Hadgyakorlatok magyar részvétellel (Magyarországon és külföldön)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
3 360
6 583
113
Szerintem bármi is lesz a kifutása a vizsgálatnak min. 3 féle scenárió várható a következményeként...jönnek a választások a kormány párt nem fogja engedni, hogy emiatt szavazatokat veszítsen.
  • Beszántják a kormánytisztviselőknek szervezett kiképzési lehetőséget, de legalábbis a választásokig nem lesz több alkalom.
  • Nők nem jelentkezhetnek erre a kiképzésre.
  • Kivezetik az éles gránátdobást ebből a kiképzésből (legalábbis a nők számára biztosan).

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 765
9 061
113
Szerintem bármi is lesz a kifutása a vizsgálatnak min. 3 féle scenárió várható a következményeként...jönnek a választások a kormány párt nem fogja engedni, hogy emiatt szavazatokat veszítsen.
  • Beszántják a kormánytisztviselőknek szervezett kiképzési lehetőséget, de legalábbis a választásokig nem lesz több alkalom.
  • Kivezetik az éles gránátdobást ebből a kiképzésből (legalábbis a nők számára biztosan).
- műszaki meghibásodás esetén bevizsgálják a meglévő készleteket, raktározási körülményeket, szabályokat, szükség szerint szigorításokat vezetnek be, akár a gyártóval szemben is.

- emberi mulasztás esetén megvizsgálják a szabályok betartását és betartatását, szükség szerint azokon is változtatnak.

Megfelelően kell reagálni, nem pánikolni.

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
3 360
6 583
113
- műszaki meghibásodás esetén bevizsgálják a meglévő készleteket, raktározási körülményeket, szabályokat, szükség szerint szigorításokat vezetnek be, akár a gyártóval szemben is.

- emberi mulasztás esetén megvizsgálják a szabályok betartását és betartatását, szükség szerint azokon is változtatnak.

Megfelelően kell reagálni, nem pánikolni.
Igen, ez lenne a normál ügymenet ilyen esetben...Azonban ha nagy sajtóvisszhangot kap (ez függhet a vizsgálat végkimenetelétől is) akkor politikai ügy lehet belőle és akkor már más szabályok szerint fogják lejátszani.

• Tetszik
Reactions: Pogány

Pocok75

Well-Known Member
2010. április 19.
2 852
2 734
113
Azért azt hozzátenném, hogy óriási különbségek vannak a kiképzések között is! Vannak lelkesebb kiképzők, vannak alkalmatlan kiképzendők! Sajnos a baleset előfordulhat bárhol, nem hiszem, hogy szándékosság lenne a dologban! Most lesz egy kis bajuszhuzogatás, csontváz keresés, de a kutya ugat, a karaván meg halad tovább!

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
9 090
13 129
113
Japánoknál ritka nagy port kavaró vonatbalesetnél pl. lemond. Szerbeknél épületomlásba belebukott a kormány. Ez a gránátos ügy azért nem olyan mint egy közlekedési baleset, amiből napi szinten van több! Ha a kegyelmi ügybe belebukhatott Varga
és Novák, hát akár Bobro is lemondhatna!

Tényleg jó lenne megszabadulni ettől a bohóctól, de azért na.
Voltak már itt felrobbanó tűzszerészek is, akik gyak. halálra dolgozták magukat. Itt meg nem tudjuk, hogy mi történt.

• Tetszik
  • Szomorú
Reactions: bel and Pogány

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 313
4 818
113
Ha neagyj Isten, történik egy halálos közlekedési baleset, az egyik magyar autópályán, akkor monjon le a mittudomén közlekedési miniszter?Azért mert vki valahol hibázott? Ennyi erővel ki is lehetne végezni, akár...
Mondjuk Japánban a vasút jelentős késése miatt is volt már politikai felelősségvállalás... :cool:
De azért egy "kötelezően ajánlott, vagy ajánlottan önkéntes" képzésen történő baleset, és egy, a mindennapi élethez szükséges tevékenység során elszenvedett baleset között érdemi különbség van.

• Tetszik
Reactions: zsolti

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 313
4 818
113
Tényleg jó lenne megszabadulni ettől a bohóctól, de azért na.
Voltak már itt felrobbanó tűzszerészek is, akik gyak. halálra dolgozták magukat. Itt meg nem tudjuk, hogy mi történt.
De a tűzszerészé is foglalkozás körében felmerült baleset, tragédia. Ő tudja, mivel dolgozik, annak milyen kockázatai vannak. Egy rodában dolgozó civilnek semmilyen képe nincs arról, mi történhet vele egy éles gránáttal való gyakorlatozás során.

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 313
4 818
113
Hogy Molnit idézem, hol a forrás? Ez nem kötözködni akarok, de tényleg érdekel. Először talán az ezredforduló környékén hallottam erről a dologról. Lehet hogy még előtte. De konkrét nevet, dátumot és eseményt még sehol sem láttam.
Fél perces Google: beírtam, hogy "lemondott a japán közlekedési miniszter", és meg is van a megoldás: Egy többszörösen átalakult városi legenda él így bennünk. Japán és francia(!) tragédiák és következményeik keveredtek a kialakulásában, de annyi igazság-magva van a dolognak, hogy japánban (igaz légi-) katasztrófa után tört meg egy közlekedési miniszter karrierje, a késési legenda pedig egy francia vasúti katasztrófa következményeit vitte át a szigetország pontossági imázsának erősítésére.
Ma is tanultam valait, így köszönöm, hogy kötötted az ebet a karóhoz annyira, hogy erőt vegyek magamon, és utánanézzek!
De azért a mi esetünkben csak meg kell(ene) nézni, hogy egy (nagyon)gyorstalpaló honvédelmi képzésnek miért része az éles gránát dobása, és az kinek a fejéből pattant ki, és ki bólintott rá, hogy ez így rendben van.

svajcibeka

Well-Known Member
2013. február 10.
1 528
4 761
113
Fél perces Google: beírtam, hogy "lemondott a japán közlekedési miniszter", és meg is van a megoldás: Egy többszörösen átalakult városi legenda él így bennünk. Japán és francia(!) tragédiák és következményeik keveredtek a kialakulásában, de annyi igazság-magva van a dolognak, hogy japánban (igaz légi-) katasztrófa után tört meg egy közlekedési miniszter karrierje, a késési legenda pedig egy francia vasúti katasztrófa következményeit vitte át a szigetország pontossági imázsának erősítésére.
Ma is tanultam valait, így köszönöm, hogy kötötted az ebet a karóhoz annyira, hogy erőt vegyek magamon, és utánanézzek!
De azért a mi esetünkben csak meg kell(ene) nézni, hogy egy (nagyon)gyorstalpaló honvédelmi képzésnek miért része az éles gránát dobása, és az kinek a fejéből pattant ki, és ki bólintott rá, hogy ez így rendben van.
Na ma is tanultam valamit. Vissza térve a hazai dolgokhoz. Nekem sem szívem csücske a honvédelmi miniszter, tőlem akár holnap is elküldhetik. Amikor felrobbant Baján(?) a 120millis aknavető és lett nem is egy áldozata, akkor is lemondott valaki? Még egyszer NEM védem a mostani honvédelmi minisztert.

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 338
11 088
113
Na ma is tanultam valamit. Vissza térve a hazai dolgokhoz. Nekem sem szívem csücske a honvédelmi miniszter, tőlem akár holnap is elküldhetik. Amikor felrobbant Baján(?) a 120millis aknavető és lett nem is egy áldozata, akkor is lemondott valaki? Még egyszer NEM védem a mostani honvédelmi minisztert.
ott is le kellett volna mondania valakinek, meg itt is.
És de, a fenti mondataiddal véded.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 716
20 798
113

Egy ilyen kéthetes kalandtúrának katonai értelemben semmi értelme. Álljon be tartalékosnak ,aki tényleg akar, a többit felejtsék el. Kényszeríteni valamilyen formában a közszférát erre, hogy jobb legyen a létszám statisztika, na annak ilyesmi a vége.

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 370
10 119
113
Ami tény, hogy az államigazgatásban doglozókat erősen presszionálják több helyen, az önkéntes tartalékosnak stb. Nagy valószínűséggel azok a hölgyek elsősorban akik jelentkeznek, a saját állásukat védik, nem a hazát..

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 941
5 486
113
Egy ilyen kéthetes kalandtúrának katonai értelemben semmi értelme. Álljon be tartalékosnak ,aki tényleg akar, a többit felejtsék el. Kényszeríteni valamilyen formában a közszférát erre, hogy jobb legyen a létszám statisztika, na annak ilyesmi a vége.

Meg esetleg szűrést nem csak papíron.
Előbb utóbb abból is baj lesz.

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
9 090
13 129
113
Ok, értem. Akkor majd kiderül, hogy műszaki hiba lépett fel, vagy más okból történt a baleset. Előbbi esetben lesz valami intézkedés, megelőzendő a további praecox detonációt, utóbbi esetben ...?

Nem tudom, mi fog kiderülni, nem én diktálom a vizsgálat eredményét.
Tényt közöltem.

• Tetszik
Reactions: Pogány

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
14 079
69 083
113
Teljesen egyetértek.
Azzal, hogy fent eldölt, hogy a kormánytisztviselők kapnak egy ilyen kiképzést, de csak két hétre összezanzásítva, valakinek vennie kellett volna a fáradtságot és ki kellett volna gyomlálni minden olyan kiképzési elemet, ami a három hónapos alapkiképzésből származik, de nem elsajátítható ennyire rövid idő alatt, pláne úgy, hogy az illető elvileg önkéntesen van jelen, de semmiképp se katonaként.
Attól, hogy ott van, aláírt, még továbbra is csak kormánytisztviselő és nem katona.
Lehet velük gyakorlógránátot dobatni, akár meg is lehetne nekik mutatni egy éleset is, de rizikózni egy éles eldobatását teljesen felesleges, az esetükben még funkciótlan is.
Most beütött a krach, vagy műszaki, vagy személyi hibából, de a súlyosan megsérült személy státusza továbbra sem katona, hanem kvázi civil maradt, teljesen mindegy, hogy utólag ki milyen aláírt papírt lobogtat.
Ha cél volt a honvédelem megismertetése, népszerűsítése, akkor ezzel most léptek egy nagyot hátra.

Ha meg kiderül, hogy a gránát volt hibás darab, akkor az a meglévő hivatásos/szerződéses/tartalékos állomány felé is morálromboló, de ez egy másik történet, ehhez nem kell pont egy kormánytisztviselőnek lesérülnie. Maximum így csak nagyobb lett az ügy nyilvánossága, mert ha katona lett volna az illető, akkor egy ilyen tragédia jobban palástolható.