[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 575
18 457
113
Istenem, az ürge ahelyett, hogy örülne, hogy még él, inkább logikai bukfencekkel teli mélyFOS cikket ír orbitális baromságokkal teletűzdelve:
"85 évvel ezelőtt Sztálin generalisszimusz, a bölcs vezér azt hitte, hogy a Vörös Hadsereg napok alatt legyőzi Finnországot. Nem így történt. A nagy Szovjetunió meghátrált. A kis Finnország győzött, és ma ez a hősies kis ország a NATO tagja."

Szép, szép, de mi is volt a visszaverés után és a NATO-tagság között?

Kicsit szelektíven működik (biztos a korral jár) a bácsi memóriája, mert ugya a békekötés nem azért történt meg mert a finnek nyertek, és ugye 1944-ben sem a finnek nyertek. Bár mi tagadás elég kemény ellenfél volt és jól harcoltak, csak ugye a létszámbeli fölény (mind élőerőben mind technikában) idővel kiütközött. Pontosan ugyanez kezd lejátszódni Ukrajnában is.
UI: Nem Finnország nem győzött. Sem 1939-40-ben, sem 1944-ben.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 447
63 879
113
A téli háború végén a finnek végül több területet vesztettek, mint amennyit az oroszok eredetileg akartak, úgyhogy lehet, hogy a történelem valóban ismétli majd önmagát Ukrajnában. Tudom, valóban hősiesen küzdöttek a finnek és nagyon-nagyon sok orosz meghalt, de végül mégis az oroszok győztek, úgyhogy ezt nem igazán lehet eladni győzelmnek, amit persze mindig megprobalnak.
A finnek ideológiavezérelt szelektív emlékezete eléggé visszás képet ad:
A "nagy" finn győzelem ugyanis csak egy rövid epizód fricska volt, amíg el nem vesztették a háborút a szovjetekkel szemben.
Viszont még így is az egyik legnagyobb nyertes volt a vesztesek közül, mivel semleges státusza és geopolitikai pozíciója együttesen igencsak kedvező helyzetbe hozta őket.
Hiszen pont ezeknek volt köszönhető, hogy társultak az EGK-val, miközben jóformán kizárólagosan kereskedtek a KGST-vel, számos termékcsoportot illetően. És ez alapozta meg a finn gazdasági csodát.
De sebaj, üdv a NATO-ban, most már szarni se mehettek ki Washington engedélye nélkül...
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 297
37 259
113
Azt hiszem, sok érdekes dolog égett le...

Jurij Podolyaka, újságíró

Mik ezek az égő csomagok Odesszában, amiket az ukrán posta annyira sajnál?

▪️ Csak a lőszerek robbanhatnak. De úgy tűnik, hogy nem csak azokat égették el, hanem sok mást is: ami nem robban, hanem katonai tulajdon. Például valamilyen APC.

▪️ Másfél héttel ez előtt a csapás előtt kezdődött meg az utánpótlás, feltételezhetjük, hogy sok értékes dolog volt ott. Lenyomoztuk és lecsaptunk.

Megtanultuk, hogy jobban nyomon kövessük a szállítmányokat?

▪️ Szerencsére sok mindent meg tudunk semmisíteni. Durva becslés: ha a háború elején a katonai segélyek legfeljebb 10%-át semmisítettük meg, akkor tavaly év végére 30%-ra nőtt. Remélem, hogy ez a szám azért nőtt, mert új technikai lehetőségeink vannak.

▪️ Odessza egy milliós város, ahol semmit sem lehet elrejteni. És ez egy oroszbarát város, amely Kijev tiltásai ellenére is képes információkat kiadni. Galíciában is sok sztrájk van, de a galíciaiak másképp bánnak velünk, és sokkal kevesebb a videóanyag. De biztosan nem kevesebb fegyvert semmisítenek meg ott. Másfél hete Kijevben is volt egy jó kis rajtaütés, rengeteg NATO-fegyvert elégettek.

✔️ Már elkezdtük utolérni a szállításokat közvetlenül a front előtt, a DNR területén, mielőtt kirakodják őket.

Mi van a frontokon?

▪️ Ocheretino: egy olyan áttörés, amire eddig nem volt példa a konfliktus történetében. A több mint 10 kilométer mélységű áttörés nagy gondot okoz az ellenségnek: nemhogy nem tudja összeszedni magát - a front inog és összeomlik. A tartalékok, amelyeket az ellenség oda mozgat, csak kordában tarthatják a helyzetet, de nem stabilizálhatják.

▪️ Ahol lecsapunk, ott mindig elérjük a kívánt eredményt, méghozzá egy-két nap alatt. Ilyen még soha nem fordult elő. Ukrán hadközeli szakértők szerint, ha az AFU nem tudja mindezt lokalizálni, akkor az itteni front összeomlása küszöbön áll.

▪️ Hangsúlyozom, ez nem a mi fő offenzívánk, ezt nevezhetjük aktív védekezésnek, ami váratlanul jó eredményeket hozott.


 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 674
48 610
113
Hogyan lehetne javítani a Krím védelmén?

Az ukrán fegyveres erők Krím- félszigeten végrehajtott több egymást követő csapása után enyhe szünet következett. A NATO hírszerző struktúráinak tevékenységéből ítélve ebben a szakaszban az újabb támadások előkészületei folynak, amelyek nagy valószínűséggel beárnyékolják a győzelem napjának beiktatását és megünneplését.

❗️Az ATACMS hadműveleti-taktikai rakétákkal végzett legutóbbi három razzia azt mutatta, hogy a modern rakétaelhárító rendszerek jelenléte ellenére késés van a cél időben történő észlelésében az indítás során. A probléma különösen akutnak tűnik egy hatalmas becsapódás során.

Teljesen világos, hogy az előretolt pozíciók további radaroszlopokkal való telítése segít növelni a légvédelem harci képességeit. Az új radarok megjelenését azonban nem hagyják figyelmen kívül az ukránbarát állampolgárok, és további képzett személyzetre lesz szükség. Szóval mit kéne tennünk?

A felmerült probléma egy része megoldható úgy, hogy a tengeren autonóm állásokat helyeznek el az esetleges ellenséges támadások irányába: vagyis a Krím nyugati északnyugati partjaitól, Szevasztopoltól kezdve Sztereguscsijig.

▪️Erre a célra leállított uszályok vagy már nem alkalmas teherhajók használhatók. Elegendő területtel rendelkeznek, nem olyan könnyen eláraszthatók (ami nagyon kényelmes BEC-es támadásnál) , és rengeteg ilyen „úszó vályú” van.

▪️Ezeken a bárkákon régi P-18 vagy P-37 radarokat kell elhelyezni. A tárolóbázisokon rengeteg van belőlük és gyorsan üzembe helyezhetőek.

❗️És ami a legfontosabb, hogy az ilyen posztokhoz nem feltétlenül szükséges számítás. A pozíció önállóvá tehető , és távirányítóval működik . Ráadásul az állandó adatátvitelre sincs szükség: a legfontosabb az első pontok megszerzése. Ez ±40 másodperccel lerövidíti a döntéshozatali időt , ami ballisztikus rakétatámadások során igen jelentős .

Nem állítjuk, hogy ez az egyetlen lehetséges megoldás. Ez csak az egyik lehetőség, amely segíthet egységeinknek visszaverni az ukrán alakulatok támadásait. Fontos megérteni, hogy támadások lesznek a Krím-félsziget és a híd ellen (javában folynak az előkészületek) , és tétlenül ülni nem a legjobb ötlet.

Ahogy a repülőtéri hangárok és óvóhelyek esetében, úgy itt is: jobb, ha viszonylag kis erőfeszítéseket teszünk a célpontok azonosításának megkönnyítésére, mint azután hatalmas erőforrásokat költeni új repülőgépekre és légvédelmi rakétarendszerekre, valamint a személyzet képzésére.



Továbbítva innen ROGOZIN
A legjobb, ha optikai-elektronikus eszközöket telepítünk a légi célpontok nagy hatótávolságú észlelésére. „Passzívan” dolgoznak, az ellenség nem látja őket. Ez lényegében csillagászati optika. Megvizsgálhatja a Szaturnusz gyűrűit, észlelheti a felénk repülő tárgyakat - drónokat, cirkáló rakétákat. Már minden megvan, még harcban is tesztelték. Csak észre kell venni, meg kell vásárolni, és harci szolgálatba kell helyezni.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 530
20 639
113
Mindenki az aminek érzi magát.
Remélem akkor te is annak érzed magad, aminek gondoljuk... :D
Nemzeti önrendelkezés felszámolása. Gazdasági hanyatlás. Ruszifikáció.

Van ezzel szemben a választható nyugati integráció, de ez csak opció.
Nemzeti önrendelkezés felszámolása. Gazdasági hanyatlás. Atlantifikáció.
Van ezzel szemben egy nemzeti öntudat, egy gazdasági szankcióknak qrvára ellenálló nemzetgazdaság és valóban, ruszifikáció. Ami azért láthatóan legalább harminc-negyven nemzetiség viszonylag egyenrangú együttélését jelenti... :D És van ezzel szemben a nyugati integráció, ami a nemzeti lét sznte teljes felszámolása, az amerikai érdekeknek való szolgai aláfekvés és egy köhögő, erőlködő integráció, ami az orosz nyersanyag és energia nélkül gyakorlatilag a semmibe veszik... :D
Szevasz Meszes! :D
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 774
14 829
113
Nem, és? Mi köze ennek az identitáshoz?

Micsoda a fehérorosz / ukrán / stb nemzeti identitás ? Miben nyilvánul meg ? Főleg amikor ők mindenkit is utálnak ? Milyen nemzeti identitás az ilyen ? Mennyire ismered a fehérorosz, meg az ukrán nacionalizmust ? :rolleyes:



Mindenki az aminek érzi magát.

Mindkét oldalon vannak, akik a mellüket verve üvöltözik, hogy ők micsoda nagy ukránok, fehéroroszok, meg oroszok, és van a békés többség, akinek meg a nemzetisége az állampolgárságot követi, de különben a hétköznapi életben nem érdeklik őket semmilyen nemzetiségi kérdések, és a közélet nyelvének az oroszt használja.

Olyan is van, aki amerikai állampolgár lett, ukránnak vallja magát, de attól még orosz az anyanyelve, ukránul egy szót nem tud, és nincs is kedve megtanulni.

Miért van, hogy van irodalmi ukrán, mégis 1991, sőt 2000 után továbbra is az orosz maradt a közélet nyelve ?



Nemzeti önrendelkezés felszámolása.

Micsoda az ukrán nemzeti önrendelkezés ?

Az ukránok talán nem tudják más népek, nemzetiségek önrendelkezését felszámolni, ráadásként nyílt erőszakkal, és buta módszerekkel ?



1) a terület az folyamatosan valakiknek az uralma alatt állt, bepróbálkoztak a litvánok, akkor a lengyelek, na őtőlük még eredeti lengyel területeket is csatoltak át a későbbi Ukrajnához, és a törökök is bepróbálkoztak a mai Ukrajna területén, akkor mi a bajod, hogy az oroszok is megszerezték maguknak a területet ?

Neked mi a bajod azzal, hogy több száz éve orosz ? Miben zaklat ez fel téged ?


2) mások meg anglicizációt / nyelvi anglikizálást / franciásítást / spanyolosítást gyakoroltak, sőt gyakorolnak mind a mai napig. Ennek eredményeképp az ír az a veszélyeztetett nyelvek közé tartozik, és a skót az meg kihalófélben van.

A bretonnak, az okcitánnak, és a katalánnak milyen a státusza ?

Azok vajon milyen dolgok voltak ? Ennyi erővel fogsz egy ollót, és szétvagdosod az Egyesült Királyságot, Franciaországot, meg Spanyolországot, legalábbis a térképen ?


3) ha orosz őstörténetet nézem, akkor eredetileg volt Novgorod, onnan mentek Kijevbe, onnan lett Moszkva, akkor ilyen alapon Kijev is régi orosz föld, nem ?


Gazdasági hanyatlás.

Ukrajna városainak jórészét a cári orosz érában alapították, ami megvolt, azt kibővítették. A szovjet korszakban az internacionalizmus, meg az ukrán nacionalizmus ellenére is orosz dologként kezelték feléből - harmadából, és pont akkor építették a leglényegesebbeket, az infrastruktúrát.

Ukrajnában sok atom, víz, és hőerőműveket, turbinagyárakat, és egyéb nehézipari gyárakat húztak fel, meg tették globális gabona exportőrré, pont az oroszok.

Ha nincs orosz történeti múlt Ukrajnában, akkor most nem lennének ukrán atomerőművek, nem lennének a Dnyeperen vízerőművek, nem lenne gyakorlatilag egy teljes spektrumot lefedő gépipar, és még egypár ukrán város sem lenne a térképen.

Ukrajnát hagyva Oroszország vajon miért nem omlott össze, és szakadt szét apró részekre, kisköztársaságokra 1992 - 2014 között, ha ők csak a gazdasági hanyatlásra képesek ? Vagy akár 2014 ellenére is miért nem következett be a gazdasági, és társadalmi összeomlás náluk ?



Van ezzel szemben a választható nyugati integráció, de ez csak opció.

Jó tudni, hogy az EU vezetése, személyesen Fondellájen üzente meg, hogy ha most adná be Magyarország csatlakozási kérelmét az EU-hoz, gyors, és érdemi elbírálás alapján elutasítanák. Nem csak Magyarország ellen élnek politikai bunkósbottal, hanem még Lengyelországot, Romániát, és Bulgáriát is állították szégyenpadra ugyanilyen alapon, "csak" más, de attól még EU-s politikusok.

Tehát ennek a négy országnak nem valami sikertörténet a nyugati integrációja.

És akkor Ukrajna az mivel különb, mivel EU, és NATO-érettebb, mint Magyarország - Lengyelország - Románia - Bulgária - és sok más tagjelölt ? Mire fel Ukrajna ki, és piedesztálra emelése, és imádat tárgya ?


Továbbá Bendarzsevszkij Anton, és még jónéhányan nagyon beleélik magukat a lelkes fehérorosz / orosz ellenzéki szerepébe, még Magyarországot is orosz bábállamnak / megyének szólják le, és amikor kimennek az imádott Angliába, akkor meg többszörös kulturális sokkal szembesülnek, hogy jé, mennyire sok az arab / fekete / pakisztáni / muszlim, és az még az otthoni orosz politikai rendszert is simán alulmúlja.



Nem is beszélve a kelet-európaiak elleni hecckampányról, undok angol viselkedésről.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 343
12 783
113
A finnek ideológiavezérelt szelektív emlékezete eléggé visszás képet ad:
A "nagy" finn győzelem ugyanis csak egy rövid epizód fricska volt, amíg el nem vesztették a háborút a szovjetekkel szemben.
Viszont még így is az egyik legnagyobb nyertes volt a vesztesek közül, mivel semleges státusza és geopolitikai pozíciója együttesen igencsak kedvező helyzetbe hozta őket.
Hiszen pont ezeknek volt köszönhető, hogy társultak az EGK-val, miközben jóformán kizárólagosan kereskedtek a KGST-vel, számos termékcsoportot illetően. És ez alapozta meg a finn gazdasági csodát.
De sebaj, üdv a NATO-ban, most már szarni se mehettek ki Washington engedélye nélkül...
A finn gazdasági csoda a '90-es években jött létre, nem a hidegháborúban.
Addig egyébként nagyjából a magyar életszínvonalat tudták biztosítani maguknak.
A '90-es években húztak el tőlünk.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 093
33 201
113
ha orosz őstörténetet nézem, akkor eredetileg volt Novgorod, onnan mentek Kijevbe, onnan lett Moszkva, akkor ilyen alapon Kijev is régi orosz föld, nem ?
Viking.Rurik viking volt.Novgorodot,Kievet és Moszkvát is vikingek alapitották.
Ami azt illeti,alapitásuk elött Moszkva és Novgorod térségében nem is éltek szlávok.Vikingek vitték oda az elsőket,rabszolgaként.
Sztyeppevidék sem ősi orosz föld.Szibéria sem.Kazany 1552es elfoglalásával kezdődött a sztyeppi hóditás.Jermak,ki ugyanúgy a puskapor erejét használta ki,volt az orosz Cortez,ki elfoglata Szibériát.És ugyanolyan gyarmati kizsákmányoló módszereket is használtak ott az oroszok.
Ha nincs orosz történeti múlt Ukrajnában, akkor most nem lennének ukrán atomerőművek, nem lennének a Dnyeperen vízerőművek, nem lenne gyakorlatilag egy teljes spektrumot lefedő gépipar, és még egypár ukrán város sem lenne a térképen.
Hm.Akkor nálunk az osztrákok nélkül nem lenne Diósgyőr vagy Rába gyár?Merthogy a modernkori magyar ipar az OMM idején született.

Ukrainát nem kell szeretni.Pufferzóna,ami távol tartja tőlünk az orosz impériumot.
Nem kell szeretni a pufferzónát,csak az a fontos,hogy betöltse a szerepét.
És a mi helyzetünk cseppet sem jobb,mint a nyugati.Ómigráncsoknak már jelendkezett olyan csoportja,kik megfogalmazták Mo területéből kiszakitva egy önálló cigány ország létrehozásának célját.És ahogy az idő halad, a demográfia nem a mi javunkra változik......Ezt gyorsitja a magyar fiatalok kivándorlása,és a migráncsok gyorsúló ütemű behozatala.
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 206
5 152
113
Mi ez a vegyifegyveres baromság amit a mélyFOS tol?
Klórpikrint -amin egy sima könnyeztető harcanyag- alkalmazták az oroszok. A komcsi időszakban azzal csinálták a gázkamra kiképzéseket Magyarországon is, de az OPCW tiltó listára tette. Így ha azt használod akkor jogszabály szerint vegyifegyvert alkalmazol a háborús és emberiség elleni bűncselekmény.

Valójában ugyan olyan mintha a tömegoszlató eszközöket használnál. Így ez csak egy jól hangzó bullshit.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
953
11 196
93
...

Ukrainát nem kell szeretni.Pufferzóna,ami távol tartja tőlünk az orosz impériumot.
Nem kell szeretni a pufferzónát,csak az a fontos,hogy betöltse a szerepét.
És a mi helyzetünk cseppet sem jobb,mint a nyugati.Ómigráncsoknak már jelendkezett olyan csoportja,kik megfogalmazták Mo területéből kiszakitva egy önálló cigány ország létrehozásának célját.És ahogy az idő halad, a demográfia nem a mi javunkra változik......Ezt gyorsitja a magyar fiatalok kivándorlása,és a migráncsok gyorsúló ütemű behozatala.
Ez így logikus is lenne, de van két dolog ami ezt erősen árnyalja:
  • egyrészt az "orosz nem áll meg" narratíva csak a háború valós okait hivatott elfedni. Oo.-nak nem célja, nem érdeke és nem is adott jelet arra hogy Mo.-t el akarná foglalni (na erre most tuti előcitálja valaki II. VH-t vagy 56-ot hangulatkeltésnek...). Innentől kezdve nem kell tőle senkinek sem megvédeni, főleg NATO tagként (elméletben ugye...)
  • másrészt ahogy Ukrajna viselkedik, a vezető politikusaival és az általuk felkent banderista milíciákat vezető oligarchákkal, hát pont ellenük kellene egy pufferzóna. Ez sajnos irreális, így marad az hogy el kell venni a képességeiket és a kedvüket egy agressziótól, népirtástól vagy provokációtól. Ezen pedig nem a NATO (akinek papíron ez lenne a feladata hiszen minket NATO tagokat és részben NATO tagállamok kisebbségeit fenyegetik), hanem az oroszok dolgoznak.
Ez van!
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 696
9 616
113
Meszes megint alakított :D Nagyon vissza kell menni a legelejére. A 800-as évekbe. Rurikot pont azért hívták be az ott élő szláv törzsek, mert egymásközt nem tudták eldönteni ki legyen a főnök. Nem tudtak uralkodót választani maguk közül. Nem ismerős esetleg a szituáció, a jelenből? Most is ez pontosan ugyanez megy, csak sokkal fejlettebb fegyverekkel, annyi különbséggel, hogy már le van tisztázva, hogy az északi szláv népcsoportok közül ki a főnök: az oroszok. Most akadtak megint, akik emberkednének, új történelemet hazudnának maguknak(ukránok) és fegyverrel irtják az oroszokat 10 éve. Plusz a sértettségükben az USA seggébe bújó lengyelek, akik piszkálódnak, fegyverkeznek arcoskodnak. Mert nem tudják elfogadni, hogy az oroszok és Moszkva 1612-ben nem akart a Rzespospolita részévé válni, hanem egy népfelkeléssel kizavarták őket a picsába. Hiába volt az álcárjuk. Azóta utálják őket. Ahogy mondani szokták a testvéri szeretetnél és a testvéri gyűlöletnél nem létezik nagyobb. A fehéroroszokról pedig annyit, hogy messze a posztszovjet országok életszínvonala felett éltek/élnek. Nem kis részben orosz pénzügyi segélyből. Sokkal jobban éltek mint egy átlag ukrán, már az SZVO-t megelőzően is. Ukrajna egy csődtömeg volt, a nyugatos vezetők csak annyi eredményt értek el, hogy Ukrajna,megelőzve Moldovát,Európa legszegényebb országa lett.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 919
56 848
113
A finnek ideológiavezérelt szelektív emlékezete eléggé visszás képet ad:
A "nagy" finn győzelem ugyanis csak egy rövid epizód fricska volt, amíg el nem vesztették a háborút a szovjetekkel szemben.
Viszont még így is az egyik legnagyobb nyertes volt a vesztesek közül, mivel semleges státusza és geopolitikai pozíciója együttesen igencsak kedvező helyzetbe hozta őket.
Hiszen pont ezeknek volt köszönhető, hogy társultak az EGK-val, miközben jóformán kizárólagosan kereskedtek a KGST-vel, számos termékcsoportot illetően. És ez alapozta meg a finn gazdasági csodát.
De sebaj, üdv a NATO-ban, most már szarni se mehettek ki Washington engedélye nélkül...
Ausztria részben ugyanebből húzott hasznot.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 447
63 879
113
A finn gazdasági csoda a '90-es években jött létre, nem a hidegháborúban.
Addig egyébként nagyjából a magyar életszínvonalat tudták biztosítani maguknak.
A '90-es években húztak el tőlünk.
Ez olyannyira téves, hogy a finn gazdasági csoda ami 1973-ban, a EGK-val kötött szabadkereskedelmi megállapodással indult és a nyolcvanas évek végéig világviszonylatban is példaértékű növekedési ütemet jelentett, pont, hogy 1991 után, azaz pont a Szovjetúnió felbomlása miatt (is) fordult recesszióba.
Ez a mélyrepülés 1993-ig tartott.



"...Az 1970-es évek elején Finnország utolérte Japánt és az Egyesült Királyságot az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) tekintetében. A gazdaság fejlődése több hasonló vonást mutatott az exportorientált ázsiai országokéval.[5] A Paasikivi–Kekkonen doktrína(wd) lehetővé tette az országnak, hogy mind a nyugati országokkal, mind a KGST tagjaival kereskedjen. Jelentős kétoldalú kereskedelmi kapcsolatot folytatott a Szovjetunióval, de ez nem jelentett függőséget..."


"...1991-ben a finn gazdaság recesszióba került. Ezt több tényező együttesen okozta: a gazdagság túlpörgése (főleg a hitelintézeti törvény 1986-os módosításának eredményeképpen, ami sokkal hozzáférhetőbbé tette a hiteleket), nyomott piaci helyzet mind belföldön, mind pedig a kulcsfontosságú partnereknél, különösen Svédországban és a Szovjetunióban, lassú növekedés más kereskedelmi partnerekkel, és a szovjet kétoldalú kereskedelem eltűnése..."
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 343
12 783
113
Ez olyannyira téves, hogy a finn gazdasági csoda ami 1973-ban, a EGK-val kötött szabadkereskedelmi megállapodással indult és a nyolcvanas évek végéig világviszonylatban is példaértékű növekedési ütemet jelentett, pont, hogy 1991 után, azaz pont a Szovjetúnió felbomlása miatt (is) fordult recesszióba.
Ez a mélyrepülés 1993-ig tartott.



"...Az 1970-es évek elején Finnország utolérte Japánt és az Egyesült Királyságot az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) tekintetében. A gazdaság fejlődése több hasonló vonást mutatott az exportorientált ázsiai országokéval.[5] A Paasikivi–Kekkonen doktrína(wd) lehetővé tette az országnak, hogy mind a nyugati országokkal, mind a KGST tagjaival kereskedjen. Jelentős kétoldalú kereskedelmi kapcsolatot folytatott a Szovjetunióval, de ez nem jelentett függőséget..."


"...1991-ben a finn gazdaság recesszióba került. Ezt több tényező együttesen okozta: a gazdagság túlpörgése (főleg a hitelintézeti törvény 1986-os módosításának eredményeképpen, ami sokkal hozzáférhetőbbé tette a hiteleket), nyomott piaci helyzet mind belföldön, mind pedig a kulcsfontosságú partnereknél, különösen Svédországban és a Szovjetunióban, lassú növekedés más kereskedelmi partnerekkel, és a szovjet kétoldalú kereskedelem eltűnése..."
Hát ez őszintén meglep.
Én máshogy tudtam.
 
  • Tetszik
Reactions: vilmoci