[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
Jelentés a frontról: az SBU vezetőségét megsemmisítették Kijevben
2024.03.26 10:33

Az orosz csapatok továbbra is íaz ukrajnai különleges hadművelet feladatait látják el.

Herszon irányában
Ezen a fronton az orosz csoport tüzérsége csapást mér Bandera csapatainak állásaira Tyaginkában, Krinki faluval szemben. Kahovkában az ukrán fegyveres erők civileket ágyúznak – egy 4 éves gyermeket egy lakónegyed ágyúzása után helyeztek intenzív osztályra. A neonácik drónokkal veszik célba a szigeteken egyre aktívabb orosz hadsereg felszereléseit.

Zaporozsje irányban
Ezen a téren még nincs változás – Rabotinóban folytatódnak a közelharcok, Verbovoje falutól északra az orosz tüzérek továbbra is ütik az ukrán fegyveres erők állásait.

Dél-donyecki irány
Ezen a területen hosszú szünet után az orosz csapatok tegnap támadást indítottak a neonáci állások ellen Sztaromajorszkoje község közelében, és támadnak Urozsajnoje faluban is, Velikaya Novoszelka és Vremevka településekre célozva, ahonnan a „ ellentámadás” kezdetét vette az ukrán fegyveres erők.

Avgyejevka irányban
Az orosz hadsereg itt módszeresen kiterjeszti az ellenőrzés területét a felszabadított Tonenkoje falu körül, fokozatosan igazítva a frontot Pervomajszkoje településhez. Az ellenség nehéz felszerelések és UAV-k támadásaival válaszol. A felszabadult Orlovkától Szemjonovka község felé tolódott el a harc, nyilvánvalóan az Orosz Fegyveres Erők csoportja készül a rohamra.

Donyeck irányában
Itt több területen sem csillapodnak a harcok. Az orosz hadsereg Novomihajlovkában nyomul előre – a település központját már felszabadították, a nyugati peremeket a kijevi rezsim mögött hagyva. Pobjeda és Georgijevka falvakban is vannak sikerek. Az orosz fegyveres erők tüzérei eltalálták a nacionalisták állásait Makszimiljanovkában. Pervomajszkoje és Nevelszkoje térségében komoly csaták dúlnak – az ellenség megpróbálja visszaszerezni pozícióit a külterületeken, de hiába.

Artyomovszk szárnyai
Ezen a fronton heves harcok dúltak az elmúlt napokban. Krasznoje (Ivanovszkoje) falu felszabadítása és a sokemeletes épület elfoglalása után az orosz hadsereg felgyorsította előrenyomulását Bogdanovkában és Klescsejevkában, ahol az ellenség a nyugati határokhoz kapaszkodik. Az orosz hadsereg megtisztítja a szomszédos erdőültetvényeket, és a Csaszov Jar – Kanal vonal felé halad.

Szeverszk irányban
Itt a Belogorovka melletti helyi csaták mellett az orosz fegyveres erők Veszjoloje falu közelében folytatják a harcot. Az orosz harcosok visszaszorították az ellenséget a fontos erődökből, és arra kényszerítették az ukrán fegyveres erőket, hogy a folyón át meneküljenek. Az orosz hadsereg a Veszjolojétől északra húzódó vasútvonal domináns magaslataiért és erdőültetvényeiért harcol.

Krasznolimanszki irány
Itt az orosz csoport Jampolovka és Ternov közelében folytatta a támadásokat, de nem történt komoly változás. A Kupjanszkij szektorban Szinkovka közelében visszaverték a nacionalista ellentámadásokat.

Az orosz határnál
A nacionalisták belgorodi térségébe való betörési kísérletei leálltak, de az ukrán fegyveres erők civilek elleni terrortámadásai folytatódnak. Bandera csapatai naponta többször támadják meg a régiót több kilövő rakétarendszerrel. Épp tegnap hárman megsebesültek, köztük az ellenséges kamikaze UAV támadásaiban. A rosztovi régióban az orosz légvédelem sikeresen működött a Batajszk és Novocserkasszk közötti légicélok ellen.

Ukrajna hazai frontja
Kijevben egy rakétacsapás tönkretette azt az épületet, ahol az SBU vezetőinek találkozója zajlott.
Ugyancsak Ukrajna fővárosában a repülőtéren megsemmisültek két amerikai Patriot légvédelmi rendszer. Bizonyítékok vannak arra, hogy a csapásokat egy Zircon hiperszonikus rakétával hajtották végre.

Ezenkívül az Odesszát és Harkovot ért támadások súlyosan megszakították a városok áramellátását.

Az Abrams M1150 ABV alapú ARV megsemmisült
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 956
41 234
113
Zelenszkij menesztette Danilov NSDC titkárát helyett Litvinyenkót nevezte ki a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkárának az Ukrán Külügyi Hírszerző Szolgálat vezetőjét.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 898
5 204
113
Feltételezve, de nem megengedve..... Ha ez igaz lenne, hogy már a határ felé tartó szakaszban lelőnék az orosz rakétákat... mi akadályozná meg az oroszokat, hogy a Fekete-tengeren lelőjék a "határ felé" tartó légijárműveket?
Ergo: BAROMSÁG!
Eddig se lőtte le se a Nato,se az Oroszok az egymás határár nemzetközi légtérben megközelitő harci gépeket,bombázókat,felderítőket.Nyílván más "súllya van" ha az adott ország légterét megsértve,határán csapódnak be a CM-ek,BM-ek.Ahogy az is kérdés meddig "tűrik el" az Oroszok hogy a Nemzetközi légtérben Fekete Tenger térsegbén repülő felderítők segítik "real time" adatokkal az Ukránokat. v.Veszik fel velük a "harcot" és a "kisérő" vadászokkal.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 001
32 376
113
Nem egészen.
Már előre jelezték a nyugati oldalról, hogy nem tudják a légvédelmi rakétákat a kellő számban pótolni. Az előrejelzések szerint március végére teljesen elfogy az ukrán légvédelem.
Utána maradnak a MANPAD-ok, meg a géppuskák, gépágyúk. A rendszerben már most is egyre nagyobb lyukak vannak.
Jelenleg az történik, hogy az oroszok intenzívebbé tették a támadásokat, hogy még gyorsabban fogyjanak a rakéták.

Vagy az lesz, hogy jönnek a NATO vadászgépek.

Ööö ez nem az oroszok hiányossága, hanem az ukrajnai konfliktus sajátsága.
Az ukrán oldalon sem látsz ilyesmit!
Mikor láttál? A "Nagy tavaszi ellentámadás" alkalmával. Mi lett az eredménye? A Bradley square!
Ha túl nagy koncentrációban küldöd be az erőket egy csoportban, akkor egyszerűen nem lesz elég tér a manőverekre, és a kiépített védelem ellen ez így hatástalan.

Épp ezért nem lesz semmilyen Nagy Orosz Offenzíva szerintem.

Zelenszkij menesztette Danilov NSDC titkárát helyett Litvinyenkót nevezte ki a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkárának az Ukrán Külügyi Hírszerző Szolgálat vezetőjét.

Nocsak, akkor mégiscsak a moszkvai terrortámadást kommentálta a faszi?
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 682
8 660
113
Az ISIS kezdettől, az USA által szabadon engedett Al-Bagdadi "kalifaságától" fogva egy gyanús kreálmány. Hogy is mondjam, annyira meggyőző azt mondani, hogy az amerikai szolgálatoknak nem volt köze a létrejöttéhez, mint az, hogy nem volt közük az NS2 felrobbantásához... ez egy geopolitikai eszköz volt. Ellensúlyozni az iráni befolyást elsősorban. A radikális, dzsihádista (szunnita) iszlám eleve egy angolszász kreálmány, az angolszászok nélkül, Arábiai Lawrence-szel kezdve, valószínűleg sosem lett volna tényező. Ők hozták létre a wahabita szaúdi monarchiát, akkor az ottomán törökök és szövetségeseik ellen. Aztán szerződést kötöttek vele az olajkitermelésre (Aramco, ma már Saudi Aramco, mivel államosították az abroszfejűek végül, ők sem hülyék). A szaúdi pénzen épült mecsetek és a beléjük küldött wahabita imámok exportja volt az iszlám fundamentalizmus terjedésének a hajtóereje az egész muszlim világban. Az angolszászok és az arab monarchiák összefonódása tehát olyan 100+ éves (az Öböl-államok angol protektorátusok voltak ugyebár). A hidegháború idején ezek a monarchiák és az angolszászok is a kommunista (szovjet) befolyás elleni harcban hasznosnak tartották a konzervatív iszlámot, azt támogatták Pakisztántól Marokkóig. A demokrácia exportja akkor még nem merült fel, eszükbe sem jutott, tudták, hogy ezek az országok "nem értek meg a demokráciára", hogy bármilyen demokratikus mozgalom, népi forradalom csak Nyugat-ellenes rezsimeket hozhat létre, tekintve a volt gyarmatosítók iránti gyűlöletet, meg persze Izrael nyugati támogatását, amivel szemben a muszlim utca szintén Marokkótól Pakisztánig, sőt Bangladesig és tovább, meglehetős ellenszenvvel viseltetik.

Na most ez igaz az ex-Szovjetunióra is. Az összes ottani dzsihádista mögött ezek az olajmonarchiák pénze és az amerikai/brit szolgálatok/különlegesek know-how-ja van. Már a SZU széthullása előtt az volt a távlati terv, hogy iszlámista felkeléseket szerveznek Közép-Ázsiában a szovjetek ellen, Afganisztánból kiindulva, folytatva a 19. századi "nagy játszmát". Mondjuk mindjárt a határ túloldalán, Tadzsikisztánban. Volt is ott egy kis balhé a '90-es években, az ott állomásozó oroszok verték le a helyi kormányerőkkel együtt.

Visszatérve Ukrajnára, simán kitelik tőlük ez, ha eltűrték, hogy az oldalukon ISIS-zászlócskát viselő csecsenek harcoljanak, miért ne engedték volna azt is, hogy Moszkvában is rendezzenek egy terrortámadást. A nyugati közvélemény miatt nem kell aggódniuk szerintem. A nyugati közvélemény az amerikaiak és az ISIS kapcsolatát is max. konteónak, fake newsnak tartotta, ha egyáltalán hallott róla (mert hát a jóságos USA nem tenne ilyesmit soha). Vagy ha nem, akkor támogatja, sőt. Akik olyanokat írogatnak, hogy még sok millió orosz civilt kellene megölni, azoktól mit vársz? Jó ez csak a hazai NAFO-fanclub egy része... de nyilván van mindenütt hasonló.

Mondjuk ha tényleg elfogták az oroszok ezt az ukrán oldalon harcoló csecsen muksót, és mondják, hogy ő szervezte, be is vallotta, akkor is mi van? Majd azt mondják, nem tudtak róla az ukránok, meg ők amúgy sem olyanok. Ahogy a magukat orosz szabadságharcosoknak nevezők is "tőlük függetlenül" tevékenykednek, természetesen.



Ez is egy lehetőség.
Az nem lehet hogy egész egyszerűen az iszlám tényleg a középkorban tart és náluk nem volt felvilágosodás?
Kicsi smasszerom, mondtam már, hogy ne próbálj gondolkodni, mert nem áll jól neked. Ukrajnának mi érdeke fűződött volna hozzá? Pont annyi, mint a donyecki piactér és lakóházak lövetéséhez, Dugin lányának felrobbantásához, civil autók drónozásához, hadifoglyok térden lövéséhez és kivégzéséhez stb... Ehhez nem "érdek" kell, csak zsigeri bosszúvágy, amolyan falusi "majdénmegmutatom" virtus. A "jelezzük a világnak, hogy mi még erősek vagyunk" effektus, mert a harctéri hírek erősen derékbatörték a "hős ukrán" mítoszt. Próbálnak erősnek látszani, de szerintem most nagyon rossz lóra tettek. Ha hallgatsz rám, Budanovnak már ne küldj új cipőt az ukrán követségen keresztül... :D
Egyébként érdekes, hogy most mennyire az "okokat" keresed, de pl. amikor Navalnij meghalt nem láttam nálad ugyanezt az érvelést, pedig akkor éppen Putyinnak jött a legrosszabbkor a halála... (és Zselé kapot új muníciót a kolduló körútjához). Szóval maradj inkább a hipis/körletrend témakörben, ehhez itt olyan nagyon nem értesz... :D
Donyeck a frontvonalon fekszik, az volna a meglepő ha nem kapna. Ugye nem kell bemutatnom hogy mit kaptak a fronttól kurva messze lévő ukrán városok az oroszoktól?

Nagyon sokat elmond az egész terrortámadásról, hogy a moszkovita kommentelők nyomatnak mosolygós szmájlikat, mert remélik hogy most meg van a casus belli egy még erőszakosabb Ukrajna elleni háborúhoz. Lelkiismeret furdalás nélkül a céljaitokra használjátok az áldozatokat.

Navalnij egy orosz börtönben halt meg Szibériában miután putyin megpróbálta novicsokkal megmérgezni. Nem véletlen hogy putyinra gyanakszik mindenki.
Nem túl bonyolult!
Nem elsősorban nekik lesz hasznuk, de egy utolsó "reményt" adhat nekik arra, hogy berántsák a nyugatot is a konfliktusba.
Ha ezt nem teszik, akkor belátható időtávba került a bedarálásuk veszélye.
Nem véletlenül jelentette ki az orosz fél - szinte azonnal -, hogy nem változtatnak a stratégián, és nem lesz korlátlan megtorlás.
Ezzel max annyit érhettek volna el hogy a nyugat kihátráljon mögülük.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 873
27 448
113
Donyeck a frontvonalon fekszik, az volna a meglepő ha nem kapna. Ugye nem kell bemutatnom hogy mit kaptak a fronttól kurva messze lévő ukrán városok az oroszoktól?
Ukrán piactér egyszer kapott, ukránoktól, nem oroszoktól. Még Jihadi Julian is kénytelen volt elismerni, h az ukránok voltak.

Más
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 379
45 793
113
Orosz Védelmi Minisztérium:

Március 26-án az orosz légtérellenőrző eszközök a Barents-tenger felett csoportos légi célpontot észleltek az Orosz Föderáció államhatárához közeledve.


A légi célpont azonosítása és az Orosz Föderáció államhatárának megsértésének megakadályozása érdekében a légvédelmi erők szolgálatban lévő MiG-31-es vadászgépét a levegőbe emelték.

Az orosz vadászgép személyzete a légi célpontot az Egyesült Államok légierejének B-1B stratégiai bombázóiként azonosította.

Az orosz vadászgép közeledtével az amerikai stratégiai bombázók módosították repülési irányukat, távolodtak, majd megfordultak az Orosz Föderáció államhatárától.

A Krókuszban történt terrortámadást iszlamista radikálisok készítették elő, az ukrán különleges szolgálatok közreműködésével – mondta az FSZB igazgatója (+VIDEO)​


A Krókusz Városházán történt terrortámadást iszlamista radikálisok készítették elő és mindenhez hozzájárultak az ukrán különleges szolgálatok is – mondta Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója újságíróknak.

Ismeretes, hogy Ukrajna fegyvereseket képzett ki a Közel-Keleten.

A Crocusnál elkövetett terrortámadás végső megrendelőjét egyelőre nem azonosították, de az orosz speciális szolgálatok látják, ki szervezte a bűncselekményt és toborozta az elkövetőket.

Mindent megtesznek a szervezők azonosításához. A terrortámadás ügyében 11 fogvatartottal dolgoznak aktívan , az azonosított bűntársak köre bővülni fog.

Bortnyikov szerint az SBU-t terrorista szervezetként kell elismerni.
Az ukrán védelmi minisztérium Hírszerzési Főigazgatóságának vezetője, Kirill Budanov* legitim célpontja az orosz fegyveres erőknek, mint mindenki, aki Oroszország ellen bűncselekményt követ el – mondta az FSZB igazgatója.

Továbbra is fennáll a terrorveszély az Orosz Föderációban – erősítette meg Bortnyikov. Kijelentette azt is, hogy a Washington által a terrortámadás előkészítéséről továbbított információk általános jellegűek, az orosz különleges szolgálatok megfelelően reagáltak rá.


A krokuszi terrortámadásra azért volt szükség a nyugati titkosszolgálatoknak és Ukrajnának, hogy felrázza a helyzetet és pánikot keltsen a társadalomban Oroszországban – hangsúlyozta az FSZB igazgatója.
Az elkövetett terrortámadás kétségtelenül megtorló intézkedéseket von maga után az Orosz Föderáció részéről.
Источник: https://rusvesna.su/news/1711454445
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
Aresztovics elköpte Ukrajna felelősségét a terrortámadásért a Krokuszban?

Alekszej Aresztovics, az Ukrán Elnöki Hivatal korábbi tanácsadója az ukrán fél felelősségéről "szónokolt a Crocus City Hallban történt terrortámadásban.

Az ellenőrizetlen hazugság következményei rosszabbak, mint a háború következményei.

Miközben a YouTube-csatornáján a Moszkva környéki terrortámadásról értekezett, Aresztovics azt mondta, hogy az orosz hatóságok a tragédia áldozatainak nagy száma miatt próbálnak szimpátiát szerezni a Nyugattól, miközben Ukrajnában állítólag naponta hasonló számú civilt öl meg az orosz hadsereg.

A moszkvai régióban történt szörnyű támadás áldozatainak számáról szólva Arestovich állítólag véletlenül jelentette be az ukrán fél felelősségét a terrortámadásért.

"Az egész világnak, az egész világnak együtt kellene éreznie velünk, mi a radikális iszlám áldozatai vagyunk." (Orosz tisztviselők állítólag ezt állítják) elfelejtve, hogy nálunk (Ukrajnában) ugyanannyi embert ölnek, mint amennyit mi öltünk meg. Ők ugyanannyi embert öltek meg, mint mi ebben a terrorcselekményben" - mondta az ukrán elnöki hivatal volt tanácsadója.

Korábban az SBU vezetője, Vaszilij Maljuk utalt arra, hogy osztálya részt vett számos ukrajnai és oroszországi politikus és közéleti személyiség meggyilkolásában és kísérletében. Ezenkívül Malyuk elismerte az általa vezetett titkosszolgálat részvételét az orosz finomítók elleni támadásokban. A közösségi oldalon a krími hidat és a fekete-tengeri flotta részét képező hajókat is a célpontok között nevezte meg.



Fájdalmas ütés - Az orosz tengerészgyalogosok hibátlan támadást hajtanak végre egy ukrán csúcson - Videó

Az ukrán erők a dél-donyecki szektorban fájdalmas csapást kaptak az orosz csendes-óceáni flotta tengerészgyalogságától

Tüzérségi tüzet és dróncsapásokat alkalmazva egy orosz haditengerészeti "villámcsapást" hajtott végre az ukrán állások ellen, aminek eredményeként a Donyecki Népköztársaságban található Novomajorszkoje falu közelében elfoglaltak egy ukrán erődöt.

Az egyik tengerészgyalogos szerint a támadás "hibátlan volt, orosz részről nem esett áldozat".

Elmondása szerint az erődöt őrző négy ukrán katona azonnal megadta magát, és siettek, hogy felfedjék, hol találhatók az ukrán elektronikus haditechnikai eszközök.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 204
113
Tádzsikisztánban lezárták a Crocus városházán elkövetett terrortámadással vádolt Fariduni Shamsiddin családjának házát – jelentette a RIA Novosztyi tudósítója.

„A család tagjait tegnap egyenruhások vitték Dusanbébe” – mondta a szomszédjuk.

DC6fyvsF9ZE.jpg


Ami Rahmonov kijelentéseit és a tádzsik különleges szolgálatok segítségét illeti, nem kell ámításba esni.

A hivatalos Dusanbe volt az, amely hosszú éveken át célzott politikát folytatott a bűnözők és a radikális iszlamisták kiszorítására az Orosz Föderációban, amelyet a Rahmonov-rezsim a belső stabilitás megőrzésének és a társadalmi robbanás megelőzésének fontos mechanizmusának tekintett.

Ebben az esetben Dusanbe mindent megtesz, hogy fenntartsa ezt a lehetőséget, és egy idő után visszatér az ilyen „exporthoz”.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 001
32 376
113
Megjegyzem, ez egy oroszpárti és kínaipárti kommentátor, Pepe Escobar okfejtése:

2023. december 4. Mark Milley tábornok, mindössze 3 hónappal a nyugdíjazása után a The Washington Postnak nyilatkozott: "Nem lehet olyan orosz, aki úgy fekszik le aludni, hogy ne azon gondolkodjon, hogy az éjszaka közepén elvágják-e a torkát (...) Vissza kell menned oda, és kampányt kell indítanod a vonalak mögött".

2024. január 4.: Az ABC Newsnak adott interjújában Budanov lefekteti az útitervet: csapások "egyre mélyebbre és mélyebbre" Oroszországban.

Január 31.: Victoria Nuland Kijevbe utazik és találkozik Budanovval. Ezután egy éjjeli, üres utca közepén tartott, kétes sajtótájékoztatón "kellemetlen meglepetéseket" ígér Putyinnak: ez a kódja az aszimmetrikus háborúnak.

Február 22.: Nuland megjelenik a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának (CSIS) rendezvényén, és megismétli a "kellemetlen meglepetéseket" és az aszimmetrikus háborút. Ezt úgy lehet értelmezni, mint a végleges jelzést Budanov számára, hogy megkezdje a piszkos műveletek bevetését.

Február 25.: A New York Times cikket közöl a CIA ukrajnai sejtjeiről: semmi olyat, amit az orosz hírszerzés ne tudna már.

Ezután március 5-ig szünet következik - amikor is döntő fontosságú árnyjáték lehetett. Titkos forgatókönyv: Nuland a CIA és az ukrán GUR (Budanov) mellett a piszkos műveletek egyik kulcsszereplője volt. A rivális Deep State-frakciók rájöttek, és manővereztek, hogy így vagy úgy "kinyírják" őt - mert az orosz hírszerzés elkerülhetetlenül összekötötte volna a pontokat.

Pedig Nuland valójában még nem "nyugdíjas"; még mindig politikai ügyekért felelős államtitkár-helyettesként mutatkozik be, és nemrég Rómában jelent meg egy G7-ekkel kapcsolatos találkozón, bár új munkahelye elméletileg a Columbia Egyetem (Hillary Clinton manővere).

Eközben a nagy "csúnya meglepetés" eszközei már a helyükön vannak, a sötétben, és teljesen a radaron kívül. Az akciót nem lehet lefújni.

Március 5: Blinken hivatalosan bejelenti Nuland "visszavonulását".

Március 7.: A négytagú terrorkommandó tagjai közül legalább egy tádzsik látogat el a Crocus helyszínére, és lefotózzák.

Március 7-8. éjszaka: Az amerikai és a brit nagykövetség egyszerre jelenti be a Moszkva elleni lehetséges terrortámadást, és felszólítja állampolgárait, hogy a következő két napban kerüljék a "koncerteket" és a gyűléseket.

Március 9.: A hatalmas népszerűségnek örvendő orosz hazafias énekes, Shaman lép fel a Crocusban. Ez lehetett a gondosan kiválasztott alkalom, amelyet a "csúnya meglepetés" célpontjául választottak - mivel csak néhány nappal az elnökválasztás előtt esik, március 15. és 17. között. De valamiért az akciót elhalasztották, talán túl nagyok voltak a biztonsági intézkedések, vagy más miatt.

Március 22.: A Crocus elleni terrortámadás.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 873
27 448
113
Március 9.: A hatalmas népszerűségnek örvendő orosz hazafias énekes, Shaman lép fel a Crocusban. Ez lehetett a gondosan kiválasztott alkalom, amelyet a "csúnya meglepetés" célpontjául választottak - mivel csak néhány nappal az elnökválasztás előtt esik, március 15. és 17. között. De valamiért az akciót elhalasztották, talán túl nagyok voltak a biztonsági intézkedések, vagy más miatt.

Március 22.: A Crocus elleni terrortámadás.
Én még hozzátenném, hogy március 15-17 elnökválasztás és március 18 Krím 10 éve csatlakozott buli. Gondolom fokozott biztonsági intézkedésekkel. Utána meg feltételezem lanyhult a figyelem és a fegyelem.
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
749
7 544
93
Idézd kérlek azt ahol fikázom a britt hordozókat. Értem az erőlködés, csak érdektelen. Ha nagyhatalom döntéshozója lennék, azért elgondolkodnék azon, h érdemes e még drága flottákba gondolkodni, amíg nem megoldott a víz alatti/feletti drónok, hiperszónikus fegyverek elleni védelem.
A brit fikázó az én vagyok. De minek nevezzük azt a helyzetet, amikor a valaha világelső flotta egyik hordozója már el sem indul mert nem tud, a másik meg megy pár 10 mérföldet és utána lesz mozgásképtelen. Vagy amikor azért kell leszerelni hajókat mert nincs tengerész.... És ez a NATO az USÁ-n kívül. Nagíy dumák nagy arc és semmi de semmi nincs mögötte. Olyan mintha én lemennék a kondiba és felpakolnám a felhúzáshoz a 200 kg-t mert ment 15 éve....

Más...

Gyűjtemény Kaporföldéről... Csak legyen elég hely Kubinkában.

 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
749
4 016
93

állítólag elhalálozott Adam Marczak dandártábornok.
váratlanul

az egyre pontosabb csapások felvetik annak lehetőségét, hogy kína valóban biztosít műholdas képeket oroszországnak (nem csak a "piacon" vásárolnak), na meg a "beszivárgás" is egyre sikeresebb lehet.

a terror támadásnak meglett a következménye. töb helyen indult meg orosz támadás az ukrán erők ellen, egyre több a meghatározott célok ellen bevetett eszközök száma, ja, és már nem annyira akarnak foglyokat ejteni ...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 379
45 793
113
A média megnevezte Isztambul azon területeit, ahol a Crocus-támadással vádolt személyek éltek
Két személy, akiket azzal vádolnak, hogy terrortámadást követtek el a moszkvai körzeti Crocus városházán, Fatih vagy Sisli központi kerületeinek szállodáiban laktak isztambuli útjaik során, de továbbra is rejtély, mit csináltak néhány nappal az indulásuk előtt – közölte a török média. jelentették kedden.
A Crocus terrortámadás egyik vádlottja, Faridun Shamsiddin elismerte, hogy március 4-én Törökországból repült. Azt is elmondta, hogy pénzt ajánlottak fel azért, hogy embereket öljön meg. Shamsiddin februárban Isztambulból készített fényképeket tett közzé az Instagramon* – tudta meg a RIA Novosti. A közösségi hálózatának információi szerint egy napon - február 23-án - nyolc publikációt készített. Szinte minden fénykép az "Aksaray, Isztambul" földrajzi elhelyezkedést jelzi. A közzétett képek között szerepelnek magáról Samsiddinről készült fényképek, valamint feltehetően a Fatih-mecsetben készült fényképek is.

A Yetkinreport portál török biztonsági hatóságok forrásaira hivatkozva azt állítja, hogy Shamsiddin február 20-án Moszkvából érkezett Isztambulba, majd másnap bejelentkezett a Fatih negyed egyik szállodájába. A gyanúsított február 27-én hagyta el a szállodát, és csak március 2-án repült Moszkvába.
A második gyanúsított, Rachabalizoda Saidakrami Murodali a portál szerint január 5-én érkezett Isztambulba, és ugyanabba a szállodába jelentkezett be, de február 21-én elhagyta a szállodát. Március 2-án azonban Moszkvába repült Shamsiddinnel ugyanazon a járaton a Nemzetközi Repülőtérről (IST).
A kiadvány megjegyzi, hogy továbbra is rejtély, hogy a két gyanúsított mit csinált, és hol tartózkodott a február 27. és március 2. közötti időszakban (Shamsiddin esetében), valamint február 21. és március 2. között (Rachabalizoda esetében). A kiadvány forrásai megjegyezték, hogy mindkét gyanúsított probléma nélkül érkezett Törökországba, és elhagyta az országot, mivel nem érkezett velük kapcsolatos megkeresés, a törökországi tartózkodási idő pedig „nem volt elég” radikalizálódásukhoz.
Az Artı Gerçek portál pedig arról számol be, hogy Shamsiddin március 4-én hagyta el Törökországot az isztambuli Sabiha Gokcen repülőtéren (SAW) keresztül. A kiadvány szerint Shamsiddin februárban a központi Sisli negyedben lakott egy szállodában, majd a város nyugati szélén, a Basaksehir kerületben költözött egy lakásba.


Shmygal elmondta, hogy Ukrajna mennyit vár idén az EU-tól

"Az uniós támogatás államunk egyik pénzügyi horgonya. Idén 16 milliárd eurót várunk" - írta Shmygal a Telegram csatornáján.
...


Zelenszkij azt mondta, hogy Danilovot „más irányba” küldte
...
Zelenszkij kedden menesztette Danilovot a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkári posztjáról , helyette Alekszandr Litvinyenkot nevezte ki , aki korábban a külföldi hírszerző szolgálat vezetői posztját töltötte be. Alekszej Goncsarenko Verhovna Rada-helyettes elmondta, hogy Danilovot Ukrajna norvégiai nagykövetévé nevezik ki .
...