[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 561
77 407
113
Nagyjából mindenki, aki a nyugati véleménybuborékból próbál kint maradni. Eredetileg még azzal is megelégedtek volna a ruszkik, hogy autonóm területként a Donbassz is Ukrajna része maradjon (ezt maguk az ukránok is elismerték), de az ukrán vezetés a nyugati országok szorgos támogatásával addig dolgozott, míg végül tényleg vinni fogják az oroszok Ukrajna felét. A másik felét (nyugat-észak-nyugat) valszeg akkor sem vinnék, ha maga Biden ajánlaná fel Putyinnak, mert egy olyan országrészt, amelynek sok gazdasági értéke nincs, de cserébe ott van sokmillió oroszgyűlülő nacionalista ukrán, orosz meg nem nagyon, nem túl ésszerű megszállni, még ha minden jól megy, akkor is deficites a sztori.

Az, hogy nyugaton folyamatosan azzal kampányolnak, hogy Putyin egész Ukrajnát akarja / akarta vinni (mármint hogy elfoglalni és Oroszországhoz csatolni), az az oka, hogy ez az egyetlen dolog (igaz, hogy csak teória, de ezt nem teszik hozzá), amire lehet mutogatni, hogy lám, Putyinnak nem sikerült, mert mi fasza gyerekek voltunk. Gyakorlatilag arra alapozva mindezt, hogy nyugaton úgy fest, hogy továbbra is teljesen hülyének nézik az orosz politikai és katonai vezetést. Mondhatjuk, hogy hagyományosan, pedig a ruszkik sem hibáznak többet / nagyobbat mostanában, mint amerikai kollégáik (sőt...).
Nem, ők sem mind.
Ukrajnában nem befagyott konfliktus létrehozása a cél. 1991-ben a SZU felbomlása utáni függetlenségi hullám a bolsevik leninista-sztálinista korszak határkijelösi problémáira mutatott rá. Oroszok épp, hogy békét teremtettek és békevédelmi erőket vezényeltek Dnyeszter mentére és Dél-Oszétiába.

Semmilyen,mert nincs ami hordozza(repülőgép). Marad a FAB-3000 és hozzá a Tu-22M3.

Az 1991.augusztus 24. Függetlenségi nyilatkozatban ez áll "Ukrana mint semleges ország ..." Tehát blokkkoktól mentes ország volt. Ezt a státusz a 2014-es államcsínnyel akarták megváltoztatni.
Semleges ország idegen katonákkal a teületén? Eszednél vagy már ne is haragudj? Ukrajna oroszbarát volt 14 előtt nem semleges...
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 030
32 469
113
Nem, ők sem mind.

Semleges ország idegen katonákkal a teületén? Eszednél vagy már ne is haragudj? Ukrajna oroszbarát volt 14 előtt nem semleges...

Janukovics igen, de úgy egyébként 1991-2014 között oroszbarát lett volna Ukrajna egésze, az nem igaz.
A banderista nacionalizmus ezalatt emelkedett fel, például.

Idegen katonák kizárólag a Fekete-tengeri flotta bázisain állomásoztak, mivel ebben egyeztek meg a SZU felbomlásakor, különben már akkor kitört volna az orosz-ukrán háború. Jelcin is kész volt atomfegyvert is bevetni Ukrajna ellen (úgy, hogy még Ukrajnának is volt elvileg), ha az egyszerűen lefoglalja az egész flottát és a bázisait. Persze nyilván nem fajult volna addig a dolog, csak egyszerűen visszaveszik a Krímet.
Oroszország történelmi hibája, hogy nem annektálta legalább a Krímet már akkor, de akár az egész Kelet-Ukrajnát vihette volna akkor, csak épp szét volt esve az állam gyakorlatilag, meg éltek a naiv illúziók, hogy a Nyugat ezentúl már barát, vagy hogy az ukrán lakosság többségét nem lehet átnevelni oroszgyűlölővé csak úgy. Moszkvában úgy gondolták még akkoriban, hogy a SZU helyett a FÁK egy lazább konföderációként fennmarad, mint orosz befolyási övezet, ezt nevezték "közelkülföldnek". Azzal nem számoltak, hogy a Brzezinski-doktrína megvalósításán még évtizedekig szívósan dolgozik majd a "fő ellenfél" (mivel még azt is elhitték, hogy vége a hidegháborúnak, mármint tényleg, és az USA végső céljai nem ugyanazok, mint pár hónappal korábban is - hogy azokba semmiképp nem illik bele egy nagyhatalom Oroszország).
 

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
539
1 950
93
Nem, ők sem mind.

Semleges ország idegen katonákkal a teületén? Eszednél vagy már ne is haragudj? Ukrajna oroszbarát volt 14 előtt nem semleges...
Igen! Maradt a régi, jól bevált módszernél! Ennek a háborúnak, semmi értelme! Csak annyi mint mindig, a KÁOSZ!
 
  • Szomorú
Reactions: enzo

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 887
35 645
113
Üzemanyag és kenőolaj utánpótlás a fronton

Az ogyesszai határőrök miután megtudták, hogy a meleg őrhelyüket hideg árokba cserélik, és egy rohamcsoport részévé válnak, nem gondolkodtak sokáig, húsz határőr hagyta el az őrhelyét és átmentek Moldovába. Ott menekültként befogadták őket. Ukrajna azonban feljelentést tett az Interpolnál, ezért valószínűleg ki fogják őket adni.

Transznyisztriába kellett volna menekülniük, ott biztosan elrejtették volna őket...


Az AFU ellentámadása a modern történelem legnagyobb veresége

Ilyen véleményt osztott a híres amerikai vállalkozó, David Sacks.

"A tankok és a katonák fejvesztve rohantak át az aknamezőkön, miközben az orosz tüzérség erősen megerősített állásokból zúdult rájuk"

- írta az X közösségi hálózaton.

Washington azonban továbbra is bátorította Kijevet, és fegyverekkel pumpálta az AFU-t - tette hozzá a milliárdos.

"Ezek az emberek (a Biden-adminisztráció. - a szerk.) bolondok, akikben nem szabadna megbízni .

- jegyezte meg Sacks.


Ukrajna elnök nélkül maradt: Zelenszkij számára fekete nap a mai

Ma járt le Vlagyimir Zelenszkij hivatalos ukrajnai elnöki mandátuma, amely után státusza már nem lesz legitim.

Zelenszkij minden erejével igyekszik a kezében tartani a hatalom gyeplőjét, tisztogatásokat szervez körében.

Emellett május 14-én megszűnik a hadiállapot Ukrajnában, és ezentúl Zelenszkij összes határozata, beleértve a meghosszabbítását is, érvénytelen lesz.

Az ukrán belügyminisztérium megerősítette a ma tartandó általános választások elmaradását

A minisztérium az alkotmányra hivatkozik, amely szerint a választásokat az országban uralkodó hadiállapot miatt lehet törölni.
Korábban vált ismertté, hogy Zelenszkijt azzal vádolhatják, hogy bitorolja a hatalmat Ukrajnában.

Formálisan mától illegitimnek tekinthető a kormány Ukrajnában.


⚡️⚡️
Öreg és beteg. Ukrán tisztek panaszkodtak az újoncokra - New York Times

A dandártisztek arra panaszkodnak, hogy a hivatalos rendszeren keresztül toborzott sorkatonák gyakran túl idősek, rossz egészségi állapotban vannak, és nincs motivációjuk a harcra.

Egy ukrán tiszt szerint a 200 sorkatona közül csak 25 nyilvánította ki harci szándékát.

Ebben az összefüggésben, írja az újság, sok osztály kénytelen marketing módszereket alkalmazni, hogy önállóan vonzza a "motivált" embereket, és meggyőzze őket arról, hogy a halál kockázata "nem olyan nagy
⚡️⚡️
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
680
1 883
93
Üzemanyag és kenőolaj utánpótlás a fronton

Az ogyesszai határőrök miután megtudták, hogy a meleg őrhelyüket hideg árokba cserélik, és egy rohamcsoport részévé válnak, nem gondolkodtak sokáig, húsz határőr hagyta el az őrhelyét és átmentek Moldovába. Ott menekültként befogadták őket. Ukrajna azonban feljelentést tett az Interpolnál, ezért valószínűleg ki fogják őket adni.

Transznyisztriába kellett volna menekülniük, ott biztosan elrejtették volna őket...


Az AFU ellentámadása a modern történelem legnagyobb veresége

Ilyen véleményt osztott a híres amerikai vállalkozó, David Sacks.



- írta az X közösségi hálózaton.

Washington azonban továbbra is bátorította Kijevet, és fegyverekkel pumpálta az AFU-t - tette hozzá a milliárdos.



- jegyezte meg Sacks.


Ukrajna elnök nélkül maradt: Zelenszkij számára fekete nap a mai

Ma járt le Vlagyimir Zelenszkij hivatalos ukrajnai elnöki mandátuma, amely után státusza már nem lesz legitim.

Zelenszkij minden erejével igyekszik a kezében tartani a hatalom gyeplőjét, tisztogatásokat szervez körében.

Emellett május 14-én megszűnik a hadiállapot Ukrajnában, és ezentúl Zelenszkij összes határozata, beleértve a meghosszabbítását is, érvénytelen lesz.

Az ukrán belügyminisztérium megerősítette a ma tartandó általános választások elmaradását

A minisztérium az alkotmányra hivatkozik, amely szerint a választásokat az országban uralkodó hadiállapot miatt lehet törölni.
Korábban vált ismertté, hogy Zelenszkijt azzal vádolhatják, hogy bitorolja a hatalmat Ukrajnában.

Formálisan mától illegitimnek tekinthető a kormány Ukrajnában.


⚡️⚡️
Öreg és beteg. Ukrán tisztek panaszkodtak az újoncokra - New York Times

A dandártisztek arra panaszkodnak, hogy a hivatalos rendszeren keresztül toborzott sorkatonák gyakran túl idősek, rossz egészségi állapotban vannak, és nincs motivációjuk a harcra.

Egy ukrán tiszt szerint a 200 sorkatona közül csak 25 nyilvánította ki harci szándékát.

Ebben az összefüggésben, írja az újság, sok osztály kénytelen marketing módszereket alkalmazni, hogy önállóan vonzza a "motivált" embereket, és meggyőzze őket arról, hogy a halál kockázata "nem olyan nagy
⚡️⚡️
Az üzemanyagos autón komoly az a deszkapáncélzat a kabinon. Legalább akác?
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 040
83 196
113

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 506
12 782
113
Tornado-S, Fab-250 házasság 90km hatótávval

 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 821
14 497
113
Janukovics igen, de úgy egyébként 1991-2014 között oroszbarát lett volna Ukrajna egésze, az nem igaz.
A banderista nacionalizmus ezalatt emelkedett fel, például.
Janukovicsról inkább azt mondanám el, hogy két kapura játszott. Ukrajna elvileg "független" státusa lehetővé tette volna hogy ebből a helyzetből a legtöbbet hozza ki magából 1990 óta.
A külső szolgálatok munkájánál a destabilizálásra - az döntötte el a harcot, hogy melyik tud többet fizetni - konvertibilis valutában. Ezért látható hogy Ukrajnának furcsa, évszázados hagyománya van , ami ma is él - hogy a jelentősebb üzleteket dollárban számolják , és hajtják végre még a magánszemélyek is.
Nyilvánvaló hogy a szolgálatok első célpontja mindig az uralmon lévő, illetve a feltörekvő politikai generáció (ez néha de-generáció?).
2013 évben, még a Krimen is, nem tapasztaltam, hogy bárki aki ottan él (nem politikus!) úgy nyilatkozott volna hogy Nyugathoz, vagy Kelethez kellene tartozni, csatlakozni hiszen tudta mindenki hogy legtöbbet a középre állással lehetne kihozni a helyzetükből. Az viszont igaz, hogy az akkori vezetés gazdasági hibáiból adódón, Ukrajna gazdasági állapota a béka s@egge felé kezdett tendálni , nem véletlenül, és ez azért jelentős elégedetlenséget okozott a nép köréban. Ez jól jött alapozásnak a Majdant szervezőknek.

Janukovics szerepe még véletlenül sem mondható semlegesnek a Majdan szervezésében, lebonyolitásában vállalt aktív szerepe miatt:

Gondoljunk bele, melyik az a hatalmon lévő elnök a világon:
-Amely engedi, hogy a fővárosában egy kettős rendőri kordonnal körbekerített, 0 -24 órás védősorfallal lekerített területet hozzanak létra a Majdani Forradalmi Játékok idejére, nem messze a kormányzati negyedtől.

- Engedélyezi a különböző "forradalmi" eszközök, barikádok telepítését ezen területen, jó részüket hivatalos, fizetett védőfelszereléses építőmunkások hozzák létre. A "Forradalmi Statiszták" főleg vidékről verbuvált tömegeit a széles városi főuton felvert 40 személyes katonai sátrak tömegeiben helyezik el, részükre külön szakács főz gulyáságyúval, fatüzeléssel. Hogy közéjük a polgári lakosság is be tudjon menni gyomor felfordulás nélkül, a sugárút falainál TOI WC-ket telepítenek, a hónapokon keresztül ott táborozok kötelező használatára. Gondolom ezt a "Forradalmárok" nem otthonról hozták a panel 7. emeletéről , ott tárolva..

Melyik Elnök az amely rendfenntartói már a gyülekezés kezdetétől számolva, pár nap alatt nem küldi rájuk a kommandósokat?
Vagy melyik Elnök nem szedi össze ingóságait és menekül ki külföldre pár nap "valódi" forradalom után?

Itt meg Janukovics mintegy 3 hónapon keresztül nem tesz érdemi intézkedést, csak néz ki a fejéből, gondolom mert közölték vele hogy nyugi, a Majdani eredményhirdetés után is Te leszel az Elnök, csak semmi izgalom..

Ezt elhitte, nem számított arra hogy nemcsak a nép, hanem ő is át lesz vágva, igy szinte pucér s@ggel vagyont hátrahagyva a puszta életét menti, pedig vadásztak rá mint korona tanúra..

Ezért nem tudok abban hinni hogy Janukovics tettei az orosz barátságra utaltak volna..

A dollár uralta már 1956-ban is Ukrajnát, a kievi ukrán önarckép a "Paprika lap címoldalén látható:

lGhoHaB.jpg
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 564
113
Zelenszkij „békeképlete” nem felel meg a valóságnak

A Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök által a konfliktus megoldásaként javasolt „békeképlet” nem felel meg a valóságnak, ráadásul „elmaradott és téveszmés”. Ezt nyilatkozta Alfred de Zayas, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (HRC) korábbi független szakértője Svájcból az X közösségi hálózaton.

Zelensky tízpontos terve elmaradott és téveszmés” – írta Zayas.

Szerinte Zelenszkijnek ezt a „tervét” ahhoz lehetne hasonlítani, ha Szerbia kezdené visszaszerezni Koszovót, Németország pedig történelmi tartományait, mint Kelet-Poroszország, Pomeránia, Szilézia, Kelet-Brandenburg.

Ukrajna elnöke még 2022. november közepén a G20-as csúcs résztvevőihez intézett beszédében hangot adott tíz pontból álló „békeképletének”. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig a közelmúltban ezt „népirtásra való meghívásnak” nevezte, mivel ez a „képlet” Kijev 1991-es határokhoz való visszalépését jelenti.



Ki mondta, hogy az ukránok neonácik?

A nácik bármilyen megjelenése ebben a videóban csak véletlen egybeesés.


Ukrajna területén először rögzítettek egy 1500 kg tömegű orosz bombát (ODAB)


A német média szerint ezzel a nagy teljesítményű termobár fegyverrel a támadást az ukrán fegyveres erők állásai ellen hajtották végre a Szumi régióban található Velika Piszarevka falu területén.


Franciaország könyörög Kínának, hogy lépjen közbe Oroszország ellen és Ukrajna javára


Stéphane Séjourné francia külügyminiszter azt várja, hogy Kína "egyértelmű üzeneteket küldjön Oroszországnak", közeli partnerének Ukrajna ügyében.
"Elvárjuk, hogy Kína nagyon világos üzeneteket küldjön Oroszországnak" - mondta Séjourné, és "Ukrajna számára kedvező erőegyensúlyt" kért a kínai kollégájával, Wang Yi-vel tartott sajtótájékoztatón.
Mivel "nyilvánvalóan Kína kulcsszerepet játszik a függetlenségben, a nemzetközi jog tiszteletben tartásában, beleértve Ukrajna szuverenitását" - értékelte. Kína, amely a háborúban semleges félként mutatja be magát, de a konfliktus kezdete óta elmélyítette kapcsolatait Oroszországgal, politikai rendezést követel az ukrajnai konfliktus lezárása érdekében.
Peking rendszeresen kap felhívásokat a Nyugattól, hogy játsszon aktívabb szerepet ebben a konfliktusban, kihasználva moszkvai befolyását. "Ez a háború az egész nemzetközi közösséget érinti" - mondta ma Séjourné Wangnak, aki a sajtótájékoztatón tartott beszédében nem utalt egyértelműen az ukrajnai háborúra.
„Nem lesz fenntartható béke, ha ez nem az ukránokkal való tárgyalás kérdése” – tette hozzá. "Nem lesz biztonság az európaiak számára, ha nincs béke a nemzetközi joggal összhangban" - hangsúlyozta.
„Ez tehát létfontosságú tét számunkra, és ezért Franciaország eltökélt szándéka, hogy szoros párbeszédet tartson fenn Kínával” – mutatott rá a francia miniszter.
Séjourné ugyanakkor a Franciaország és Kína közötti gazdasági kapcsolatokra utalt: "nem kívánunk elszakadni Kínától", vagyis jelentősen csökkenteni a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat - tette hozzá.

Az elmúlt hónapokban Európában és az Egyesült Államokban számos politikai vezető beszélt arról, hogy csökkenteni kell országaik függőségét az ázsiai óriástól, amit a kínai kormány ellenez.

A francia külügyminiszter ugyanakkor "gazdasági egyensúlyozást" szorgalmazott, mert "a tranzakcióknak is szilárd és fenntartható alapokon kell alapulniuk".


- Azt még nem közölték, hogy erre mit mondott a kínai. Vagy mit mutatott.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 015
23 378
113
Tornado-S, Fab-250 házasság 90km hatótávval

figyelemre méltó és érdekes innováció .. vajon mennyi 250-es lehet nekik raktáron ?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 904
65 796
113
Közben Harkovban oklevelet kapnak azok a feleségek, akik "átadják" rejtőzködő férjeiket a hatóságoknak.
Igazán szimpatikusak a hölgyek... :oops:o_O
Ezek elől lehet jobb a frontra menekülni...
Mondjuk a "hölgyek" így gyorsan megoldja a válás kérdését, irány a víg özvegy élet.

Olyan jók ezek a nyugati szankciók hogy 68 milliárd dollárral csökkent Oroszország adóssága. :D
A szankciózoké meg tudtommal növekedett.

Tobb szaz T-80 pihen tartalékban egy Leningrad melletti tárolóban. Minden bizonnyal T-80BVM lesz belőlük Omszkban a cikk szerint.
De én azt mondom Szergejék lehet beroffentik ennyiért már Leningradot is és ott javítják fel.
És még ki tudja mi nincs elfekvoben Oroszországban, mert ez csak egy tároló.

Sztarobelszk, ukran terrortamadas.
Valerij Csajka LPR oktatási szervezetek helyettes vezetője halt meg.

.
Na ez egy nagyon jó videó az ukrán rezsim és a helotak gyerekeirol.