[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 500
13 463
113
Nem, és? Mi köze ennek az identitáshoz?

Micsoda a fehérorosz / ukrán / stb nemzeti identitás ? Miben nyilvánul meg ? Főleg amikor ők mindenkit is utálnak ? Milyen nemzeti identitás az ilyen ? Mennyire ismered a fehérorosz, meg az ukrán nacionalizmust ? :rolleyes:



Mindenki az aminek érzi magát.

Mindkét oldalon vannak, akik a mellüket verve üvöltözik, hogy ők micsoda nagy ukránok, fehéroroszok, meg oroszok, és van a békés többség, akinek meg a nemzetisége az állampolgárságot követi, de különben a hétköznapi életben nem érdeklik őket semmilyen nemzetiségi kérdések, és a közélet nyelvének az oroszt használja.

Olyan is van, aki amerikai állampolgár lett, ukránnak vallja magát, de attól még orosz az anyanyelve, ukránul egy szót nem tud, és nincs is kedve megtanulni.

Miért van, hogy van irodalmi ukrán, mégis 1991, sőt 2000 után továbbra is az orosz maradt a közélet nyelve ?



Nemzeti önrendelkezés felszámolása.

Micsoda az ukrán nemzeti önrendelkezés ?

Az ukránok talán nem tudják más népek, nemzetiségek önrendelkezését felszámolni, ráadásként nyílt erőszakkal, és buta módszerekkel ?



1) a terület az folyamatosan valakiknek az uralma alatt állt, bepróbálkoztak a litvánok, akkor a lengyelek, na őtőlük még eredeti lengyel területeket is csatoltak át a későbbi Ukrajnához, és a törökök is bepróbálkoztak a mai Ukrajna területén, akkor mi a bajod, hogy az oroszok is megszerezték maguknak a területet ?

Neked mi a bajod azzal, hogy több száz éve orosz ? Miben zaklat ez fel téged ?


2) mások meg anglicizációt / nyelvi anglikizálást / franciásítást / spanyolosítást gyakoroltak, sőt gyakorolnak mind a mai napig. Ennek eredményeképp az ír az a veszélyeztetett nyelvek közé tartozik, és a skót az meg kihalófélben van.

A bretonnak, az okcitánnak, és a katalánnak milyen a státusza ?

Azok vajon milyen dolgok voltak ? Ennyi erővel fogsz egy ollót, és szétvagdosod az Egyesült Királyságot, Franciaországot, meg Spanyolországot, legalábbis a térképen ?


3) ha orosz őstörténetet nézem, akkor eredetileg volt Novgorod, onnan mentek Kijevbe, onnan lett Moszkva, akkor ilyen alapon Kijev is régi orosz föld, nem ?


Gazdasági hanyatlás.

Ukrajna városainak jórészét a cári orosz érában alapították, ami megvolt, azt kibővítették. A szovjet korszakban az internacionalizmus, meg az ukrán nacionalizmus ellenére is orosz dologként kezelték feléből - harmadából, és pont akkor építették a leglényegesebbeket, az infrastruktúrát.

Ukrajnában sok atom, víz, és hőerőműveket, turbinagyárakat, és egyéb nehézipari gyárakat húztak fel, meg tették globális gabona exportőrré, pont az oroszok.

Ha nincs orosz történeti múlt Ukrajnában, akkor most nem lennének ukrán atomerőművek, nem lennének a Dnyeperen vízerőművek, nem lenne gyakorlatilag egy teljes spektrumot lefedő gépipar, és még egypár ukrán város sem lenne a térképen.

Ukrajnát hagyva Oroszország vajon miért nem omlott össze, és szakadt szét apró részekre, kisköztársaságokra 1992 - 2014 között, ha ők csak a gazdasági hanyatlásra képesek ? Vagy akár 2014 ellenére is miért nem következett be a gazdasági, és társadalmi összeomlás náluk ?



Van ezzel szemben a választható nyugati integráció, de ez csak opció.

Jó tudni, hogy az EU vezetése, személyesen Fondellájen üzente meg, hogy ha most adná be Magyarország csatlakozási kérelmét az EU-hoz, gyors, és érdemi elbírálás alapján elutasítanák. Nem csak Magyarország ellen élnek politikai bunkósbottal, hanem még Lengyelországot, Romániát, és Bulgáriát is állították szégyenpadra ugyanilyen alapon, "csak" más, de attól még EU-s politikusok.

Tehát ennek a négy országnak nem valami sikertörténet a nyugati integrációja.

És akkor Ukrajna az mivel különb, mivel EU, és NATO-érettebb, mint Magyarország - Lengyelország - Románia - Bulgária - és sok más tagjelölt ? Mire fel Ukrajna ki, és piedesztálra emelése, és imádat tárgya ?


Továbbá Bendarzsevszkij Anton, és még jónéhányan nagyon beleélik magukat a lelkes fehérorosz / orosz ellenzéki szerepébe, még Magyarországot is orosz bábállamnak / megyének szólják le, és amikor kimennek az imádott Angliába, akkor meg többszörös kulturális sokkal szembesülnek, hogy jé, mennyire sok az arab / fekete / pakisztáni / muszlim, és az még az otthoni orosz politikai rendszert is simán alulmúlja.



Nem is beszélve a kelet-európaiak elleni hecckampányról, undok angol viselkedésről.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 143
12 203
113
A finnek ideológiavezérelt szelektív emlékezete eléggé visszás képet ad:
A "nagy" finn győzelem ugyanis csak egy rövid epizód fricska volt, amíg el nem vesztették a háborút a szovjetekkel szemben.
Viszont még így is az egyik legnagyobb nyertes volt a vesztesek közül, mivel semleges státusza és geopolitikai pozíciója együttesen igencsak kedvező helyzetbe hozta őket.
Hiszen pont ezeknek volt köszönhető, hogy társultak az EGK-val, miközben jóformán kizárólagosan kereskedtek a KGST-vel, számos termékcsoportot illetően. És ez alapozta meg a finn gazdasági csodát.
De sebaj, üdv a NATO-ban, most már szarni se mehettek ki Washington engedélye nélkül...
A finn gazdasági csoda a '90-es években jött létre, nem a hidegháborúban.
Addig egyébként nagyjából a magyar életszínvonalat tudták biztosítani maguknak.
A '90-es években húztak el tőlünk.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 415
31 819
113
ha orosz őstörténetet nézem, akkor eredetileg volt Novgorod, onnan mentek Kijevbe, onnan lett Moszkva, akkor ilyen alapon Kijev is régi orosz föld, nem ?
Viking.Rurik viking volt.Novgorodot,Kievet és Moszkvát is vikingek alapitották.
Ami azt illeti,alapitásuk elött Moszkva és Novgorod térségében nem is éltek szlávok.Vikingek vitték oda az elsőket,rabszolgaként.
Sztyeppevidék sem ősi orosz föld.Szibéria sem.Kazany 1552es elfoglalásával kezdődött a sztyeppi hóditás.Jermak,ki ugyanúgy a puskapor erejét használta ki,volt az orosz Cortez,ki elfoglata Szibériát.És ugyanolyan gyarmati kizsákmányoló módszereket is használtak ott az oroszok.
Ha nincs orosz történeti múlt Ukrajnában, akkor most nem lennének ukrán atomerőművek, nem lennének a Dnyeperen vízerőművek, nem lenne gyakorlatilag egy teljes spektrumot lefedő gépipar, és még egypár ukrán város sem lenne a térképen.
Hm.Akkor nálunk az osztrákok nélkül nem lenne Diósgyőr vagy Rába gyár?Merthogy a modernkori magyar ipar az OMM idején született.

Ukrainát nem kell szeretni.Pufferzóna,ami távol tartja tőlünk az orosz impériumot.
Nem kell szeretni a pufferzónát,csak az a fontos,hogy betöltse a szerepét.
És a mi helyzetünk cseppet sem jobb,mint a nyugati.Ómigráncsoknak már jelendkezett olyan csoportja,kik megfogalmazták Mo területéből kiszakitva egy önálló cigány ország létrehozásának célját.És ahogy az idő halad, a demográfia nem a mi javunkra változik......Ezt gyorsitja a magyar fiatalok kivándorlása,és a migráncsok gyorsúló ütemű behozatala.
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 178
5 037
113
Mi ez a vegyifegyveres baromság amit a mélyFOS tol?
Klórpikrint -amin egy sima könnyeztető harcanyag- alkalmazták az oroszok. A komcsi időszakban azzal csinálták a gázkamra kiképzéseket Magyarországon is, de az OPCW tiltó listára tette. Így ha azt használod akkor jogszabály szerint vegyifegyvert alkalmazol a háborús és emberiség elleni bűncselekmény.

Valójában ugyan olyan mintha a tömegoszlató eszközöket használnál. Így ez csak egy jól hangzó bullshit.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
917
10 462
93
...

Ukrainát nem kell szeretni.Pufferzóna,ami távol tartja tőlünk az orosz impériumot.
Nem kell szeretni a pufferzónát,csak az a fontos,hogy betöltse a szerepét.
És a mi helyzetünk cseppet sem jobb,mint a nyugati.Ómigráncsoknak már jelendkezett olyan csoportja,kik megfogalmazták Mo területéből kiszakitva egy önálló cigány ország létrehozásának célját.És ahogy az idő halad, a demográfia nem a mi javunkra változik......Ezt gyorsitja a magyar fiatalok kivándorlása,és a migráncsok gyorsúló ütemű behozatala.
Ez így logikus is lenne, de van két dolog ami ezt erősen árnyalja:
  • egyrészt az "orosz nem áll meg" narratíva csak a háború valós okait hivatott elfedni. Oo.-nak nem célja, nem érdeke és nem is adott jelet arra hogy Mo.-t el akarná foglalni (na erre most tuti előcitálja valaki II. VH-t vagy 56-ot hangulatkeltésnek...). Innentől kezdve nem kell tőle senkinek sem megvédeni, főleg NATO tagként (elméletben ugye...)
  • másrészt ahogy Ukrajna viselkedik, a vezető politikusaival és az általuk felkent banderista milíciákat vezető oligarchákkal, hát pont ellenük kellene egy pufferzóna. Ez sajnos irreális, így marad az hogy el kell venni a képességeiket és a kedvüket egy agressziótól, népirtástól vagy provokációtól. Ezen pedig nem a NATO (akinek papíron ez lenne a feladata hiszen minket NATO tagokat és részben NATO tagállamok kisebbségeit fenyegetik), hanem az oroszok dolgoznak.
Ez van!
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 635
9 120
113
Meszes megint alakított :D Nagyon vissza kell menni a legelejére. A 800-as évekbe. Rurikot pont azért hívták be az ott élő szláv törzsek, mert egymásközt nem tudták eldönteni ki legyen a főnök. Nem tudtak uralkodót választani maguk közül. Nem ismerős esetleg a szituáció, a jelenből? Most is ez pontosan ugyanez megy, csak sokkal fejlettebb fegyverekkel, annyi különbséggel, hogy már le van tisztázva, hogy az északi szláv népcsoportok közül ki a főnök: az oroszok. Most akadtak megint, akik emberkednének, új történelemet hazudnának maguknak(ukránok) és fegyverrel irtják az oroszokat 10 éve. Plusz a sértettségükben az USA seggébe bújó lengyelek, akik piszkálódnak, fegyverkeznek arcoskodnak. Mert nem tudják elfogadni, hogy az oroszok és Moszkva 1612-ben nem akart a Rzespospolita részévé válni, hanem egy népfelkeléssel kizavarták őket a picsába. Hiába volt az álcárjuk. Azóta utálják őket. Ahogy mondani szokták a testvéri szeretetnél és a testvéri gyűlöletnél nem létezik nagyobb. A fehéroroszokról pedig annyit, hogy messze a posztszovjet országok életszínvonala felett éltek/élnek. Nem kis részben orosz pénzügyi segélyből. Sokkal jobban éltek mint egy átlag ukrán, már az SZVO-t megelőzően is. Ukrajna egy csődtömeg volt, a nyugatos vezetők csak annyi eredményt értek el, hogy Ukrajna,megelőzve Moldovát,Európa legszegényebb országa lett.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 618
55 367
113
A finnek ideológiavezérelt szelektív emlékezete eléggé visszás képet ad:
A "nagy" finn győzelem ugyanis csak egy rövid epizód fricska volt, amíg el nem vesztették a háborút a szovjetekkel szemben.
Viszont még így is az egyik legnagyobb nyertes volt a vesztesek közül, mivel semleges státusza és geopolitikai pozíciója együttesen igencsak kedvező helyzetbe hozta őket.
Hiszen pont ezeknek volt köszönhető, hogy társultak az EGK-val, miközben jóformán kizárólagosan kereskedtek a KGST-vel, számos termékcsoportot illetően. És ez alapozta meg a finn gazdasági csodát.
De sebaj, üdv a NATO-ban, most már szarni se mehettek ki Washington engedélye nélkül...
Ausztria részben ugyanebből húzott hasznot.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 254
61 822
113
A finn gazdasági csoda a '90-es években jött létre, nem a hidegháborúban.
Addig egyébként nagyjából a magyar életszínvonalat tudták biztosítani maguknak.
A '90-es években húztak el tőlünk.
Ez olyannyira téves, hogy a finn gazdasági csoda ami 1973-ban, a EGK-val kötött szabadkereskedelmi megállapodással indult és a nyolcvanas évek végéig világviszonylatban is példaértékű növekedési ütemet jelentett, pont, hogy 1991 után, azaz pont a Szovjetúnió felbomlása miatt (is) fordult recesszióba.
Ez a mélyrepülés 1993-ig tartott.



"...Az 1970-es évek elején Finnország utolérte Japánt és az Egyesült Királyságot az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) tekintetében. A gazdaság fejlődése több hasonló vonást mutatott az exportorientált ázsiai országokéval.[5] A Paasikivi–Kekkonen doktrína(wd) lehetővé tette az országnak, hogy mind a nyugati országokkal, mind a KGST tagjaival kereskedjen. Jelentős kétoldalú kereskedelmi kapcsolatot folytatott a Szovjetunióval, de ez nem jelentett függőséget..."


"...1991-ben a finn gazdaság recesszióba került. Ezt több tényező együttesen okozta: a gazdagság túlpörgése (főleg a hitelintézeti törvény 1986-os módosításának eredményeképpen, ami sokkal hozzáférhetőbbé tette a hiteleket), nyomott piaci helyzet mind belföldön, mind pedig a kulcsfontosságú partnereknél, különösen Svédországban és a Szovjetunióban, lassú növekedés más kereskedelmi partnerekkel, és a szovjet kétoldalú kereskedelem eltűnése..."
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 143
12 203
113
Ez olyannyira téves, hogy a finn gazdasági csoda ami 1973-ban, a EGK-val kötött szabadkereskedelmi megállapodással indult és a nyolcvanas évek végéig világviszonylatban is példaértékű növekedési ütemet jelentett, pont, hogy 1991 után, azaz pont a Szovjetúnió felbomlása miatt (is) fordult recesszióba.
Ez a mélyrepülés 1993-ig tartott.



"...Az 1970-es évek elején Finnország utolérte Japánt és az Egyesült Királyságot az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) tekintetében. A gazdaság fejlődése több hasonló vonást mutatott az exportorientált ázsiai országokéval.[5] A Paasikivi–Kekkonen doktrína(wd) lehetővé tette az országnak, hogy mind a nyugati országokkal, mind a KGST tagjaival kereskedjen. Jelentős kétoldalú kereskedelmi kapcsolatot folytatott a Szovjetunióval, de ez nem jelentett függőséget..."


"...1991-ben a finn gazdaság recesszióba került. Ezt több tényező együttesen okozta: a gazdagság túlpörgése (főleg a hitelintézeti törvény 1986-os módosításának eredményeképpen, ami sokkal hozzáférhetőbbé tette a hiteleket), nyomott piaci helyzet mind belföldön, mind pedig a kulcsfontosságú partnereknél, különösen Svédországban és a Szovjetunióban, lassú növekedés más kereskedelmi partnerekkel, és a szovjet kétoldalú kereskedelem eltűnése..."
Hát ez őszintén meglep.
Én máshogy tudtam.
 
  • Tetszik
Reactions: vilmoci

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 462
46 499
113
Azoknak, akik szeretik a lerombolt hidakat.

Az orosz légierő egy nagy pontosságú Kh-38ML rakétával megsemmisítette a Vremyevka és Velikaya Novoselka közötti Mokrye Yaly folyón átívelő hidat
.
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
770
7 716
93
"Hát ez őszintén meglep.
Én máshogy tudtam"

Valószínűleg a 90es évekbelu Nokia fémjelezte fellendülés maradt meg. Csóri finneket jól beugratták ebbe a szankciósdiba. Aztán majd rájönnek hogy lőttek az orosz piacnak... Bulikirálynő bevitte a Nato kérdezés nélkül a finneket.... Még véletlenül se szavaztatták meg a lakosokat.... Na mindegy jó rábaxtunk mi európaiak erre az ostobenkó kvóta nős, lilaködös libernyák áruló bagázsra.


 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 387
10 964
113
Oszt mivel kötelezik? Dörgedelmes ejnye-bejnyével? Toppantással? Ja, várj, várj. Szankciókkal.
A szankcióktól van durvább kényszerítő eszköz is:
A két toppantás, de már a dühödt nyüsszentéssel...

Na az a nagyon durva.

Május 7-én Szerbiába látogat Xi belgrádi kínai nagykövetség amerikai bombázásának 25. évfordulóján.
Na ha valami, akkor ez a szimbóleum...


Nyilván ezt is kismalac-kismalac engedj be...
- nem engedlek, nem engedlek, ófa a fenekedbe...
metódussal kívánják végrehajtani.

S nyilván ugyanígy akarják majd - apránként -a saját katonáikat is bevinni a málnásba.
Eddig minden vörös vonalat így léptek át, s azt hiszik, hogy ez a végtelenségig mehet.
Csak azzal nem számolnak, hogy - attól, hogy mi nem tudunk róla - valóban előfordulhatnak jó eséllyel olyan szűk keresztmetszetek az oroszoknál, ami már ténylegesen nemzetbiztonságot fenyegetőnek tartanak. (legyen az bármilyen kapacitás csökkenése, felszámolódása), s akkor jönnek azok segíteni - mán' úgy internacionálisan - akik tudják, hogy ha az oroszok buknak, akkor ők lesznek a következők...
A nyugatiak szerintem abban bíznak, hogy enélkül elfogyaszthatják az oroszokat.
Csak nehogy a francia katonák "csíkszeműekkel" fussanak össze a fronton, mert ők biza picit többen vannak, legfeljebb ők is a google fordítót fogják elővenni, hogy mit kiabál a csíkszemű?
我是俄羅斯人! 我是俄羅斯人!
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 471
24 106
113
A mafiból ítélve valahol a határon prbáltak megint alkotni az ukrik elég gyeszura sikerrel:

A bild szerint az oroszok megint sportszerűtlenek voltak, lankadttá tették a leopardot:

Az egyik csivava alkot, 8k katona az orosz határra:

2S1 légvédelm iszerepben Lancetet hárít:

Orosz mesterlövész:

Avdeevkánál sivatagi bradley:

Balaton helyett bandera:
-1 krakenes nackó, Mekeyevkánál több társával együtt tért meg:
-1 valószínűleg kényszersorozott közel 60-as:
-1 kolumbiai:
-1 profi drónpilóta:
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
770
7 716
93

Szabó József


https://www.facebook.com/#
Ukrajna
Mi a helyzet, ha nem látják, hogy helyzet van?
Olvasom a harctéri elemzéseket – mások hogyan látják a kialakult helyzetet. Én úgy látom, hogy nem látják, hogy bizony, helyzet van. Mégpedig súlyos. Mindenekelőtt az ukrán fél számára. Tom Cooper május elsejei jegyzetében „megnyugodva” írja, hogy lám-lám, beigazolódott az az értékelése, hogy ez az orosz haderő nem alkalmas műveleti szintű támadásokra. Mégpedig azért nem, mert az orosz fél lemondott a gépesített erőkkel történő mélységi betörésekről, ami az adott helyzetben azt jelenti, hogy az áttörés kibővítésére alkalmas 90. harckocsi hadosztályt nem az áttörés főirányában, vagyis nem az arcvonal jobb szárnyán, Ocseritne térségében alkalmazza, hanem levitte a balszárnyra és ott szerencsétlenkedik vele. Kisebb fajta jó hírnek tartja, hogy a jobb szárnyon a támadást a 27. gépesített lövészhadosztály vezeti.
Tatarigami (ő egy ukrán ex hivatásos katona) hasonlóan látja az oroszok helyzetét: szerinte az oroszok az elszenvedett hatalmas veszteségek okán elveszítették azt a képességüket, hogy a nagy mozgékonyságú gépesített erőkkel az áttörés után szabadon manőverezzenek az ukrán fél hátában. Bár az ukrán fél mélyebb rendszerszintű problémák okán kedvezőtlen helyzetbe került, a beérkező segélyek lehetővé teszik a számára a helyzet stabilizálását. (Még egyszer: mélyebb rendszerszintű problémák léteznek, ám mégis képes az ukrán haderő a kezdeményezést fenntartó – és még két hadtestnyi műveleti tartalékkal rendelkező – oroszokat a sarokba állítani. Érthető… vagy nem.)
Mi a problémám a fenti értékelésekkel? Legfőképpen a kiinduló helyzet. Hol is törték át az oroszok az ukrán védelmet? Én szerintem Avgyejevkánál. Ami most látható Avgyejevkától nyugatra és északra, az mind az avgyejevkai védelmi vonal áttörésének és a védelemben lévő ukrán erők folyamatos erodálásának, egyes csapattestek teljes megsemmisítésének a következménye. Felteszek egy térképet, csak az oroszok által elfoglalt terület nagyságát mutatja: több mint 200 négyzetkilométer nagyságú terület került orosz kézre. Én ebben épp az avgyejevkai áttörés sikerének a kifejlesztését látom északra, nyugatra, dél-nyugatra. És, ha Tatarigaminak valóban igaza van, és az oroszok két hadtestnyi műveleti tartalékkal rendelkeznek még, akkor nem fognak megállni. Az X-en egy kartárs veszteséglistát vezet külön erről az irányról: szerinte a veszteségarány egy a héthez az ukránok javára. Tényleg?? Ezt mutatja a csatatér? Az oroszok áprilisban 3800 db légibombát dobtak az ukrán állásokra a frontvonalban, valamint a harcászati-hadműveleti mélységben – ezek többségét épp az Avgyejevka-Pokrovszk irányban. Az ukránok pár darab irányított levegőből indított eszközt alkalmaztak. Az oroszok napi 10 000 db ágyúlőszert lőttek ki, az ukránok 2000 db-ot. Amiről a listát vezetőt hajlamosak megfeledkezni: a pusztító erők nagysága egyenes arányban áll az általuk okozott pusztítás mértékével. Ez a csatatér brutális realitása, nem pedig azok a mesék, hogy egy utcáért az oroszok 1300 katonájuk életét adták, meg csak az Avgyejevka-Pokrovszk irányban egyetlen hónap során több mint 1000 páncélos eszközt vesztettek (benne 10-11 zászlóaljnyi harckocsit). Az információs térben a meséknek lehet, hogy helye van, az elemzésekben nincs szerepük. Fantáziákra, vágyak uralta számokra nem lehet helyzetértékelést alapozni. Az oroszok bizonyíthatóan megsemmisítették az Avgyejevkát védő 110. gépesített lövészdandárt, szétverték a felmentésre érkező 3. rohamdandárt, északon szétverték a 115. gépesített lövészdandárt (vagy legalábbis annak egy zászlóalját), szétverték a 104. területvédelmi dandár egy zászlóalját, az ellenlökést végrehajtó 47. gépesített lövészdandár egy (szedett-vedett) osztagát, hasonlóan a 115. dandár szintén ellenlökést végrehajtó század szintű alegységét – és lehetne folytatni a sort. Az ukránok bajait a rendszerszintű problémákon kívül a kiépített védelmi vonalak hiánya okozza most az Avgyejevkától nyugatra és északra, észak-nyugatra fekvő védelmi övezetben. Az embereket és eszközöket védeni hivatott védelmi berendezések hiánya, az elégtelen felszerelés és fegyverzet, az egyre akutabbá váló létszámhiány további veszteségeket fog okozni, mert csak az emberi pajzs tudja ideig-óráig feltartóztatni az oroszok előre nyomulását. Azt nem tudom tűpontosan megmondani, hogy mi lesz holnap vagy holnapután. A csatatér realitásának térképre vetítése azt mondja, hogy több mint 200 négyzetkilométer… és még nincs vége.
Hát, ez a helyzet van.








 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 022
53 978
113
A szankcióktól van durvább kényszerítő eszköz is:
A két toppantás, de már a dühödt nyüsszentéssel...

Na az a nagyon durva.


Na ha valami, akkor ez a szimbóleum...



Nyilván ezt is kismalac-kismalac engedj be...
- nem engedlek, nem engedlek, ófa a fenekedbe...
metódussal kívánják végrehajtani.

S nyilván ugyanígy akarják majd - apránként -a saját katonáikat is bevinni a málnásba.
Eddig minden vörös vonalat így léptek át, s azt hiszik, hogy ez a végtelenségig mehet.
Csak azzal nem számolnak, hogy - attól, hogy mi nem tudunk róla - valóban előfordulhatnak jó eséllyel olyan szűk keresztmetszetek az oroszoknál, ami már ténylegesen nemzetbiztonságot fenyegetőnek tartanak. (legyen az bármilyen kapacitás csökkenése, felszámolódása), s akkor jönnek azok segíteni - mán' úgy internacionálisan - akik tudják, hogy ha az oroszok buknak, akkor ők lesznek a következők...
A nyugatiak szerintem abban bíznak, hogy enélkül elfogyaszthatják az oroszokat.
Csak nehogy a francia katonák "csíkszeműekkel" fussanak össze a fronton, mert ők biza picit többen vannak, legfeljebb ők is a google fordítót fogják elővenni, hogy mit kiabál a csíkszemű?
我是俄羅斯人! 我是俄羅斯人!



A francik jól nyomták legutóbb a csíkszeműek ellen,dieng bieng pu-nál,pl ahogy a magaskultúràjú yenkik is,a követség tetejéről a chinokokkal,az afganisztáni tipliről ne is beszéljünk, pont az Oroszokkal ne bírnának?