Hadgyakorlatok magyar részvétellel (Magyarországon és külföldön)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 887
87 473
113
Nem kötözködésből, de gránát dobásnál mi extrát ad az élessel dobás a gyakorlóhoz képest ? Mi a különbség ?
A hógolyó (vagy gyakorló gránát) eldobásától senki sem fél, az éles kézigránáttól pedig rengetegen (ne kérdezd az okát én sem értem). Gondolom valamilyen pszichológiai dolog van a háttérben.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 724
20 813
113
A hógolyó (vagy gyakorló gránát) eldobásától senki sem fél, az éles kézigránáttól pedig rengetegen (ne kérdezd az okát én sem értem). Gondolom valamilyen pszichológiai dolog van a háttérben.

Egyetértek. Nekünk a Vécsey gránát volt még 88-ban, de én is utáltam kézigránátot dobni. Nem is a gránáteldobástól tartottam, inkább attól hogy nem robban fel és el kell menni érte, felvenni és újra eldobni. Azért azt veszélyesnek éreztem. Szerencsére, az a pár gránát, amit eldobtam, mind felrobbant. Pedig azok a lőtéren, még hatásnövelő burok nélküli gránátok voltak.

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
1 008
2 575
113
Egyetértek. Nekünk a Vécsey gránát volt még 88-ban, de én is utáltam kézigránátot dobni. Nem is a gránáteldobástól tartottam, inkább attól hogy nem robban fel és el kell menni érte, felvenni és újra eldobni. Azért azt veszélyesnek éreztem. Szerencsére, az a pár gránát, amit eldobtam, mind felrobbant. Pedig azok a lőtéren, még hatásnövelő burok nélküli gránátok voltak.

Egyébként azt lehet tudni hogy tényleg újra kellett dobni a fel nem robbant gránátot vagy ez csak riogatás volt?
Apám a haverjaival ezért lógta el a gránátdobást és kártyáztak inkább a dóci erdőben, szóval ő se tudta nekem elmondani hogy mi lett volna ha nem robban fel a gránátjuk.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 724
20 813
113
Egyébként azt lehet tudni hogy tényleg újra kellett dobni a fel nem robbant gránátot vagy ez csak riogatás volt?
Apám a haverjaival ezért lógta el a gránátdobást és kártyáztak inkább a dóci erdőben, szóval ő se tudta nekem elmondani hogy mi lett volna ha nem robban fel a gránátjuk.

Szombathelyen ki kellett menni érte, ha nem robbant fel. Aztán újra eldobni. Szerintem a 80-as években ez volt a standard eljárás a Néphadseregben.
Elég brutális dolog volt.
Mivel a biztosító már kint volt, az eldobáskor a gyújtószerkezet elműködik elvileg. Aztán pár másodperc és robban. Akkor van a gond, ha nem robban.
Na, akkor kellett menni érte és újra dobni, pedig a gyújtószerkezet, elvileg már elműködött.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 724
20 813
113
Szerencsétlen nő, a fenekét sem fogja tudni kitörölni egyedül. Valószínűleg normális párkapcsolata sem lesz. Csúnya ilyet mondani, de lehet, hogy jobban járt volna ha belehal.

Talán kap olyan művégtagokat, amik tudnak valamennyit segíteni neki. Azonban ez egy brutális tragédia, egészen elképesztő egyébként, hogy két keze ment rá egyből.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 724
20 813
113
Mondjuk, civil köztisztviselő volt a hölgy. Kíváncsi lennék milyen kiképzést kapott gránátdobást illetően, meg úgy egyáltalán mire volt kiképezve, mielőtt éles gránátot adtak a kezébe. Mert itt komoly felelősséget fognak megállapítani, ebben nem kételkedem.
Nagyon súlyos, csonkolásos a sérülés, ami megtörtént.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 887
87 473
113
Megközelíteni sem lehet a fel nem robbant gránatot nemhogy felvenni. Igazaból ha egy bizonyos távolsagon belül van a dobóhelyhez (nem sikerült elég messzire dobni), akkor azt a dobóhelyet használni sem lehet.