[HUN] Helikopterbeszerzés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
5 456
10 429
113
Bocsánat kérem, ezek nem férnek bele a békeidős költségvetésbe. Bármennyire is "olcsón" jutnánk jelentős képességekhez.:mad:
Fene tudja, mennyi lenne. A FARAt lefujtak, igy lett penz a Chinook Block II-re es elkezdtek az upgradet/cseret, vami 500+ helit fog erinteni:

The Army’s fiscal 2025 budget request details plans to produce about six Block II Chinooks per year under low-rate production but the goal is to ultimately acquire 534 helos — rebuilding or replacing 69 MH-47G Block I Special Operations aircraft and 465 CH-47F Block I aircraft.

Ha a replacementre itelt F-bol csak 5-6 darabot sikerulne megcsipni, mondjuk egy Trump alatt, az maris remek deal lenne.
Viszont az Airbusok miatt szerintem eselytelen barmifele ilyesmi medium-lift beszerzese, hacsak nem a KMD egisze alatt (mondjuk azoknak meg a G jonne jol - lehetne 3 G es 3 F esetleg)...
 
  • Tetszik
Reactions: Venom85 and L.O.B

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
3 283
10 920
113
Nagyobb kapacitású szállító heli fölösleges???
Igen.
Főleg ugy hogy a jelenlegi helikopter flottaval is vannak bajok azert, raadasul elegge a minimumot vettuk mindenbol a flottahoz fegyverzetrol meg ne is beszeljuk ugye.
Ennek fenyeben folosleges nehéz szallito kapacitast most meg letre hozni helikopteres flottaban, inkabb az erre forditott penzt a jelenelegi flotta kepesseg fejlesztesere valamint a sajnalatosan elvesztett helikopter potlasara kene forditani.
De mivel ilyen szandek nincs mar higy vegyunk gepeket ami alkalmas nehez szallitasta (helikopter) ettol nem kell felni
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 023
95 549
113
Hány sikeres légirohamot láttál mostanában? Én az országon belülre a helikopteres kirakást kb viccként kezelem...

De fentebb meg is válaszolták.
Hosztomel, bár az más lépték.

Érdekes mert a csehek vennének
Több törvényhozó szerint a cseh hadsereg 8-9 CH-47 Chinook helikoptert szeretne vásárolni...
"A Chrudim ejtőernyősök szerződésével kapcsolatban találkoztam azzal a honvédség követelményével, hogy az új könnyű támadójárműveket katonai Chinook helikopterekkel is lehessen szállítani. A katonaságot is érdeklik ezek a helikopterek?
A hadsereg hosszú távra tervez, és a Chinook helikopterek kiváló alternatívát jelentenek a jövőre nézve, felváltva a Mi-171Š helikoptereket. Ezek alá a helikopterek alá valóban felakaszthatunk egy könnyű támadójárművet, és ezek a honvédség szándékai és tervei, hogy ez a lépés a jövőben megtörténhessen. Nem állítjuk, hogy pontosan Chinooks lesz, de egy hasonló platform lesz, amely képes kezelni az ilyen járműveket."


Ez nagyon igazolja a vitában elmondottakat, hogy ők sem gondolják azt, hogy a most beszerzett gépek el tudnák látni az összes feladatot, és pont az jön elő, ami fel lett hipotetikusan vázolva. (Csak nem most azonnal, hanem 2030 környékére teszik a Chinookot.)
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
29 519
126 621
113

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 023
95 549
113
Cseheknél a hegyek miatt megindokolható.
Akkor a jövőre tekintve, nekünk is. :rolleyes:
Elengedtem.
Hostomelt miér tekinjük sikernek amikor szépen egy tüzérdandár által előkészített "lőtérre" szàlltak le?

Kb akkora siker mint kréta elfoglalása a németeknek..
Most direkt megnéztem, mert nekem a legnagyobb helikopter desszant akciónak rémlett. Az is volt. A második nap ennek köszönhetően már Kijevnél voltak az oroszok. Gyors tüzérségi előkészítés volt. Az utánpótlás akadt el, azért futtatták meg őket, de az elfoglalása sztem elég profi volt,

Sztem ennek a légi desszantnak, vagy az őket követő de elmaradt egységeknek lett volna a dolga Zelenszkijn elfogása.

De ez már messze nem RM és magyar sztori.
 

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
373
1 729
93

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 570
11 848
113
Körülöttünk az újabb fejleményeket látva nehézhelikopterek helyett inkább az alagút-ásó-gépeké a jövő. Pláne a Mi szerencsétlen pozíciónkban ahol egy rohadt természetes fedezék nincsen mert roppant előrelátó módon épp azokat szabták le rólunk Trianonnal :(

Na, hát azért kell a sikeres légiroham, hogy gyorsan pozíciót foglalhassanak valamely ilyen természetes fedezéken! :D
Csak előtte még az a kb. ezer másik dolog...