[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 036
54 125
113
De ide tartozik. Vagyis azért tartozik ide, mert te ide hoztad. Kelet-Európának nem csak az oroszokkal van baja, hanem másokkal is, kis túlzással Free For All, No Rules alapon.

Írok is erről.

A lengyeleknek nem csak az oroszokkal vannak történelmi sérelmeik, hanem a németekkel is, a középkor óta utálják egymást, és most a háború közepette sokadik Holokauszt kártérítésért követelőzik a Lengyel Kormány nyíltan alpári hangvételű levélben. Mennyire normális az ilyen viselkedés, amit előadnak még az EU-n, és NATO-n belül is, egy elvileg szövetséges ország ellen ? A németeket hagyva Angliában lehet kampányolni a Polish Vermin szöveggel, és vevő is rá a nép. Az is helyes ?

A középkorban a Baltiak államterülete is úgy változott, mint a tangóharmonika. Volt, hogy Kijev is a Litván Nagyhercegség egyik vajdasága volt. Utána szerezték meg a lengyelek. Volt idő, hogy a litvánoknak is nagyon jól ment a hadiszerencse, és építhettek egy kisebb birodalmat. Egy idő után elvesztették az erejüket, és felváltva a lengyelek, az oroszok, és a németek próbálták őket függőségben / szolganép státuszban tartani / vagy akár beolvasztani, ez a három nagyobb, és erősebb.

A románoknak mi, magyarok, meg az osztrákok voltunk a történelmi ellenségeik, azok mellett a moldávokra próbálták rákényszeríteni, hogy ők is a román nemzet részei. A moldávok a Romániával való egyesülés ellen is fujjognak, és tüntetnek, vajon miért ? Amikor a románok a németek csatlósai voltak, akkor még Odesszát, és Ocsakovot is megszerezték, amiből lett Oceacov. A románokat a legkisebb mértékben nem érdekelte, hogy mi van az oroszokkal, nekik csak nagy az étvágyuk és gátlástalanságuk. A kommunizmusban Ceaușescu Maó Ce-tunggal, Kim Ir Szennel, és Pol Pottal "barátkozott". Melyik a jobb / rosszabb ? Az oroszok, vagy a kínai típusú diktatúra ?

YB5Mxc9.jpg

uDcbcHX.jpeg

8RTPFSc.jpeg


Romániában nem tudom miért, de képesek visszasírni Ceaușescu-t ...

A bolgárok jól megvannak cirill betűsökként, és próbálnak ellenállni a hadianyag szállítási politikának.


Az ukránokkal az a helyzet, hogy két év tanulás után elismerem, hogy vannak, de azt nem az érzékenyítő jóemberek erőszakoskodása miatt, hanem a történészeti olvasmányok miatt. Vannak ukránok, azonban közel sem akkora mennyiségben, és minőségben, mint ahogy próbálják beállítani. És attól még továbbra sem lettek szimpatikusabbak. Sőt ugyanolyan ellenszenvesek maradtak.

Itt az első kérdés az az, hogy Mennyien lakják Ukrajnát ? 1991-ben voltak 52 millióan, de 2014-re 40 millióra bezuhant a lélekszámuk. Vajon miért ? És mi lett azzal 12 millió emberrel ? Megszűnt ukránnak lenni ? Nem vonzó ukránnak lenni ? 2014-ben voltak 40 millióan az országban, de attól még az igazi ukrán az 4 - 6 millió között terjedhet. Az ukrajnai oroszok azok simán átlépik a 10 milliót is. És a többi az meg olyan, aki orosz anyanyelvű, és mindegy neki, hogy ukrán, vagy orosz zászló lobog a városházán, nekik a nemzetiségük az épp aktuális állampolgárságukkal egyenlő.

Van olyan ismerősöm, aki épp odesszai, gondolom, a te értékelésedben 100 %-os ukrán, de valójában orosz anyanyelvű, meg annak is vallja magát, és 2014 után le is lépett Ukrajnából, mert nincs kedve azért áldozatot vállalni. Mondjuk ezen mi a meglepő, hogy az odesszai az jó eséllyel az orosz ?

Lehetne Ukrajna, de attól még nem 600,000 km2-es ország járna nekik.

Mennyi olyan ukrán van, aki Csernyigovban vagy Kirovográdban él, és 40 évesen próbálja megtanulni az alapoktól az irodalmi ukránt, meg az ukrán történelmet az általános iskolásoknak szánt tankönyvből, és előtte meg világéletében oroszként szocializálódott / oroszajkúként és kultúrájúként élte a mindennapjait ?

Még Kijevben is 2014 előtt orosz volt a közélet nyelve.

Mióta, hány éve vannak elnyomva az ukránok ?

Az oroszok nem lehettek történelmük során elnyomotti státuszban ?





Mire jó ez a tulajdonlás alapú területharc ? Vagy az önmaguk többre tartása ? A mitikus, mese történelem kitalálása, és megírása ? És a nyíltan etnicista politika, és az ilyen alapú háborúk ?

Ebben a kérdésben az ukránok is vastagon hibásak, a felfokozott nacionalizmusukkal.




Háború az 2014 óta van, nem 2022 óta, jó reggelt.




Mindkettő oka van, egyik az etnikai, másik meg a politikai.

Az ukrán politikai, és katonai vezetés az külföldről kézi vezérelt, védett, és érinthetetlen. Köznépileg a népirtás túlzás, de attól még Ukrajnában van egy jó adag szélsőséges oroszellenes tömeghisztéria, és randalírozó, és megfélemlítő szélsőjobbos szabadcsapatok. Nem 2022. február 24. indukálta ezeket, hanem annál régebbi történet ez.

2014 előtt underground szervezkedtek, és 2014 után meg nyíltan "virágozhatott", "kontroll" alatt tartva.



Ja,de ezt az Orosz is elbaszták,nekem ne mondja senki,hogy nem tudták pontosan mi történik, élőben ment a majdan,porosenko dörgedelmei,az összes, nem náci szabadcsapat nyíltan csinálta,amit csinált,végig lehallgattak mindenkit,fent van a csövön,ahogy nuland kisasszony az ukrajnai, amerikai nagykövettel egyeztet,hogy ki is legyen a következő miniszterelnök.
Van valami amit nem tudunk,ennyire nem lámák az Oroszok, sok évszázados tapasztalataik vannak ebben a témában.
Vannak ötleteim a valós okokat illetően,de sok az ismeretlen factor.
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 714
6 524
113
Elindult a konfliktus kezdete óta a legnagyobb (és leghasznosabb) francia szállítmány Ukrajnába!
40.000 fehér zászló

Az amcsik egy kémet küldenek egy orosz katonai bázisra. Az egyik orosz katonának valahogy furcsa lehet az új fiú, és így szól:
  • Te Igor, nagyon gyanús vagy nekem. Szerintem te amerikai kém vagy.
  • Ugyan, Vaszilij, tégy próbára!
  • Jól van, ha megiszol két liter vodkát, és állva maradsz, akkor elhiszem, hogy igazi orosz vagy.
A kém megissza a vodkát, és állva marad.
- Na, így már elhiszem.
Két nap múlva megint odamegy hozzá az orosz, és azt mondja:

    • Te Igor, mégiscsak gyanús vagy nekem. Szerintem te amerikai kém vagy.
    • Ugyan, Vaszilij, tégy próbára megint!
    • Rendben. Menj ki a hidegre egy szál ingben, és ha egy óra után sem fagysz meg, akkor elhiszem, hogy igazi orosz vagy.
Igor kimegy az udvarra az ingben, egy óra visszajön mindenféle bántódás nélkül.
- Na, így már elhiszem.
Három nap múlva megint találkoznak, és mondja az orosz:

    • Te Igor, én egyre biztosabb vagyok benne, hogy te amerikai kém vagy.
    • Ugyan már, Vaszilij, hiszen már kétszer is bizonyítottam, hogy igazi orosz vagyok, akkor meg miből gondolod?
    • Hát tudod, Igor, Oroszországban elég ritkák a négerek...
1f642.png

nagyot mentek ma Srácok :D
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 610
77 523
113
Tőlem mindig jó meglátás van. Probléma az, hogy a száarzföldi erők modernizációja csak a 2027-2033 állami fegyveszerzési program része lett volna. Ebből is látszik, hogy nem készültek az ukrán konfliktusra. Angolszászok kényszerítették ki.
Már képzelem is el, ahogy Putyin sarokbaszorítva remegő térdekkel adja ki a támadási parancsot, mert nem volt más választása...
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
Érdekes volt a RuAF alkalmazásának hullámzása - de úgy tűnik, pontosan az volt, amit sejtettem. Lényegében várták, hogy a precíziós technika beérjen.
  • Az első napokban ugye mentek, ahogy a csövön kifér - részben fejjel a falnak. Az életben nem felejtem el a 3000ft-en egyenesen, Kijev felett szubszonikusan repülő Szu-34-est, meg ahogy seggbe durrantották. Iszonyat tré taktikával, vezetéssel, a békeidős, szétlopott, korrupt légierők minden ismérvét megcsillantva. AA feladatkörben viszont nem volt kivetnivaló, az ukrán vadászokat a levegőben klassziskülönbséggel lesöpörték.
  • Utána kissé már visszafogták magukat, ment a támogatás (a pilóták bátorsága a veszteségek ismeretében példás), de az első pár hónap után érezhetően visszaesett a dolog. Előkerült a vén csontok (elsősorban a Szu-25) erőltetése, a modernebb típusok látszólag parkolópályára kerültek. És itt álljunk is meg - a NIR-ezés ment ezerrel, amiért kapták is az ívet... jó eséllyel mert nem nagyon volt más (ami meg volt, az elrakták az orosz paranoia alapján a NATO ellen).
  • A helik kapták a légitámogatás javát, így azok egyrészt elképesztő veszteségeket szenvedtek, másrészt szarrá repülték őket - a flotta mára igencsak le lett strapálva. De muszály volt.
  • Szóval így visszatekintve levágták, hogy precíziós fegyverzet nélkül az egész gép és üzemidő pazarlás, így a Szu-27/30/34/35 családot visszavették célmegjelölő konténerek hiányában és erőltették az öreg vasakat VFR csapásmérésre, meg persze fellendült a drónozás. Közben pedig ment a fejlesztés, amit megtámogattak valszeg jó pénzért a kínaiak meg az irániak. Nekik ugyanis ez a kategória megvolt.
  • Éééééés... átugorva a lézeres, TPG-s vonalat egyből a GPS siklóbombákra váltottak, köszönhetően a korlátozott háború azon előnyére támaszkodva, hogy az űr és így a műholdak érintetlenek.
  • Innentől pedig ismét elővehették a nagyteljesítményű nehéz vasakat, mert innentől csapásmérésben ismét lett értelme alkalmazni őket. A teherbírás és a hatótávolság abszolút erre tette ideálissá őket. Kellett ehhez majd 2 év...
Itt tartunk most. A régi gépek szétesésig szolgáltak (bár a Szu-24, amelyikben maradt idő, szintén jó UPKM szórásra), de mivel megvan a (korábban szétlopott helyett/leváltására) precíziós képesség, így rentábilissá vált ezek nagyobb arányú használata AG feladatkörben is. Emellett persze ment a SEAD/DEAD játék is, ahol azért lassan sikerült eredményeket elérni mostanra. Ezek összessége hozta ki ezt a bevetészámot - amit érdemes úgy szemlélni, hogy 100 precíziós bevetés (gépenként 2-4 UMPK) messze többet ér, mint előtte a 300 bevetésnyi NIR szórás....
Kb ugyan ezt a pàlyaivet làtni a tuzérség esetében is.
Habàr a tuzéreknél joval àrnyaltabb a helyzet.
A régi vasak mèg most is okàdjàk a halàlt. Bizonyitottàk a vontatott eszkozok az életképességuket-fenntarthatosàgukat az onjàrokkal szemben. Azon egyszeu oknàl fogva hogy tobb d20, vagy 777-es dolgozik mint az agyonszopkodott onjàrok.
Illetve kezdenek eljutni ok is arra az àllàspontra az eszkozeikkel kapcsolatban hogy, a loveg ma màr egy szimpla indito platform, semmi tobb. Az inditott csomag a lényeg,illetve a csomag mennyire van megtàmogatva elektronikàval.
Véleményem szerint jelenleg mèg van valamennyi nyugati elony, de ez naprol napra olvad.
Szimpla pèlda, az Uragan 300mm-es dronhordozo rakéta.
Gyakorlatilag 3-400km mèlységbe tudjàk "beloni" a dronokat amik tetszés szerint felderitenek, szupercirkàlnak, majd megsemmisitik magukat. Ergo egy DD tuzérség is képes hadàszati szintu tuzkivàltàsra.
Nem véletlenul nincsennek a nato àltal gyakorolt zàrt kotelékes ukràn eloretorések sem, a nyugati gépekkel-sem.
Abbol indulok ki hogy egy "Bonus" full verzio egyszerre 6 cèlpontot tud tàmadni grànàtonkènt, az egy Caesar-ra vetitve egy tàr = 36 pàncèlozott cèl, ugy hogy a loveg leuriti magàt kb 22sec alatt.
Kitolov II grànàt màr kerult bevetésre, ahogyan dobàljàk az oroszok a Krasnopol-t, és a Gran-t is gazdagon.
Mennyire tudjàk tàrazni? A dronok mennyire tudjàk irànyitani a tobb irànybol èrkezo grànàtokat az mèg kérdéses, de màr 22-ben mokoltak a dronvezérlésu Krasznopolokkal.
Dronok ilyen szintu elterjedése zàrojelbe tesz mindent ami eddig volt. (Mint irtam pàr napja.)
1-2 év és 1000km-es torténeteket fogunk làtni gond nèlkul. Làsd az elso probàlkozàsok ,mint az ukràn 650km-es rajtautés, igaz "nemnato" segitséggel, vagy a mezitlàbas Huszik hosszàbban lovoldozik àt a voros tengert, "nemirànikinai" segitséggel.
Aztàn ezek màr kontérezve is vannak, ki tudja hol, merre, mennyi depozva.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 011
41 693
113
A rovat "Az emberek írnak nekünk".

Helló FB elvtárs!
A BDC "Caesar Kunikov" legénysége minden rendelkezésre álló erővel és eszközzel visszaverte a BEC-ek támadását, a csata 20 percig tartott.
A 10 BEC-ből 4 megsemmisült. Az 5. BEC a BDC CK-t a tatnál találta el, ezzel mozgásképtelenné téve a hajót, ezt követően 6,7,8,9, BEC-ek sorban a baloldalon a hajóközép (középső) és a tathoz közelebbi területen találták el a BDC-t, hogy a hajó felboruljon (az egyik oldalról beáramló nagy mennyiségű víz miatt).
A 9. BEC részben behatolt az előző BEC által okozott résbe, és majdnem belül felrobbant.
A BDC-t nem lehetett megmenteni (a gurulás gyorsan nőtt, a hajó a bal oldalára dőlt).
Az ellenséges BEC-ek észlelésétől és a csata kezdetétől a BDC teljes elsüllyedéséig valamivel több mint 40 perc telt el.
A BDC legénysége mentőtutajokon, L/S veszteség nélkül hagyta el a hajót, evakuálta az összes titkos dokumentációt és a titkos felszerelés egy részét fegyverekkel együtt.
Az utolsó 10. BEC, megfigyelést (filmezést) végzett a haldokló hajóról az elsüllyedés pillanatáig, majd a 10. BEC megpróbálta megtámadni a BDK Tsesar Kunikovot kísérő vontatóhajót, de a fedélzeten lévő PDSS egy csoportja megsemmisítette".

Ezen a ponton a legénységből gyávákat és gazembereket csinálnak.

A hangot eltávolítottam a videóból, de biztos vagyok benne, hogy a parancsnokságon teljes egészében megvan. Csata van, nagyapáim legjobb hagyományai szerint.

Én személy szerint azt láttam, hogy a legénység az utolsó emberig keményen dolgozik.
A legénység, úgy gondolom, legalább megérdemli, hogy ne tegyék gazemberré.

Nagy a forgalom!
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Putyin nukleáris fegyverekkel kapcsolatos szavai komolyan megriasztották az amerikai sajtót:
Amit a New York Times elemzői az orosz elnök üzenetében láttak

A The New York Times amerikai kiadása az orosz elnök üzenetének elemzésében az Oroszország és a kollektív Nyugat közötti nukleáris konfliktus lehetőségére összpontosított.

„Új nukleáris fenyegetés Putyin részéről, a riasztás pillanatára időzítve” – címmel adta elemző cikkét a kiadvány, amely különösen amellett érvel, hogy az atomfegyverek lehetséges felhasználására vonatkozó utalások az ukrajnai konfliktus háttértémájává váltak. és hogy az orosz elnök az elmúlt két évben háromszor is visszahívta az orosz atomfegyver-arzenált.

„Putyin úr tudja, hogy ellenfelei – élükön Biden elnökkel – a konfliktus eszkalálódásától tartanak a legjobban” – jegyzi meg a The New York Times.

„De Putyin úr beszéde, amely egyenértékű az Unió helyzetéről szóló csütörtöki beszéddel, szintén tartalmazott néhány új elemet” – folytatja a The New York Times. „Nemcsak világossá tette, hogy megkettőzi az ukrajnai „különleges katonai műveletét”. Azt is világossá tette, hogy nem áll szándékában újratárgyalni az Egyesült Államokkal kötött utolsó jelentős fegyverzet-ellenőrzési szerződést, amely kevesebb mint két év múlva jár le, hacsak egy új irány meg nem pecsételi Ukrajna sorsát, amelynek feltehetően nagy része az Egyesült Államok kezében van."

Egyesek atomsakknak, mások nukleáris zsarolásnak neveznék” – töpreng a The New York Times. „Putyin úr ragaszkodik ahhoz, hogy a nukleáris ellenőrzés és az ukrán állam fennmaradásáról közösen kell dönteni, fennáll annak a veszélye, hogy az orosz vezető üdvözölné a bevetett stratégiai fegyverekre vonatkozó összes jelenlegi korlátozás lejártát. Ez lehetővé tenné számára, hogy annyi nukleáris fegyvert telepítsen, amennyit csak akar.

És bár Putyin úr azt mondta, nem érdeke egy újabb fegyverkezési verseny folytatása, amely elősegítette a Szovjetunió csődjét, a következmény az volt, hogy az Egyesült Államok és Oroszország, amelyek már az állandó konfrontáció állapotában vannak, visszatérnek a hidegháború legrosszabb rivalizálásához.”

„Olyan állammal van dolgunk” – idézte a The New York Times fordításban az orosz elnököt, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államokra gondolt, „amelynek uralkodó körei nyíltan ellenséges lépéseket tesznek ellenünk. És akkor mi van?"

„Tényleg komolyan megvitatják velünk a stratégiai stabilitás kérdéseit” – tette hozzá a nukleáris fegyverzet-ellenőrzési megállapodások kifejezést használva, „miközben megpróbálnak stratégiai vereséget okozni Oroszországnak a csatatéren?”

Ezekkel a megjegyzésekkel Putyin elnök az ukrajnai konfliktus egyik sajátos és legaggasztóbb aspektusát hangsúlyozta, A The New York Times rámutat: „Vezető katonai tisztviselői és stratégái újra és újra megvitatták az atomfegyverek használatát logikus következő lépésként, ha hagyományos haderejük elégtelennek bizonyul a csatatéren, vagy ha elriasztják a nyugati beavatkozást. Ez a stratégia összhangban van az orosz katonai doktrínával.”

A héten Emmanuel Macron francia elnök felvetette annak lehetőségét, hogy nyugati országokból küldjenek csapatokat Ukrajnába – emlékeztet a The New York Times. Míg a legtöbb NATO-szövetséges arról beszél, hogy segít Ukrajnának megvédeni magát, azt mondta: „Oroszország veresége szükséges Európa biztonságához és stabilitásához”. De az Egyesült Államok, Németország és más országok azonnal elutasították a csapatok Ukrajnába küldésének lehetőségét. „Egyes elemzők szerint Macron úr Putyin kezére játszott azzal, hogy felfedte a szövetségesek közötti megosztottságot” – jegyzi meg a The New York Times.

"Putyin úr azonban úgy érezhette, hogy most különösen alkalmas az idő, hogy próbára tegye a Nyugat aggodalmának mélységét" - folytatja az amerikai kiadvány az orosz vezető beszédének elemzését. – Országszerte mély visszhangot váltott ki Donald Trump volt elnök legutóbbi kijelentése, miszerint Oroszország „az megtehet, amit akar” egy NATO-országgal, amely nem járult hozzá kellőképpen a szövetség kollektív védelméhez, és nem hajlandó megtorolni. Ahogy a Kongresszus eddigi elutasítása is, hogy több fegyvert biztosítson Ukrajnának.

Az orosz vezető arra a spekulációra is reagálhatott, hogy az Egyesült Államok, amiatt, hogy Ukrajna vesztes sorozatban van, nagyobb hatótávolságú rakétákat bocsáthat Kijev rendelkezésére, vagy 300 milliárd dollárnyi, befagyasztott orosz vagyont elkobozhat a nyugati bankokban, és átadja őket Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy további fegyvereket vásárolhasson.

„Bármi is motiválta, Putyin úr üzenete egyértelmű volt: az ukrajnai győzelmet egzisztenciális küzdelemnek tekinti, amely központi szerepet játszik abban a nagy tervében, hogy helyreállítsa azoknak az időknek a dicsőségét, amikor Nagy Péter uralkodott az Orosz Birodalom csúcspontján” – írja.

A New York Times rámutat arra, hogy az orosz elnök arra fogad, hogy az Egyesült Államok más irányba halad, egyre inkább elszigetelődik, egyre kevésbé hajlandó szembenézni az orosz fenyegetésekkel, és természetesen nem érti annyira az orosz nukleáris fenyegetéseket, mint tette. John F. Kennedy Jr. elnök 1962-ben vagy Ronald Reagan a Szovjetunió utolsó napjaiban.”



Bicska Maximum

Aki nem rest, vagy magára maradt elfogult, az tisztán láthatja mi is zajlik napjainkban a világban, szűkebb köreinkben az Európai Unióban, kollektív otthonunkban. Teljes tüdőből tagadjuk ugyan, de egyre nagyobb gányban veszünk részt, s a katyvaszt napról-napra dagasztva menetelünk valami olyasmi felé, amit akár lassacskán a III. Nagyfejlődésnek is nevezhetünk.

Minden találgatást megelőzve röviden megsúgom, „az a helyzet, hogy egy szláv állam (Ukrajna) – a Nyugat szisztematikusan kitervelt ötleteinek megfelelően – teljes súlyával, magatehetetlenül ránehézkedett Európára, a Nyugatra.

 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 051
113
Már képzelem is el, ahogy Putyin sarokbaszorítva remegő térdekkel adja ki a támadási parancsot, mert nem volt más választása...
Nem kéne trollkodni ! Valamit tudtak amit mi nem ! Illetve voltak akik írták hogy NATO bázis alakult volna !
Ha előre kigondolt lett volna évekkel ezelőtt akkor már 2020 előtt így kezdik

9670403-1.jpg

GH7YH6ra4AAHb6I

photo_2024-01-12_13-39-34-1.jpg
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 108
13 534
113
PUTIN WARS: DRONE WARS

Felvételek az FPV drónok hatékony használatáról a 3. rohamdandár UAV zászlóaljánál Avdiivka közelében: az ellenséges támadást visszaverték, ami 15 ellenséges halált okozott. Az ellenséges szakasz távolról teljesen megsemmisült. Annotáció biztosított.


Érdekes információ egy orosz katonai oktatótól, aki beszámolt legalább két orosz rohamcsoport vereségéről Berdychiben, amelyek tüzérségi támogatás nélkül támadtak. Azt mondja, hogy az orosz FPV-k többsége a saját EW erőfeszítései miatt fel sem fog szállni, ami védtelenné teszi a támadócsoportokat az ukrán tűzzel szemben.

 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 931
30 696
113
Annak ellenére, hogy 100%, hogy nem értek annyira a repüléshez, mint te, egy-két észrevételem lenne a vázolt, egyébként logikus érveidhez.
Érdekes volt a RuAF alkalmazásának hullámzása - de úgy tűnik, pontosan az volt, amit sejtettem. Lényegében várták, hogy a precíziós technika beérjen.
Nem a beérését várták, hanem az eszkaláció mértékét, szerény véleményem szerint, ahogy a harckocsi (tank) szegmensében, a "barát-ellenség" kép, ki van velünk, kialakulását/konkretizálását várták, tartalékolva a precíziós fegyvereiket, fejlett géptipusaikat.
Utána kissé már visszafogták magukat, ment a támogatás (a pilóták bátorsága a veszteségek ismeretében példás), de az első pár hónap után érezhetően visszaesett a dolog. Előkerült a vén csontok (elsősorban a Szu-25) erőltetése, a modernebb típusok látszólag parkolópályára kerültek. És itt álljunk is meg - a NIR-ezés ment ezerrel, amiért kapták is az ívet... jó eséllyel mert nem nagyon volt más (ami meg volt, az elrakták az orosz paranoia alapján a NATO ellen).
Így igaz. Ókori példával élve,
"A katafrakt nem a csata elején kap szerepet"
A helik kapták a légitámogatás javát, így azok egyrészt elképesztő veszteségeket szenvedtek, másrészt szarrá repülték őket - a flotta mára igencsak le lett strapálva. De muszály volt.
Miért is szenvedtek komoly veszteséget? Csak nem a hatalmas terület/front, és a kevés elavult helikopter alkalmazási szisztéma miatt? Ahogy a Ka-52/Mi-35 kombót kezdték alkalmazni, egyből hatékony lett a lesajnált harciheli...
Szóval így visszatekintve levágták, hogy precíziós fegyverzet nélkül az egész gép és üzemidő pazarlás, így a Szu-27/30/34/35 családot visszavették célmegjelölő konténerek hiányában és erőltették az öreg vasakat VFR csapásmérésre, meg persze fellendült a drónozás. Közben pedig ment a fejlesztés, amit megtámogattak valszeg jó pénzért a kínaiak meg az irániak. Nekik ugyanis ez a kategória megvolt.
Irán nagyrészt orosz tudásbázis segedelmével tudott korszerű technológiához jutni. Amit Irán tud, azt az orosz is tudja. A gyártási kapacitás már más kérdéskör.
Innentől pedig ismét elővehették a nagyteljesítményű nehéz vasakat, mert innentől csapásmérésben ismét lett értelme alkalmazni őket. A teherbírás és a hatótávolság abszolút erre tette ideálissá őket. Kellett ehhez majd 2 év...
Azért kellett a két év, hogy a "szar elváljon a víztől".
ez egy jó hír
kellene oda a tiszta múltú (kényszersorozott, atrocitásokban részt nem vett) ukrán hadifoglyok számára egy megbékélési program, egy átmeneti tábor után letelepítéssel elszórva egyesével őket hátsó oroszországban, a családtagok áthozásával, különös tekintettel a hiányszakmák művelőire
Mint a Macskafogóban?
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 692
8 716
113
De ide tartozik. Vagyis azért tartozik ide, mert te ide hoztad. Kelet-Európának nem csak az oroszokkal van baja, hanem másokkal is, kis túlzással Free For All, No Rules alapon.

Írok is erről.

A lengyeleknek nem csak az oroszokkal vannak történelmi sérelmeik, hanem a németekkel is, a középkor óta utálják egymást, és most a háború közepette sokadik Holokauszt kártérítésért követelőzik a Lengyel Kormány nyíltan alpári hangvételű levélben. Mennyire normális az ilyen viselkedés, amit előadnak még az EU-n, és NATO-n belül is, egy elvileg szövetséges ország ellen ? A németeket hagyva Angliában lehet kampányolni a Polish Vermin szöveggel, és vevő is rá a nép. Az is helyes ?

A középkorban a Baltiak államterülete is úgy változott, mint a tangóharmonika. Volt, hogy Kijev is a Litván Nagyhercegség egyik vajdasága volt. Utána szerezték meg a lengyelek. Volt idő, hogy a litvánoknak is nagyon jól ment a hadiszerencse, és építhettek egy kisebb birodalmat. Egy idő után elvesztették az erejüket, és felváltva a lengyelek, az oroszok, és a németek próbálták őket függőségben / szolganép státuszban tartani / vagy akár beolvasztani, ez a három nagyobb, és erősebb.
A németek nem szállnak meg országokat, az oroszok viszont igen.
A románoknak mi, magyarok, meg az osztrákok voltunk a történelmi ellenségeik, azok mellett a moldávokra próbálták rákényszeríteni, hogy ők is a román nemzet részei. A moldávok a Romániával való egyesülés ellen is fujjognak, és tüntetnek, vajon miért ? Amikor a románok a németek csatlósai voltak, akkor még Odesszát, és Ocsakovot is megszerezték, amiből lett Oceacov. A románokat a legkisebb mértékben nem érdekelte, hogy mi van az oroszokkal, nekik csak nagy az étvágyuk és gátlástalanságuk. A kommunizmusban Ceaușescu Maó Ce-tunggal, Kim Ir Szennel, és Pol Pottal "barátkozott". Melyik a jobb / rosszabb ? Az oroszok, vagy a kínai típusú diktatúra ?

A románok balkáni kecskepásztorok voltak akik önként vándoroltak a Magyar Királyság területére. Az ukránok meg a Kijevi Rusz óta folyamatosan ott élő szláv lakosság leszármazottjai.

Lehet a kínait mondanám. A kínaiak értenek a soft power-höz is. Van saját gazdaságuk ami nemzetközileg versenyképes. Politikailag is kiszámíthatóbbak. Ettől függetlenül ők is ugyanolyan kegyetlenek.
YB5Mxc9.jpg

uDcbcHX.jpeg

8RTPFSc.jpeg


Romániában nem tudom miért, de képesek visszasírni Ceaușescu-t ...


A bolgárok jól megvannak cirill betűsökként, és próbálnak ellenállni a hadianyag szállítási politikának.
Olyan nagy ellenállást nem tanúsítanak, akkor már Magyarország az aki tényleg gáncsol mindent.
Az ukránokkal az a helyzet, hogy két év tanulás után elismerem, hogy vannak, de azt nem az érzékenyítő jóemberek erőszakoskodása miatt, hanem a történészeti olvasmányok miatt. Vannak ukránok, azonban közel sem akkora mennyiségben, és minőségben, mint ahogy próbálják beállítani. És attól még továbbra sem lettek szimpatikusabbak. Sőt ugyanolyan ellenszenvesek maradtak.

Itt az első kérdés az az, hogy Mennyien lakják Ukrajnát ? 1991-ben voltak 52 millióan, de 2014-re 40 millióra bezuhant a lélekszámuk. Vajon miért ? És mi lett azzal 12 millió emberrel ? Megszűnt ukránnak lenni ? Nem vonzó ukránnak lenni ? 2014-ben voltak 40 millióan az országban, de attól még az igazi ukrán az 4 - 6 millió között terjedhet. Az ukrajnai oroszok azok simán átlépik a 10 milliót is. És a többi az meg olyan, aki orosz anyanyelvű, és mindegy neki, hogy ukrán, vagy orosz zászló lobog a városházán, nekik a nemzetiségük az épp aktuális állampolgárságukkal egyenlő.
Ezek random számok.
Van olyan ismerősöm, aki épp odesszai, gondolom, a te értékelésedben 100 %-os ukrán, de valójában orosz anyanyelvű, meg annak is vallja magát, és 2014 után le is lépett Ukrajnából, mert nincs kedve azért áldozatot vállalni. Mondjuk ezen mi a meglepő, hogy az odesszai az jó eséllyel az orosz ?
Most ezzel mit kezdjek? Vannak szentpétervári ukránok is. Ez a példa nem jelent semmit.

Odesszát az általam linkelt nyelvi térkép is orosz nyelvűnek mondta 2001-ben. Azóta sok minden változhatott. Valószínűleg még az ukrajnai oroszoknak sem tetszik az hogy putyin szétlövi a hazájukat. Gyakorlatilag putyin olajat öntött az ukrán nemzet tüzére donbaszban. A terrorakciója után az is ukrán párti lett aki korábban nem volt az.
Lehetne Ukrajna, de attól még nem 600,000 km2-es ország járna nekik.

Mennyi olyan ukrán van, aki Csernyigovban vagy Kirovográdban él, és 40 évesen próbálja megtanulni az alapoktól az irodalmi ukránt, meg az ukrán történelmet az általános iskolásoknak szánt tankönyvből, és előtte meg világéletében oroszként szocializálódott / oroszajkúként és kultúrájúként élte a mindennapjait ?

Még Kijevben is 2014 előtt orosz volt a közélet nyelve.

Mióta, hány éve vannak elnyomva az ukránok ?

Az oroszok nem lehettek történelmük során elnyomotti státuszban ?
Ez nem kívánságműsor. Azt meg érdemes megjegyezni hogy évszázados oroszosítás zajlott a mai Ukrajna területén. Amúgy meg az oroszoknak miért jár Jakutföld amikor az eredeti orosz területektől sok ezer kilométerre van? Ráadásul már nem is orosz többségű, pedig őket is próbálták eloroszosítani. Kazahsztán ugyanez, volt idő amikor az is orosz többségű volt, de nekik sikerült kitörni.
Mire jó ez a tulajdonlás alapú területharc ? Vagy az önmaguk többre tartása ? A mitikus, mese történelem kitalálása, és megírása ? És a nyíltan etnicista politika, és az ilyen alapú háborúk ?

Ebben a kérdésben az ukránok is vastagon hibásak, a felfokozott nacionalizmusukkal.
Putyin az egész ukrán nemzetet felszámolná ha tudná. Aki mást hisz az hülye vagy cinikus. Az ukránok a fennmaradásukért küzdenek. Nem akarnak úgy járni mint Belarusz.
Háború az 2014 óta van, nem 2022 óta, jó reggelt.
Igen. A Krím orosz megszállásával kezdődött a háború.
Mindkettő oka van, egyik az etnikai, másik meg a politikai.

Az ukrán politikai, és katonai vezetés az külföldről kézi vezérelt, védett, és érinthetetlen. Köznépileg a népirtás túlzás, de attól még Ukrajnában van egy jó adag szélsőséges oroszellenes tömeghisztéria, és randalírozó, és megfélemlítő szélsőjobbos szabadcsapatok. Nem 2022. február 24. indukálta ezeket, hanem annál régebbi történet ez.
2014 előtt underground szervezkedtek, és 2014 után meg nyíltan "virágozhatott", "kontroll" alatt tartva.
De hát ti pont azt akarjátok hogy külföldről kézi vezérelt legyen az ukrán politika, pont mint Belarusz esetében láthatjuk.

Szerintem az ukrán politika nem külföldről vezérelt. Függnek a külföldi segítségtől, de saját döntéseik vannak. Ott a példa az oroszországi célpontok támadása. A nyugati tiltakozás ellenére is megcsinálják saját fejlesztési eszközeikkel.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 856
81 392
113
Oroszország rakétatámadást intézett Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök konvoja ellen Odesszában – írja a Prototema című görög lap.

Az újság névtelen görög kormányforrásokra hivatkozik. Állítólag a csapást akkor hajtották végre, amikor Zelenszkij csoportja a görög delegációval volt. A kiadvány szerint a görög delegációban senki sem sérült meg.
Beszarott rendesen a narkós. :)


Sajnos nem Zelenszkijt célozták az oroszok. Ahogy kiderült az orosz VM közleményéből egy odessazi raktárat támadtak, ahol drónokat szereltek össze. A becsapódás 150 méterre történt a konvojtól állítólag.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
A szakértők feltárták az ellenséges pilóta nélküli hajók működésének bonyolultságát

A Fekete-tenger felett NATO összes felderítő drónjának szisztematikus megsemmisítése kell, hogy az első lépés legyen az ellenséges pilóta nélküli hajók támadásai elleni küzdelemben. Ezt a véleményt fejezték ki katonai szakértők a „333” műsor adásában.

Az ukrán fegyveres erők viszonylag olcsó megsemmisítési eszközökkel - pilóta nélküli csónakokkal - időszakonként megtámadják hajóinkat.

Alekszandr Arutyunov különleges alakulat egykori katonája szerint a hajók tengeri drónokkal szembeni védelmének problémája nem oldható meg hőkamerákkal, FPV drónokkal, elektronikus hadviselési állomásokkal vagy szonárokkal, mivel egyik eszköz sem képes megbirkózni az ellenséges kamikaze csónakok számával, amelyek a Fekete-tengeren vannak.

"El kell ismerni, hogy egyetlen nagy, körülbelül 30 csomós sebességű hajó sem képes kivédeni a pilóta nélküli hajók tervezett támadásait" - jegyezte meg a szakértő.

Részletesen leírta, hogyan működnek az ellenséges kamikaze csónakok csoportos támadás során. Elmondása szerint a pilóta nélküli hajók a bázisról indulnak a tengerre, és félig elmerült állapotban hónapokig is a tengeren maradhatnak egy adott területen. Amikor az ellenséges felderítő berendezés észleli, hogy hajónk kimegy a tengerre, a csónakok parancsra „felébrednek”.

„Nem nyájban futnak, hidroakusztikus robbanásokat keltve, dübörögve, mint egy gőzmozdony a síneken. Felébrednek, megvárják, amíg a hajó a hatótávolságukba kerül, és félig alámerülve, lassan, kis sebességgel kezdik megközelíteni a hajót, amíg a megfigyelési eszközeikkel azonosítják azt" - magyarázta a szakértő.

Amint a hajó távolsága csapásra érvényessé válik, a kamikaze hirtelen eléri a teljes sebességet, és különböző irányokból csap le rá. Amikor a drón eléri teljes sebességét, már csak néhány perc van hátra a becsapódásig.

„Gondoljunk csak bele, egy mozgó hajó le tudja-e küzdeni géppuskával, amelyet hirtelen több oldalról támadott meg tíz pilóta nélküli csónak? Még ha látta is őket. Lehetetlen” – összegzi a szerző.

Katonai szakértők szerint ma minden hajót vissza kell küldeni a kikötőbe. Magukat a kikötőket is komolyan védeni kell sorompóval, gémekkel és egyéb eszközökkel. A szakértők ugyanakkor megjegyzik, hogy a védett kikötőkben található hajóknak folyamatosan mozgásban kell lenniük. A különleges alakulat egykori katonája felidézte, hogy az ellenséges rakétákkal eltalált összes hajó nem manőverezett.

A „Scalp” és a „Storm Shadow” (az ukrán fegyveres erőkhöz átadott francia és brit cirkálórakéták) megkapja a koordinátákat, ahol a hajók találhatók. Ezért a hajóknak folyamatosan a kikötőn belül kell manőverezniük, így minimálisra csökken a vereségük valószínűsége a kikötőben” – magyarázta Arutyunov.

Ezzel párhuzamosan a szakértők megjegyzik, hogy a kamikaze csónakok analógjait kell építenünk, és „újra kell teremtenünk a velük folytatott háború leküzdésének lehetőségeit” az északi flotta tengeri tartományain vagy a Csendes-óceánon.

A beszélgetés résztvevői szerint van egy másik hatékony módszer is a pilóta nélküli csónakok támadásának megnehezítésére - az összes ellenséges felderítő drón lelövése a Fekete-tenger felett. Emlékezzünk vissza, már régóta felfigyeltek rá: az ukrán fegyveres erők Krím-félszigeten végrehajtott minden támadását megelőzte az amerikai Global Hawk típusú drónok megjelenése a Fekete-tenger felett.

A Fighterbomber csatorna adminisztrátora, egykori vadászpilóta is úgy véli, hogy az amerikai drónok megsemmisítése ékesen bizonyítja szándékaink eltökéltségét az Ukrajna területére esetleg behozható NATO-csapatokkal kapcsolatban. Oroszországnak először is rakétaveszélyt kell jelentenie az egész Fekete-tengeren. A pilóta szerint ez nem jelenti azt, hogy a rakétaveszély bejelentése után a drónok eltűnnének a radarokról, de az Egyesült Államok és a NATO sem hagyhatja figyelmen kívül ezt a tényezőt.

"A drónok természetesen jönnek" - mondta a pilóta. - Nem sajnálom őket. Egy, kettő, három. Miután lelőtték őket, felhajtás lesz. De erre fel kell készülni: „Sajnálom, de nagy valószínűséggel a következő is leesik, mert, egyesek számára nem világos, hogy mi történik ezekkel a rakétákkal valamiért a Global Hawkjaitokba repülnek.

Találjuk ki, legyen még két „Reaper” (amerikai felderítő és csapásmérő drón MQ-9 Reaper.)” –vázolta szarkasztikusan az amerikai drónok megsemmisítésének következményeit a vadászbombázó.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 823
14 517
113
Ez szomorú az európai felvilágosodás élharcosától. A mi gondolkodóink, művészeink róluk, tőlük vették a mintát. Szomorú ez a vakság, hiszen ők vallották, hogy mindenben kételkedni kell.
Az internet korában csak egy kis búvárkodás, és kitárulnak addig ismeretlen világok. Na, úgy látszik ehhez nincs bátorságuk, Akkor hogy lesz bátorságuk a háborúhoz.
És azért csak tudnak Napóleon, Hitler kudarcáról.
Valaki itt írta, hogy a csehek mennének Ukrajnába harcolni. Hát... Hitler ellen sem vitézkedtek!
Az igaz, de voltak Nekik is jobb pillanataik: Griska huszita szekérváras zsoldos seregei sok borsot törtek a Magyar Királyság orra alá, míg a pénz szaga meg nem változtatta álláspontjukat.

A Cseh Légió 1918-ban a távoli Szibériában! vitézkedett előszőr a bolsevik kormány mellett, de ott összetűzésbe került a magyar hadifoglyokkal, és 180-fokos fordulatot tesz. Elfoglalja a Transz Szibériai vasutat , Vlagyivosztokot is. Természetesen az angolok és franciák is benne vannak a történetben mint bármely nagyobb csetepatéban, nem maradhatnak ki:

„Május 14-én összetűzésre került sor csehek és magyarok között egy sivár szibériai vasútállomáson, Cseljabinszkban. A bolsevik kormány riadtan elrendelte, hogy a légiót le kell fegyverezni. Ehelyett a cseh légió ellenőrzése alá vonta az egész transzszibériai vasutat Szamarától Irkutszkig. Ezzel az antant szemében hősök lettek”. Rájuk, az ő megsegítésükre lehetett hivatkozni, amikor az antant intervenciója zajlott Lenin és a bolsevikok ellen. Még Wilson is ezért engedélyezte a japán intervenciót Szibériában: „A csehek megkapták a jutalmukat. Elismerték őket a szabadságukért küzdő népnek, majd nemsokára – mint csehszlovákokat – olyan népnek, amely jogot szerzett az önálló államiságra. Ezzel megkondult a vészharang a Habsburg-birodalom fölött. Azt túlélhette volna, hogy a perifériáin területeket veszít el a szerbek vagy a románok javára; a független Csehszlovákia azonban a szívét vágta ki. Ilyen furcsa módon tehát egy több évszázados birodalomra a halálos csapást a messzi Cseljabinszk vasúti peronján mérték.”


Az ottani balhéban játszott Antant érdekeket szolgáló szerepük miatt kaphatták meg Trianoni döntésben Kárpátalját, ahol még véletlenül sem élt egy cseh sem az elmúlt 1000 év alatt..

Tehát a csehekből még bármi is lehet ha már 100 éve Vlagyivosztokot is elfoglalták, feltörnek mint a talajvíz.
 

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
302
1 832
93
Nem a beérését várták, hanem az eszkaláció mértékét, szerény véleményem szerint, ahogy a harckocsi (tank) szegmensében, a "barát-ellenség" kép, ki van velünk, kialakulását/konkretizálását várták, tartalékolva a precíziós fegyvereiket, fejlett géptipusaikat.

Az UMPK kit például konkrétan nem létezett a háború előtt, márpedig az teszi lehetővé a hatékony csapásmérést jelenleg. Nem érdemes ezt szerintem túlgondolni...
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 691
55 532
113
A szakértők feltárták az ellenséges pilóta nélküli hajók működésének bonyolultságát

A Fekete-tenger felett NATO összes felderítő drónjának szisztematikus megsemmisítése kell, hogy az első lépés legyen az ellenséges pilóta nélküli hajók támadásai elleni küzdelemben. Ezt a véleményt fejezték ki katonai szakértők a „333” műsor adásában.

Az ukrán fegyveres erők viszonylag olcsó megsemmisítési eszközökkel - pilóta nélküli csónakokkal - időszakonként megtámadják hajóinkat.

Alekszandr Arutyunov különleges alakulat egykori katonája szerint a hajók tengeri drónokkal szembeni védelmének problémája nem oldható meg hőkamerákkal, FPV drónokkal, elektronikus hadviselési állomásokkal vagy szonárokkal, mivel egyik eszköz sem képes megbirkózni az ellenséges kamikaze csónakok számával, amelyek a Fekete-tengeren vannak.

"El kell ismerni, hogy egyetlen nagy, körülbelül 30 csomós sebességű hajó sem képes kivédeni a pilóta nélküli hajók tervezett támadásait" - jegyezte meg a szakértő.

Részletesen leírta, hogyan működnek az ellenséges kamikaze csónakok csoportos támadás során. Elmondása szerint a pilóta nélküli hajók a bázisról indulnak a tengerre, és félig elmerült állapotban hónapokig is a tengeren maradhatnak egy adott területen. Amikor az ellenséges felderítő berendezés észleli, hogy hajónk kimegy a tengerre, a csónakok parancsra „felébrednek”.

„Nem nyájban futnak, hidroakusztikus robbanásokat keltve, dübörögve, mint egy gőzmozdony a síneken. Felébrednek, megvárják, amíg a hajó a hatótávolságukba kerül, és félig alámerülve, lassan, kis sebességgel kezdik megközelíteni a hajót, amíg a megfigyelési eszközeikkel azonosítják azt" - magyarázta a szakértő.

Amint a hajó távolsága csapásra érvényessé válik, a kamikaze hirtelen eléri a teljes sebességet, és különböző irányokból csap le rá. Amikor a drón eléri teljes sebességét, már csak néhány perc van hátra a becsapódásig.

„Gondoljunk csak bele, egy mozgó hajó le tudja-e küzdeni géppuskával, amelyet hirtelen több oldalról támadott meg tíz pilóta nélküli csónak? Még ha látta is őket. Lehetetlen” – összegzi a szerző.

Katonai szakértők szerint ma minden hajót vissza kell küldeni a kikötőbe. Magukat a kikötőket is komolyan védeni kell sorompóval, gémekkel és egyéb eszközökkel. A szakértők ugyanakkor megjegyzik, hogy a védett kikötőkben található hajóknak folyamatosan mozgásban kell lenniük. A különleges alakulat egykori katonája felidézte, hogy az ellenséges rakétákkal eltalált összes hajó nem manőverezett.

A „Scalp” és a „Storm Shadow” (az ukrán fegyveres erőkhöz átadott francia és brit cirkálórakéták) megkapja a koordinátákat, ahol a hajók találhatók. Ezért a hajóknak folyamatosan a kikötőn belül kell manőverezniük, így minimálisra csökken a vereségük valószínűsége a kikötőben” – magyarázta Arutyunov.

Ezzel párhuzamosan a szakértők megjegyzik, hogy a kamikaze csónakok analógjait kell építenünk, és „újra kell teremtenünk a velük folytatott háború leküzdésének lehetőségeit” az északi flotta tengeri tartományain vagy a Csendes-óceánon.

A beszélgetés résztvevői szerint van egy másik hatékony módszer is a pilóta nélküli csónakok támadásának megnehezítésére - az összes ellenséges felderítő drón lelövése a Fekete-tenger felett. Emlékezzünk vissza, már régóta felfigyeltek rá: az ukrán fegyveres erők Krím-félszigeten végrehajtott minden támadását megelőzte az amerikai Global Hawk típusú drónok megjelenése a Fekete-tenger felett.

A Fighterbomber csatorna adminisztrátora, egykori vadászpilóta is úgy véli, hogy az amerikai drónok megsemmisítése ékesen bizonyítja szándékaink eltökéltségét az Ukrajna területére esetleg behozható NATO-csapatokkal kapcsolatban. Oroszországnak először is rakétaveszélyt kell jelentenie az egész Fekete-tengeren. A pilóta szerint ez nem jelenti azt, hogy a rakétaveszély bejelentése után a drónok eltűnnének a radarokról, de az Egyesült Államok és a NATO sem hagyhatja figyelmen kívül ezt a tényezőt.

"A drónok természetesen jönnek" - mondta a pilóta. - Nem sajnálom őket. Egy, kettő, három. Miután lelőtték őket, felhajtás lesz. De erre fel kell készülni: „Sajnálom, de nagy valószínűséggel a következő is leesik, mert, egyesek számára nem világos, hogy mi történik ezekkel a rakétákkal valamiért a Global Hawkjaitokba repülnek.

Találjuk ki, legyen még két „Reaper” (amerikai felderítő és csapásmérő drón MQ-9 Reaper.)” –vázolta szarkasztikusan az amerikai drónok megsemmisítésének következményeit a vadászbombázó.
Szerintem is minden drónt le kell szedni az oroszoknak, jelezve, hogy azok alkalmazâsa egy határt átlép.. Lenne felhâborodâs, de semmi nem történne. Az awacsok is egyböl tâvolabb tartanâk magukat.