[HUN] Vadászgépek beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 962
18 500
113
A svéd és a finn tagság ellentétes a magyar érdekekkel..

A hosszabb direkt NATO-orosz határ plusz kockázatot jelent + az utóbbi 10 évben a finn és svéd politika finoman is ellenséges volt velünk szemben.

Alapvető magyar érdek is a NATO erősítése. Így egy orosz agresszió esetén, olyan hosszú fronton kell az oroszoknak aktívank, lenni, hogy alaposan megoszthatja az erőiket. Így egyébként, mellékesen, a Balti tengeren már be is zárták az orosz flottát képletesen most.
Amiért nekünk fontos igazán. Az ukrán hadszintéren orosz győzelem várható jó eséllyel. Ebből az apropóból elképzelhető hogy a Kárpátok hágói is orosz kézre kerülnek, teljes ukrán összeomlás esetén. Megnyílna az orosz haderő elött az út elég könnyedén, ha kezükbe ez a természetes védvonal. A teljes közép európai és balkáni hadműveleti térségre lenne az ugródeszka a Kárpátok ukrajnai előtere.
 

Gari

Well-Known Member
2020. szeptember 13.
541
1 536
93
Eléggé izzadságszagúan erőltetett a svéd NATO tagságot bármilyen módon belemagyarázni a 4 Gripenbe. Ennek az égvilágon semmi köze hozzá, Orbán a ruszki gazdája kedvéért szarakodott velük, és fordult szembe az összes szövetségesünkkel. A 4 Gripen már régóta le volt tárgyalva, csak valószínűleg lelassult/megakadt a folyamat a fagyossá tett viszonyok miatt. Mivel nem lehetett tovább húzni a tagsági hozzájárulást, így most pont került a Gripenekre is. 4 gép árából egyszerűen nincs mit leakudni ilyen szinten, és a svédek Nato tagság nélkül is meg tudnák oldani Ukrajna támogatását, ha akarják.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 678
77 694
113
Tedd hozzá, hogy persze aki F-35-t akar, vagy még két század Gripent, esetleg utóbbinál E/F-re váltást, az leül a kis asztalkájához, félretol egy rakás pénzt, és a maradék aprót megpróbálja szétosztani úgy az elkövetekező évtizedre, hogy maradjon még valami a seregre.

Én is megvehettem volna álmaim többszázlovas kocsiját, mert annyi pénzem volt, de az első gebasznál, szerviznél vagy új gumikészlet cseréjénél összef@stam volna magam.

Képzeld el @krisss vagy @dudi arcát, ha a két század gépet bejelentettek volna :rolleyes: Szerintem ugyanaz lett volna mint 14db F-35-nél...
Aki 2024-ben 2 század 4.gen gépet vesz az teljesen hülye. Nem létezik rá jobb szó a magyar nyelvben.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 416
74 319
113
Ezt csak a svédek mondták, ha akarták volna át tudnának adni néhány gépet az ukriknak. Van nekik 71 db. Ezért nem kell megvárni a Nato csatlakozást.
Ezt tegnap mondta a Saab embere a szingapúri kiállításon. Fél vagy egy év múlva kiderül, hogy komolyan gondolták-e. Ha összejön nekik a fülöp-szigeteki, thai és/vagy a dél-amerikai üzletek, akkor szerintem sem lesznek arra rászorulva, hogy gépeket adjanak az ukránoknak.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 346
13 867
113
Aki 2024-ben 2 század 4.gen gépet vesz az teljesen hülye. Nem létezik rá jobb szó a magyar nyelvben.

Pontosan. A Gripen storyt le kell zárni majd a C/D század kivonásával és elfelejteni örökre.
5.th gen vagy semmi értelme. Amíg meg nincs a piacon megfelelő, légvédelmet építeni minden mással együtt, ami égető...
 

svajcibeka

Well-Known Member
2013. február 10.
973
2 719
93
Csórók voltunk, nem tudtunk annyit venni, amennyire szükségünk volt, de ez most megoldódik, veszünk még 4et. Ezt mondja, nincs itt semmiféle csomag.
Nálam 2 opció van. Az első :nem is akartak többet venni. Ennek is van értelme. Második opció:szerettek volna még egy századot de nem jött össze. Itt sok lehetséges alvariáció van. Igy kötöttek egy valamilyen szintű kompromisszumos meg oldást.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 415
31 774
113
kiegészítőket felszerelést írnak kb (lehet fegyverzet konténer ew rendszerek. szerintem ezeket a svéd légierő adja át nekünk a gépekkel) de ez csak tipp (lehet légiharc rakéta is ha a svéd gépeket kapjuk azokhoz integrálva van rbs meg svéd aim 120 is.)
Vagy karbantarto es kiszolgalo eszkozok
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 083
10 255
113
A svéd és a finn tagság ellentétes a magyar érdekekkel..

A hosszabb direkt NATO-orosz határ plusz kockázatot jelent + az utóbbi 10 évben a finn és svéd politika finoman is ellenséges volt velünk szemben.
Jajmár, ezt azért gondoltuk másképpen is, amikor pont egy jó dologért fogtak össze a 2. világháborúban itthon:
7749715_19cf79d331d73c7fcf2fe0cdac2d5433_wm.jpg

"A magyar önkéntes önálló zászlóalj búcsúztatása a turkui kikötőben, katonazenekar, újságírók és a finn katonai vezetés jelenlétében. “Nincs bennem szemernyi kétség afelől, hogy az Önök országa teljes joggal lehet büszke arra, hogy olyan katonákat állít ki, mint Önök. Mindannyiuknak a lehető legjobbakat kívánom, Istän välätäk.” - mondta nekik Mannerheim marsall, a szovjet előrenyomulást tulajdonképpen megállító finn főparancsnok."
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 415
31 774
113
lehet csak annyi. de téged is kérlek hozz egy pl amikor fegyverzet nélkül vett bárki vadászgépet.
Volt olyan egyebkent,valamelxik banakoztatsasag megcsinalta.Utolag vettek hozza fegyverzetet.A mi Gripen A szerzodesunk idejen irta valaki,hogy annyira jo ez a mi veteli szerzodesunk,hogy mar csak azok multak felul minket....
Mar nem emleksxem kik voltak az ügyesek,tan Honduras vagy Felső Vilta,de valami ilyen szintű orszag.
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
Pontosan. A Gripen storyt le kell zárni majd a C/D század kivonásával és elfelejteni örökre.
5.th gen vagy semmi értelme. Amíg meg nincs a piacon megfelelő, légvédelmet építeni minden mással együtt, ami égető...
Le kell zárni, ok de minek nagy pofával giga óriási üzletet bejelenteni, ez itt a probléma. Ha meg az 5. gen gépekre gyúrunk teljesen ésszerűen (remélem török és dél kóreában gondolkodunk) minek ez a +4 nyomorult használt gripen? Meg ezek a bullshit + központok amikor már kifelé megyünk a gripen sztoriból.
Annyi minden mást hozzá lehetett volna csapni tényleg bármi, még ha nem is olyan fasza archer, vagy valami használt rakéta tüzérség, de ez teljesen értelmetlen meg nevetséges.
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 083
10 255
113
Aki 2024-ben 2 század 4.gen gépet vesz az teljesen hülye. Nem létezik rá jobb szó a magyar nyelvben.
USAF: Congress eventually approved a total of 43 F-35As, along with 24 F-15EXs, for a total of 67 fighters.
Polish Air Force – 12 FA-50GF Block 10 and 36 FA-50PL Block 20 on order
Oroszokat ide sem rakom.

Hülyék ülnek mindenhol. Ez van, Dudi.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 999
113
Volt olyan egyebkent,valamelxik banakoztatsasag megcsinalta.Utolag vettek hozza fegyverzetet.A mi Gripen A szerzodesunk idejen irta valaki,hogy annyira jo ez a mi veteli szerzodesunk,hogy mar csak azok multak felul minket....
Mar nem emleksxem kik voltak az ügyesek,tan Honduras vagy Felső Vilta,de valami ilyen szintű orszag.
ezeknél az országoknál lévő légierős szakembereknél a mi légierőseinket azért többre tartom.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 921
22 498
113
Aki 2024-ben 2 század 4.gen gépet vesz
...rendel, azt is pl. 26-28-as beérkezéssel...
A Gripen storyt le kell zárni majd a C/D század kivonásával és elfelejteni örökre.
Igen, majd.
Az első :nem is akartak többet venni. Ennek is van értelme.
Időt nyertünk, megvan a karbantartási szerződés, kihúzzuk egy kedvező gazdasági/politikai pillanatig amikor majd mi is 5.gen vételéről beszélhetünk.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 415
31 774
113
ezeknél az országoknál lévő légierős szakembereknél a mi légierőseinket azért többre tartom.
Nem a szaktudassal van problema,hanem a magyar allamszervezet familiaris szervezeti-mukodesi rendszerevel.Es ilyen rendszerben a szaktudas mellekes.
Es monden hadsereg olyan,mint az azt kiállító allam.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
És még az esetleges repesemény vagy karbantartás/nagyjavítás következtében kieső példányokkal nem is számoltunk. Talán Allesmor kolléga fejtegette még korábban, hogy mindenképpen kéne még egy század
És még @kiskrumpli:

A kérdésem továbbra is áll, ugyanis az, hogy a környező országok mit tartanak rendszerben (amely egyébként foghíjas adat, hiszen pl hiányzik a fegyverzetük a felsorolásból), maximum egy bemenete lenne bármilyen értelmes kockázatszámításnak.
Amely alapja lenne egy doktrínának, amit még mindig nem láttunk (én legalábbis nem, de szerintem ez igaz a fórumon előfordulók 99%-ára).

Egyébként úgy is feltehető a kérdés, hogy - amennyiben elsődlegesen a légvédelem a cél - a mostaninál egy-két nagyságrenddel komolyabb, valós rétegzettségű (normális nagyhatótávolságú rakétarendszereket is tartalmazó, nem ilyen vicckategória NASAMSokat) és nagy készletekkel bíró légvédelem, megtámogatva egy megfelelő megfigyelőradar-hálózattal (amelyek neadj' Isten még áttelepíthetőek is lennének), és még néhány AEW platformmal vajon nem lenne-e jobb, mint ez a vekengés, hogy most akkor 12, 16 vagy épp 24 Gripenünk kéne, hogy legyen?

Ha abból indulunk ki, hogy hol kezdődik az ütőképes légierő, valahol Izraelnél kezdjünk nézelődni.
Az ehhez képest egy nagyságrenddel több harci gép, és még mellé a "resztli" (tankerek, AEW-k, stb). A telepített légvédelmük is egészen más kategória. De ott még innen nézve is világos a fenyegetettség mértéke, nagyjából megtippelhető a kockázati szint is, amit kezelniük kell.
Ha nem erre a szintre lövünk, akkor - attól tartok - arra a minimumra fog törekedni a HM, amely ahhoz kell, hogy a NATO kötelezettségeink rendben legyenek.
De az még nem honvédelem!

Mégis miből indulunk ki? A szomszéd országok légierejéből? Akkor arra a legegyszerűbb ellenintézkedés a brutál légvédelem lenne. De ott a történet (érthetetlen okokból kifolyólag) megáll a NASAMSnál... nincs nagy hatótávolságú légvédelmünk. Ha meg vadászokkal akarjuk ezt a feladatot ellátni, az egyrészt mocskosul drága, másrészt egy nagyságrenddel több gép kéne hozzá, rendes őrjáratozási időkkel, valós nagyhatótávú fegyverzettel (Meteor), komoly tartalékokkal.
Miért nem a telepített légvédelemmel foglalkozunk?

Nekem kicsit olyan érzésem van, hogy itt sokan arra számítottak, a haditechnikás-autóskártyás-wikipédiás nép köldöknézése majd bármiben is mérvadó lesz (nem lesz).
Fenyegetettségből, kockázatszámításból, doktrínából lehet ilyen döntéseket meghozni.

Egyelőre az se világos, hogy pontosan mi a légierőnk küldetése. Mik azok a fenyegetettségek, amelyeket a Gripenekkel kéne leküzdeni? Mire akarunk telepített légvédelmet használni?
Van-e a Gripenjeinknek valós honvédelmi célú (nem expedíciós!) levegő-föld küldetése?

@alali77
A balti csivavák semmilyen sikeres támadó műveletre nem lennének képesek, nemhogy ilyen távolságból, de még a szomszédjukban sem.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 067
6 621
113
Eléggé izzadságszagúan erőltetett a svéd NATO tagságot bármilyen módon belemagyarázni a 4 Gripenbe. Ennek az égvilágon semmi köze hozzá, Orbán a ruszki gazdája kedvéért szarakodott velük, és fordult szembe az összes szövetségesünkkel. A 4 Gripen már régóta le volt tárgyalva, csak valószínűleg lelassult/megakadt a folyamat a fagyossá tett viszonyok miatt. Mivel nem lehetett tovább húzni a tagsági hozzájárulást, így most pont került a Gripenekre is. 4 gép árából egyszerűen nincs mit leakudni ilyen szinten, és a svédek Nato tagság nélkül is meg tudnák oldani Ukrajna támogatását, ha akarják.
Nagy tévedés, Orbán Erdogannak akart végig kedvezni. Azt egyébként sose értettem, hogy a svédek minek akarnak NATO tagok lenni (a finneket értem). A svédek 200 éve semlegesek, és ez igencsak jó volt nekik. A második világháborúban simán üzleteltek Hitlerrel, simán internaltak az oda tévedt szövetséges gépeket, a hideg háborúban is simán üzleteltek a keleti blokkal.
A 4 gép viszont valóban paraszt vakítas.
Egyébként meg a két üléses gépeink jobban ki vannak hajtva, azokból nem ártott volna legalabb +1.
A svédek jelenleg 70%-os hadra foghatósagot garantálnak, gondolom ez nem fog változni, vagyis a 18 gépből 12-13 ami biztosan bevezető lesz.
Azt viszont nem értem, hogy amikor a mostani félidős gépeink kirepulik az uzemidejuket, akkor mit fogunk kezdeni 4 db akkor félidős géppel, pláne, hogy csak pár állam üzemelteti (max a Fülöp szigetekre adhatjuk majd el, akik pont most vesznek 12 ugyanilyen újat - ami azért szintén karcsú).
 

svajcibeka

Well-Known Member
2013. február 10.
973
2 719
93
...rendel, azt is pl. 26-28-as beérkezéssel...

Igen, majd.

Időt nyertünk, megvan a karbantartási szerződés, kihúzzuk egy kedvező gazdasági/politikai pillanatig amikor majd mi is 5.gen vételéről beszélhetünk.
Plusz még egy dolog :mondhatjuk hogy nem megyünk sehova sem, senki ellen sem harcolni, mert nincs elég cuccunk. A válasz miért nem vettetek többet, jobbat magyarok. A mi válaszunk :ha nem raboltatok volna ennyire ki és korrek ajánlott kaptunk volna akkor... De hát ez egy mi lett volna ha.. dolog. Szóval van most már 18 Gripi és nem megyünk sehova sem,kedves global gazdi.