"Spacejunkie.hu
Felröppent a hír, hogy július 10-én landolnak Kapu Tibiék, de ez a hír egészen biztosan TÉVES! Egyrészt már lenne hivatalos bejelentés erről az Axiom Space részéről! Másrészt a leválási és landolási időpont csúszásának okát ismerjük jól. Ezt dr. Vincze Miklós egyik korábbi posztjában tökéletesen megfogalmazta:
“Érdekes időszaka van az évnek épp ezekben a napokban. A Nemzetközi Űrállomás (ISS) 51,6°-os hajlásszögű (inklinációjú) pályája csaknem egybeesik a Föld terminátorával (nappal-éjszaka határvonalával). Ez azt jelenti, hogy az ISS-ről nézve jelenleg sosem megy le teljesen a Nap. A kiterített Föld térképen látható, hogy az űrállomás pályája keresztezi a terminátort, de az is látszik, hogy a zöld kör az állomás körül, vagyis a látóhatár túlnyúlik a terminátoron. Ez bizony azt jelenti, hogy ebben a néhány napban az ISS-ről azt látják, hogy a Nap megközelíti a horizontot, de aztán visszafordul. Egy régi cikkemben írtam erről (és tettem bele egy ISS-ről készült gifet is a jelenségről), annak apropóján, hogy Farkas Berci repülésekor is pont ez volt a helyzet a Szaljut-6-on.”
A Miki által említett jelenség a 'magas béta szög időszak'. Mivel az űrállomást nem ilyen körülményekre tervezték, ilyenkor mindig megvan az esélye, hogy túlhevül. Hogy ezt elkerüljék, a 4 napelemtábla párból kettőt élével az Nap felé állítanak. Egyrészt mert az űrállomásnak nincs szüksége ennyi elektromos áramra. Másrészt a kisebb felület miatt így tudják szabályozni az űrállomás hőháztartását.
Szabi egy kb. 4 évvel ezelőtt készült felvételén jól látható ez a napelem konfiguráció, két tábla pár nem is látszik egyáltalán, a harmadik kisebb páros pedig az akkor még egyedüli új iROSA napelem tábla, ami kizórólag az elforgatás miatt látható ilyen markánsan. Azóta az ISS az energiaellátás bővítése keretében kapott még ilyen modern, iROSA napelemet."