Hadgyakorlatok magyar részvétellel (Magyarországon és külföldön)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 908
12 138
113
Valami ilyesmi, én is most szembesültem hogy ilyen is van!

Bár a cikk itt még csak férfiakról szól.
Tavaly augusztus-szeptemberben is ment erről körlevél az állami szerveknél, de csak férfiakról szólt a fáma.
Illetve 2023 végén is volt róla szó.

• Tetszik
Reactions: fishbed and endre

AlbaRegia

Well-Known Member
2019. december 23.
753
1 884
93
Gondolkodom azon hogy hogyan lehetett hogy a két kezét elvesztette szegény! 1, Az egyik gondolatom kihuzza a biztosító szeget és egyből robban! 2, A másik kihuzza a biztosító szeget elengedi a biztosító fület és akkor robban egyből!3, Harmadik kihuzza a szeget elejti a gránátot és utána kap! Hol volt ilyenkor a Kiképző? 3-2 műszaki hiba egy pedig emberi! Ha úgy dobott volna mint egyes országokba tanítják hogy balkéz kinyújt jobb kéz fejmellé és úgy dob nem éli túl!

• Tetszik
Reactions: Venom85

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 818
9 146
113
Gondolkodom azon hogy hogyan lehetett hogy a két kezét elvesztette szegény! 1, Az egyik gondolatom kihuzza a biztosító szeget és egyből robban! 2, A másik kihuzza a biztosító szeget elengedi a biztosító fület és akkor robban egyből!3, Harmadik kihuzza a szeget elejti a gránátot és utána kap! Hol volt ilyenkor a Kiképző? 3-2 műszaki hiba egy pedig emberi! Ha úgy dobott volna mint egyes országokba tanítják hogy balkéz kinyújt jobb kéz fejmellé és úgy dob nem éli túl!
Nem vagyok túlzottan tapasztalt a témában, de szerintem az első állításod műszakilag lehetetlen.
A bisztosítószegnek nincs ráhatása az időzítő és gyújtószerkezet aktiválására. Ha kihúzod, de tartod a biztosító kart, akkor az örökkévalóságig biztosítva van a gránát, és bármikor vissza is teheted a biztosítószeget a helyére bármilyen következmény nélkül.
Szóval csak az utolsó két opció lehetséges.
Az időzítő meghibásodása miatt a kar elengedésekor az azonnal elműködött, vagy emberi hiba.

Hozzáteszem volt már precedens az időzítő meghibásodására, az én időmben 13 évvel ezelőtt, levitte egy srác kézfejét. Ha jól emlékszem a Bocskainál debrecenben.

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 818
9 146
113
akkor viszont nem a kezeit viszi le.
szerintem
De, mivel a dobó muzdulat végén a kezed ki van nyújtva előre, és szinte azonnal megtörténik a begyújtás.
A dobó kezed kézfeje van a legközelebb a robbanáshoz azonnali elműködés esetén, normálisan kivitelezett gránát dobásnál.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
21 137
28 057
113
De, mivel a dobó muzdulat végén a kezed ki van nyújtva előre, és szinte azonnal megtörténik a begyújtás.
A dobó kezed kézfeje van a legközelebb a robbanáshoz azonnali elműködés esetén, normálisan kivitelezett gránát dobásnál.
úgy értettem mindkettő kezét=kezeit

• Tetszik
Reactions: J.G.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 866
15 613
113
Elkezdhetjük találgatni mi zörtènt.

Kicsit mint amikor a megkèselt rendőr társa a lèpcsőházban lelőtte a bolondot.

Aztán amikor beraktam a podcastot vele meg a sráccal, hogyan is törtènt rájöhettünk hogy sok közünk nem volt a sztorihoz. :confused:

Amúgy elèg nehèz kihúzni azt a szeget.
Nem olyan mint a règi gránátba.
Ès nem olyan mint a filmekben.
Egy nőnek meg mègannyira.
Főleg mivel ezt tènyleg túlizgulják egy csomóan.

Persze, hogy először gyakorlót dobatnak amíg készség szinten nem megy. Senkinek sem nyomnak csak úgy éles gránátot a kezébe, hogy nesze dobjad.
image.png
Nem tudom most hogy megy, de èn max pár alkalommal dobtam gyakorlót.
Sokszor valami vasgránátot nem is ezt, de volt hogy gumigyakorlót, ami a règi vècseire hajazott.
A kèszsèg szinten pedig főleg egy rapid kèpzèsnèl necces.

Remélem annak is utánajárnak mennyire volt önkéntes a dolog.
Pár ève beszèlzem olyannal akiknèl erősen ajánlott volt.:rolleyes:

Ha itt esetleg eröltetve volt azt mèg lehet egy per szintjèn megtudjuk.

Sajnos szegèny leányzón ez már nem segít.

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 835
3 952
113
Gondolkodom azon hogy hogyan lehetett hogy a két kezét elvesztette szegény!
Úgyhogy a kezében volt és rá fogott a biztű kihúzáshoz(erőkifejtés). Női kéz, kicsi, az is lehet rosszul fogta pl.: ujjai alá fértek a biztosító fülnek és/vagy nem érte át rendesen, nem tudta erővel markolni(izzadt a keze - izgult) és már a kezében elrepült a biztosító …utána pedig gyakorlatlanság miatt rövid zárlat(most mi van?) , s közben robbant….
Ez mind kérdőjel persze….

Szörnyű.

Nem értem miért kellett a kezébe adni, ha ez ilyen kedvcsináló, propaganda kiképzés volt…ha tartalékos, akkor pedig korainak tűnik…

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 809
26 683
113
Minimum fél tucat dolog miatt előfordulhatott. Műszaki hiba, emberi hiba, több szerencsétlen véletlen együttállása, baleset… Nyilván ez egy fórum és találgatni, megbeszélni, megpróbálni megfejteni lehet de illene távol maradni attól, hogy előre bárki(k) felett is pálcát kezdjünk törögetni. Szerintem.

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 985
10 162
113
Basszus, hogy mindkét kezét elvesztette... a látás és a kezek azok amik elvesztése teljesen átírja az önállóságot. Meg hogy kormánytisztviselő, és fiatal nő... Tehát mintha valamilyen hülye levet erőltetett volna valaki fentről, azért alakulhatott ki egyáltalán ez a szitu.

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 818
9 146
113
Minimum fél tucat dolog miatt előfordulhatott. Műszaki hiba, emberi hiba, több szerencsétlen véletlen együttállása, baleset… Nyilván ez egy fórum és találgatni, megbeszélni, megpróbálni megfejteni lehet de illene távol maradni attól, hogy előre bárki(k) felett is pálcát kezdjünk törögetni. Szerintem.
Nekem nem tűnik úgy, hogy pálcát törnének bárki felett is.
Találgatni szabad, és talán itt a valóságot jobban megközelítő feltételezések születnek, mint más platformokon.
Az biztos, hogy a történteket vizsgáló szakembereknek sem lesz majd könnyű dolga. Az igazságot meg talán csak a két szerencsétlenül járt áldozat tudja, ha egyáltalán fel tudták fogni a történteket és emlékeznek is arra.

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 285
17 290
113

Fórumos okoskodás, de leírásból arra gondolok hogy valamiért a dobó kezében volt a robbanáskor, a robbanás a tartó kézfejét le is vitte, a másik keze meg annyi és olyan sűrű repeszt kapott hogy menthetetlen volt..

• Tetszik
Reactions: Pogány

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 985
10 162
113
Nagyon remélem, hogy valóban objektív vizsgálat lesz. Az esetleges felelősségek megállapításával...

Ha alsóbb szintű, kiképzésbeli hiba történt, akár lehet is valami. Egyébként elfedik ha komolyabb felelősség van, illetve a politikai felelősséget - hogy kormánytisztviselőket küldtek kiképzésre - annak úgysem lesz felelőse.

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 809
26 683
113
Nekem nem tűnik úgy, hogy pálcát törnének bárki felett is.
Találgatni szabad, és talán itt a valóságot jobban megközelítő feltételezések születnek, mint más platformokon.
Az biztos, hogy a történteket vizsgáló szakembereknek sem lesz majd könnyű dolga. Az igazságot meg talán csak a két szerencsétlenül járt áldozat tudja, ha egyáltalán fel tudták fogni a történteket és emlékeznek is arra.
Nem írtam, hogy bárki is azt tette volna, bár pendült el meg már erre mutató mondatok. Eleve egy új bejegyzést tettem és nem idéztem vagy válaszoltam egy másikra.

Persze találgatni és beszélgetni szabad, de inkább kell, hiszen ezért vagyunk itt. Én mondjuk azért nem tenném ezt, mert bár nem ritkán dolgozom fegyverrel ám gránátot legalább 20 éve nem dobtam és minimális emlékekkel sem rendelkezem. Ezért kihagynám, de másokét szívesen elolvasom.

Hiába vagyunk a tíz millió szagértő és mindent is jobban tudók országa bizony valóban vannak jó orvos-, igazságügyi- és egyéb szakértőink, katonáink, instruktoraink ezáltal szerintem olyan nehéz sem lesz a történtek megállapítása. Az lehet egy más kérdés, hogy ebből mi vagy milyen formában kerül majd elénk. Szerintem egyébként a dobásnál jelenlévő és könnyebben sérült katona pontosan képben lesz és az ő elmondása nagyban vagy teljesen tisztázhatja a helyzetet. Továbbá szemtanúk is adottak lehetnek.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 866
15 613
113
Nagyon remélem, hogy valóban objektív vizsgálat lesz. Az esetleges felelősségek megállapításával...
Èn az összes lövèszetet, gránatdobást felvennèm.
Márcsak kièrtèkelès szempontjából is.

Ès az ilyen sajnálatos esetekben is segíthetne.

Amúgy nem tudom mennyire emlèkszik pontosan az ember az ekkora traumára.

Nekem egyszer volt egy motoros balesetek. Az utolsó emlèkem az azelötti kereszteződès. Utána már csak a mentő. Szóval nem biztos, hogy most minden rèszlet kiderül.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
21 137
28 057
113
Èn az összes lövèszetet, gránatdobást felvennèm.
Márcsak kièrtèkelès szempontjából is.

Ès az ilyen sajnálatos esetekben is segíthetne.

Amúgy nem tudom mennyire emlèkszik pontosan az ember az ekkora traumára.

Nekem egyszer volt egy motoros balesetek. Az utolsó emlèkem az azelötti kereszteződès. Utána már csak a mentő. Szóval nem biztos, hogy most minden rèszlet kiderül.
azért jó eséllyel nem csak ők ketten voltak ott

• Tetszik
Reactions: Pogány