Hadgyakorlatok magyar részvétellel (Magyarországon és külföldön)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
21 058
27 975
113
Te fasz :oops:

Kb 10 ève láttam .
Andy McNab vagy Chris Rayen volt az ukránoknál fegyvereket kipróbálni.
Nekik is van valami ilyesmi csapódáskor robbanó kèzigránátjuk.
Egyébként mintha most be is ugrott volna, hogy vmi könyvben vagy a Pergőtűz c. dokfilmben lett is volna,
hogy hajlamosak voltak a gránátok nem működni a Donnál a hóban.

• Tetszik
Reactions: Loken

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 860
15 596
113
Ja, mikor először volt dobás. Ha visszaemlékezel aztán a szakasz éls lövészeteken, az éles lőszer mellett amit vittél ellőni, a gárnátok is a derékszíjban voltak betűzve. Mert a harcászat közbeni lövészetkor, volt olyan parancs, hogy "kézigránát", amikor már dobótávolságra voltunk az ellenséges harcároktól. Akkor dobta mindenki az ellenségre, majd jött a roham, pár tíz méterről...
Hasonló az elgondolás most is.
Bár nálunk a dobás után ki kellett emelkedni az árokból ès az 1 szem vaklőszert rálőni a megmaradt gaz támadókra.

Szakasz/raj èlesen mi nem dobtunk gránátot.
Mindössze 1 alkalomra emlèkszem(pont dörögdön).
A hadnagyuni hozta a szakaszhoz, valami henger hungarocelbe volt talán.
Ahogy lóbálta kiestek ès ott gurulgattak. :rolleyes: .
Ès ott is árokból lőttünk, miután gèpről száltunk.

• Hűha
  • Tetszik
Reactions: Loken and Pogány

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
23 427
46 264
113

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 966
6 367
113
Ez roppant praktikus fícsör lehetett a keleti fronton
Amit mi dobtunk, abban időzítő volt. (Talán m42 ?)

Dobáskor a húzóerő hatására volt egy pukkanás, majd néhány másodperc múlva robbant. Volt olyan akinek sikerült akkorát dobni, hogy még a levegőben felrobban.

De olyat is láttam, hogy a tiszt ment ki a nem elcsettent gránátért, maga előtt meghúzta, majd a pukkanás után eldobta. Szerintem ez is kb. 3-4 másodperc után robbant.

• Tetszik
Reactions: honved and Ocses

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 802
26 655
113
Off

Ilyenkor tènyleg belèznèk az átlag fidesz szavazó fejèbe, hogy mit gondol.

Mikor el van mondva, hogy mi nem állnánk ellent(legalábbis az oroszoknak nem) de az átlag munkavállalót meg kikèpzik egy háborúra.

Egy totálisra, hiszen ha már ezeknek az embereknek kell harcolni, akkor már kb minden veszve van.

On
Szerintem nagyon szembe fogok menni a te megközelítéseddel, de én így látom ezt a dolgot:

Jelentkezni lehetett kormányzati tisztviselőként egy honvédségi programra, melynek keretében az önként jelentkező az élet egy olyan szeletébe láthat bele és gyűjthet tapasztalatot amire egyébként nem volna lehetősége. Nem egy kötelező képzésről van szó. Ha kötelező lenne, akkor állna véleményem szerint a te verziód.

Akiket érdekelt és/vagy szerették volna kipróbálni azok jelentkeztek a programra saját felelősségre. A programon keretébe tartozó éles gránát dobásakor történt valami, ami visszafordíthatatlanul befolyásolja két ember és családjaik életét. Hogy az pontosan mi volt és miért történt azt egyenlőre mi nem tudhatjuk és ezáltal azt sem, hogy ez elkerülhető lett volna-e vagy sem.

Ergo, ha valami önkéntes és én választhatom meg, akkor a veszélyeket is mérlegelhetem és dönthetek. Elmegyek ejtőernyőzni és nem adja ki… meghaltam. Sziklát mászni vagyok és valami elcsesződik… meghaltam. Katonai képzésre jelentkezem és szar kerül a palacsintába… meghaltam. De nem azért haltam meg mert kötelezően részt kellett ezeken vennem. Szóval ez nem egy fidesznemfidesz dolog és nem is kell ezt belelátni. Ebben azt kell látni, hogy egy tragikus baleset történt aminek a végére kell járni, ki kell vizsgálni és tenni arról, hogy ez mégegyszer soha ne történhessen meg.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
31 285
136 858
113
Szerintem nagyon szembe fogok menni a te megközelítéseddel, de én így látom ezt a dolgot:

Jelentkezni lehetett kormányzati tisztviselőként egy honvédségi programra, melynek keretében az önként jelentkező az élet egy olyan szeletébe láthat bele és gyűjthet tapasztalatot amire egyébként nem volna lehetősége. Nem egy kötelező képzésről van szó. Ha kötelező lenne, akkor állna véleményem szerint a te verziód.

Akiket érdekelt és/vagy szerették volna kipróbálni azok jelentkeztek a programra saját felelősségre. A programon keretébe tartozó éles gránát dobásakor történt valami, ami visszafordíthatatlanul befolyásolja két ember és családjaik életét. Hogy az pontosan mi volt és miért történt azt egyenlőre mi nem tudhatjuk és ezáltal azt sem, hogy ez elkerülhető lett volna-e vagy sem.

Ergo, ha valami önkéntes és én választhatom meg, akkor a veszélyeket is mérlegelhetem és dönthetek. Elmegyek ejtőernyőzni és nem adja ki… meghaltam. Sziklát mászni vagyok és valami elcsesződik… meghaltam. Katonai képzésre jelentkezem és szar kerül a palacsintába… meghaltam. De nem azért haltam meg mert kötelezően részt kellett ezeken vennem. Szóval ez nem egy fidesznemfidesz dolog és nem is kell ezt belelátni. Ebben azt kell látni, hogy egy tragikus baleset történt aminek a végére kell járni, ki kell vizsgálni és tenni arról, hogy ez mégegyszer soha ne történhessen meg.
A kiképzés erősen ajánlott kategóriába tartozik amúgy a munkáltató részéről.

De attól függetlenül már második éve megy és eddig jópár turnus lement baj nélkül. Ilyen baleset bekövetkezhetett volna akár ÖTT-s akár szerződéses alapkiképzésen is sajnos.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
28 438
101 353
113
Off

Mikor el van mondva, hogy mi nem állnánk ellent(legalábbis az oroszoknak nem) de az átlag munkavállalót meg kikèpzik egy háborúra.

Egy totálisra, hiszen ha már ezeknek az embereknek kell harcolni, akkor már kb minden veszve van.

On
Off

Ha már megszolitottál. ;)

Orbán Balázsnak volt egy(!!) balfasz nyilatkozata ez ügyben, tehát ez nem a fidesz üzenete volt. ( Ha a Fidesz üzenetet akár eljuttatni, az nem egy nyilatkozattal teszi ) Utána persze a független és nem USAID propgandasajtó úgy harsogta, hogy ez a fidesz üzenete

De a valóságban Orbán odaszólt a kis Orvánnak aki kövi héten elmondta, hogy fegyverrel a kezében halt volna meg a Corvin közben.

Mind a kettő túlzás, de sarkitva ennyi történt.

A Fidesz üzenete az, hogy nulla tartalékosból próbál csinálni minél többet,

(Kijev ostromának tapasztalata, hogy a területvédelmisek hatékonyak voltak az orosz reguláris erők ellen.)

Jól, rosszul ezen lehet vitatkozni. Mint ahogy azon is, biztos bizonyos fizikum alatt szükseges-e kézigránátot dobni. Mert ahogy olvastam felmerülnek nehézségek.

Egy forrásunktól megtudtuk, hogy a jelentkezők orvosi és pszichológiai vizsgálat után vettek részt a képzésen, aminek része az éles kézigránátos gyakorlat is. Ez a gyakorlat párban történik, a kiképzés alatt álló személlyel van egy katonai kiképző is. A gyakorlat előtt elméleti oktatáson vesznek részt, itt olyan gyakorlati példák is elhangzanak, hogy ha kicsúszna az ember kezéből a gránát, soha nem szabad utána nyúlni, mert leginkább ez vezethet balesethez. Éles kézigránáttal csak olyan dobhat, aki már alkalmassági vizsgán megfelelt, és a kiképzők szerint elég felkészült és fegyelmezett a feladat végrehajtásához.

A gyakorlat támadó gránáttal folyik. A védekező gránátot általában fedett helyről, harcárokból vetik be, a nyíltan elhelyezkedő ellenséget nagy területet beterítő repeszekkel semmisítve meg. Az úgynevezett ölőhatár 12 méter sugarú kör, a sebesítő határ pedig 60 méter sugarú kör. A támadó gránátnál nincs repeszhatás, és kisebb területen is pusztít, a 96M NF támadó kézigránátnál az ölőhatár 2 méter sugarú kör, a sebesítő határ 15 méter sugarú kör.

A gránátdobáshoz külön kijelölt gyakorlótér van. Ez egy keskeny, szűk vasbeton dobó- és lövészárok. Itt kell kibiztosítani a gránátot, majd a dobásra felszólító parancs után a dobó kézzel tartva a gránátot, a másikkal el kell távolítani a biztosító sasszeget, majd elhajítani a gránátot.

Ha az ember elengedi a „kanalat”, utána van 3-4 másodperc (hivatalosan 3,2-4,2 között) a robbanásig. A kiképző, aki ilyenkor a dobóért felelős, nagyjából 1 méteres távolságban tartózkodik, és figyeli, minden rendben történik-e. Ha bármilyen rendellenességet tapasztal, közbelép és kimenekíti a kiképzendőt a dobóállásból.

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
2 107
5 736
113
A magyar honvédség egységes alapkiképzési programja egyik alappontja a gránátdobás.

A kiképzés programja ugyanaz csak az időrend más mindenkinek.
Ez világos, de azért látni kell a különbségeket is. A 40 kilós titkárnő nyilvánvalóan soha nem fog harcolni. Pld ha látom rajta, hogy már a pisztolytól is fél, bizonytalanul, rettegve tartja akkor nem fogok a kezébe adni egy éles gránátot. Bőven elég lett volna a hölgynek a gyakorló gránát. Egyszerűen nem éri meg a kockázatot, mivel soha nem lesz rá szüksége, hogy használja.

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 263
17 213
113
Off

On

Hát, én lassan az átlag honvédtiszt fejébe néznék bele szívesen, hogy mi van ott össze-vissza bekötve, ha lassan 10 év és 15-20 000 milliárd forint eltöltése (majd mindjárt jön hogy denemisannyivót), elköltése után gyakorlatilag ugyanúgy letolt gatyával áll a Zrínyi program, de mindig megvan a válasz hogy ennek az okai a korrupt, hozzá nem értő politikusok, sőt ha a honvédség szervezésében honvédségi eszközökkel honvédségi állomány felügyelete mellett végzett kiképzésen lerepül a kiképzendő mindkét keze, ott is a korrupt, hozzá nem értő poltikusok az okai.

Szóval ha beüt a totális, majd egy tömegsírban lehet megemlítném hogy nem zárható ki hogy, fiúk, azért lehet hogy ti is elbaltáztatok közben valamit, azért vagyunk most itt..

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 860
15 596
113

Orbán Balázsnak volt egy(!!) balfasz nyilatkozata ez ügyben, tehát ez nem a fidesz üzenete volt. ( Ha a Fidesz üzenetet akár eljuttatni, az nem egy nyilatkozattal teszi ) Utána persze a független és nem USAID propgandasajtó úgy harsogta, hogy ez a fidesz üzenete

De a valóságban Orbán odaszólt a kis Orvánnak aki kövi héten elmondta, hogy fegyverrel a kezében halt volna meg a Corvin közben.

Off

Köszönöm.:D:D:D

Tudom mi a propi anyag.

Csak nem hittem hogy ezt így sokan beveszik.

Mèg a sok száz milliárd adóforint elköltèse után is fura.;)

On

• Tetszik
Reactions: kw3v865 and Blitz97

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 860
15 596
113
Fidesz üzenete az, hogy nulla tartalékosból próbál csinálni minél többet,
Hát már van vagy 10000.

Ès biztos vannak köztük olyanok akik hasznosak lennènek.

Akiket èn ismerek elnèzèst de nem azok.

Sajnos.

Ès èrtem èn a tarcsisokat. Csak most kiemelt bèrezèsèrt (ami nem kis feszültsèget kelt az állományban) díszelgőket is vesznek fel.

Ès mèg mindíg kb 4-5000 harcolóval vèdi a honvèdsèg a hazát.

Off

A Fidesz üzenete az, hogy nulla tartalékosból próbál csinálni minél többet,

(Kijev ostromának tapasztalata, hogy a területvédelmisek hatékonyak voltak az orosz reguláris erők ellen.)

Jól, rosszul ezen lehet vitatkozni. Mint ahogy azon is, biztos bizonyos fizikum alatt szükseges-e kézigránátot dobni. Mert ahogy olvastam felmerülnek nehézségek.

Egy forrásunktól megtudtuk, hogy a jelentkezők orvosi és pszichológiai vizsgálat után vettek részt a képzésen, aminek része az éles kézigránátos gyakorlat is. Ez a gyakorlat párban történik, a kiképzés alatt álló személlyel van egy katonai kiképző is. A gyakorlat előtt elméleti oktatáson vesznek részt, itt olyan gyakorlati példák is elhangzanak, hogy ha kicsúszna az ember kezéből a gránát, soha nem szabad utána nyúlni, mert leginkább ez vezethet balesethez. Éles kézigránáttal csak olyan dobhat, aki már alkalmassági vizsgán megfelelt, és a kiképzők szerint elég felkészült és fegyelmezett a feladat végrehajtásához.

A gyakorlat támadó gránáttal folyik. A védekező gránátot általában fedett helyről, harcárokból vetik be, a nyíltan elhelyezkedő ellenséget nagy területet beterítő repeszekkel semmisítve meg. Az úgynevezett ölőhatár 12 méter sugarú kör, a sebesítő határ pedig 60 méter sugarú kör. A támadó gránátnál nincs repeszhatás, és kisebb területen is pusztít, a 96M NF támadó kézigránátnál az ölőhatár 2 méter sugarú kör, a sebesítő határ 15 méter sugarú kör.

A gránátdobáshoz külön kijelölt gyakorlótér van. Ez egy keskeny, szűk vasbeton dobó- és lövészárok. Itt kell kibiztosítani a gránátot, majd a dobásra felszólító parancs után a dobó kézzel tartva a gránátot, a másikkal el kell távolítani a biztosító sasszeget, majd elhajítani a gránátot.

Ha az ember elengedi a „kanalat”, utána van 3-4 másodperc (hivatalosan 3,2-4,2 között) a robbanásig. A kiképző, aki ilyenkor a dobóért felelős, nagyjából 1 méteres távolságban tartózkodik, és figyeli, minden rendben történik-e. Ha bármilyen rendellenességet tapasztal, közbelép és kimenekíti a kiképzendőt a dobóállásból.
??

Igen?

Ezt nem tudom mire írod.

Èn jópár ilyen vizsgálaton vettem rèszt

Volt ismerősöm aki ugyancsak, ès kforban agyonlőtte magát.
Abban a kforban ő volt a második.

Fèlreèrtès elkerülèse vègett.
Èn is úgy gondolom ilyen baleset bármikor bekövetkezhet.

Amúgy nálunk sorosban is volt pár srác, akit nem engedték dobni.

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
1 008
2 575
113
  • Tetszik
Reactions: beta

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 966
6 367
113
A hírek szerint, 2 hét ez a köztisztviselői kurzus. Annyi idő alatt semmit nem lehet megtanítani és megtanulni, rendesen. Itt meg kézigránátot adnak ennyi idő után a kezükbe. Itt inkább egy rendszerhiba van, szerintem.
Mi nem két hét után dobtuk. Túl voltunk pár éles lövészeten, meg egy csomó gyakorló gránát dobáson.

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 282
5 619
113
Egyébként azt lehet tudni hogy tényleg újra kellett dobni a fel nem robbant gránátot vagy ez csak riogatás volt?
Apám a haverjaival ezért lógta el a gránátdobást és kártyáztak inkább a dóci erdőben, szóval ő se tudta nekem elmondani hogy mi lett volna ha nem robban fel a gránátjuk.
A vécsey gránatnak nagyon speciális gyújtószerkezete volt. Ha nem robbant fel simán visszateszed a biztosítót és dobhatod mintha új lenne.

Gyakori hogy nem pörgetik meg és nem biztosítodik ki. Vagy puha talajon nem kapott elég erőt az ütőszeg így kiemelkedett a gránáttestből.

Az oroszok tudnának mesélni az Ercsi átkelésnél rengetegen haltak meg amikor vissza akartàk dobni a gránátot.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 733
54 246
113
A tegnapi baleset ha van igazság, kellemetlen kérdések zömét fogja felszínre sodorni, remélem Bob kicsit legalább megizzad, itt némi felelősséget valakinek azért kéne mutatni. Jobb helyeken ilyenbe bele szokás bukni.

• Tetszik
Reactions: hunter85