Sajna ez már rég elromlott.A termeloi piac az jo azonban nem oldja meg a problemakat. Legfontosabb problemaja a kicsi keresztmetszet. Egyszeruen egy piac nem kepes kiszolgalni meg egy kisvarost sem . Szuk keresztmetszet. Tobb piac kellene tobb helyszin amelyek jol megkozleithtoek es olcsoak. Ilyenek nincsenek.
A masik problema az a tegnap altalam belinkelt videoban is benne van. Van egy nepper reteg akik durvan a mar a nyomott kiskereskedelmi ar alatt adjak a portekat. Az eper alalaban 2000 Ft / kg es ekkor olcso. Ok 1000 Ft ert adjak. Ezt csak ugy lehet ha adokerulok es vagy lopott az aru mert ennyiert vagy cca ennyiert kapja meg a gorogoktol es akkor meg ott a hutveszallitas az AFA az egyebb koltsegek. Es megis 1000 Ft ert adja amivel a termelot aki befizet mindent megad a novenynek mindent nem tud versenyezni.
Hianyzik a mukodo rendszer. Minden teruleten. A termelesben az innovacioban a logisztikaban az ertekesitesben a feldolgozasban is.
Az egeszet a a kistermelok kuzdelme tartja fent de ahogy a videobol latszik ok drasztikus szamban adjak fel a kuzdelmet. Szerintem iden erjuk el a fordulopontot amikor a hazai termeles elkezd tobb teruleten drasztikusan visszaszorulni. Nem fogjak az emberek eszrevenni mert a fagyra fogjak majd. Jovore viszont ha nem lesz fagy akkor is szembetuno lesz hogy nincs hazai gyumolcs pl, csak import es az importot uralo cegek nepperek meg kifogjak venni a penzt a csaladod penztarcajabol.
Nezem ezt a kosarkozosseget. Meg nincs velemenyem, de az irany szerintem jo.
Ahol én lakom ott van egy Vásár tér nevű hely ezt házak veszik körbe és egy műút szeli ketté ma már.
Az egyik felébe játszótér lett a másik felét meg engedték beépíteni, pedig anno két focipályányi hosszúságban volt ez a terület az alsó része kiért a falu széléig ezen a völgyi részén volt karám, gémeskút és itató, mert itt volt az állat vásár, fent a falúban meg a többi apróság. A falu másik terén meg volt híd mérleg is.
Volt pár éve egy magán kezdeményezés a falu szélén, zöldségeket termesztett fóliában, működött is jól egyre több árus érkezett, de aztán valakinek nem tetszett és a tulajdonos bezárt végleg és így az ő területén működő piac is.
Az örök ellentét mindig megmarad a piac és a helyi boltosok között, mert a piac sok esetben olcsóbb.