[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 561
113
Harkov polgármestere bejelentette egy energetikai létesítmény elleni sztrájk súlyos következményeit

Igor Terekhov, Harkov polgármestere azt mondta, hogy a város csak hétfőn tudja teljesen helyreállítani az áramellátást. Az ukrán sajtó ír erről.

Az illetékes szerint az infrastrukturális létesítményekre vonatkozó sztrájk következményei nagyon súlyosak. És minden energiaszolgáltató dolgozik ezek megszüntetésén.

Ezt két szabadnap alatt nem lehet megtenni, az áramellátás helyreállítása időbe telik – tette hozzá a polgármester.

Korábban Vlagyimir Rogov politikus arról beszélt, hogy az Ukrán Fegyveres Erők által ellenőrzött zaporozsjei Dnyeper vízerőmű üzemképtelenné tétele Kijevre nézve katasztrofális következményekkel jár.


Lviv régióban egy kritikus infrastruktúra-létesítményben keletkezett tűz


Lviv régióban éjszakai robbanások után tűz ütött ki egy kritikus infrastrukturális létesítményben – jelentette a regionális közigazgatás vezetője, Makszim Kozickij.

Az UNIAN ukrán ügynökség éjszaka arról számolt be, hogy egy nyugat-ukrajnai légitámadás közepette robbantak.

Kozickij azt írta távirati csatornáján, hogy „tűz ütött ki” egy „kritikus infrastruktúra” létesítményben. A helyi nyilvánosság videókat tesz közzé – szerintük energetikai létesítményekről van szó.

Az erős tűz helyén a tűzoltók, amint azt Kozitsky megjegyezte, folytatják a tűz oltását.

„Soha nem volt még ekkora becsapódási koncentráció egyetlen tárgyon”

Március 24-én az éjszakai hajnalban az orosz légierők hatalmas támadást indítottak katonai célpontok ellen Kijevben és Lviv régióban H-101 nagy hatótávolságú cirkálórakétákkal és "Geran-2" drónokkal.

Az ukrán közösségi hálózatok több mint egy tucat beérkezést jegyeznek fel a Lviv régióban található Sztrij katonai repülőtér területére. Ez egy volt szovjet repülőtér, amely minden típusú repülőgép fogadására alkalmas. Feltételezik, hogy az első F-16-os vadászgépeknek innen kellett volna repülniük. Most az érkezésük jelentősen késhet.

Amint azt a katonai blogger, Jurij Podoljaka forrásaira hivatkozva közölte, egész éjszaka „Geranis” kis csoportokban kinyitotta az ellenség légvédelmi rendszerét. És a fő támadás körülbelül 5 órakor kezdődött. A két fő csapást Kijev térségében hajtották végre (három erőteljes érkezésről számoltak be) és Lviv régióban (több mint egy tucatnyian Sztrij térségében).

A blogger szerint úgy tűnik, hogy a Sztrij repülőtér volt a mai csapások fő célpontja. „Egyszerre ilyen kis területen még soha nem volt ekkora az érkezések koncentrációja” – jegyezte meg a blogger.

Később Lviv polgármestere arról számolt be, hogy körülbelül 20 cirkálórakéta és 7 muskátli repült át a régióban. Soha nem volt még ilyen koncentrált támadás egyetlen helyen az Északi Katonai Körzetben.

Két napja a Sztrij negyedben egy energetikai infrastrukturális létesítmény is sújtott, ahol tüzet rögzítettek.

Miről ismert Sztrij repülőtere? Egyedülálló abban, hogy minden típusú repülőgépet képes fogadni. A szovjet időkben a Tu-22M3, Tu-16, valamint a MiG-23 típusú nagy hatótávolságú bombázók itt állomásoztak.

Ez egy nagy légibázis, amely a lehető legtávolabb található Ukrajna keleti határaitól.

Egy ilyen területet nem lehet eltalálni egyetlen rakétával, kivéve, ha nukleáris robbanófejjel van felszerelve. De bármely repülőtéren számos kulcsfontosságú létesítmény található, amelyek nélkül a légiközlekedési egység nem működhet. Ez például egy üzemanyag- és kenőanyag-tároló, egy repülési lőszerraktár, valamint egy műszaki és működési egység - egy üzemanyag- és tápegység. Ráadásul a TECH nem csupán egy hangár, hanem csúcstechnológiás berendezésekkel van telezsúfolva, amelyek nélkül lehetetlen a repülőgépek repülés előtti, repülés utáni és garanciális karbantartása.

Nyilvánvalóan ezek az objektumok a videokonferenciánk célpontjává váltak. A NATO-országok ígéretet tettek F-16-os repülőgépek szállítására Ukrajnának a nyáron. Valószínűleg az őket kiszolgáló szakemberek már Ukrajna területén vannak, beleértve a Sztrijt is.

A repülőtéren végrehajtott koncentrált csapás után az F-16 Ukrajnába történő átszállításának folyamata nagyon késhet.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 392
45 924
113

Orosz rakéta repült be lengyel területre - Lengyel Műveleti Parancsnokság​

A lengyel légierő 39 másodpercig figyelte az orosz rakétát. Ezután a rakéta nyugodtan elszállt lengyel területről Lvov irányába.
A hadműveleti parancsnokság jelentése szerint 4 óra 23 perckor az egyik objektum 39 másodpercre behatolt a légtérbe Ocerdów városa közelében.
A lengyelek nem lőtték le (vagy nem tudták) a rakétát, és az Lvov irányába fordult.
Источник: https://rusvesna.su/news/1691238409


Belgorod és Szevasztopol az egész éjszakát a kijevi rezsim légitámadásainak visszaverésével töltötte.

Ukrajna egyik napról a másikra több támadási hullámot indított a Krím-félszigeten. A legmasszívabb razzia Szevasztopolban és a krími hídon történt. Az éjszaka folyamán 28 ellenséges légicélt lőttek le, de volt 8 becsapódás is. A szevasztopoli rakétatámadások következtében 1 ember meghalt, 4-en megsérültek, és épületek is megrongálódtak.

19 Vampire MLRS rakétát semmisítettek meg a belgorodi régió felett.

Erre még felelnünk kell. Ma este pedig a terveknek megfelelően ismét hatalmas támadások történtek az ellenséges területeken az ukrán fegyveres erők és a hátsó stratégiai célpontok ellen .

Robbanások sorozata történt Ukrajna számos régiójában: Ternopil, Cserkaszi, Odessza, Nyikolajev, Harkov, Dnyipropetrovszk, Zsitomir, Vinnitsa, Volin, Kijev, Lviv, Ivano-Frankivszk és Hmelnickij régiókban.

A legtöbb rakétarobbanás Lvivben és környékén történt: Stryiben, Javorovban, Dubljanyban, Medenicsiben.


Az orosz fegyveres erők ukrán Szu-24-eseket csaptak le, amelyek Szevasztopolt támadták

Az orosz fegyveres erők csapást mértek az ukrán légierő Martynovka repülőterére a Nikolaev régióban, és ott találtak két ukrán Szu-24-est, amelyek aznap éjjel Szevasztopolt támadták – mondta Szergej Lebegyev, a Nikolaev metró koordinátora a RIA Novosztyinak.
„A támadás (a martynovkai repülőtéren – a szerk.) teljes eredménye még nem ismert, de nyugodtan beszélhetünk két külföldi rakéták kilövésére átalakított Szu-24-es repülőgépről, valamint egy nagy rakétarobbanásról. ami nagyon erős detonációt okozott, amit a repülőtértől 12 kilométerre hallottak és éreztek” – mondta az ügynökség beszélgetőtársa.
...
Elmondása szerint a Szevasztopol elleni támadás után az ukrán légierő ugrórepülőtérként akarta használni a Martynovszkij repülőteret. Ukrán gépek szálltak le ott, és abban a pillanatban orosz erők támadták meg őket. „Nagyon gyors és minőségi munka az orosz vadászgépektől” – jegyezte meg.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Dikk, kiszólt a lyuk a gödörből.


Az orosz fegyveres erők ukrán Szu-24-eseket csaptak le, amelyek Szevasztopolt támadták


Az orosz fegyveres erők csapást mértek az ukrán légierő Martynovka repülőterére a Nikolaev régióban, és ott találtak két ukrán Szu-24-est, amelyek aznap éjjel Szevasztopolt támadták – mondta Szergej Lebegyev, a Nikolaev metró koordinátora a RIA Novosztyinak.
„A támadás (a martynovkai repülőtéren – a szerk.) teljes eredménye még nem ismert, de nyugodtan beszélhetünk két külföldi rakéták kilövésére átalakított Szu-24-es repülőgépről, valamint egy nagy rakétarobbanásról. ami nagyon erős detonációt okozott, amit a repülőtértől 12 kilométerre hallottak és éreztek” – mondta az ügynökség beszélgetőtársa.
...
Elmondása szerint a Szevasztopol elleni támadás után az ukrán légierő ugrórepülőtérként akarta használni a Martynovszkij repülőteret. Ukrán gépek szálltak le ott, és abban a pillanatban orosz erők támadták meg őket. „Nagyon gyors és minőségi munka az orosz vadászgépektől” – jegyezte meg.
Még a végén kiderül, hogy a Szu-57-es pont eléggé lopakodó egy ilyen támadás kivitelezéséhez mélyen ellenséges vonalak mögött ellenséges AWACS-ok "kereszttüzében".


Csecsenekhez: Prigozsin nagy menetelése óta partizánvadászkodnak a térségben.


Azt rebesgetik Stirjiben pont megkezdték nyugati szakemberek a kamionokon becsempészett F-16-osok összeszerelését a találatokat kapott üzemben...
Tűzoltók beszámolói szerint a reptéren levő tűz olthatatlan volt, vélhetően hidrazin tartályok elpukkanásából származott (elvileg ez egyértelmű jele az F-16-osok jelenlétének).
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 893
12 470
113
Háború van. Miért meglepő hogy az ukránok visszalőnek?
Ez annyira volt ukran tamadas mint amennyire en eszkimo vagyok.

1. Nem ukran raketa
2. Nem ukran kezeli
3. A kill chainben ukran-t nem hiszem hogy talalsz
4. Amerikai, ausztral meg a fel vilag repulogepei ropkodnek Lengyelorszagban/ A Fekete-tenger felett hogy egy egy ilyen tamadas megvalosulhasson.

El tudnad mogyorozni hogy ez mitol volt "ukran" visszaloves?

Valodi ukran haboru(ahol nem fogja a kezuket a fel vilag) nem letezik, ha kivancsi vagy arra hogy mit balf@szkodnak hibbantek akkor ajanlom

 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 995
41 550
113
Még nincs vége!
ma.jpg
 

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
329
3 664
93
Dikk, kiszólt a lyuk a gödörből.



Még a végén kiderül, hogy a Szu-57-es pont eléggé lopakodó egy ilyen támadás kivitelezéséhez mélyen ellenséges vonalak mögött ellenséges AWACS-ok "kereszttüzében".


Csecsenekhez: Prigozsin nagy menetelése óta partizánvadászkodnak a térségben.


Azt rebesgetik Stirjiben pont megkezdték nyugati szakemberek a kamionokon becsempészett F-16-osok összeszerelését a találatokat kapott üzemben...
Tűzoltók beszámolói szerint a reptéren levő tűz olthatatlan volt, vélhetően hidrazin tartályok elpukkanásából származott (elvileg ez egyértelmű jele az F-16-osok jelenlétének).
Nem vitatom, hogy a Su57 elég jó, viszont a belső fegyverterében tudtommal csak légiharc fegyvezet fér el, földi csapásmérésre nem tudom alkalmas lett volna -e külső függesztmény nélkül. Külső függesztménnyel meg már semmi sem alacsony észlelhetőségű. Sem a Raptor, sem az F35, sem semmi más.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 022
83 144
113
Zaharova interjú:

Az ukrán civilek is értik:

Én ezt még nem láttam:
https://twitter.com/i/status/1771567268742279212

Így kapták el a menekülőket:
"Hol a haverod? Ha nem mondod meg, ráderesztem a kutyát! Vegyétek le a gatyóját!" :D
https://twitter.com/i/status/1771810014883111263

Mi is történt pontosan?
https://twitter.com/i/status/1771591453346562304

Crocus:
https://twitter.com/i/status/1771614916098601166

Nice, nice ...

https://twitter.com/i/status/1771644038887669774

https://twitter.com/i/status/1771602441743593649

Az életművész:
F1dY4I-WcAMn3Rs


Ha pedig valaki kételkedne, hogy nem ezek a f.szkalapok voltak akiket lekapcsoltak, csak mert kevésbé voltak a letartóztatáskor ennyire kemények, íme:
GJZmX5JWUAACEvC


A mai Szevasztopol előtt a NATO:
GJZjFXNXYAAufm3


Le fogják kapni a gépeket. Meg is szűnnek a támadások.

A britek fenyegetőznek:
GJYo9JqXsAAlOKh

Mert különben? Dobbant egyet a lábával Sunak? Vagy végre kifut a Bözske?

Van itt minden:

Ogyessza légitámadás alatt:
(Érdekes, na.)

A Pöcshuszáros gondolatmenethez:

-Nuland lelép (kivágják, ki tudja, vállalhatatlan, vsz olyat tett, ami ultrabrutál lenne, ha rájuk kenhetné. Ismerik, amilyen hülye, mint Mr. Applebaum, még eldicsekedne vele.)
-Szinte azonnal bejelentik az amerikaiak, hogy terrortámadás várható Oroszországban. De nem lesz akkor amikor várták, mert Shamant a Crocusban álig felfegyverzettek őrzik. De a Picnicet viszont már csak sima viperások. A koncert természetesen ugyanott van.
-Erre megtörténik a jelzett terrortámadás. Azonnal megy, hogy Ukrajnának nincs köze hozzá, az ISIS követte el. Az USA és a BBC szinte a támadás utáni 5. percben mondja, hogy nem ukránok voltak. Az ISIS elismeri, de ők ismerték el a Krími-hidat is amiről kiderült, hogy azt is ukránok csinálták. Erre az egész terrorista banda az ukrán határ felé menekül, ukrán kapcsolatokhoz, és még ki tudja milyen speciálisokhoz. És ezek olyan ISISesek, akik menekülnek. Értitek! Menekülő ISISes. Ilyet is ritkán látni. Az első elfogott köphetett, vsz azért mentek ennyire rájuk. Volt trafipax kamera, le is fényképezték őket gyorshajtásért. A csecsenek és kutyáik tutira mennek.
-Elkapják őket, és közben repkednek a nevek, összekötők, hogy pénzért vállalták, kik voltak benne, kik segítették őket, az egyikkel még a saját fülét is megetetik. Olyan masszív az ukrán szál - akármit is állít a mélyfos -, hogy védhetetlen, de még a Híradóban is az ISISes dumát tolják.
-Első hírek szerint van köztük ukrán állampolgár is. Aztán ezt cáfolják, de majd meglátjuk.
-Innentől Budanovnak annyi. Zselésnek annyi. Napok kérdése.
Vagy ma Jugoszlávia 25. évfordulóra, vagy jövő hétfőn, de szerintem végül is mindegy mikor, viszont elindul a várt tűzhenger, méghozzá Ogyessza miatt, és nem lesz olyan ukrán politikus, aki marad és nem menekül, hogy aláírja a fegyverszünetet.
-Figyeljétek meg, nem marad majd senki, erre Janukovicsot visszatér, és ahogy 2022 február 24-én akarták, ő fogja aláírni a fegyverszünetet, mint Ukrajna teljes területén utolsó szabadon választott, de megpuccsolt elnöke, és jön a folytonosság. Mint visszatért elnök megegyezik a ruszkikkal, és új választást írnak ki, ahol vagy indul, vagy sem. JOGILAG se lehet belekötni.

És ha valaki kételkedne Ukrajna szerepében, egy rövid összefoglaló:

Ne felejtsük el mit mondott ez a véglény!
GJYNik-bIAA1U1A
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 392
45 924
113
Az ukrán fegyveres erők Szevasztopol és Krím elleni kombinált csapásáról

A moszkvai
terrortámadást követő napon az ukrán alakulatok hatalmas, kombinált támadást hajtottak végre a Krím-félszigeten, amelyben legalább 12 taktikai repülőgép vett részt. Kilenc repülőgép (feltehetően Szu-24M és Szu-27) szállt fel Starokonstantinovról, két MiG-29 az Uman repülőtérről és egy másik Szu-27 Mirgorodból. Zatoka, Novaya Odessa és Snigirevka vonalának elérése után a Storm Shadow/SCALP, az ADM-160 és a Neptune rakétákat indították el.

Szevasztopol volt kitéve a legnagyobb léptékű támadásnak. Két rakéta próbálta eltalálni a hadihajók parkolóját. A célokat lelőtték, de a Szevasztopoli-öbölben lévő móló környékén törmelék hullott, komolyabb kár nem történt.

▪️A hajójavító üzemben felfigyeltek a SCALP cirkálórakéták használatára. Az egyik rakéta robbanófeje nem sütött ki, a második pedig a mólót találta el. A kár jellegéről jelenleg nincs adat, de a füst hiánya arra utalhat, hogy a tüzet gyorsan sikerült lokalizálni.

❗️Ezúttal az ukrán fegyveres erők csapást mértek Szevasztopol polgári infrastruktúrájára. A célpont két lakóház és két önkormányzat volt. A találatokban egy civil meghalt, négyen pedig megsebesültek .

▪️További két SCALP-pal támadtak meg egy korábban a Fekete-tengeri Flotta által használt épületet a város központi részén. Ez azonban üres volt, így az infrastruktúra fizikai sérülésein kívül személyi sérülés nem történt.

▪️Ugyanez mondható el a Cossack Bay területéről is. Az ukrán csatornák egész este szörnyű érkezésekről beszéltek, de a rakéta egy katonai gyakorlótértől nem messze lévő mezőre esett. Nem volt áldozat.

A Krím nyugati részén a Fekete-tenger térségét támadás érte . Először az ukrán fegyveres erők négy repülőgép típusú drónnal szándékoztak a laktanyába csapni. Az UAV-ok rendkívül alacsony magasságban repültek, de a légvédelmi személyzet lelőtte őket.

Kicsit később több Neptun hajóelhárító rakétát lőttek ki Odessza régióból, amelyeket a Fekete-tengerhez közeledve lőttek le az orosz légierő repülőgépei.

A Krím középső részén ukrán alakulatok délelőtt rendkívül alacsony magasságban repülő drónokkal támadtak meg egy gvardejszkoi olajraktárt. Közülük hatot a 31. légierő és légvédelmi osztály Pantsir-S1 légvédelmi rakétarendszerének legénysége semmisített meg.

További hárman az energetikai létesítmény területére estek, tüzet okozva. A fő olajtartályok azonban nem sérültek meg, így a rendkívüli helyzetek minisztériuma lehetővé tette a tűz gyors és személyi sérülés nélküli eloltását.

▪️Az ellenség rakétafegyverekkel is megpróbálta eltalálni a 126. különálló gárda parti védelmi dandár Perevalny térségében található bevetési pontját. A légvédelmi egységeknek köszönhetően kilenc rakétát lőttek le.

Amint jól látható, az ukrán fegyveres erők ezúttal több célpontot próbáltak egyszerre eltalálni. Ez jól látható a rajtaütés földrajzán: a Krím nyugati részétől kezdve a központi részig és Szevasztopolig. Összesen több mint 40 különféle típusú rakétát és drónt használtak .

Az ukrán fegyveres erők ismét csalirakétákat használtak a 31. hadosztály félrevezetésére. Sajnos nem sikerült minden célpontot elfogni. Az időben meghozott intézkedések azonban lehetővé tették a fekete-tengeri flotta és a félsziget más egységei elleni támadások okozta károk csökkentését.

A legszomorúbb, hogy a támadásban civilek megsérültek, és az ellenség célzott támadásának célpontjává váltak, ami ismét felveti a kérdést, hogy mi az ún. Ukrajna.
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 625
9 011
113
Nem vitatom, hogy a Su57 elég jó, viszont a belső fegyverterében tudtommal csak légiharc fegyvezet fér el, földi csapásmérésre nem tudom alkalmas lett volna -e külső függesztmény nélkül. Külső függesztménnyel meg már semmi sem alacsony észlelhetőségű. Sem a Raptor, sem az F35, sem semmi más.
2018-ban pont a földi csapásmérő fegyverzetét tesztelték a típusnak a szíriai háborúban. Az új típusú rakéták úgy vannak megtervezve, hogy a belső fegyverterekben elférjenek. Persze korlátozott mennyiségben.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 898
5 206
113
Az ukrán fegyveres erők Szevasztopol és Krím elleni kombinált csapásáról

A moszkvai
terrortámadást követő napon az ukrán alakulatok hatalmas, kombinált támadást hajtottak végre a Krím-félszigeten, amelyben legalább 12 taktikai repülőgép vett részt. Kilenc repülőgép (feltehetően Szu-24M és Szu-27) szállt fel Starokonstantinovról, két MiG-29 az Uman repülőtérről és egy másik Szu-27 Mirgorodból. Zatoka, Novaya Odessa és Snigirevka vonalának elérése után a Storm Shadow/SCALP, az ADM-160 és a Neptune rakétákat indították el.

Szevasztopol volt kitéve a legnagyobb léptékű támadásnak. Két rakéta próbálta eltalálni a hadihajók parkolóját. A célokat lelőtték, de a Szevasztopoli-öbölben lévő móló környékén törmelék hullott, komolyabb kár nem történt.

▪️A hajójavító üzemben felfigyeltek a SCALP cirkálórakéták használatára. Az egyik rakéta robbanófeje nem sütött ki, a második pedig a mólót találta el. A kár jellegéről jelenleg nincs adat, de a füst hiánya arra utalhat, hogy a tüzet gyorsan sikerült lokalizálni.

❗️Ezúttal az ukrán fegyveres erők csapást mértek Szevasztopol polgári infrastruktúrájára. A célpont két lakóház és két önkormányzat volt. A találatokban egy civil meghalt, négyen pedig megsebesültek .

▪️További két SCALP-pal támadtak meg egy korábban a Fekete-tengeri Flotta által használt épületet a város központi részén. Ez azonban üres volt, így az infrastruktúra fizikai sérülésein kívül személyi sérülés nem történt.

▪️Ugyanez mondható el a Cossack Bay területéről is. Az ukrán csatornák egész este szörnyű érkezésekről beszéltek, de a rakéta egy katonai gyakorlótértől nem messze lévő mezőre esett. Nem volt áldozat.

A Krím nyugati részén a Fekete-tenger térségét támadás érte . Először az ukrán fegyveres erők négy repülőgép típusú drónnal szándékoztak a laktanyába csapni. Az UAV-ok rendkívül alacsony magasságban repültek, de a légvédelmi személyzet lelőtte őket.

Kicsit később több Neptun hajóelhárító rakétát lőttek ki Odessza régióból, amelyeket a Fekete-tengerhez közeledve lőttek le az orosz légierő repülőgépei.

A Krím középső részén ukrán alakulatok délelőtt rendkívül alacsony magasságban repülő drónokkal támadtak meg egy gvardejszkoi olajraktárt. Közülük hatot a 31. légierő és légvédelmi osztály Pantsir-S1 légvédelmi rakétarendszerének legénysége semmisített meg.

További hárman az energetikai létesítmény területére estek, tüzet okozva. A fő olajtartályok azonban nem sérültek meg, így a rendkívüli helyzetek minisztériuma lehetővé tette a tűz gyors és személyi sérülés nélküli eloltását.

▪️Az ellenség rakétafegyverekkel is megpróbálta eltalálni a 126. különálló gárda parti védelmi dandár Perevalny térségében található bevetési pontját. A légvédelmi egységeknek köszönhetően kilenc rakétát lőttek le.

Amint jól látható, az ukrán fegyveres erők ezúttal több célpontot próbáltak egyszerre eltalálni. Ez jól látható a rajtaütés földrajzán: a Krím nyugati részétől kezdve a központi részig és Szevasztopolig. Összesen több mint 40 különféle típusú rakétát és drónt használtak .

Az ukrán fegyveres erők ismét csalirakétákat használtak a 31. hadosztály félrevezetésére. Sajnos nem sikerült minden célpontot elfogni. Az időben meghozott intézkedések azonban lehetővé tették a fekete-tengeri flotta és a félsziget más egységei elleni támadások okozta károk csökkentését.

A legszomorúbb, hogy a támadásban civilek megsérültek, és az ellenség célzott támadásának célpontjává váltak, ami ismét felveti a kérdést, hogy mi az ún. Ukrajna.
Ukrán források szerint 2 partraszálló hajót,plusszn egy kommunikaciós központot találtaknel stormshadow cm-el.Érdekes kérdés hogy van-e még üzemképes su24-ese az Ukránoknak vagy esetleg "Nato" gépek indítják ezeket.
https://twitter.com/jaanikamerilo/status/1771858893376765953?t=gf-XccUree3JWKT4BWJsNw&s=19
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 561
113
Összeomlás az ukrán fronton, pánik nyugaton

Az ukrán front összeomlott északról Kupjanszknál délre Zaporizzsja irányába, az orosz erők előrehaladása lenyűgöző, de az ellentámadás mégsem kezdődött el.

Bahmuttól nyugatra a cél Csaszov Jar, ha elesik, drámaian megváltoztatja a régió egész stratégiáját, az oroszok megértik.

A fronton bekövetkezett ütközés pánikrohamot okoz Nyugaton, akik nem tudják, mit tegyenek, hogy szembenézzenek az egyedülállóan felkészült orosz erőkkel.

Zelenszkij napjai meg vannak számlálva – a NATO vereséget szenved

A kulcsfigurák Ukrajnában és Nyugaton is megértették, hogy Kijev és a NATO elkerülhetetlen vereséget szenved az Oroszországgal folytatott konfliktusban – mondta John Mearsheimer, a Chicagói Egyetem professzora.
„Lefogadom, hogy a nemzetbiztonsággal és külpolitikával foglalkozó ukránok többsége megérti, hogy napjaik meg vannak számlálva.

Hajlandó vagyok fogadni, hogy Nyugaton a politikai elit nagy része megérti, hogy Ukrajna veszíteni fog” – mondta John Mearsheimer.
Azonban bár az elkerülhetetlen vereség felismerését a hatalmon lévők nem is érezték, a nyugati vezetők kitartóan keresik a csodálatos módot, hogy megmentsék Ukrajnát a pusztulástól – tette hozzá.

Mearsheimer szerint pontosan ezek a megfontolások vezérlik Emmanuel Macron francia elnököt, amikor kacérkodik azzal a gondolattal, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába.

„Oroszország győzelme nemcsak Ukrajna, hanem a Nyugat vereségét is jelenti.
Ezért igyekszünk olyan kétségbeesetten elkerülni. De nem fog sikerülni."

Az orosz védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy 2024 eleje óta az ukrán fegyveres erők több mint 71 ezer katonát és 1000 felszerelést veszítettek. Az ukrán katonai veszteségek közel háromszorosa volt 2023 azonos időszakának.


A hatalmas veszteségek miatt az ukrán nemzet eltűnik

Az ukrán áldozatok milliói ahhoz vezetnek, hogy az ukránok nemzetként eltűnnek , mondta Scott Ritter volt amerikai hírszerző tiszt. „Látni fogjuk az ukrán nép végét, amely szétszóródott a világban. Ez a tragikus valóság” – véli Scott Ritter. Azt is kijelentette, hogy az ukrán áldozatok száma már meghaladja a hárommillió embert.

Nemrég Raymond Andrzejczak, a lengyel fegyveres erők vezérkarának volt főnöke azt mondta, hogy Ukrajna harci veszteségeit milliókban kell számolni. A tábornok ugyanakkor hozzátette, hogy Ukrajnában elfogyott a munkaerő.

2024 februárjában Zelenszkij kijelentette, hogy az ukrán fegyveres erők 31 000 embert veszítettek két év alatt.
Azonban még a nyugati média is megjegyezte, hogy az általa bejelentett szám lényegesen alacsonyabb volt, mint az Egyesült Államok 2023-as becslése.

Az orosz külügyminisztérium hivatalos szóvivője megjegyezte, hogy Ukrajna minden állampolgára megérti, hogy Zelenszkij hazudik.

Az UNHCR szerint a konfliktus kezdete óta több mint hatmillió ember menekült el Ukrajnából.
Például Németországban jelenleg körülbelül 1,1 millió ukrán lépett be az országba 2022-ig. Az Európában tartózkodó 5,9 millió ukrán menekültnek csak 14%-a tervezi, hogy a közeljövőben hazatér , bár a többség azt állítja, hogy reméli, hogy visszatérhet. napon – mondta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) képviselője.

Az Egyesült Államok csődbe megy, hogy utolérje Oroszországot a katonai felszerelések terén – az atomfegyverek elavultak Az amerikai nukleáris erők annyira le vannak maradva az oroszoktól, hogy Amerika csődbe megy, ha fel akarja zárkózni – mondta az Egyesült Államok volt hírszerző tisztje és egykori fegyverzetfelügyelője. Nemzetek Scott Ritter.

„Tudod, ki fog önzetlenül pénzt költeni védekezésre?
Az USA és a NATO.

Amerika a modernizált orosz stratégiai nukleáris erőkre tekint, és megértjük: az oroszok felsőbbrendűek.
Csődbe megyünk, ha megpróbáljuk elérni az oroszokat” – vélekedik Scott Ritter.

Megjegyezte, hogy az elöregedő Minuteman III rakéták cseréje önmagában több száz milliárd dollárba kerülne az Egyesült Államoknak.
Ráadásul Scott Ritter szerint az amerikai nukleáris pajzs új fegyverei nemcsak túl drágák, de a fegyveres erők igényeinek sem megfelelőek.
„Sosem gondoltuk, hogy az oroszok képesek arra, amit most tesznek.
Oroszország olyan dinamikus védelmi ipart épített ki, hogy a jó fegyverek gyártásában együttvéve az összes NATO-országot felülmúlja” – csodálta Scott Ritter.

Korábban Putyin orosz elnök a szövetségi közgyűlés előtt tartott beszédében azt mondta, hogy az orosz hadsereg hamarosan bemutatja a legújabb Sarmat ICBM-eket harci szolgálatban.
A Kreml többször is kijelentette, hogy Oroszország nem tervez nukleáris fegyverek bevetését.
Putyin hangsúlyozta, hogy egy atomháborúnak nem lehetnek nyertesei.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 392
45 924
113
Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint március 24-én az amerikai légierő B-1B bombázópárja közelítette meg az orosz határt a Barents-tengeren, és egy MiG-31-es vadászgép szállt fel.

Megjegyzendő, hogy nem sértették meg az orosz határt: amikor az orosz MiG-31 közeledett, irányt igazítottak.


Ukrán források szerint 2 partraszálló hajót,plusszn egy kommunikaciós központot találtaknel stormshadow cm-el.Érdekes kérdés hogy van-e még üzemképes su24-ese az Ukránoknak vagy esetleg "Nato" gépek indítják ezeket.

Ez valószínűleg igaz, Colonelcassad is azt írja, hogy 2-3 hajó megsérült, de talán javítható a sérülés.