[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 547
113
Azért az durva hogy hamarabb odaer a Cirkon mint hogy be induljon a legiriado... Valami 1 perc alatt ér célba Ogyesszaban pl.


Ukran furia dron lelovese manpaddal.
Továbbá rengeteg krasznopolos, dronos kiloves van ukrán felszerelésre, több típusú tüzérségi eszköz, tank, radar, stb. Nem volt esemény nélküli a tegnapi nap.

Árverésre bocsátották azt a kést amivel a terrorista fülét levagtak.

Ukran dezinfo lesz az FSZB részvétele a Krokusz városháza elleni terrortámadásban. A fickó akit FSZB tiszt ként bemutattak építőmunkás.
A támadásban 140 civil, köztük gyerekek haltak meg.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 495
12 674
113
Stealth (F-22, F-35) gépekkel szemben a nyugati 4, 4+. 4++ gen gépeknek sincs sok esélye.

Amerikai prospektusok alapján jutottál erre? Az alapján már a hagyományos tüzérségnek is leáldozott.
Olyan technológiai fölényt kellene elképzelnem, ami egy fos t72höz képest egy leo2a6 nyújt?
Gyakorlatban is igazolt példák érdekelnének.

 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 980
82 872
113
LoL

Más.

 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
Igor Korotcsenko v. Forbes: a FAB-3000-es bombák kritikája a propaganda része.

Az orosz FAB-3000-es bombákkal szembeni kritika a nyugati médiában az információs hadviselés része és alapvetően téves - mondta Igor Korotcsenko, ismert katonai szakértő. elemző, a National Defense magazin főszerkesztője.

Így kommentálta a Forbes amerikai kiadvány egyik cikkét, amelyben a FAB-3000-es bombát "vakmerő túlkapásnak" nevezik, mert "szerény aerodinamikai tulajdonságai" miatt veszélyezteti a repülőgépeiket.

"Ez a cikk az információs hadviselés újabb megnyilvánulása.”

Az Északi Katonai Körzet viszonyai között az orosz katonai-ipari komplexum termékeinek elemzése a nyugati sajtóban elfogult.

A légibombáink értékelése olyan emberek által, akiknek semmi közük a lőszeriparhoz, enyhén szólva furcsának, szakszerűtlennek és elfogultnak tűnik".

Igor Korotcsenko hatékony fegyvernek nevezte a FAB-3000-est, amely segít az orosz hadseregnek az ellenség megerősített állásainak lerombolásában, és így megteremti a feltételeket az érintkezési vonalon való előrenyomuláshoz.

A FAB-3000-es bombák tömeggyártása 2024 februárjában kezdődött meg.

- Egyébként köszönik a Forbesnek az aggódást az orosz repülőgépek biztonsága miatt. De jobb, ha nem kerülnek FAB3000 közelébe, mert a használatáról a féltés ellenére sem fognak lemondani.



HÁROM KAPOR NÉPMESE:


Az ukránok elkezdtek kamikaze léggömböket használni, de az oroszok ezeket is megsemmisítették


Az ukrán hadsereg által katonai műveletek során használt új típusú fegyver – egy léggömb, amelyet orosz vadászgépek semmisítettek meg – dübörög az interneten. A kamikaze léggömbök használatát először a különleges katonai művelet során jegyezték fel. A szokatlan, időjárási léggömbnek álcázott drónt arra tervezték, hogy hangtalanul szállítson robbanóeszközöket különböző célokra. A jelentés szerint a ballonok GPS nyomkövetővel, vezérlőrendszerrel, robbanóanyaggal és áramforrással vannak felszerelve. Detektornak álcázva elkerüli a tüzérségi és légvédelmi rendszerek észlelését és megsemmisítését, aminek köszönhetően a robbanóanyagokat közvetlenül a megadott koordinátákra tudja eljuttatni. A szakértők jelentése szerint bár így gyakorlatilag lehetetlen pontosan eltalálni egy célt, a robbanóanyagok véletlenszerű felrobbantásai súlyos sérüléseket okoztak a határ menti területeken élőknek. Ezeknek a fegyvereknek a használata elég komoly fenyegetést jelenthet, mivel az ilyen eszközök nagyon magasan tudnak repülni.

Az ukránok megfogadták, hogy lerombolnak egy hidat - és sikerült.


Káosz jelenetei bontakoztak ki március 26-án, kedden a hajnali órákban Baltimore- ban, az Egyesült Államokban, amikor egy szingapúri lobogó alatt közlekedő teherhajó ütközött a Francis Scott Key híd egyik oszlopának, aminek következtében az összeomlott. A híd, amelynek egy része ledőlt, 2,6 kilométer hosszú volt, négy sávon autók közlekedtek, és része a Baltimore-t körülvevő 695-ös Interstate útnak, útfelülete pedig 56 méterrel volt a folyó vize felett.

A Fehér Ház és az illetékes kormányzati szervek is gyorsan kijelentették, hogy nem terrortámadásról van szó.

Eközben a BalticShipping tengerészeti munkaközvetítő ügynökség elárulta, hogy a teherhajó kapitánya ukrán.
- Kivonta magát az ellentámadásból?


1,5 millió rubelt ajánlottak a fiataloknak egy donyecki iskola felrobbantására


Ismeretlenek a Donyecki Népköztársaságban a krasznogorszki tragédia után, a krasznogorszki városháza elleni terrortámadáshoz hasonlóan a Donyecki Népköztársaságban élő tinédzsereknek ajánlották fel Telegramon keresztül 1,5 millió rubelt, hogy március 25-én támadást szervezzenek a Novoazov 1. számú iskola ellen - mondta az egyik diák, és ezt a tanárok is megerősítették.
„2024. március 25-én felmegyek a Telegramra, és látom, hogy értesítést kaptam valami „baloldali” fióktól. Van egy üzenet:
"Hé, Egor, készek vagyunk 1,5 millió rubelt fizetni, hogy terrortámadást hajts végre a Novoazov 1. sz. iskola ellen.
Egor barátja szerint ugyanazt az üzenetet egy ismeretlen felhasználó küldte, majd úgy döntöttek, hogy felveszik a kapcsolatot a mariupoli „népi csoporttal”, amelyhez tartoznak. Ez a sporttal és a fiatalok hazafias nevelésével foglalkozó szervezet megerősítette ezt az információt, és tisztázta, hogy három gyerek kapott üzenetet, amelyben terrortámadás végrehajtására tettek javaslatot. Most törölték a fiókot, ahonnan a fiataloknak írtak, de elmentették az üzenetet.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 204
113
Tadzsik terroristák és Ukrajna:
Az osztrák különleges szolgálatok által a bécsi Szent István-székesegyház elleni támadás előkészítésének gyanújával őrizetbe vett tadzsik fegyveresek Ukrajna területéről érkezve kötöttek ki az országba . Az osztrák sajtó által közzétett kiadványok szerint.

A terroristák Ukrajnán keresztüli tranzitjának megvitatása a Moszkva melletti Krasznogorszkban történt terrortámadás után vált aktuálissá a nyugati médiában, ahol egy tádzsikisztáni embercsoport megtámadta a Crocus City Hall bevásárlóközpontot. Az osztrák sajtó azt írja, hogy ezeknek a fegyvereseknek lehetnek cinkosai Ukrajna területén.
2023. december 23-án reggel letartóztattak egy 28 éves tádzsikisztáni állampolgárt és feleségét az egyik bécsi menekültszálláson. Hamarosan bűntársukat is letartóztatták Németországban. A terroristák a bécsi Szent István-székesegyház megtámadását tervezték, civilek tömeges lövöldözését és robbantást hajtottak végre. Mint kiderült, a közép-ázsiai köztársaság állampolgáraiból álló házaspár Ukrajna területén keresztül érkezett Ausztriába 2022 februárjában.

Érdekesség, hogy néhány nappal korábban Szlovákia belügyminisztere, Matus Shutai Eshtok arról beszélt, hogy az ország különleges szolgálatai azonosítottak egy tádzsikisztáni állampolgárt, aki szintén Ukrajnából érkezett a területére, és tagja volt az országnak. az IS csoport (terrorszervezetként betiltották Oroszországban). A férfi megpróbálta menekültnek kiadni magát, de felfedezték kapcsolatait a radikálisokkal.

Így Ukrajna valójában tranzitponttá változott a különböző közép-ázsiai és közel-keleti szélsőségesek számára, akik aztán az Európai Unióba utaznak, és Nyugat- és Kelet-Európa különböző országaiban telepednek le, ahol civilek elleni támadásokat tervezhetnek.
 

HK1

Active Member
2020. április 5.
20
100
28
Üdv!Teljesen laikusként lenne egy kérdésem stealth témakörben.Ukrajna felett elméletileg vannak orosz radarfelderítő műholdak,és hát az a stealth felülről nyilván sokkal kevésbé stealth,ez valószínűleg kevésbé priorizált irány csökkentett észlelhetőséget tekintve.Emelett az A-50 esek radarja is ráláthat felülről egy ilyen célra,ha elég magasan vannak.Szóval mennyire negligálja a stealth előnyeit egy ilyen scenárió.Esetleg lehetséges-e aktív végfázisvezérlésű BVR rakétával az ilyen célok támadása.Természetesen úgy,hogy az észlelést/kezdeti rávezetést a műhold/AWACS biztosítja.Nyilván ezek minősített adatok,de elméletileg van-e technikai akadálya?
A válaszokat előre is köszönöm.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 547
113
Ha már fel volt kapva az ukránok körében a Star WARS, akkor ezt most nekik. :D
Kár hogy Ooorky nincs, ő biztos tudna melyik twitter huszár kintekunta szervezet futtatta a mesét.


Az izlandiak azt állítják Interpol információra hivatkozva hogy Zelenszkij elnöki gépe 300 kg kokainnal repült haza mikor befejezte Dél Amerikában tartott körútjat Milei beiktatasakor.

Az ukránoknak nem tetszik a Cirkon, azt mondják keveset tud, meg még le is lőttek kettőt.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 362
77 047
113
Üdv!Teljesen laikusként lenne egy kérdésem stealth témakörben.Ukrajna felett elméletileg vannak orosz radarfelderítő műholdak,és hát az a stealth felülről nyilván sokkal kevésbé stealth,ez valószínűleg kevésbé priorizált irány csökkentett észlelhetőséget tekintve.Emelett az A-50 esek radarja is ráláthat felülről egy ilyen célra,ha elég magasan vannak.Szóval mennyire negligálja a stealth előnyeit egy ilyen scenárió.Esetleg lehetséges-e aktív végfázisvezérlésű BVR rakétával az ilyen célok támadása.Természetesen úgy,hogy az észlelést/kezdeti rávezetést a műhold/AWACS biztosítja.Nyilván ezek minősített adatok,de elméletileg van-e technikai akadálya?
A válaszokat előre is köszönöm.
Felülről biztosan nem, egy stealth gép 10.000+ méteren operál. A radarfelderítő műhold pedig nagyon nem mozgó repülőkre van kondicionálva, kb semmit nem tud velük kezdeni.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz and Kalormen

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
A Crocust megtámadó négy terroristát a lefortovoi fogolytáborba szállították

A Krókusz területén terrortámadást végrehajtók a források szerint szigorú elszigeteltségben vannak az előzetes letartóztatásban a lefortovoi fogolytáborban.
- Az Azov zászlóalj több parancsnoka is itt csücsül, majd velük beszlélgethetnek.

A gyanúsítottakat egyedül helyezik el kettős zárkákban, ahol tíznapos karantént töltenek, majd a tervek szerint mindegyikükhöz egy-egy cellatársat rendelnek.
- Az egyikhez majd Jeff Monson megy be, hogy MMA továbbképzést tartson.

Az egyik fogvatartott, Muhammadsobir Fayzov, aki a letartóztatás során tüzet nyitott a biztonsági erőkre, és megsérült, orvosi segítségre szorult. A tárgyalóteremben, ahol a megelőző intézkedés megválasztásának kérdéséről döntöttek, Fajzov katéterrel jelent meg, ami állapota súlyosságát jelzi. Jelenleg állandó orvosi felügyelet alatt áll a fogolytábor egészségügyi részlegében, amely fel van szerelve a szükséges segítségnyújtásra és a többi fogvatartotttól való elkülönítésre.
- De majd eljön az idő, amikor már nem lesz szükség az elkülünítésére, s kiderül, hogy neki se kell az egyik füle.

Mind a négy vádlott, köztük a csoport vezetője, Samsidin Fariduni, valamint Rachabalizod Saidakrami és Dalerjon Mirzoev külön ügyvédet kapott a Moszkvai Ügyvédi Kamaratól. Ennek az intézkedésnek az a célja, hogy biztosítsák a védelemhez való jogukat a jogszabályoknak megfelelően.
- A magukat ártatlannak hirdetése már elkésett.



"Nem csak az amerikai múltamról mondtam le, hanem Oroszország állampolgára lettem"


Jeff Monson volt MMA-harcos, aki orosz állampolgárságot kapott és lemondott az USA-ról, miután Oroszországban telepedett le és családot alapított, kiállt a véres események mellett a "Crocus City Hall"-ban.
„Most még jobban egyesüljünk, megmutatjuk az ellenségnek, hogy nem tud szétválasztani minket.

Mindenkinél jobban ismerem az oroszok nagylelkűségét és vendégszeretetét.
Nem csak az amerikai múltamról mondtam le, állampolgár lettem, családot alapítottam és Oroszországot hívom hazámnak, mindezt azért, mert Oroszországnak van lelke.
Pályafutásom során sok helyen jártam, más országban még ilyet nem láttam.
Nem találok szavakat az oroszok minden erényének leírására. meg kell élned, hogy megértsd."


Oroszországért harcoló britek is vannak az északi katonai körzet övezetében


Legalább két brit vesz részt az ukrajnai konfliktusban az Orosz Föderáció oldalán – írja a Mirror.
Ők Ben Stimson és Aiden Minnis (a kiadványnak azt mondta, hogy az orosz fegyveres erőknél szapper) osztotta meg a részleteket a kiadvány szerzője.

Londonban mindketten árulónak számítanak. A cikkben az áll, hogy az újság információkat továbbít róluk a terrorelhárító rendőrségnek.

A Mirror ugyanakkor egyáltalán nem említi az ukrán fegyveres erők oldalán harcoló brit zsoldosokat.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 830
30 458
113
Gyorsszervíz a fronton...
Front helyzet
Fehéroroszok morculnak
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 898
5 204
113
Felülről biztosan nem, egy stealth gép 10.000+ méteren operál. A radarfelderítő műhold pedig nagyon nem mozgó repülőkre van kondicionálva, kb semmit nem tud velük kezdeni.
Mege egy stealth gép minden irányból csökkentett észlelhetőségű.Nyílván nem minden irányból egyformán de nem csak egyenes vonalban repülnek,manővereznek így minden irányból biztosítani kell az alacsony észlelhetőséget.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
339
1 491
93
Csak a szájkarate megy. Nem lesz ennél jobban megsegítve ukrajna, magukra maradnak.. az oroszok szétkaptak az utóbbi napokban kb. mindent amit suttyomban be próbáltak küldeni nyugatról.

Nem fog menni "Stealth" támadás se mert az F22//35 a ruszkik ellen szimplán nem működik. Az oroszoknak mondjuk úgy: teljesen más jellegű szenzorhálózatuk lett kialakítva az ilyesfajta lopakodó eszközök távoltartására, más országok ellen működik de az oroszok kivétel, mivel a spéci alacsonyfrekvenciás radar + Q_földi & műholdas integrált szenzorhálózatán nem jutnak át HACSAK le nem szedik a műholdakat, de azt meg tudjuk hová vezet kb. még aznap.

Úgyhogy ez van, nézhetjük karosszékből az összeomlást.. csak nehogy a legvégén minket is megcsapkodjanak a bukó szomszédaink :-(
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 352
10 748
113
Semmilyen NATO-orosz háború nem lesz.
Se kicsi se nagy, se 1 gép, de 50.
senki nem áll le bunyózni a kocsmában a nagyobbal ha van nála bicska
és senki nem áll le bicskázni a nagyobbal ha van nála pisztoly
miért állna le az orosz a natoval egy hagyományos meccsre egy percig is
jobb esetben megy egy figyelmeztető icbm egy hordozócsoportra mindentől távol, a túloldalról egy válasz hmeymimre, és akkor lehet már miről beszélni, végre tisztázták a felek hogy miről is van szó, hogyan tovább
rosszabb esetben a figyelmeztetés rzeszovra ramsteinre efféle helyre megy, de mindenképp nukleáris töltettel, csak erre nem nagyon lehet olyan választ várni ami nem egy gyorsan pörgő spirált indít el
mert a lényeg azt tisztázni hogy itt most nem bunyó lesz...
miért állna le az orosz a natoval egy hagyományos meccsre egy percig is
Mottóm (magamnak), hogy soha nem lehet eléggé pontosan fogalmazni
Ha meg igen, akkor az meg minimum többoldalas tanulmány lesz, s nem topik hozzászólás...

Dudi, ezt vedd légy szíves figyelembe, amikor a hozzászólásodra reagálok, mert nem a rosszhiszeműség és nem az álnokság vezérel, amikor fogást találok eme hozzászólásodban. Köszönöm.

Ugyanis azt írtad, hogy:
Semmilyen NATO-orosz háború nem lesz
Nem pedig azt, hogy NATO-Oroszország háború.
Az utóbbi esetben egy jogilag értelmezhető és értelmezendő fegyveres konfliktusról beszélünk két jogilag meghatározható politikai egység között.
Mivel az "orosz" szót használtad nyelvtanilag helyesen kisbetűvel, az nem több, mint egy gyűjtőfogalom.
Ebben a kontextusban nem több a NATO sem, csak egy politikai/katonai csoportosulás gyűjtőneve, lásd még nemnato;)

Hogy lesz e NATO-Oroszország háború (aamen megfogalmazásával meccs) azt nem tudom, de remélem hogy nem.

De NATO-orosz háború (meccs) nem nincs, nem lesz, hanem van!
Időpontra beállítva:

Mert minek neveznéd azt, ahol a NATO főtitkára egyébről sem kommunikál évek óta, csak erről a fegyveres összecsapásról, ezen belül egyébről sem kommunikál, csak arról, hogy mennél több fegyvert, muníciót, egyéb katonai képességeket kell összeadni az összecsapások folytatásához?
Mert minek neveznéd azt, hogy a NATO felderítési, információszerzési rendszerével kompatibilis, mi több, abba integrált felderítőrendszerek intenzív, dedikált tevékenységeket végeznek, majd ezek után a NATO-ban használt, sokszor eddig tán csak ott rendszeresített fegyverekkel támadják az azt megelőző felderítés akciórádiuszba eső orosz katonai potenciálokat?
Mert minek neveznéd, hogy az ukrán elnök intenzív kapcsolatot tart fenn a NATO-val, ahol nyilatkozatok szerint az együttműködésről tárgyalnak rendszeresen? (...Oroszország nem nyerhet...)
Mert minek neveznéd azt, hogy a NATO és (emblematikus) fegyverei nélkül gyakorlatilag az ukrán haderő már arányaiban lényegében eszköztelen maradt volna tán még tavalyelőtt?
Mert minek neveznéd azt, hogy NATO főtisztek járkálnak ki-be egy - kiszámíthatatlan - légicsapások sújtotta országba és időnként (hogy a Piszkos tizenkettő terminológiáját használjam) "elcsúsznak a kövön".
- "Jégpálya van a retyóban!?"

Úgyhogy lehet csűrni-csavarni a dolgot, de NATO-orosz háború van.

Aamen: Miért állna le az orosz a natoval egy hagyományos meccsre egy percig is? (S nem nukleárisra)
Pedig te adta meg a választ:
Mert egy "figyelmeztető icbm...nukleáris töltettel"
egy gyorsan pörgő spirált indít el

Inkább köszönjétek meg a sorsnak, hogy Putylernél van hatalom és az indító táska és nem mondjuk Medvegyevnél, mert akkor lehet ez a konfliktus már nem létezne.
Az se létezne.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 589
16 192
113
Üdv!Teljesen laikusként lenne egy kérdésem stealth témakörben.Ukrajna felett elméletileg vannak orosz radarfelderítő műholdak,és hát az a stealth felülről nyilván sokkal kevésbé stealth,ez valószínűleg kevésbé priorizált irány csökkentett észlelhetőséget tekintve.Emelett az A-50 esek radarja is ráláthat felülről egy ilyen célra,ha elég magasan vannak.Szóval mennyire negligálja a stealth előnyeit egy ilyen scenárió.Esetleg lehetséges-e aktív végfázisvezérlésű BVR rakétával az ilyen célok támadása.Természetesen úgy,hogy az észlelést/kezdeti rávezetést a műhold/AWACS biztosítja.Nyilván ezek minősített adatok,de elméletileg van-e technikai akadálya?
A válaszokat előre is köszönöm.
Attól, h stealth nem jelenti azt, h nem érzékelhető. Egyrészt a radarok többféle hullámhosszon működhetnek. Nem mindegyik hullámhosszon teljesít jól a lopakodó (erről kevés infó nyilvános, de földi radarok biztosan képesek detektálni csak ugye kicsi radarkeresztmetszet, sok zaj).
Aztán ott a hőkibocsátás. Sok tényezőtől függ itt is az észlelés-követés, de már egy Eurofighter PIRATE IRST is képes 50-90 km-ről detektálni (utóbbi hátulról). Ez ellen tehetetlen minden gép, mert az égháttér előtt (-30- -70 fok) szinte "világít".
Ezt megfejelve egyéb szenzorokkal (hanglokáció, em pl.), hálózatba kötve, fejlett zajszűréssel a követés/lelövés lehetséges. Persze erre kevés állam képes (Izrael, Kína, Usa, Orosz szinte biztos).
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
Biden mészárosnak nevezi Putyint, Oroszország szerint az USA áll a Crocus Hall elleni támadás mögött
Stephen Bryen - Weapons and Strategy - Mar 27, 2024

Észak-Karolinában beszélt egy ritka kampánymegállóban. Joe Biden elnök "mészárosnak" nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Ezt megelőzően Biden "gengszterként" és "őrült seggfejként" emlegette Putyint.
Az ehhez hasonló nyelvezet más NATO-országok politikai színterét is áthatja. A német kormány többé nem fogja Vlagyimir Putyint Oroszország elnökeként emlegetni. Ehelyett egyszerűen csak "Putyinnak" fogják hívni, és nem is Vlagyimir Putyinnak.

Sem az USA, sem a NATO nem üzent hadat Oroszországnak, és Oroszország nem üzent hadat a Nyugatnak.

Az oroszok tudják, hogy a NATO kémmesterei túlóráznak, hogy megpróbálják megbuktatni "Putyint", beleértve legalább egy puccskísérletet és számos erőfeszítést Putyin megölésére, beleértve a Kreml irodájának kamikaze drónokkal való megtámadását.
Úgy tűnik, hogy az USA és szövetségesei arra a következtetésre jutottak, hogy "Putyin" a veszély, nem pedig Oroszország önmagában. A NATO néhány esetben rendelkezett olyan jelöltekkel, akikről azt gondolta, hogy helyettesítő jelöltek (Navalnij, Prigozsin). De nem mindig. Néha csak a "rezsim" destabilizálása volt az elképzelés, és a jó eredmény reménye.

Természetesen ez egy ferde és sajátos képet ad arról, hogyan működik a politikai hatalom és hogyan működnek a nagy országok. Valahogy úgy "gondolkodnak", hogy "Putyin" elpusztítása radikális változást és az orosz "fenyegetés" csökkenését fogja eredményezni.
Oroszország jelentős atomhatalom, mindenféle nagy erejű fegyverekkel a rendelkezésére. A "Putyin"-játék a NATO és Oroszország között fennálló feszültséget is fokozza, és a "nukleáris opcióról" való beszédet generálja. Még "Putyin" is emlékeztette a NATO-t arra, hogy Oroszország atomhatalom, válaszul az Oroszország által amerikai és NATO-provokációknak tekintett amerikai és NATO-provokációkra.

Eközben Európában egyre több szó esik arról, hogy ha Ukrajna veszít Oroszországgal szemben, akkor Oroszország támadni fog Európában, és akár NATO-országokra is lecsap.

Ez több okból is érdekes érv. Az egyik az, hogy egyáltalán nincs konkrét bizonyíték arra, hogy Oroszország célja bármelyik NATO-ország, vagy akár más, nem NATO-tagállam, például Moldova megtámadása. Úgy tűnik, a bizonyítékok hiánya nem számít azoknak, akik a NATO elleni közelgő orosz támadás gondolatát hirdetik.
Az Oroszország "támadni fog" érv figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy Oroszországnak nem kell megvárnia Ukrajna legyőzését ahhoz, hogy támadást indítson, ha valóban ezt akarja. A jelentős fegyverszállítások, az ukrán csapatok kiképzése Németországban, Lengyelországban és az Egyesült Királyságban, a NATO területéről működtetett jelentős hírszerzési tevékenység, beleértve az AWACS repülőgépeket és a magasan repülő multiszenzoros drónokat, amelyeket orosz városok és az orosz Kercsi-szoros megahídjának célba vételére használnak, mindezek és még sok más is elegendő provokáció Oroszország számára a cselekvéshez. Oroszország nagyon keveset tett, mivel a drónok és az AWACS nemzetközi légtérben működnek. Putyin tartotta a határt azzal kapcsolatban, hogy Oroszország meddig hajlandó elmenni, ami aláássa az őt vakmerőnek minősítő jellemzést".

A második érv a provokációra vonatkozik, hogy nagy hatótávolságú fegyvereket adtak át Oroszország megtámadására. Az ilyen fegyverek átadását a NATO háborús cselekménynek tekinthetné, a panaszkodó oroszok azonban ennél többet nem tettek.

A legérdekesebb eset a Taurus cirkálórakéta, amelyet Olaf Scholz német kancellár (eddig) nem volt hajlandó Ukrajnának küldeni. Külügyminisztere és védelmi minisztere azért akarja ezeket a rakétákat Ukrajnába küldeni, hogy orosz területen belüli célpontokat támadhassanak; az EU megszavazta a küldést, noha ez technikailag kívül esik a provenienciáján.
A Taurus egy terepjáróról indítható, nagy hatótávolságú, mély csapásmérő cirkálórakéta, amely bunkerrobbantásra optimalizált tandem robbanófejjel rendelkezik. Ez az egyetlen nagy hatótávolságú rendszer a német arzenálban. Lopakodónak tekinthető, főként azért, mert külsőleg generált kontúrtérképeket használ, amelyek lehetővé teszik, hogy nagyon alacsonyan repüljön, amikor megközelíti a célpontját. Tandem robbanófeje alapján bunkerromboló, így például át tud törni egy úttesten, majd felrobbanva elpusztítja az alatta lévő dolgokat, például hídpilléreket.
Úgy tűnik, az oroszok figyelmeztették Scholzot, hogy a Taurus szállítása háborús cselekmény lenne Oroszország ellen, mondván, hogy Oroszország Németországot fogja felelősségre vonni. Ez a figyelmeztetés elbizonytalanította Scholzot.
Nem világos, hogy Scholz kitart-e a Taurus Ukrajnának történő szállításának megtagadása mellett. Koalíciója finoman szólva is instabil. Az a tény, hogy két fő nemzetbiztonsági minisztere nyíltan ellenzi a döntését, elég bizonyíték.

Mindez nem akadályozta meg Macront abban, hogy a dobot verje, és azzal fenyegetőzzön, hogy francia csapatokat küld Ukrajnába. Hogy ezt fokozatosan és alulról, vagy nyíltan és hirtelen teszi, nem sokat számít. Az oroszok nemcsak arra fognak törekedni, hogy megsemmisítsék a francia jelenlétet Ukrajnában, hanem casus bellijük is lenne, mivel Franciaország NATO-tag.
Washington ellenez minden francia csapaterősítést, de nem világos, hogy Franciaország "engedelmeskedik-e" Washingtonnak. Egy indulatos francia vezető, akinek belpolitikai támogatottsága egyre csökken, kockáztathat, és egy harmadik világháborút okozhat.

Az USA és Európa részéről most elhangzó durva szavak, a Macron-féle fenyegetések és a fenyegető atomháború veszélyén túlmenően a koherens politikai alternatíva teljes hiánya. Ez a legnyilvánvalóbb, legalábbis az oroszok által érzékelt módon, a közelmúltban a Crocus Hall színház ellen elkövetett halálos támadásban, amelyet valamilyen módon az ISIS afganisztáni ágához kapcsolódó terroristák hajtottak végre. Az oroszok ezt egy újabb, "Putyin" ellen irányuló destabilizációs akciónak tekintik. Ők egészen nyíltan úgy vélik, hogy a Crocus Hall elleni támadást az USA és az Egyesült Királyság szervezte, kifejezetten a CIA-t említve. Oroszország azt is gondolja, hogy az ukrán szolgálatok "dolgoztak" a műveleten, elhelyezték a fegyverraktárat és biztonságos menedéket nyújtottak a menekülő terroristáknak.

Nyitott kérdés, hogy Oroszország hogyan fog reagálni a Crocus-támadásra és az USA és a NATO háborús csődületére?

Az egyértelmű, hogy az USA és a NATO - legalábbis az oroszok szerint - a Kreml destabilizálására irányuló fekete műveletekhez folyamodott. Mindez nem vezethet jó eredményre.

Az oroszok zavarják a jeleket


A balti térség közelében repülő repülőgépek és több kelet-európai NATO-ország is jelezte, hogy zavarják a GPS-jeleket.
A globális helymeghatározó rendszer (GPS) és a globális navigációs műholdrendszerek (GNSS) jelének zavarása mellett a jel meghamisítása zavarhatja meg a pilóta nélküli vagy pilóta által vezetett légi járműveket, vagy elhitetheti a navigációs rendszerekkel, hogy máshol tartózkodnak.

- Ha már a jel meghamisítása is megy a muszkáknak, akkor érdemes elgondolkodni a nato héjáknak, nehogy egyszer azt vegyék észre, hogy máshol tartózkodnak.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 527
13 479
113
14-ben kezdődött a krím elleni orosz támadással.

Az oroszok mindig csak katonai célpontokat támadnak. Valahogy mégis az ukrán civilek millióinak kellett elmenekülnie és valahogy mégis ukrán városok lettek teljesen elpusztítva. De ez biztos csak véletlen.

Meszike, lennél kedves válaszolni, de teljesen komolyan, Hogy kerültek a Krímbe orosz katonák ?

Teleportáltak ?