Hadgyakorlatok magyar részvétellel (Magyarországon és külföldön)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
31 285
136 858
113
Mondjuk, civil köztisztviselő volt a hölgy. Kíváncsi lennék milyen kiképzést kapott gránátdobást illetően, meg úgy egyáltalán mire volt kiképezve, mielőtt éles gránátot adtak a kezébe. Mert itt komoly felelősséget fognak megállapítani, ebben nem kételkedem.
Nagyon súlyos, csonkolásos a sérülés, ami megtörtént.
egy alapkiképzést csinálnak meg blokkosítva ilyenkor.

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 971
10 146
113
Szerencsétlen nő, a fenekét sem fogja tudni kitörölni egyedül. Valószínűleg normális párkapcsolata sem lesz. Csúnya ilyet mondani, de lehet, hogy jobban járt volna ha belehal.

Szerintem elég sok mindenkinek eszébe jut ez. Egyébként Youtube-on van olyan videó fiatal nőről, akinek egyik karja nincs meg, másik törpenövésű, és van gyereke meg férje. Persze nehéz ügy hogy valaki eljusson oda, de ilyesmi is van. A "törpe" karjából gondolom, hogy férjét úgy ismerte meg és úgy lett gyereke. Azt nem tudom hogy másik karja megvolt-e akkor. Mindenesetre mindent a lábával csinál. Fogat mos, autót vezet stb. Na mindegy, ez már más téma. De az tény hogy mindkét kar elvesztése az egyik legpusztítóbb az önállóságban.

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 944
5 004
113
Szombathelyen ki kellett menni érte, ha nem robbant fel. Aztán újra eldobni. Szerintem a 80-as években ez volt a standard eljárás a Néphadseregben.
Elég brutális dolog volt.
Mivel a biztosító már kint volt, az eldobáskor a gyújtószerkezet elműködik elvileg. Aztán pár másodperc és robban. Akkor van a gond, ha nem robban.
Na, akkor kellett menni érte és újra dobni, pedig a gyújtószerkezet, elvileg már elműködött.
Ez így nem teljesen igaz. Akkor kellett kimenni értük, ha a gyújtószerkezet nem működött el, azaz nem csettent el dobáskor. A 42M típusú gránátot dobáskor kicsit meg kellett rántani, hogy a fej elmozduljon a nyéltől, és az ütőszeg pályára álljon, és beindítsa a késleltetést. Ennek egy jellegzetes csettenő hangja van, melyet már az eldobott gránáton hallani lehetett. Innen tudtuk, hogy elműködött. Ha ezek után nem robbant, azt senki sem mozdíthatta meg, egy 75-ös préstesttel robbantottak fel, ahol volt.

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 587
24 687
113
Egyébként azt lehet tudni hogy tényleg újra kellett dobni a fel nem robbant gránátot vagy ez csak riogatás volt?
Apám a haverjaival ezért lógta el a gránátdobást és kártyáztak inkább a dóci erdőben, szóval ő se tudta nekem elmondani hogy mi lett volna ha nem robban fel a gránátjuk.
Innen van a legenda:

De ez csak a Vécsey kézigránátra vonatkozott!!!

Volt olyan eset amikor biztonságosan felszedhető volt:
“Ha a pörgés nem jön létre, a gránát ártalmatlanul esik a földre. Az ilyen kézigránátot kellő óvatossággal felszedve, az esetlegesen részben kicsavarodott dobóbiztosítékot visszacsavarva újra felhasználhatóvá tehetjük.”

Viszont:

“Nem robban fel a kézigránát akkor sem, ha a becsapódáskor nem lép fel kellő nagyságú tehetetlenségi erő, ami különösen homokba vagy hóba való esésnél fordul elő. Az ilyen, levált dobóbiztosítékú gránát azonban rendkívül veszélyes, ütőszege ugyanis a csappantyú irányába mutat, ezért ütődésre, véletlen belerúgásra azonnal robbanhat. ”

Ezért:
“Megjegyzendő, hogy a szigorú biztonsági előírások értelmében békében minden fel nem robbant kézigránát megsemmisítésre került, függetlenül attól, hogy a robbanás milyen okból maradt el.”

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
2 107
5 736
113
A honvédelmi minisztérium kormánytisztviselőivel és a honvédelmi alkalmazottakkal megnövelt juttatásèrt cserébe aláíratnak egy nyilatkozator hogy hajlandó elvégezni egy tartalékos katonai alapkiképzést ez zajlott jelenleg.

Én már dobattam 40-50 kilós kislányokat és mindig szenvedés a szállításbiztosító kihúzása is. Sok esetben a biztosítókart is alig tudják tartani mert kicsi a kezük és lenyomja a rugó. (Ezt azzal szoktuk orvosolni hogy a kar a tenyér felé néz náluk)

A szállításbiztosítót nehéz kihúzni ezért aki gyengèbb mind a két kezének ellentétes irányú erőkifejtése kell. Ilyenkor mindkét kéz közel van a gránàthoz ( egyikben a gránát másik húzza a szállításbiztosítót) a mellkas előtt és az arc alatt és közben nézed mit csinàlsz.

Na én azt tudom elképzelni hogy hibás lehetett az időzítő és a biztosítókar lenyomta az ujját amikor kirántotta a szállításbiztosítót és azonnal a kezében robbant miközben telibe nézte és a szeget kihúzó kéz még közel volt a gránáthoz.
Nekem is ez ugrott be, hogy így történhetett, hogy mindkét keze megsérült. Viszont ha a kezében robbant a mellkasa előtt elképesztő csoda, hogy túlélte.
A másik meg, hogy egy kormánytisztviselővel néhány hetes kiképzés során minek dobatnak éles gránátot? Miért nem elég a gyakorló?

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
2 107
5 736
113
Szerencsétlen nő, a fenekét sem fogja tudni kitörölni egyedül. Valószínűleg normális párkapcsolata sem lesz. Csúnya ilyet mondani, de lehet, hogy jobban járt volna ha belehal.
Leszakadt kart (pld munkabalesetben) minden további nélkül visszavarnak a traumatológián. Gondolom nyilván attól függ, hogy a leszakadt végtag mennyire roncsolódott. Itt valószínűleg nagyon. A családjának biztos, hogy jobb, hogy túlélte.

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 966
6 367
113
Egyetértek. Nekünk a Vécsey gránát volt még 88-ban, de én is utáltam kézigránátot dobni. Nem is a gránáteldobástól tartottam, inkább attól hogy nem robban fel és el kell menni érte, felvenni és újra eldobni. Azért azt veszélyesnek éreztem. Szerencsére, az a pár gránát, amit eldobtam, mind felrobbant. Pedig azok a lőtéren, még hatásnövelő burok nélküli gránátok voltak.
Nekem nem robbant fel. Ki kellett menni, és újra eldobni. Hallani lehetett hogy élesedett, vagy sem, de azért így is para volt.

tindalos

Well-Known Member
2011. október 8.
1 666
5 812
113
Nem kötözködésből, de gránát dobásnál mi extrát ad az élessel dobás a gyakorlóhoz képest ? Mi a különbség ?
A különbség hogy üres UB blokkal repülsz rá a célra és a között hogy egy darab rakéta van a blokkban óriasi, míg az egy rakéta és a 10db között már kb "semmi".

Láttam már kislányt pisztollyal az első lövés után sírva fakadni!
IZGALOM -> Megkönnyebbülés
Túl kell rajta esni!

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 860
15 596
113
Mi simán a mezőn állva dobtuk. (85/86-ban, a régi nyeles támadó kézigránátot.)
2000/2010 èvek.

De mi árokharcot sem gyakoroltunk. Az ugye règimódi. :D

Most viszont van fent pár videó, hogy gyakorolják.

Amúgy szomódon engem baszott sisakon nyèl, èppen amikor vettem föl az asztalnál gránátot.
Pedig az vagy 100m-re robbant.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 860
15 596
113
Nem szeretnèk hímsovinisztának tünni. De( :oops: )

Ettők a balesettől teljesen függetlenül!!!

Dobatónak női kikèpzőt nem biztos, hogy raknèk.
Vagy talán inkább testmèretben határoznám meg.

Csak mert a kikèpzőnek fizikálisan is közbe kell avatkozni, ha valamièrt el van baszva a dobás.
Ès ha a dobató 65kg a dobó pedig 100 úgy kicsit necces.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 721
20 806
113
Ez így nem teljesen igaz. Akkor kellett kimenni értük, ha a gyújtószerkezet nem működött el, azaz nem csettent el dobáskor. A 42M típusú gránátot dobáskor kicsit meg kellett rántani, hogy a fej elmozduljon a nyéltől, és az ütőszeg pályára álljon, és beindítsa a késleltetést. Ennek egy jellegzetes csettenő hangja van, melyet már az eldobott gránáton hallani lehetett. Innen tudtuk, hogy elműködött. Ha ezek után nem robbant, azt senki sem mozdíthatta meg, egy 75-ös préstesttel robbantottak fel, ahol volt.

Köszi a kiigazítást, de én nem emlékeztem ilyesmire Szombathelyen, rég volt, sajnos sok évtizede, bár magamban azt hiszem még most is értek hozzá. Aztán kiderül hogy sok mindent elfeledtem már. :)
Igazad van, elcsettent, ha dobtuk, sokszor már akkor, amikor a dobó kézben hátra lendítettük a gránátot a dobáshoz. Amikor van ilyen hozzászólás, mint a Tiéd, na akkor nekem is beugrik a dolog. Viszont az tényleg nem rémlik, hogy robbantották volna a fel nem robbant gránátot, nekem az ugrik be hogy ki kellett menni érte.
Volt egy vagány hivatásos, ez volt e legenda a dandárnál, az a sisakja tetején robbantgatta, mert ugye a robbanás iránya felfelé megy szét. Igaz, sosem láttuk. :)

• Tetszik
Reactions: bel and Kim Philby

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 721
20 806
113
Mi simán a mezőn állva dobtuk. (85/86-ban, a régi nyeles támadó kézigránátot.)

Ja, mikor először volt dobás. Ha visszaemlékezel aztán a szakasz éls lövészeteken, az éles lőszer mellett amit vittél ellőni, a gárnátok is a derékszíjban voltak betűzve. Mert a harcászat közbeni lövészetkor, volt olyan parancs, hogy "kézigránát", amikor már dobótávolságra voltunk az ellenséges harcároktól. Akkor dobta mindenki az ellenségre, majd jött a roham, pár tíz méterről...

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 860
15 596
113
Mindeközben Jány főhadiszállásán...
- Guszti bátyám! A gránátok nem robbannak föl, pedig nagyon gyön a muszka.
-Havazott?
- Igen kérlek.
-Hogy is volt az az apróbetűs? ...... Nahát, nahát. Ez hallatlan.
Te fasz :oops:

Kb 10 ève láttam .
Andy McNab vagy Chris Rayen volt az ukránoknál fegyvereket kipróbálni.
Nekik is van valami ilyesmi csapódáskor robbanó kèzigránátjuk.