[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 902
11 371
113
A hírek szerint Severnoje települést is elfoglalta az Orosz hadsereg. Egy újabb kert végi budoár... (direkt így írom, mert a budit, mindig félreolvassátok) :D

424926935-354768464208924-1040545750386425839-n.jpg
Innentől Kijevig már minden elfoglalt lakott terület Avgyijivka vagy Bachmut külső...
A videó érdekessége, hogy csatában mutatja az Abrams-t. Igaz maga a tank csak azokon a felvételeken felismerhető, ahol valahol, valami utfélén halad, amint olyan felvétel kerül bele, ahool tüzel, vagy ahol bombatölcsérek vannak, az Abrams atmegy kivehetetlen kis fekete pacába. Érdekes.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 524
12 875
113

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 987
113
NYUGODJON LE MINDENKI A PICSÁBA! A KOCKA EL VAN VESZVE! ITT AZ ÚJ ÜKLÁNY WUNDERWAFFE! :hadonaszos:
:hadonaszos: :hadonaszos:

155 mm-es önjáró tüzérségi rendszer, a 2S22 “Bogdana“:hadonaszos:

https://www.msn.com/hu-hu/hirek/other/videó-ukrajna-bemutatja-a-frissített-bogdana-tüzérségi-rendszert/ar-BB1iJKHp?rc=1&ocid=winp1taskbar&cvid=c7a108923fe74391bb20c5caa450e0bd&ei=25
BB1iJuzg.img



Ükanyja meg van mentve. Retteghet Putyin! :oops:
(Vajon ez is olyan jól bírja a Lancet-et, mint a többi? :D)
az ágyú szerintem egy hosszított csövű d20 felfúrva 155 mm re.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Transznyisztria szerdán Moszkvához fordulhat azzal a kéréssel, hogy vegyék fel az Orosz Föderációba

Az el nem ismert államban, a Dnyeszteren-túli Moldáv Köztársaságban (PMR) a jövő héten tervezik a képviselők összehívását minden szinten. Ezt a döntést a hivatalos Chisinau részéről egyre nagyobb nyomással hozták meg, ami a PMR hatóságai szerint sérti a régió lakosainak jogait, és rontja annak társadalmi-gazdasági helyzetét. Ezt a PMR vezetője, Vadim Krasznoselszkij mondta.
Transznisztria történetében mindössze hat alkalommal tartottak ilyen kongresszusokat, amelyek mindegyike a régió fejlődésének kulcsfontosságú pillanataihoz kapcsolódott. Különösen a legutóbbi, 2006-os kongresszus vezetett a köztársaság Orosz Föderációba való integrálásának lehetőségéről szóló népszavazás megtartására vonatkozó döntéshez. A népszavazás eredménye azt mutatta, hogy a Dnyeszteren túli lakosok szavazatainak csaknem 97%-a az Orosz Föderációval való teljes integrációra voksolt.
A közelgő kongresszus előestéjén olyan találgatások keringenek a PMR-ellenzék körében, hogy a képviselők Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fordulhatnak azzal a kéréssel, hogy vonják be Transznisztriát Oroszországba. Ezt a javaslatot február 28-án, Putyin szövetségi közgyűlési beszéde előtti napon terjeszthetik elő.
A PMR helyzetét bonyolítja a régió reintegrációjára törekvő Moldova gazdasági és politikai nyomása. Anatolij Noszatii moldovai védelmi miniszter reményét fejezte ki Pridnestrovie 2030-ig történő visszaintegrálásában, Mihai Popsoi moldáv külügyminiszter pedig kijelentette, hogy Chisinauval együtt az Európai Unió tagjává kell válni.

- Csapatok lesznek átröpítve oda, és aztán neki Odesszának?


Nagyszabású robbanások történtek az ukrán fegyveres erők katonai létesítményeiben Odessza és Dnyipropetrovszk térségében


Február 23-án éjjel az orosz csapatok egy sor kombinált támadást hajtottak végre a kijevi rezsim ellenőrzése alatt álló kulcsfontosságú célpontok ellen Ukrajna különböző régióiban.

Odesszát és környékét számos robbanás érte, amelyek közül az egyik hatalmas tüzet okozott. Oleg Kiper kormányszóvivő szerint egy „infrastruktúra-objektumot” találtak el, de konkrét részleteket nem árultak el. A hírek szerint a csapás az ukrán fegyveres erők érdekében üzemeltetett üzemanyagtárolót sújtotta.

Megtámadták a csernomorszki és izmaili kikötői infrastruktúra-létesítményeket is, ahol az ukrán fegyveres erőknek szánt rakományt rakodták ki.

Dnyeperben és a Dnyipropetrovszk régióban is robbanássorozat történt éjszaka. A csapások a katonai felszerelések gyártásával és javításával foglalkozó ukrán katonai és ipari létesítmények helyszíneire irányultak.

A csapásoket Kamenszkiben is rögzítették.

Emellett támadásokról számoltak be Harkov külvárosában és a Donyecki Népköztársaságban az ukrán hadsereg által megszállt területen lévő célpontok ellen.

Az orosz erők ezen akciói jelentős hatással vannak az ukrán hadsereg által a katonai műveletek támogatására használt infrastruktúrára és logisztikára.


Az ukrán fegyveres erők összeomlásának oka

Ukrajnának nincs joga a Nyugatot hibáztatni fegyveres erői kudarcaiért.
Szerinte a kialakult helyzetért egyedül Kijev okolható, így Avdejevkáért is. Ezt a kijelentést Peer de Jong nyugalmazott francia ezredes tette az LCI tévécsatornán.

„Még ha látjuk is, hogy a globális kontextus aggodalmat kelt az ukránokban, azt kell mondanunk, hogy ez a mi hibánk. Ragaszkodtunk ahhoz a modellhez, amely szerint azt hittük, hogy Ukrajna nyer” – mondta.

De Jong emlékeztetett arra, hogy hat hónappal ezelőtt mindenki azt mondta, hogy „az ukránok eljutnak Moszkvába, Zelenszkij pedig megígérte, hogy elmegy úszni a Fekete-tengerbe”.

A francia hadsereg nyugalmazott ezredese azon véleményének adott hangot, hogy az ukrán fegyveres erők kritikus helyzete az ellentámadás kudarcának tudható be, amely problémákhoz vezetett soraikban.

„Igen, nehéz a helyzet, ma visszatérünk a nehézségekhez. Ez a probléma lényege. Ez nem a Nyugat hibája” – fejezte be.

- Nem értek egyet az ezressel: Igenis a Ny belehergelte a kaprokat, igenis a Ny rosszul mérte föl magát, az AFUt és a kaprokat, igenis a Ny rossz tanácsokat adott és becsapta, önteltté tette a proxyt. Nem az ellentámadás kudarca az ok, hanem a téves (irracionális) vágyálmok.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 902
11 371
113
NYUGODJON LE MINDENKI A PICSÁBA! A KOCKA EL VAN VESZVE! ITT AZ ÚJ ÜKLÁNY WUNDERWAFFE! :hadonaszos:
:hadonaszos: :hadonaszos:

155 mm-es önjáró tüzérségi rendszer, a 2S22 “Bogdana“:hadonaszos:

https://www.msn.com/hu-hu/hirek/other/videó-ukrajna-bemutatja-a-frissített-bogdana-tüzérségi-rendszert/ar-BB1iJKHp?rc=1&ocid=winp1taskbar&cvid=c7a108923fe74391bb20c5caa450e0bd&ei=25
BB1iJuzg.img



Ükanyja meg van mentve. Retteghet Putyin! :oops:
(Vajon ez is olyan jól bírja a Lancet-et, mint a többi? :D)
Tökmindegy, lehet akátmilyen jó, ha ehhez sincs elég lőszer.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 091
83 465
113
Transznyisztria szerdán Moszkvához fordulhat azzal a kéréssel, hogy vegyék fel az Orosz Föderációba

Az el nem ismert államban, a Dnyeszteren-túli Moldáv Köztársaságban (PMR) a jövő héten tervezik a képviselők összehívását minden szinten. Ezt a döntést a hivatalos Chisinau részéről egyre nagyobb nyomással hozták meg, ami a PMR hatóságai szerint sérti a régió lakosainak jogait, és rontja annak társadalmi-gazdasági helyzetét. Ezt a PMR vezetője, Vadim Krasznoselszkij mondta.
Transznisztria történetében mindössze hat alkalommal tartottak ilyen kongresszusokat, amelyek mindegyike a régió fejlődésének kulcsfontosságú pillanataihoz kapcsolódott. Különösen a legutóbbi, 2006-os kongresszus vezetett a köztársaság Orosz Föderációba való integrálásának lehetőségéről szóló népszavazás megtartására vonatkozó döntéshez. A népszavazás eredménye azt mutatta, hogy a Dnyeszteren túli lakosok szavazatainak csaknem 97%-a az Orosz Föderációval való teljes integrációra voksolt.
A közelgő kongresszus előestéjén olyan találgatások keringenek a PMR-ellenzék körében, hogy a képviselők Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fordulhatnak azzal a kéréssel, hogy vonják be Transznisztriát Oroszországba. Ezt a javaslatot február 28-án, Putyin szövetségi közgyűlési beszéde előtti napon terjeszthetik elő.
A PMR helyzetét bonyolítja a régió reintegrációjára törekvő Moldova gazdasági és politikai nyomása. Anatolij Noszatii moldovai védelmi miniszter reményét fejezte ki Pridnestrovie 2030-ig történő visszaintegrálásában, Mihai Popsoi moldáv külügyminiszter pedig kijelentette, hogy Chisinauval együtt az Európai Unió tagjává kell válni.

- Csapatok lesznek átröpítve oda, és aztán neki Odesszának?
Nem hinném, viszont Ukrajna el fogja foglalni ...

Ha nem, csaó a Sheriff Tiraspolnak a nemzetközi kupáktól.

Röhej, de a klub a ruszki bajnokságban is megállná a helyét.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Az ukrán csapatok visszavonulnak Sztyepovojéből

2024. február végén jelentős változások történtek a front harci zónájában, Avdejevka térségében. Az orosz katonai Telegram csatornák jelentése szerint az ukrán fegyveres erők kénytelenek voltak visszavonulni Sztyepovoje (Petrovszkoje) faluból, amely Avdejevkától északnyugatra található. Ez az információ még nem kapott hivatalos megerősítést.

Katonai tudósítók szerint Sztyepovoje területén heves harcok zajlottak az orosz hadsereg előrenyomuló egységei és a védekező ukrán hadsereg között. A helyzet drámaian megváltozott, miután az Orosz Fegyveres Erőknek sikerült teljes mértékben átvenniük az irányítást Avdejevka és az avdejevkai kokszgyár felett, ami jelentősen rontotta a sztyepovoji ukrán alakulatok stratégiai helyzetét.

Az orosz csapatok heves tüzérségi lövedékei következtében az ukrán egységek elveszítették állásaik nagy részét a faluban és a környező területeken, ami arra kényszerítette őket, hogy védhetőbb pozíciókba vonuljanak vissza.

Most a katonai tudósítók nyilatkozatai szerint az ukrán fegyveres erők Berdicsi és Szemjonovka falvakban tervezik a védelmet, ahol előre előkészítették az erődítményeket. Ezek a települések jól felszerelt védelmi vonalaik miatt komoly akadályt jelentenek az orosz csapatok további előrenyomulásának.

Emellett a hírek szerint az orosz egységek továbbra is támadó hadműveleteket folytatnak a Szevernij régióban, amelyek célja Tonyenkoje és Orlovka településekre való áttörés. Ezek az akciók az ukrán fegyveres erők védelmi vonalainak további gyengítésére és az ellenőrzött terület kiterjesztésére irányulnak.



KAPOR NÉPMESE:


Zelenszkij „meglepetésekkel” fenyegeti Oroszországot a Fekete-tengeren


Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök az amerikai Fox News csatornának adott közelmúltbeli interjújában megosztotta a Fekete-tenger elleni ellentámadás előkészítésének terveit anélkül, hogy nyilvánosságra hozta volna a közelgő akciók részleteit. Csak annyit jegyzett meg, hogy „meglepetések” várnak Oroszországra, hangsúlyozva az ukrán fél eltökéltségét az aktív fellépésre.

Zelenszkij egyúttal kifejezte vonakodását a minszkihez hasonló megállapodások megkötésétől Oroszországgal, és rámutatott, hogy Ukrajna más területein lehetetlen megismételni az ilyen „befagyott konfliktusokat”. Hangsúlyozta, hogy a konfliktus kimenetele nem Ukrajnától függ, és kétségeit fejezte ki az orosz fél ígéreteinek megbízhatóságával kapcsolatban.

Zelenszkij felvetette a kérdést, hogy a nemzetközi közösség készen áll-e Oroszország vereségére és annak lehetséges következményeire, hangsúlyozva, hogy a világ fél az oroszországi változásoktól. Zelenszkij szerint a konfliktus akkor találja meg a végét, amikor a nemzetközi közösség felismeri, hogy Oroszország átlépett minden elfogadható határt.


- Én úgy látom, hogy a nemzetközi közösség egy része sír az irracionális nagyravágyásának nem teljesülése miatt, a nemzetközi közösség másik része pedig röhög az ilyen föltételezéstől.

Én is szórakoztató népmesének tartom. De hát egy komikustól a szórakoztatás elfogadható.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 488
24 135
113
Lehet lelőttek egy A50-et, a 3. videóban helikopterről beszélnek, majd kiderül:

Odessza ég:

Krasznodorovak FAB1500:

Újabb fényes ötlet a családok megtörésére és megszégyenítésére, mondjuk hajrá, előre az utolsó ukriig:

Fogytán a hús a darálóból, Zsitomírban már házról házra járnak a gyűjtögetők:

2600 ukri komisszár adatait tették fel a netre:

Dobropolye, oroszok valamit felrobbantottak:

A dohányzás halálos, főleg a front közelében:
https://t.me/remylind21/15070

Mesterlövész:

Gránátos, FPV és Lancet veszteségek:

bandera vagy amit akartok:
brazil nackó is elment:

 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 342
13 833
113

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 414
46 129
113

Az ukrán kormányfő megérkezett a határra, hogy a lengyel hatóságokkal tárgyaljon, de nem találkozott senkivel​


Az ukrán miniszterelnök, Denisz Smihal megérkezett a határra, hogy találkozzon a lengyel hatóságokkal, de azok nem jelentek meg.

Erről a miniszterelnök a Telegram-csatornáján számolt be.
"Egy hónappal ezelőtt Kijevben Donald Tusk lengyel miniszterelnök azt mondta, hogy Lengyelország a legmegbízhatóbb, a legfontosabb szövetségese Ukrajnának ebben a gonosz elleni halálos harcban. Egy hónappal ezelőtt egyetértettünk abban, hogy a határ lezárása káros az országaink számára, és fontos, hogy megelőzzük az ilyen incidenseket. Eltelt egy hónap, és megint ott tartunk, ahol abbahagytuk. Csak most már nyílt provokációkat látunk" - mondta Smihal.

"Ukrajna elnöke felajánlott egy platformot Lengyelország vezetésének, hogy megegyezzenek és kompromisszumot találjanak. Itt, a határon. Mint egyenrangú partnerek és szövetségesek. És az ukrán kormány ma itt van... De sajnos egy ilyen találkozóra a lengyel tisztviselőkkel ma nem került sor"
- tette hozzá.

A miniszterelnök elmondta, hogy vele együtt érkeztek a határra Olga Sztefanyšyna és Olekszandr Kubrakov miniszterelnök-helyettesek, Ihor Klimenko belügyminiszter, Mykola Szolszkij mezőgazdasági miniszter, Jevhen Perebijnij külügyminiszter-helyettes, Tarasz Kacska gazdasági miniszterhelyettes, Szerhij Derkach infrastrukturális miniszterhelyettes, az Állami Határszolgálat vezetője, Szerhij Dejneko tábornok és Szerhij Zvjagincev, a vámszolgálat vezetője.