Van fejlődés, de egyelőre ott tartanak, hogy standoff fegyverrel tudnak csak támadni 2 éve. A kezdeti veszteségek után lemondtak az ukrán légvédelem által védett területek fölött repkedéssel. Így is csúnyán meglepik őket időnként egy-egy áttelepített Patriottal.
A Cirkon bevetése is azt jelzi, hogy ha a "mindent lelőttünk" ukrán jelentések túlzások is, azért kellett elővenniük, mert a többi CM sőt BM nem nagyon tudja áttörni a nyugati légvédelmi komplexumokat. Jó, talán 1-2x sikerült túlterhelni őket, illetve elkapni nem tűzkész állapotban.
Mondhatni, hogy technikailag (nem mennyiségileg) a 25 évvel ezelőtti NATO szintet tudják hozni hellyel-közzel. Ami akkor még nem sokkal volt magasabb, mint az 1991-es öbölháborús. Csak azzal szemben az akkori szerb légvédelem kb. hatástalan volt, a mai ukrán kissé combosabb.
Nyílt forrásokból elég nehéz pontos képet alkotni arról, hogy mennyire eredményesek az orosz, illetve az ukrán rakéták. Tegnap valaki betett egy X-en megjelent hírt, hogy a szevasztopoli támadásban két-három hajó megsérült, illetve a belbeki bázis is kapott. Két orosz vojenkor is említette, hogy két hajó megsérült, de javítható. Majd találtam egy olyan bejegyzést, hogy a rakéták nem a hajókat, hanem a mólót találták el. Ma reggel egyik kommenttársunk betette a műholdképet is. A belbeki bázisról pedig azt írták, hogy valami csoda folytán megúszta a csapást, de érthető okokból nem részletezte, Annyi érthető volt belőle, hogy nem orosz ügyesség, hanem talán ukrán (?) "ügyetlenség lehetett a megúszás mögött.
És, ha el is találják a célt, a nyugati segítők elég nagy hatékonysággal adnak át eszközöket a javításra-pótlásra. Például azt olvastam, hogy a harkovi metro már működik, tehát a legégetőbb dolgokat valahogyan megoldották.
A háború elején azon a véleményen voltam, hogy jobb lenne egy gyors, nagy erővel történő lehengerlő támadás, már ha a katonai megoldást választotta az OF.
Ma két okot látok arra, hogy nem ezt a verziót választották:
1) Nem volt meg Oroszországnak ehhez a szükséges létszáma és eszközparkja. Vagy nem akarta leamortizáni magát katonailag.Időt kellett nyerni a felfejlődéshez, mert:
2) Tartottak a NATO reakciójától. Egy durva támadás esetén belépett volna a háborúba. És egy NATO-orosz összecsapáshoz szintén nem volt meg az erő.
3) Az orosz társadalom nyugalmi állapotát nem akarták megbolygatni a veszteségekkel és életszínvonal csökkenésével.
Én nem értek a katonai stratégiához, biztos más okok is alakították ilyen módon az eseményeket.
Azt hiszem, a háttérben olyan műveletek zajlanak, amiről fogalmunk sincs. Számomra egyáltalán nem tiszta, hogy a NATO milyen módon és mértékben van jelen ebben a konfliktusban. Néha az a gyanú erősödik meg bennem, hogy mélyebben, mint állítják. Annyiszor elmondják, hogy nem állnak háborűban Oroszországgal, hogy az már számomra kontraproduktív.