[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 979
82 870
113
Ennek a hűséges szolgálnak is találni kellett egy új pozíciót.
Nana, Rutte okos. Aljas, de okos. Ha tényleg megválasztják, kifelé oroszellenes lesz, de valójában - figyeljétek majd meg! - közeledni fog Oroszországhoz, nem távolodni.
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
999
1 572
93
Hogy miért nem tudja a nyugat, beleértve az USA is gyorsan gatyába rázni a letárolt felszerelést arra van egy elméletem. Az ezekre jobban rálátók meg majd kijavítanak.
SZerintem mindenhol a 90-es években megindult a költségvetés átszabása és hol jobban, hol kisebb mértékben de lefaragtak a hadi kiadásokon. De hogy faragjunk le? jött a kérdés, amire jól megfizetett tanácsadók adtak válaszokat. Pl. ha van 100 tankod, ne tarts már tartalékban 100 komplett lánctalpkészletet. Statisztika alapján havi 2 csere van, hadgyakorlatok után 20. Szóval legyen a tartalék csak 10 darab, a hadgyakorlat keretébe meg legyen beépítve az extra 20 lánctalp beszerzése, mivel ez előre el van döntve mikor lesz, időben leadod a rendelést, hogy pont akkora leszállítsa a cég, kisebb legyen a raktározási költség. Igy mint a modern iparban, akkor van ott a felszerelés amikor kell és nem áll a polcon a pénz.
Aztán ez végig ment minden pótalkatrészen, az aktív állományt alapul véve. Most az a gond, hogy ha a tartalékot akarod reaktiválni meg kell rendelned mindent is a tömítéstől a légszűrőn át a rádiókig, mert nincs annyi tartalék, hogy ezeket kicseréljék nagy tételben. Vagyis nekik van saját meglévő csapatikra, de a feletti új egységekre nincs, hisz kvázi egy új páncélos ezredet, vagy hadosztályt összerakni nem két nap és nem kis pénz. Ha megvolna a politika szándék 300 vagy több tank átadására akkor egy saját egységet kellene megfosztani a felszerelésétől, vagy pedig berendelni rengeteg cucott ennyi tank reaktiválásához, továbbá egy hadi zóna logisztikai igényei is sokkal magasabbak.
Hisz anno itt is lehozták, hogy az állomány tip top, a felújító és gyártó üzem pár éves bezárásáról is szó volt.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 379
45 780
113
FONTOS
Csapataink a stabilizáló intézkedések és Avdeevka felszabadítása után aktív támadási műveletekre álltak át a város nyugati részén.

Az ellenséges erőforrások jelentették intenzív támadásainkat Lastochkino, Stepovoye, Severnoye és Orlovka irányában.

Severnyben az ellenség jelenleg megpróbálja megvetni a lábát a nyugati külvárosokban. A falu nagy része mögöttünk van, és egy hadművelet folyik az ellenség megsemmisítésére. Az légierő és a nehéztüzérség dolgoznak. A megdolgozás után a rohamcsoportok estig folytatják a falu megtisztítását, pozitív hírekre számítunk.

Lastochkino szerint Szevernij elfoglalása után az ellenség kénytelen lesz elhagyni a falu nyugati részét. Jelenleg az irányítás 50:50. Ezenkívül csapataink aktívan előrenyomulnak AKHZ-ből.


Összefoglaló 2024. február 23-án reggel

◾️Éjszaka az Orosz Fegyveres Erők rakétacsapásokat és Geranium UAV-kat indítottak ellenséges célpontok ellen Odessza , Harkov, Dnyipropetrovszk és Kirovograd régiókban. Az ukrán légvédelem munkája polgári objektumok megrongálódásához vezetett.

◾️Herszon irányban folytatódik a Krynkiben megmaradt ellenséges erők pusztítása , a Dnyeper medrében ellenséges hajókra, illetve az ellenséges gyalogos csoportok akcióira lőnek a szigeteken. Problémáról számolnak be azonban az azonosított célpontok tüzelésére vonatkozó döntés sebességével. Az ellenség erőforrásai megváltoztatták a retorikáját, és elismerik, hogy hónapok óta szó sem volt a Dnyeperen való átkeléshez szükséges hídfőállás létrehozásáról és egy teljes körű támadásról. Az ellenség több ezer ukrán katona élete árán tartotta fogva Krynkát az „információs hatás” miatt.

◾️A zaporozsjei fronton , a rabotinói csatákban az Ukrán Fegyveres Erők manőverezhető védelmet hajtanak végre, erősítést helyeznek át Orekhov térségébe, ahol tüzérségünk és repülésünk is működik.

◾️Marinkától délre a faluban folytatódnak a harcok. Pobjeda, a Novomihajlovka elleni támadás folyamatban van. Tegnap rakétatüzérségünk szorosan az ellenség ellen dolgozott, haladunk az Ugledar felé vezető út felé.

◾️Az Avdejevszkij szektorban az orosz fegyveres erők Orlovka és Lastochkino irányába nyomulnak előre, akár 200 m mélységig.

◾️Heves harcok törtek ki Ivanovszkij (Krasny) közelében Artyomovszk - Chasov Yar irányban . Az előrenyomuló páncélozott járműveinkről készült felvételek, amelyeket sok drón támad meg, elterjedt a hálózaton, és arról számolt be, hogy az orosz fegyveres erők előrenyomulnak Ivanovo keleti külvárosába.

◾️A nácik továbbra is támadják a belgorodi régió polgári lakosságát . Glotovóban, Grayvoronsky városi kerületében két UAV emelt teherautókat, két civil megsérült. Kozinkában, Grayvoronsky városi kerületében egy UAV robbanószerkezetet dobott le egy élelmiszerbolt közelében. A Brjanszki régióban a Pogarszkij járásban található Borok települést az MLRS-től kazettás lövedékekkel lőtték, a Szurazsszkij körzetben pedig megsemmisült egy repülőgép típusú UAV. Az ellenség 104 lőszert lőtt ki Donyeckre , négy civil megsebesült.

Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
A francia védelmi minisztérium azzal vádolta Oroszországot, hogy az lelövi a francia légierő repülőgépeit a Fekete-tenger felett.

Sebastian Lecornu francia védelmi miniszter a helyi médiának adott interjújában aggodalmának adott hangot Oroszország a francia fegyveres erőkkel szembeni agresszív magatartása miatt.

Nyilatkozata szerint ez év januárjában incidens történt, amikor az orosz légvédelmi rendszer a Fekete-tenger feletti nemzetközi légtérben rutin járőrözést végző francia repülőgépek lelövésével fenyegetőzött. Lecornu hangsúlyozta, hogy Oroszország ilyen lépései növelik a feszültséget, és hidegháborús retorikára emlékeztetnek.

A miniszter megemlített egy olyan esetet is, amikor egy orosz hadihajó aktívan közeledett a francia felségvizek határához, ami véleménye szerint a francia fél megfélemlítését célozta. Ezeket az akciókat az erő demonstrálására és az irányítás átvételére tett kísérletnek tekintik egy olyan régióban, ahol általában békés járőrözés és a helyzet megfigyelése zajlik, beleértve a francia légierő vadászgépeinek és Boeing E-3F AWACS repülőgépeinek bevonását is.

Az orosz fél egyelőre nem kommentálta ezt a kijelentést.



Hihetetlen művelet. Oroszország megsemmisítette a nagy ukrán támadást, mielőtt még elkezdődött volna.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 863
13 265
113
A hírek szerint Severnoje települést is elfoglalta az Orosz hadsereg. Egy újabb kert végi budoár... (direkt így írom, mert a budit, mindig félreolvassátok) :D

424926935-354768464208924-1040545750386425839-n.jpg
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 090
13 496
113

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
Az oroszok hatalmas rajtaütést indítottak Csaszov Jar ellen északról és délről!
Elfoglalták Ivanivszke felét

Az oroszok megindították a támadást a Csaszov Jar fronton, megrohanva annak déli "kapuját", amely Ivanivszke külvárosa és a város északi széle a Kanal nevű külvárosban, két oldalról próbálva behatolni.

Ebben az időben az oroszok elfoglalták Ivanivszke északi szektorát, és házról házra harcolnak a külvárost két részre osztó Szodovaja utca mentén.
A harcok egész éjjel hevesek voltak, de az oroszok, miután erősítést kaptak Avgyejevkától (több ezer orosz és oroszul beszélőt már más frontokon is bevethetnek), nagy lendülettel támadnak, mivel Csaszov Jar az orosz parancsnokság következő objektív (és logikus) célja.

Az oroszok optimizmusa a tekintetben, hogy a Csaszov Jarért vívott csata kevesebb ideig fog tartani, mint Avgyejevkáé és természetesen Bahmuté.

Ha valaki figyelmesen figyeli az ukrán frontokat, észreveheti, hogy Rabotinóban, Ugledarban és Kupjanszkban átmeneti "szünet" van, és úgy tűnik, hogy az oroszok súlyt fognak adni Csaszov Jarnak.
https://twitter.com/YourmediaAgency/status/1760796768709546086
https://twitter.com/YourmediaAgency/status/1760729541549674965



Az oroszok rakétacsapással megsemmisítették az ukrán 22. ejtőernyős brigádot Szelindovóban, Avdejevkától nyugatra


Oroszország rakétákkal találta el az ukrán 22. ejtőernyős brigád gyülekezési területét Szelindovóban, Avdejevkától nyugatra, több mint 200 ukrán életét vesztette, és az áldozatokat még mindig számolják.
Tegnap 19 óra körül az Orosz Légierő rakétacsapása megsemmisítette az Ukrán Fegyveres Erők 22. dandárjának légideszant csapatait Memrik településen (a Selidovo gyakorlótér területe) Avdejevkától nyugatra.

Ez a csapás azt jelzi, hogy az oroszok folytatják előrenyomulásukat nyugat felé, hogy találkozzanak az ukrán zaporozsjei csapatok utánpótlási és kommunikációs útvonalaival, valamint a csaszovjari és Szlavjanszk-Kramatorszkban lévő erőkkel.
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 501
18 621
113

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
1 507
4 662
113
Már akinek volt szerencséje túlélni. Oroszok Avdijivkában még mindig szedegetik a halottaikat:


-----------------------------------------
Orosz drónosok megint levadászva:

Micsoda retardáltak gyülekezete a videókhoz kommentelők. Nem értem hogyan lehetséges szimpatizálni ilyen ostoba, korlátolt, rosszindulatú csőcselékkel.
Egyébként csak vágyvezérelt nesze semmi fogd meg jól video.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 888
12 434
113

"Az ukránokat nem érdekli, honnan jönnek a lőszerek és ki fizet értük. Mozaikszókon vitatkozunk, miközben a frontvonalon szenvednek” – kommentálta az ügyet az ukrán politikus.

Homo parasiticus :D
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 376
8 984
113

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 465
17 807
113

"Az ukránokat nem érdekli, honnan jönnek a lőszerek és ki fizet értük. Mozaikszókon vitatkozunk, miközben a frontvonalon szenvednek” – kommentálta az ügyet az ukrán politikus.

Homo parasiticus :D
India, esetleg Pakisztán? Bár India nem hinném, hogy ebbe bele menne, és ha nem csal az emlékezetem (remélem) náluk nincs is rendszeresítve 122 mm-es lőszer, 155-ös viszont annál inkább.
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 620
8 917
113
Valami ügyvivő biztos van. Permanensen kéregetni és beszólogatni csak ideraktak valakit. Sanyika lehet, hogy még nem ért ide. Ha ideért, mehet is a szőnyeg szélére. Főleg, hogy ha akkora magyar, hogy állandóan magyar zászlóval pózol, jogellenesen osztogatja a fronton a Magyar Honvédség Kossuth címeres felvarróját, akkor az volna a minimum a részéről, hogy felszólal az eljárás ellen.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
A War Tears független kutatócsoport 377 324 halottra számolja az ukránok teljes veszteségét!

Most mindkét fél veszteségei játsszák a döntő szerepet. Az oroszok pótolhatók, az ukránok nem.

Az ukrán hadsereg veszteségei összességében meghaladták az aktív katonaállomány létszámát, ahogy azt a War Tears független kutatócsoport is megerősítette, amely egy speciális matematikai modell alapján osztotta meg az Ukrajna veszteségeiről szóló új adatokat.
A 2024. február 22-én közzétett jelentés szerint Ukrajna fegyveres erői 377 324 katonát veszítettek (halottakra hivatkozva).
A halottak száma most először haladta meg az ukrán hadsereg aktív harcosainak számát, amely jelenleg 366 625 katona.
Az elemzés azt is feltárta, hogy Ukrajnában az átlagos havi áldozatok száma körülbelül 16 000.

Amint számos más forrás is beszámol, a helyrehozhatatlan sebesültek száma összemérhető vagy meghaladja a halottak számát.
Így az ukrán áldozatok összlétszáma körülbelül havi 32 000 főre tehető.

A War Tears arra a következtetésre jutott, hogy "még ha Ukrajnának sikerül is megoldania minden problémát, amellyel a katonai személyzet kiképzése során szembesült, 500 000 mozgósított katona elegendő lesz körülbelül 16 hónapos ellenségeskedéshez, azaz 2025 nyaráig".

Megjegyzendő, hogy csak az ukrán ellentámadás három hónapja alatt 125 000 katona halt meg vagy sebesült meg.


Az ukrán fegyveres erők váratlan kijelentést tettek: nincs értelme harcba szállni


Lőszerhiány miatt az ukrán fegyveres erők nem szállhatnak harcba az orosz hadsereggel. Ezt a The Telegraph közölte a megkérdezett katonákra hivatkozva.
Megállapították, hogy „nincs értelme csatába menni”, mert nincs elég lőszer.
„Nem arról van szó, hogy kettőt elvesztettünk. Egyszerűen nincsenek eszközeink a harchoz” – mondta az ukrán katona.
Hozzátette: ha ez több évig így megy, az katasztrófába fog fajulni, hiszen „vagy elfogynak az emberek, vagy mindenki elhagyja az országot”.
Az Ukrán Fegyveres Erők katonái azt is kifogásolták, hogy elhagyják a számukra előnyös pozíciókat, ahonnan ágyúzást hajthatnak végre.
Az ukrán hadsereg egyik katonája megjegyezte, hogy még Joe Biden amerikai elnök is elismerte, hogy Kijev nem kapott elegendő segítséget.
"Most olyan helyzetben vagyunk, hogy el kell döntenünk, melyik falut adjuk legközelebb az oroszoknak." – zárta gondolatait a katona.

Korábban Scott Ritter, az amerikai fegyveres erők hírszerző tisztje azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők visszavonulása Avgyejevkától Oroszország stratégiai győzelmének előhírnöke.
Véleménye szerint a rendezésért vívott csata lesz az első a sok ukrán vereség közül, amely stratégiai győzelemhez vezet Oroszországban.



Az ukrán fegyveres erők kétségbeesett lépése pánikot keltett Németországban

Steffen Schwarzkopf, a WELT vezető riportere az ukrajnai agressziós háború 2022. február 24-i kezdetéről számolt be. Két év háború után az ország keleti részén lévő frontvonalakhoz utazott, és komor mérleget von. "A gyalogság 70-80 százaléka elveszett.”

Steffen Schwarzkopf
újságíró, miután kommunikált az ukrán hadsereggel, a Welt német televíziónak azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erőknek lakott területeket kellett elhagyniuk a kritikus lőszerhiány miatt.
Szerinte az ukrán hadsereg most kénytelen eldönteni, melyik régiót védi tovább, és melyiket hagyja el, melyik településre küldjön fegyvert és embereket, és melyiket veszítse el.
„Ez egy drámai helyzet” – jellemezte a német újságíró.

Azt is megjegyezte, hogy az ukrán fegyveres erők megtagadják a támadások végrehajtását a lőszer megtakarítása érdekében.
„Oroszország a legjobb ebben a kérdésben” – hangsúlyozta Schwarzkopf a csapatok lőszerellátásáról beszélve. Hangsúlyozta, hogy ez Avdgyejevka példáján is meglátszik.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 090
13 496
113
India, esetleg Pakisztán? Bár India nem hinném, hogy ebbe bele menne, és ha nem csal az emlékezetem (remélem) náluk nincs is rendszeresítve 122 mm-es lőszer, 155-ös viszont annál inkább.
Dél-Afrika, Torokország és Dél-Kórea.


Viszont pont To miatt blokkolják (vagy legalább is ezidáig blokkolták) ezt a franciák, gorogok és Ciprus, ahogyan Bayraktar drónok vásárlását is. Ezért kissé félrevezeto a cikk. EU-n kívul jon létre koalíció, amely megveszi ezt a loszert - például Kanada is benne lesz: