[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 537
45 036
113
Nem elhinni kell, csak néha gondolkodni kicsit. A világgazdaság globális és ennek az összefonódott globális világgazdáságnak a 25%-át az USA adja. Ha bedől a világgazdaság 25%, akkor bedől mindenki, ezt átlátni nem egy NASA program.
Ha egyszer bedől a világ gazdaság - s volt már ilyen, meg lesz is, mérget vehetsz rá! - az szar lesz tényleg egy ideig, de kurva gyorsan ki fog derülni hogy a valóságban nem a negyede a VALÓS dolgoknak az USA gazdasága.

Ezt ők mondják úgy, hogy játszanak a dollárral, befektetési alapokkal, meg hitelminősítőkkel, de az hogy náluk 4* annyi GDP-t termel egy kutya pszichológus évente mint kínában egy bányász, nagyon hamar be fog egy globális rottyban értékelődni újból, hogy melyik mennyit ér!
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 995
41 552
113
A jekatyerinburgi Uralmaszavodnál a tűz területe 4000 négyzetméterre nőtt.

Az egyik műhely teteje beomlott. A felszámolásban 52 ember és 17 darab berendezés érintett.

UPD. Az Uralmashzavod sajtószolgálata közölte, hogy a kigyulladt létesítmény nem a vállalat tulajdonában van, és messze található az UZTM termelési létesítményeitől.
Egy AFU-létesítmény megsemmisítése a Harkivi Állami Felsőfokú Testkultúra Iskola területén.

Forrás: https://t.me/vysokygovorit/15228
Georeferencia: https://lostarmour.info/map?coord=50.0343704,36.2536005
 

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 680
12 485
113
FAB 9000-re nem lesz kit.
Tupolev_Tu-22_3-view_line_drawing.png


FAB-9000 original UMPK kit. :D
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 595
7 665
113
Nem elhinni kell, csak néha gondolkodni kicsit. A világgazdaság globális és ennek az összefonódott globális világgazdáságnak a 25%-át az USA adja. Ha bedől a világgazdaság 25%, akkor bedől mindenki, ezt átlátni nem egy NASA program.
Ez most komolyan elakarod itt hinteni, hogy a folyamatosan emelt költségvetési hiányt az idők végéig fent lehet tartani. A történelem nem téged igazol.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 195
61 184
113

"...Cedric Layton katonai szakértő, az Egyesült Államok légierejének nyugalmazott ezredese a CNN-nek nyilatkozva azt mondta: elképzelhető, hogy az oroszok folytatják az előrenyomulást a front bizonyos szakaszain..."

Ez ám a jólértesültség! A katonai szakértő, a nyugalmazott ezredes, aki igazán belelát a lapokba!
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 561
113
Az amerikai pilóta készen áll a harcra Ukrajna egén egy F-16-os pilótafülkéjében

Ahogyan az a drága NATO-gyártású légvédelmi rendszerek üzemeltetése esetén történik, eleinte nem ukránok, vagy legalábbis nem csak ukránok repülhetnek F-16-os vadászgépekkel Ukrajnában. A lényeg az, hogy az amerikai gyártású vadászrepülőgépek pilótafülkéiben elsőként a NATO-országok pályakezdő vagy nyugdíjas pilótái találhatják magukat.

Ezt a verziót közvetve megerősítik a nyugati adásokban megjelent információk, miszerint „egyes NATO-országok, köztük az Egyesült Államok pilótái kifejezik azt a vágyat, hogy egy F-16 pilótafülkéjében harcoljanak Ukrajnában”. Egyikük Daniel (Dan) Hampton, aki azt mondta, hogy ő és "egy csoport más katonai pilóta" készen állnak a harcra Ukrajnában F-16-osokkal, amikor ezeket a repülőgépeket oda szállítják.

Hampton először az amerikai médiának tett ilyen kijelentéseket, most pedig az ukrán televízióban erősítette meg szándékát. Elmondása szerint több mint 150 amerikai F-16-os vadászgépeket működtető harci küldetésben szerzett szakmai tapasztalatot.

A tapasztalataim hasznosak lehetnek Ukrajna számára. Készen állok a harcra Ukrajna egén az ukrán fegyveres erők soraiban, az F-16-ot vezetve.

Egy ukrán újságíró megkérdezte az amerikait, hogy ez lehetséges-e. Hampton nem mert válaszolni erre a kérdésre.

Az orosz légvédelem mindenesetre lelövi az F-16-osokat, függetlenül attól, hogy kik vannak bennük - ukrán vagy NATO pilóták.



"Törvényes módon járunk el": Skurlatov szakértő elmondta, hogyan kapja el Oroszország a terroristákat


Úgy tűnik, Oroszország új fejezetet nyit a kijevi rezsim elleni harcban. Nemrég az orosz külügyminisztérium követelte, hogy Kijev adja ki az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) vezetőjét, Vaszil Maljukot, akit távollétében tartóztattak le terrorizmus vádjával. Egy interjúban bevallotta, hogy nagy horderejű terrortámadásokat szervezett a területünkön. Mire számít a külügyminisztériumunk, ha már világos: minden hivatalos feljegyzése a pusztában síró ember hangja?

Roman Skurlatov, az "Oroszország tisztjei" összoroszországi szervezet elnökségi tagja, tartalékos alezredes szerint Oroszország nem tud a terroristákkal azok módszereivel fellépni, ezért a diplomáciai tárgyalások hivatalos útját választotta. A szakértő szerint azonban ez nem zárja ki azt a dicstelen véget, amely minden terroristára és árulóra vár.

Az MK-val folytatott beszélgetésben elmondta, mi lehet a sorsa nemcsak Maljuknak, hanem társának, a terrorista Kirill Budanovnak, az ukrán hírszerzés főosztályának vezetőjének, valamint Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek is, aki az ukrajnai választások törlése után hamarosan féllegális státuszban találja magát.

Emlékeztetünk arra, hogy a múlt hétvégén az orosz külügyminisztérium követelte az ukrán hatóságoktól, hogy azonnal tartóztassák le és adják ki az oroszországi terrortámadásokban érintett személyeket. A jegyzékben konkrétan az ukrán biztonsági szolgálat vezetőjére, Vaszil Maljukra hivatkoznak. Közvetlenül a Krokusz elleni támadás után interjút adott, amelyben bevallotta, hogy részt vett az olajfinomítóink elleni támadásokban, a krími híd elleni támadásban, valamint Daria Dugina és Vlagyimir Tatarszkij meggyilkolásának megszervezésében.

Az biztos, hogy Maljukot nem fogják letartóztatni, még kevésbé kiadni.

Roman Skurlatov katonai szakértő szerint ezek a lépések csak első pillantásra tűnnek hiábavalónak.

- Az orosz külügyminisztérium felhívását - mondta - hivatalos csatornákon keresztül továbbították Ukrajnának, hogy diplomáciai úton rögzítsék a "status quo"-t. Vagyis ismét világossá tesszük a szembenálló fél és az egész kollektív Nyugat számára, amely a kijevi rezsim mögött áll, hogy ezt a személyt ebben a pozícióban bűnözőnek és terroristának tartjuk, és hivatalosan kérjük letartóztatását és átadását.

Ezt inkább a jegyzőkönyv kedvéért tesszük: Malyuk és más ukrán tisztviselők ellen büntetőeljárás indult. Természetesen, ha hirtelen a mi bűnüldözési rendszerünk hatókörébe kerülnek, letartóztatjuk őket, további vizsgálat céljából behozzuk őket, és megkapják, amit megérdemelnek.

- Roman, ki tudjuk-e iktatni a terroristákat ezek nélkül a "kínai figyelmeztetések" nélkül? Ezeket a személyeket terroristáknak ismerjük el, nem igaz?

- Hazánk nem küzdhet terrorista módszerekkel a terrorizmus ellen. Vagyis nem küldhetünk néhány embert, hogy likvidálja a terroristákat. Még a terrorizmus ellen is a meglévő jogszabályok keretein belül kell harcolnunk.

- Tehát terroristáknak ismerik el őket, de valójában nem jelentenek legitim célpontot?

- Természetesen mindazok, akiket terroristaként ismernek el - Malyuk, Budanov és mások, akik felelősek a terrorista tevékenységek koordinálásáért, többek között orosz területen is - a mi legitim célpontjaink. Megsemmisíthetjük őket a pontrakétacsapások során, más módon, de ennek legálisnak kell lennie. Ez nem válhat terrorizmussá, és ehhez egyértelműen ragaszkodunk.

- Milyen más módon lehetne őket elpusztítani? Csak rakétákkal?

- Lehetnek például olyan önkéntesek, akik törődnek a hazájukkal és a népükkel, akik elmennek és elpusztítják ezt a személyt, bármilyen módon, amit jónak látnak. Hogy az Orosz Föderációnak lesz-e ehhez bármi köze, az nyitott kérdés. Vegyük például az áruló Kuzminovot, aki eltérített egy helikoptert és megölte a katonatársait - egyszerűen egy förtelmes alak. Ez a legrosszabb fajta áruló, aki nem is egy eszme miatt állt át az ellenség oldalára, hanem pénzért, ostobán megvették. Ez az ember úgy vetett véget az életének, mint minden áruló. Tehát azok az emberek, akik terrorista módszerekkel próbálnak harcolni Oroszország ellen, akiknek a kezéhez rengeteg civil vére tapad, ők is hasonló módon végezhetik.

- Tehát a külügyminisztériumon keresztül tett hivatalos lépéseink nem garantálják Malyuk és Budanov mentelmi jogát?

- Törvényes módon járunk el - diplomáciai csatornákon keresztül hivatalos megkereséseket küldünk, büntetőeljárást kezdeményezünk a gyanúsítottak ellen, elfogatóparancsot adunk ki. Ezen az úton fogunk haladni. De mindezeknek az embereknek azzal a gondolattal kell aludniuk, hogy nem biztos, hogy felébrednek, mert rengeteg ember gyűlöli őket, nem csak az orosz állampolgárok. Ezek a szereplők egyáltalán nem alhatnak nyugodtan.

- Zelenszkijt ugyanígy terroristának ismerhetjük el?

- Sokszor feltették már a kérdést: miért nem lehet likvidálni a kijevi rezsim vezetőjét, Zelenszkijt? Mindenki számára világos, hogy drogfüggő, terrorista és náci. Ismétlem, ezt katonailag már sokszor meg tudtuk tenni. Talán emlékeznek még az odesszai konvojáról készült felvételre, amelyet kémdrónunk készített? Akkor is meg tudtuk tenni, amikor a frontra jött - közelebb a frontvonalhoz. Tehát, természetesen, katonailag már sokszor meg lehetett volna tenni. De ismétlem, végül is jogállam vagyunk, tehát felelősek a tetteinkért. És a katonai-politikai vezetésünk, gondolom, úgy gondolja, hogy nem lenne teljesen helyes ezt az utat járni. És ennek talán meg is van az oka. Biztos vagyok benne, hogy hideg fejjel kell megközelítenünk ezt a kérdést.

- Voltak olyan pletykák, hogy nem nyúlunk hozzá, mert volt egy bizonyos megállapodás, hogy nem nyúlunk az elnökökhöz. De május 21-től, amikor lejárnak a jogkörei, féllegális státuszban lesz.

- Számunkra Zelenszkij kezdetben nem túl legitim vezető. Március 31-én ugyanis nem került sor az ukrajnai elnökválasztásra, amelyet az ország alkotmánya szerint meg kellett volna tartani. És májusban, amikor az újonnan megválasztott elnök beiktatásának meg kellett volna történnie, Zelenszkij elveszíti minden legitimitását. Ennek semmilyen jogi következménye nem lesz számunkra. Azt a kérdést, hogy legitim lesz-e vagy sem, valószínűleg a kijevi rezsimet felügyelő Nyugatnak kellene eldöntenie. Készek-e kompromisszumot kötni demokratikus értékeikkel, vagy megint azt mondják: "ez most más"? Úgy gondolom, hogy a Nyugat nem fog minket meglepni semmivel, és szigorúan a saját érdekei szerint fog cselekedni, ugyanattól a logikától vezérelve: "Igen, ez egy szemétláda, de a mi szemétládánk". Tehát itt nincsenek illúziók.


Ismét NATO-hadseregek repülőgépét, helikopterét és UAV-ját észlelték a Fekete-tenger felett


Ma a Fekete-tenger felett az észak-atlanti szövetség országainak több repülő egységét észlelték. Ezt bizonyítják olyan szolgálatok adatai, amelyek nyomon követik a repülőgépek mozgását a bolygó különböző részein.

Így megjelent a tenger felett egy Global Hawk pilóta nélküli légi jármű FORTE11 hívójellel. Elsősorban kikapcsolt transzponderrel repül. Azt már megállapították, hogy az UAV a Fekete-tenger partját figyeli Szocsi térségében.

Emellett egy P-8 Poseidont is észleltek a román partok felett. Ez egy tengeralattjáró-elhárító járőrrepülőgép, amelyet felderítő tevékenységekre is használnak. Az ilyen repülőgépek rendszeresen megjelennek a Fekete-tenger felett.

Ott, a romániai konstancai kikötő környékén az olasz fegyveres erők helikopterét is észrevették.

Ahogy az már nem egyszer megtörtént, a NATO-repülőgépek túlzott aktivitása után a Fekete-tenger térségében az ukrán alakulatok támadásokat intéznek a Krím-félszigeten. Vagyis az észak-atlanti szövetség légiközlekedése látja el az ukrán fegyveres erőket hírszerzési adatokkal az orosz célpontokról, mivel Kijevnek nincs saját képessége az ilyen jellegű információk megszerzésére.

Az adatok továbbítása után az ukrán alakulatok rakétákkal és pilóta nélküli légi járművekkel indíthatnak támadásokat Krím területe ellen. Ezenkívül az ukrán UAV-ok időszakonként támadásokat kísérelnek meg a krasznodari terület partjain.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 546
77 372
113
Ha egyszer bedől a világ gazdaság - s volt már ilyen, meg lesz is, mérget vehetsz rá! - az szar lesz tényleg egy ideig, de kurva gyorsan ki fog derülni hogy a valóságban nem a negyede a VALÓS dolgoknak az USA gazdasága.

Ezt ők mondják úgy, hogy játszanak a dollárral, befektetési alapokkal, meg hitelminősítőkkel, de az hogy náluk 4* annyi GDP-t termel egy kutya pszichológus évente mint kínában egy bányász, nagyon hamar be fog egy globális rottyban értékelődni újból, hogy melyik mennyit ér!
Addig amíg a világ egyik legnagyobb piaca az USA piaca, addig amíg világ legnagyobb hadereje az USA hadereje (de minimum a világ egyik legnagyobb hadereje), addig amíg a világ egyik legnagyobb atomarzenálján csücsü az USA, addig senki nem fogja bedönteni a gazdaságát. Ezek mellett csak hab a tortán az, hogy miután a világ gazdaságának 25%-át adják magukkal húznának mindenkit. Igen volt már gazdasági világválság és jobb ha utána olvasol, mert úgy látszik, hogy nem fogod fel ésszel, hogy az neked/nekünk marhára nem lesz jó.
Ez most komolyan elakarod itt hinteni, hogy a folyamatosan emelt költségvetési hiányt az idők végéig fent lehet tartani. A történelem nem téged igazol.
Lásd feljebb. Amíg az USA az vagy majdnem ugyanaz mint napjainkban addig fenn lehet tartani. Abba pedig biztos lehetsz, hogy nem a mi életünkben fog ez megváltozni.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 892
65 757
113
Egy Tomahawk 4millió, legyen csak 2 millió a kínai CM (ott olcsóbb gyártani és nagyobb a mennyiség is). Van nekik napi 2000 millió Dollárjuk csak erre?

Az biztos, mert akkor bedől a teljes világgazdaság tokkal vonóval. Pont ezért nem fog bedőlni, senkinek nem érdeke.
A Kína árak rakétáknal rendszerint 1/7-e,1/10-e az amerikai hasonszőrű eszközök árának. De pl a Hezbollah 500-2000 dollár közt gyárt le olcsó, pontatlan Grad alapú rakétákat, de az ukránoknak is ezek 2014 körül, tíz éve 1 millió forintba kerültek darabonként.
Kína kommunista ország, és rembinbiben vagyis magyarul juanban számol otthon nem dollárban.
Láttam a filmet, egyébként sokat nem közöl, de van az az üzemmeret és automatizálás amin ez biztosan lehetséges végülis ettől bonyolultabb dolgokat is millioszam gyártanak.
Ez pedig a hirek szerint egy szinte full automatizált üzem.
Én tudom hogy ilyen hivatalosan van csak a valóságban nincs egy napig sem. Viszont mielőtt valaki felhorkanna hogy Kínába biztos nem kell automatizálás mert olcsó a nép, hát ez nem igaz, olyan országokba mint Indonézia, India, Kína csinálnak már a lehető legjobban automatizált üzemeket mert nem kell a melós nyűgnek senkinek.

Ebben meg az a hír hogy honnét tudja az orosz, hogy milyen akksi van a NASA Marsjaroban?

20*40 méteres területén ég Jekatyerinburgban az Uralmashzavod.
Nem az Uralvagonzavod.

A Szovjet unió is a világ legnagyobb atomarzenáljan ült Dudi, és a hadserege is a legnagyobb volt, és piacnak is elég nagy volt.
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 003
1 581
113
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 820
14 490
113
Szerinted meddig lesz még háború ?
Lehet, hogy 5 év múlva is a háborúról fogunk beszélgetni, hogy mikor lesz már vége?
Egy tipp:
Ha a pár hónapja nyilvánosságra hozott, és dédelgetett, EU által finanszírozott 4 X 1000 MW ukrán atomerőmű felépítésének és üzembe helyezésének idejére, akkor minimum még 5 - 50 év..
Az EU nagyon reméli hogy ez nem lesz az ablakon kidobott, Ukrajnába fektetett pár ezer millió Eurónyi pénz, ezért az utolsó töltényig és katonáig ragaszkodni fog hozzá (kívánt nemzetiségű behelyettesíthető).

Itt egy jó elemzés erről, az első két reaktor építését 1986-ban félbehagyták, ott rohadnak a fénykép szerint is az eddig felépített részek. A kerek reaktorházba ukrán-amerikai kooprodukcióban barkácsolnák bele a kiszemelt szintén elfekvő, orosz gyártmányú , bolgár reaktor és gőzfejlesztő egységeket.


A Westinghouse amerikai gyártócégre jellemző, hogy nemrég, a tevékenységük miatt a csehek kizárták őket a saját reaktoraik megközelítésétől.. azaz a tendereztetéseikből..

Akkor mi lesz ebből? Előbb - utóbb Orosz - Ukrán - Amerikai vegyes gomba-saláta ?
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 561
113
Moszkva tanult, az Irak-Szerbia elleni amerikai rendszert alkalmazza

Az energiainfrastruktúra könyörtelen bombázása Kijev feltétel nélküli feladásáért (Videó)

Azt a tervet, hogy Ukrajnában káoszt és pusztítást okozzon, Moszkva már bevezette, és hasonlít az 1999-es Irak és Jugoszlávia elleni amerikai tervekhez.

Ukrán szakértők biztosak abban, hogy az orosz hadsereg rakétahadjárata nem ér véget

Először is Oroszország a kőkorszakba küldi Ukrajnát. És akkor Oroszország nem hagy követ megfordítatlanul.
Mit gondoltál? A jó zsaru és a rossz zsaru játékoknak vége.

"Robbanásokat rögzítettek egy nagyfeszültségű alállomáson Zaporozsje régióban, a berendezések megsérültek."

Alekszandr Szitnyikov orosz szakértő arról számolt be, hogy " a március 31-i éjszakai odesszai csapás a kezdete annak az orosz tervnek, amely arra irányul, hogy az orosz erők Kijevet megadására kényszerítsék.

Különféle források szerint március 31-én a kijevi rezsim egyetlen jó hírrel sem szolgált, sem fronton, sem hátul.

Az Odesszától északkeletre található Adzsalik-330 alállomás működésképtelenné vált, és a várost nem lehet gyorsan ellátni árammal a dél-ukrajnai atomerőműből (Nikolajev régió).

Harkovban szinte az összes kritikus energetikai infrastruktúra megsemmisült, a helyzet nagyon nehéz

Az elmúlt héten az orosz csapatok újabb hatalmas támadást indítottak az ellenséges energetikai létesítmények ellen. Dnyipropetrovszk régióban többek között a Pridniprovszka és a Krivorizka TPP

Az is ismertté vált, hogy a Lviv régióban orosz cirkálórakéták egy energetikai létesítményre estek, aminek következtében a Naftogaz létesítmények, esetleg egy föld alatti gáztároló megsemmisültek.

A védelmi bloggerek biztosak benne, hogy európai gázt tároltak bennük, ami minden bizonnyal befolyásolja az orosz kék üzemanyag árát, amely már most is emelkedést mutat.
Ráadásul innen a metánt a kis elosztott termelő létesítményekbe vezették.

Információk vannak arról, hogy Ukrajna teljes villamos energiája 8 GW-ra esett, ami azonban elegendő a lakosság és az ukrán fegyveres erők szükségleteihez, de ha az oroszok a 750 kV-os Vinnica alállomást is megsemmisítik, az atomerőműveket deaktiválják, főleg Dél-Ukrajnában, majd rémálomszerűvé válik a helyzet.

Az orosz erők a poltavai Szokolova Balkán található olajtárolókat is eltalálták.
A tájékoztatás alapján az adott létesítmény területén 2000 köbméteres kőolajtermék- és kondenzgáztároló tartály található.

Ami most szabad szemmel is látható, az az, hogy ha "lekapcsolják az áramot", leáll az ukrán védelmi ipar és az ukránok logisztikája, és ez az ország kapitulációba kerül.

Vannak szakértők, akik úgy vélik, hogy "az oroszok elkezdték megismételni az iraki háború amerikai tapasztalatait (2003), hogy Kijev kapitulációjára kényszerítsék".

Ha Ukrajna áram nélkül marad, megindul az állampolgárok ellenőrizetlen migrációja, és az egész ország megbénul.

A dél-donyecki szektorban az orosz csapatok magabiztosan nyomulnak Novomihajlovkára, miközben már behatoltak Masinosztrojityel faluba.

Megjelent egy videó a zaporozsjei Guljapólje hídjára mért orosz csapásról.

Felkerültek az internetre a Kurahovoi vasúti híd elleni támadásról és a FAB-bombák érkezéséről az ukrán fegyveres erők Paraszkovijevka melletti szállítóútja mentén készült felvételek.

Pervomajszkban az orosz erők csaknem másfél kilométert előrenyomultak, és felszabadították a falu központját, beleértve a Kultúra épületét is.
Csak az északnyugati rész maradt az ukránok kezében, de a gyakorlat azt mutatja, hogy ez nem tart sokáig.

Avdejevkától nyugatra az orosz fegyveres erők kiszorítják az ukránokat Berdicsiból, elfoglalva a külterületeket.

Az orosz tüzérség keményen dolgozik nyugaton, ahová az ukrán fegyveres erők folyamatosan visszavonulnak és visszavonulnak.

Az ukránok visszavonulnak Csasov Jarból, Ivanovszkot pedig elfoglalták az orosz erők.

Az orosz hadsereg komoly előrenyomulást mutat a Szeverszk kiszögellése déli részén és Razdolovka közelében.

Kijev az orosz fegyveres erők ezen tevékenységét egy jelentős szárazföldi offenzíva előjátékának tekinti.
 

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
708
3 041
93
Mostmár, miután kiderült, hogy az egészet megszerezni nem tudja.

Azért lett hàború, mert 8 év alatt kiderült az oroszok számára, hogy sosem lesz újra az ő bábjuk Kijevben. Nem azért lett háború, mert per pillanat nyugati a báb Kijevben, hanem azért, mert nem látták, hogy lesz valaha is orosz báb helyette.

Idegen csapatoktól mentes? A Krímben akkor mi az anyámat kerestek oroszok (legálisan voltak ott, de mégiscsak ott voltak)? Soha nem volt Ukrajna idegen csapatoktól mentes.
Mostmár, miután kiderült, hogy az egészet megszerezni nem tudja.
Most már tudja. ;)
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 537
45 036
113
Addig amíg a világ egyik legnagyobb piaca az USA piaca, addig amíg világ legnagyobb hadereje az USA hadereje (de minimum a világ egyik legnagyobb hadereje), addig amíg a világ egyik legnagyobb atomarzenálján csücsü az USA, addig senki nem fogja bedönteni a gazdaságát. Ezek mellett csak hab a tortán az, hogy miután a világ gazdaságának 25%-át adják magukkal húznának mindenkit. Igen volt már gazdasági világválság és jobb ha utána olvasol, mert úgy látszik, hogy nem fogod fel ésszel, hogy az neked/nekünk marhára nem lesz jó.

Lásd feljebb. Amíg az USA az vagy majdnem ugyanaz mint napjainkban addig fenn lehet tartani. Abba pedig biztos lehetsz, hogy nem a mi életünkben fog ez megváltozni.
Tudom hogy nekünk sem lesz jó, soha nem írtam hogy várom az USA összeomlását.

Azt írtam, hogy annak szurkolok hogy szépen lassan lássák be hogy az ami valós munka van náluk, csak akkora életszínvonalat szabadna fenntartaniuk, és szépen húzódjanak vissza, pofa legyen kisebb, pici izolacionalizmus jól állna nekik!

A Szovjetunió egyetlen szimpatikus húzása az volt, hogy szét tudott esni a birodalom békében, pont ennyit várnék el az USA-tól is, hogy békében hagyjon fel a világ rendőre szerepével, meg fogyassza azt ami a valós munkája gyümölcse, ne másokkal termeltessék meg az életszínvonaluk javát!

Pont elég volt belőlük ebben az élősködő formában 91' óta!
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
758
7 646
93
Ukrajna

A műveleti tevékenységeket befolyásoló tényezők
  • Ukrajna a frontvonal teljes hosszában hadászati védelembe ment át. Mit is jelent ez? Támadó kapacitásai kimerültek, a rendelkezésre álló erőforrásai csak a védelmi tevékenységet teszik lehetővé. Tartalékai szűkösek, szigorú gazdálkodást kell folytatni mind az anyagi, mind a humán erőforrásokkal.
  • Ukrán oldalon a Rada még mindig nem fogadta el a mozgósításra vonatkozó új szabályozást. Több ukrán forrás egybehangzóan állítja, hogy az élőerőt tekintve havonta a front szükségleteinek csak a felét tudják kielégíteni (ez 12-15 ezer mozgósított katonát jelent). Adalék: a mozgósítható állományból egyre több ember próbálja „elsumákolni” a behívó parancsot. Az Ukrajinszka Pravda március 28-i száma arról ír, hogy a poltavai régióban 30 000 ember nem jelent meg a sorozó irodákban a behívó parancs kézbesítése után, ennyi rendőri körözést adtak ki. Egy másik hír szerint az ivano-frankivski régióban 40 000 körözést adtak ki hasonló okok miatt. A bevonulás elkerülése – ukrán adatok szerint – egyre nagyobb mértéket ölt: Zelenszkij kegyvesztett tanácsadója 75%-ban határozta meg.
  • Tendenciájában tehát csökkenő létszámú humán erőforrás áll a rendelkezésre, ráadásul ezek felszereltsége és kiképzettségi foka is alacsony. Februári hír szerint a frontvonalra már csak nehézfegyverzet nélküli erőket (pl. a 141. gyalogos dandárt) tudott vezényelni az ukrán vezérkar. Műveleti tartalékai is kimerülőben vannak, amit bizonyít az is, hogy a tengerészgyalogos hadtest két dandárját is a zaporozsjei frontra diszlokálta át. Az Avgyejevka-Pokrovszk irány zárására a műveleti tartalék két gépesített lövészdandárját (a 151. és a 152. dandárokat) vetette harcba.
  • Az ukrán légvédelmet az elmúlt hónapokban egyelőre pótolhatatlan veszteségek érték, aminek következtében az orosz frontbombázók hatékonysága jelentősen megnövekedett. Az orosz gravitációs bombák tömeges irányíthatóvá tételének is igen nagy szerepe van ebben. A megnövekedett pusztítás és veszteségokozás a harcászati és a hadműveleti mélységben e két tényező szinergiájának az egyenes következménye.
  • A légvédelem gyengülésével az ukrán hadászati védelem mélysége is sebezhetővé vált, és az orosz mélységi rakétacsapások eredményessége látványos.
  • Az orosz mélységi csapásmérések eredményessége és az ukrán fél kapacitásainak hiányosságai ezen csapások kivédésére - a nagyfokú pusztításon túlmenően - erőteljesen demoralizáló hatású mind a frontcsapatokra, mind pedig a hátországra.
  • A külföldi fegyver- és lőszerszállítások apadása, a humánerőforrás utánpótlásának nehézségei hatással vannak a frontcsapatok harcképességére negatív értelemben.
  • Az EU által 2024. február végére ígért 1millió ágyúlőszer leszállítása nem történt meg, Borell legfrissebb bejelentése szerint ennek a mennyiségnek csak a felét tudták beszerezni.
  • A cseh kezdeményezés a tüzérségi lőszerek szállítására sok kérdőjelet hordoz magában. Eredetileg 800 000 db-ról volt szó, most már másfél millióról beszélnek. Ami érdekes az egészben: az EU teljes tekintélye nem volt elegendő egy év alatt 1 millió db lőszer beszerzésére, ám egy hirtelen felindulásból elkövetett cseh kezdeményezés hipp-hopp előteremt a világpiacon rejtőzködő másfél millió db lőszert. Ennek anyagi vonzatairól még senkit sem hallottam nyilatkozni, így kénytelen vagyok saját számításokra hagyatkozni. Nyugaton a legolcsóbban manapság az USA haderő a saját belföldi gyártóitól 3000 USD/db áron szerzi be az ágyúlőszereket. A világpiacon viszont 6000-8000 USD/db az ár. Mi következik ebből? A másfél millió darab „talált” lőszer ára minimálisan 4,5 milliárd USD, piaci áron viszont 9-12 milliárd USD. És mindezt a pénzt felajánlásokból kellene összeszedni. Hihető ez? Nekem kétségeim vannak.
  • A lőszerhiány már most megmutatkozik az ukrán csapatok harctéri eredménytelenségeiben is. A napi tüzérségi lőszerfelhasználás a kívánt 8000 db/nap helyett 2000 db/nap.
  • Harcászati szinten az ukrán haderő területeket veszít, és a Pentagon jelzése alapján Kijevnek „nehéz stratégiai döntéseket is meg kell majd hoznia területeket feladására”.
  • A most már hónapok óta tartó területvesztéseket Kijev oroszországi célpontok elleni dróncsapásokkal, valamint a Krímben található, elsősorban az orosz fekete-tengeri flotta objektumai elleni rakétacsapásokkal próbálja ellensúlyozni.
  • Az ukrán dróncsapások elsődleges célpontjai az orosz olajfinomítók. Az eddigi károkozás a finomítói termelés kb. 14%-nak az elvesztését jelentette rövid távon. Ez érzékeny veszteség az oroszoknak, több szempontból is. Egyrészt a végtermék mennyiségének csökkenése a belföldi piacon hiányt idézhet elő, másrészt a rombolt eszközök utánpótlása a szankciók miatt nehézkes lehet.

  • Oroszország megragadta a stratégiai kezdeményezést, a frontvonalon több irányban is kezdeményezően lép fel. Légifölényét és tüzérségi fölényét erőteljesebben használja ki a támadó harc támogatására, az ukrán fél anyagi és élőerejének pusztítására.
  • 2024 első két és fél hónapjában az orosz légierő 3500 db légibombát alkalmazott az ukrán haderő ellen. Ez sokszorosan felülmúlja a 2023-as év egészében felhasznált légibombák számát.
  • Március utolsó hetében az orosz fél erőteljes rakétacsapásokat mért előbb döntéshozói központokra, majd az ukrán energiatermelő létesítményekre. A 2022. év végi infrastrukturális létesítményekre mért csapásoktól az különbözteti meg a mostani csapássorozatot, hogy akkor az energia elosztó hálózatok jelentették a célpontokat, most viszont kifejezetten az energiatermelő létesítmények. Most lényegesen nagyobb a károkozás és tovább hullámzó hatása is van Ukrajna ipari termelésére, előidézve annak megbénítását.
  • Az ukrán fél gyengeségei lehetővé teszik az orosz fél számára, hogy egyes kiválasztott irányokban agresszívabban lépjen fel. Támadó harcát most már nagyobb manőverekkel és páncélos csoportokkal bővíti.
  • A Központi Hadseregcsoport hadseregei Avgyejevka elfoglalása után tovább folytatják a támadást.
  • Oroszország a humánerőforrást tekintve egyelőre minden nehézség nélkül tudja biztosítani a hadsereg szükségleteit.
  • A frissen jelentkező erőforrásokból Oroszoroszág tovább építi, bővíti haderejét. A múlt év második felében a DNYEPER Hadseregcsoport állományába került 18. összfegyvernemi hadsereg 40. hadteste a már meglévő 70. gépesített lövészhadosztály mellé megkapta a 46. és a 47. gépesített lövészhadosztályokat. A hadsereg 22. hadteste alá rendelt tengerészgyalogos dandárt hadosztállyá szervezték át. A NYUGAT Hadseregcsoport 25. összfegyvernemi hadserege megkapta a 67. gépesített lövészhadosztályt. A légideszant hadosztályok megkapták a harmadik légideszant ezredeiket. Az összfegyvernemi hadseregeket önálló gépesített vagy gépkocsizó lövészezredekkel bővítik (például a 35. összfegyvernemi hadsereg megkapta a 108. ezredet).
Szerző Szabó J
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 546
77 372
113
Tudom hogy nekünk sem lesz jó, soha nem írtam hogy várom az USA összeomlását.

Azt írtam, hogy annak szurkolok hogy szépen lassan lássák be hogy az ami valós munka van náluk, csak akkora életszínvonalat szabadna fenntartaniuk, és szépen húzódjanak vissza, pofa legyen kisebb, pici izolacionalizmus jól állna nekik!

A Szovjetunió egyetlen szimpatikus húzása az volt, hogy szét tudott esni a birodalom békében, pont ennyit várnék el az USA-tól is, hogy békében hagyjon fel a világ rendőre szerepével, meg fogyassza azt ami a valós munkája gyümölcse, ne másokkal termeltessék meg az életszínvonaluk javát!

Pont elég volt belőlük ebben az élősködő formában 91' óta!
Mi fogja erre kényszeríteni? A hitelei? Az biztosan nem. Teljes globális gazdasági átrendeződés (nem súlypontáthelyeződés, hanem gazdasagi modellváltás) tudja csak megdönteni az USA gazdaságát és ezzel együtt az USA világban betöltött szerepét.
 
  • Vicces
Reactions: megazez and Sniper

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 682
55 474
113
Óvatosabb lennék a "biztos" szó használatával.
Semmi nem elképzelhetetlen. Megszüntek már nagyobb birodalmak is az emberi történelem folyamán, amik ráadásul sokkal hosszabb ideig dominálták "a világot" Az US egy fiatal birodalom történelmi szemmel nézve és úgy tünik, hogy meglepően rövid idő alatt túljutott abszolút hatalmának fénykorán.