt? Régen hozott híreket.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 837
113
V. gr. Molnár-Gazsó János

"A CNN geopolitikai szerzője, David A. Andelman azt írja, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Erdogan török elnök Vlagyimir Putyin elnök szövetségesei, akiket az EU-nak és a NATO-nak egyszerűen meg kellene kerülnie az olajembargó és a NATO-bővítés kérdésében.
Andelman arra is utalt, hogy Törökországot ki kellene zárni a NATO-ból. A szerzőt az sem érdekli, hogy Törökországnak erős hadserege van.
Andelman Orbán Viktor miniszterelnöknek azt rója fel, hogy megvétózta a közös, Oroszországgal szembeni uniós olajembargót.
Miért teszi ezt Orbán Viktor?
Mert az olajembargó nem szolgálja Magyarország érdekeit és annak működését súlyosan veszélyeztetné.
Erdogan török elnököt pedig azzal vádolja a CNN munkatársa, hogy hátráltatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását.
Az fel sem merül a szerzőben, hogy Törökország ezzel a lépéssel egy olyan új háborús konfliktust akadályoz meg, ami könnyen a III. világháborúhoz vezethetne!
A CNN munkatársa szerint Magyarország és Törökország véleményét egyszerűen figyelmen kívül kell hagyni.
Mi a legrosszabb, amit Magyarország és Törökország csinálni tud? Perelnek? Kilépnek?
A CNN munkatársának véleménye jól mutatja, hogy milyen is a liberális demokrácia!
Ha nem azt képviseled amit elvárnak, akkor meg kell kerülni vagy félre kell állítani.
Az fel sem merül a szakértőben, hogy egy ország vezetőjének elsősorban a nemzetének érdekeit kell képviselnie. Annak a nemzetnek az érdekeit, aminek szavazói felhatalmazták erre.
Orbán Viktor egyszerűen nem hajlandó reszt venni az EU öngyilkos szankcióiban.
Kíváncsian várom, hogy az EU népei mikor jönnek rá arra, hogy az USA-tól drágábban vásárolt gáz nem az oroszok térdre kényszerítését, hanem az USA érdekeit szolgálja!!??
Az EU-t teljesen alkalmatlan vezetők irányítják.
Ha nem így lenne akkor biztosan nem hangoznának el olyan javaslatok, amik a fürdés és a ruhák mosásának mellőzését hirdetik.
Azt kell mondjam az EU liberális vezetőinek javaslatai egyszerre szánalmasak és nevetségesek.
Tragikus, hogy az EU élén a legválságosabb időkben a legtehetségtelenebb vezetők állnak!
A szerző szerint itt az idő szembe szegülni az erős vezetőkkel, akik beágyazták magukat a demokratikus rendszerekbe.
Írásából egyértelműen kiderül, hogy az USA-nak olyan gyenge vezetők kellenek az EU-ban, mint amilyenek ma a nyugati felét vezetik az EU-nak.
Olyan vezetőkre tartanak igényt, akik saját nemzetük helyett az
USA-t szolgálják."
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 082
9 052
113
A honlap üzemeltetőinek azokat kellene kitiltani, de örökre innen, akik a háború kitörése után regisztráltak be. Mert alapvetően az egyik háborúzó fél propagandáját tolják és próbálják a honlapot is szétverni. Valamint azokat is büntethetnék, akik a köztársasági elnökasszonyt kvótanőnek minősítik. Amennyiben valamelyik fél titkosszolgálatától érkeztek ide propagandát folytatni, azt még meg tudom érteni. Amennyiben hazánk fiai, akkor szégyellnivaló a butaságuk. Jómagam már inkább távol tarom magam ettől a facebook szintre züllött topictól.
Mivel érintve vagyok, megragadnám az alkalmat, hogy megkérdezzem, a titkosszolgálati szálat komolyan gondolod??? Mégis miért érné meg? Nem felkapott netes hely, nem ér el milliós tömegeket és jól megfér egymás mellett minden oldal. Jómagam az egyik ismert bloggertől tudok a fórumról, így hát teljesen véletlen a regisztációm időpontja. Nem tudom, hogy feltűnt-e, de egy fórumon általában le szokták írni amit gondolnak a felhasználók. A moderátorok azért vannak, hogy kordában tartsák a hozzászólásokat, de amit írtál az abszurd.
 

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
2 034
10 844
113
Egyébként elhiszem, hogy az oroszok nem motiváltak annyira a harcra, mint ahogy hatékony lenne... az ukrán a testvérnépük.. szlávok azok is. Nem hiszik el, hogy az amcsik így áttudták mosni az agyukat....

Dehát a jugók is egymást lőtték a délszláv háborúban, úgytűnik ennyire "erős" kötelék az egy népcsoportba tartozás....
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 379
24 795
113
https://newsfrol.ru/24/8936/
Fogságban a Kadirovot fenyegető azovista (videó a linken)

Elfogták David Georgijevics Kaszatkin, 1996-os születésű mariupoli lakost, az Azov-hadosztály terrorszervezet tagját. Kaszatkin volt az, aki korábban felhívást írt „Kadirovnak és kutyáinak”, melyben megígérte, hogy megöli a csecsen vezetőt és „disznófajzat kölykeit”, valamint „partiba vágja” a lányait.

Kaszatkin a háború első napjaiban meggyilkolta a VSzU partvédelemért felelős ezredesét. Az elfogásakor készült videón láthatóak tetoválásai: idézet a „300” c. amerikai propagandafilmből, Baphomet ördög feje és az „Ölj meg mindenkit” életigenlő mondat.
Nem lesz könnyű a hátralévő élete.
 

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
2 034
10 844
113
A honlap üzemeltetőinek azokat kellene kitiltani, de örökre innen, akik a háború kitörése után regisztráltak be. Mert alapvetően az egyik háborúzó fél propagandáját tolják és próbálják a honlapot is szétverni. Valamint azokat is büntethetnék, akik a köztársasági elnökasszonyt kvótanőnek minősítik. Amennyiben valamelyik fél titkosszolgálatától érkeztek ide propagandát folytatni, azt még meg tudom érteni. Amennyiben hazánk fiai, akkor szégyellnivaló a butaságuk. Jómagam már inkább távol tarom magam ettől a facebook szintre züllött topictól.
Szerintem tényleg az a legkönnyebben járható út, ha kerülöd ezt a topicot.

Ez egy kemény topik.
Vannak összeugrások, kakaskodások, de szerintem többnyire a határon belül maradnak az eszmecserék... annak ellenére, hogy egy-két profil tényleg csak propagandát szórni és bomlasztani jár ide.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 302
10 580
113
Az olcsó mindenkinek kell, viszont a technikai korlátokat csak évek alatt lehet lebontani.

Azt a kérdést azért érdemes fel tenni, hogyha valaki szerint az ázsiai piac ennyire alternatívája az EU-nak,
akkor miért adja még mindig Putyin a gázt, olajat annak a nyugatnak aki ellenségét támogatja?
Miért nem adja az ázsiai vevőknek az EU-ba szánt energiahordozót?


Ha minden siránkozás igaz, akkor pár hónap alatt összeomlana az EU gazdaság, megbuknának az LMBTQ kormányok..., stb. stb...
o_O
Vajon miért nem csinálja ki EUrópát?
  • Vagy nem tudja.
  • Vagy ő is belebukna.
  • Vagy, ami a legrosszabb: Nem bukna az EU, de az orosz összeomlana.
Nem akarja ő kicsinálni Európát. Semmilyen érdeke nem fűződik ehhez. Európa csinálja ki saját magát, az oroszok csak azt nem hagyják, hogy ők fizessenek rá. Ha az EU nem lenne hülye, mehetett volna tovább úgy a biznisz az oroszokkal, mint eddig, háború, ha lett is volna, már véget ért volna két hónapja.

Putyin meg úgy van vele, hogy okés, akkor fizessetek sokat, ha úgy tetszik, az EU saját becslései szerint sem tud lejönni belátható időn belül az orosz gázról, így aztán az oroszoknak sem kell holnapra a megnövelt kapacitású vezeték és egyéb szállítási útvonal észak-déli irányban, éveik vannak, mire előfordulhat, hogy az EU nem veszi meg a gázukat. Meg egyéb olyan dolgaikat, amelyekre amúgy szükségük van.

Komolyan nem értem, hogy mi olyan érthetetlen ezen? Nem a fűtés a probléma a gáz ügyben, hanem az ipar, mivel a lakossági fogyasztást akarják utoljára korlátozni. Az EU-t a pénz az, ami valamennyire tényezővé teszi, ennek hátterében a két tál rizsért dolgozó ázsiai, afrikai melósok mellett a döntő tényező az ipar, amely viszont nem tudja nélkülözni a gázt, mert ha leáll, akkor még pénze sem lesz az EU-nak, és azzal minden befolyása megszűnik. Kb. sakk-matt helyzet, itt nem az oroszok vannak szar helyzetben, ők igazából kényelmesen hátradőlve várhatják, hogy változik-e a széljárás nyugaton (lesz-e politikai változás), vagy tényleg kiherélik-e magukat EU-s kollégáik.
Az amcsiknak csak le kell nyelni majd a békát, hogy mostantól nem ők mondják meg az egész világon, hogy mi lesz, de az EU, ha nem tér észhez, akkor tényleg komoly összeomlás elé néz. És ez az egész nem zavarna annyira, ha mi nem lennénk benne. Őszintén szólva elég dühítő, hogy már megint a bré rossz oldalára kerültünk.