Az ukrán ellentámadások század szintűek, de minimum szakasz, nem pedig 8-12 fős rajok.Az ukránok pont azt alkalmaznak.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Az ukrán ellentámadások század szintűek, de minimum szakasz, nem pedig 8-12 fős rajok.Az ukránok pont azt alkalmaznak.
Definiálja tok már előbb, mi a kiscsoportos foglalkozás szerintem.Az ukrán ellentámadások század szintűek, de minimum szakasz, nem pedig 8-12 fős rajok.
Nem kell, raj/szakasz.Definiálja tok már előbb, mi a kiscsoportos foglalkozás szerintem.
Definiálja tok már előbb, mi a kiscsoportos foglalkozás szerintem.
Az ukrán háború is bebizonyította, hogy a nehéz gépesített gyalogság a legmagasabb harcértékű eleme a lövész fegyvernemnek.Neméppen.Török elérték a hadműveleti céljukat.
Olyan 20 évre lehet haditechnikailag reálisan előre gondolkodni,szerintem.
Politikailag azonban már 5 évre is csak prognosztizálni.Aztán vagy bejön,vagy nem.
Mo helyzete meg koránt sem stabil.A NATO és az EU sem 100%,hogy nem esik szét.De mucsai viszonyaink miatt mi is kivűl találhatjuk magunkat egyszer csak rajtuk.Akár úgy,hogy kiraknak,akár úgy,hogy a hatalom hatalommegtartás érdekében kivezeti az országot.Szomszédaink közül is Ausztria és Szlovénia mondható stabil országnak.Többi mind hordoz magában olyan lehetőséget,hogy akár 1 év alatt drasztikusan megváltozzanak a viszonyok.
A LynxHU viszont egyértelműen nem a közeljövő várható viszonyaira,hanem a múltra lett szabva.
Személyes véleményem meg az,hogy hiba volt az MH-t nehéz gépesitett gyalogságra alapozni.
Ez igy már ukrajnai tapasztalatokra vetitve sem igaz.Mert minden nehéz gépesitett sikeres alkalmazási példára Ukrajnában lehet találni olyat,mikor nem volt sikeres.És ugyanannyi példát,mikor nem nehéz gépesitett erők voltak sikeresek.Pillanatnyilag meg abszorut a gyalog támadó kisalegységes harcászat folyik.Az ukrán háború is bebizonyította, hogy a nehéz gépesített gyalogság a legmagasabb harcértékű eleme a lövész fegyvernemnek.
Érdemi sikereket (a néhány száz méter esetleg pár km naponta, az nem érdemi siker), csak ezekkel értek el a felek (az oroszok és az ukránok is). Nem attól lesz valamelyik csapatnem a legnagyobb harcértékű, hogy kizárólag sikeresen alkalmazzák.Ez igy már ukrajnai tapasztalatokra vetitve sem igaz.Mert minden nehéz gépesitett sikeres alkalmazási példára Ukrajnában lehet találni olyat,mikor nem volt sikeres.És ugyanannyi példát,mikor nem nehéz gépesitett erők voltak sikeresek.Pillanatnyilag meg abszorut a gyalog támadó kisalegységes harcászat folyik.
Magyar viszonyok meg mások,mint az ukrajnaiak.De nagyon mások.
Meg a hatalmas bukásokat is.Érdemi sikereket (a néhány száz méter esetleg pár km naponta, az nem érdemi siker), csak ezekkel értek el a felek (az oroszok és az ukránok is). Nem attól lesz valamelyik csapatnem a legnagyobb harcértékű, hogy kizárólag sikeresen alkalmazzák.
IFV van (amúgy ilyen alapon az ukránoknakm sincs).Meg a hatalmas bukásokat is.
Azonkivűl az oroszoknak nincs is HIFV kategriájú járművük......
Megint kevered az általános gépesitett harcászatot,ami egy gyűjtőfogalom,a kifejezetten nehéz gépesitett gyalogos erők harcával......
Eleve 22ben az orosz támadás is egy bukás volt (ennek is megvan az oka)IFV van (amúgy ilyen alapon az ukránoknakm sincs).
Nem keverem, csak te nem tudod értelmezni a 40 évnél mosernebb tudást.
Hatalmas bukásokkal? Egy bukás volt, az ukrán 23-as offenzíva, de annak az oka meg az volt, hogy az ukránok vagy fél évvel előtte elmondták, hogy hol fognak támadni és elfelejtették a harc mindenoldalú biztosítását megszervezni (nulla légierő, szinte nulla műszaki csapatok és gyakorlatilag nulla légvédelem). Így nem lehet nyerni.
Stratégiailag igen, de a mi szempontunkból nagyon nem. Az orosz csapatok úgy foglaltak el nagy területeket, hogy nem hogy túlerőben nem voltak, de még egyenlőnek is nagy jóindulattal voltak nevezhetőek az erőviszonyok. Ami fontosabb, az ukrán ellentámadások mindenhol nehéz gépesített lövész alakulatokkal folytak. Kijev alól nem a teherautós meg ki tudja min szállított területvédelmi tartalékos kergette ki az oroszokat (nélkülük nem sikerült volna ez tény, de nem ők üldözték az orosz páncélos csapatokat...).Eleve 22ben az orosz támadás is egy bukás volt (ennek is megvan az oka)
Ukránoknak van CV90.
És már több mint egy éve a harc fő formája a gyalogos rohamosztag harcászat-és ennek is megvan a maga oka.
Magyar viszonyok viszont mások lennének,mint az ukajnaiak.
Ez a 40 évvel ezelötti szöveg meg már unalmas.Te a jelenböl se tudsz következtetéseket levonni,a jövőre se tudsz következtetni-és a múltat is hibásan értelmezed.
Helyzet az,hogy az ukrán tapasztalatok egy része számunkra irreleváns.Mi nem tudunk többszázezres haderőt kiállitani,nem tudunk úgy harcolni,mint ahogy az most Ukrajnában folyik.
A meglepetés miatt tudtak mélyen betörni.Stratégiailag igen, de a mi szempontunkból nagyon nem. Az orosz csapatok úgy foglaltak el nagy területeket, hogy nem hogy túlerőben nem voltak, de még egyenlőnek is nagy jóindulattal voltak nevezhetőek az erőviszonyok. Ami fontosabb, az ukrán ellentámadások mindenhol nehéz gépesített lövész alakulatokkal folytak. Kijev alól nem a teherautós meg ki tudja min szállított területvédelmi tartalékos kergette ki az oroszokat (nélkülük nem sikerült volna ez tény, de nem ők üldözték az orosz páncélos csapatokat...).
Ez a te álmod, hogy kb kézifegyverekkel felszerelt aligképzett erőkkel meg lehet állítani gépesített csapatokat. Nem, nem lehet, nem is ők állították meg, hanem döntően (vokt benne részük természetesen) az ukrán reguláris hadsereg, aki sikeres védekező harc után Észak-Ukrajnában átment támadásba és üldözte az orosz erőket.A meglepetés miatt tudtak mélyen betörni.
A területvédelem és a tüzérség kettőse akasztotta meg a műveleteiket,és készitette elő az ukrán gépesitett erők ellencsapását,hogy az sikeres lehessen.
Az ukránoknak ekkor még nincs HIFV kategóriájú járművűk.
És itt jön az,hogy egyértelműen a Lynx kategóriájú HIFV felszereltségű nehéz gyalogságrol irtam,mint a HM számára elhibázott lépést.
Te meg általánosan a gépesitett erőkről irsz,mint nehézgyalogságrol.Persze,a könnyűgyalogsághoz,könnyűgépesitett erőkhöz képest a BMP és még a BTR80 is nehézgyalogság.Viszont ezek meg könnyebbek,mint egy Pártia XP egy jobb,mondjuk UT30 toronnyal.Mind védettségben,mind tűzerőben felűlmulja az orosz BMP tipusokat.
Lynx jellegű HIFV 22ben még nincs,az oroszoknak máig nincs Ukrajnában.Kijev alatt se Marder vagy CV90 volt még ukrán oldalon,hanem bizony BMP1 és 2.Meg BTR80,meg BTR4-ami azt illeti,akkor és ott a BTR4 volt a legnehezebb,legjobban védett lövész harcjármű......
Szval sziveskedjél jobban szöveget értelmezni,és arra reflektálni,amit irtam.
Mert azt,hogy elhibázottnak tartom a Lynx HIFVre alapozott nehézgépesitett erőkre való alapozást,de az nem azt jelenti,hogy V150 Commandokkal felszerelt könnyűgépesitett,meg teherautós gépkocsizó erőket tartanák jónak.
És itt jön ki a járószerkezet alapján való könnyű-közepes-nehéz kategorizálás spongyola,megtévesztő,röviden szar volta.Mert a BMD-1 is lánctalpas,meg IFV-aztán sehol nincs egy Patria XP,Wahash,vagy Rabdan KGYHJ harcértékéhez képest......
És kategórián belül se ad megfelelő megkülönböztetést.
Komolyan mondom,szveg értelmezési problémáid vannak.Javaslom,fordulj szakemberhez!Ez a te álmod, hogy kb kézifegyverekkel felszerelt aligképzett erőkkel meg lehet állítani gépesített csapatokat. Nem, nem lehet, nem is ők állították meg, hanem döntően (vokt benne részük természetesen) az ukrán reguláris hadsereg, aki sikeres védekező harc után Észak-Ukrajnában átment támadásba és üldözte az orosz erőket.
Te tagadod azt, hogy az ukrán revuláris erők állították meg az oroszokat 22-ben nem én. Ebből pedig egyenesen következik, hogy akkor a tartalékosok, akik bizony az ukránokál is rosszul felszerelt és rosszul képzett.Komolyan mondom,szveg értelmezési problémáid vannak.Javaslom,fordulj szakemberhez!
Közbe meg keres már egyetlen idézetet,ahol olyasmit mondok,hogy aligképzett knnyűfegyverzetűek álljanak keresztbe a gépesitett erőknek a csatatéren....Csak 1 ilyet sziveskedjél idézni....Qrvára nem fog menni.
Olyat fogsz csak találni,ahol ellenzem mindenféle gyengén képzett,rosszul felszerelt tartalékos erő modern nyilt csatában való bevetését.
Nomég1x....Sziveskedjél irányomban arra reflektálni,amit irtam.Amit ÉN irtam (már ha tudod értelmezni.Ha meg nem tudod,kérj segitséget hozzá).És ne arrol irogass,amit TE KÉPZELSZ,hogy irtam.
Egyáltalán nem azt írtam.Csak nem tudsz szöveget értelmezni..Te tagadod azt, hogy az ukrán revuláris erők állították meg az oroszokat 22-ben nem én. Ebből pedig egyenesen következik, hogy akkor a tartalékosok, akik bizony az ukránokál is rosszul felszerelt és rosszul képzett.
Egyáltalán nem azt írtam.Csak nem tudsz szöveget értelmezni..
Ezt írtad, de ez már ne is haragudj de faszság. Nézd meg hol milyen alegységek harcoltak, nézd meg, hogy működött 22 ben az ukrán dandárok tartalékosokkal történő kiegészítése. Már eleve, az oroszok gyors megállítása lehetetlenné tette, hogy tartalékosok csinálják, mert annyi idő alatt nem is tudtak eleget behívni, felszerelni, új alakulatba szervezni.A területvédelem és a tüzérség kettőse akasztotta meg a műveleteiket,és készitette elő az ukrán gépesitett erők ellencsapását,hogy az sikeres lehessen.
Szerintem még teljesen jól írtam.Hogy nem érted,az még legyen már a Te problémád.Ezt írtad, de ez már ne is haragudj de faszság. Nézd meg hol milyen alegységek harcoltak, nézd meg, hogy működött 22 ben az ukrán dandárok tartalékosokkal történő kiegészítése. Már eleve, az oroszok gyors megállítása lehetetlenné tette, hogy tartalékosok csinálják, mert annyi idő alatt nem is tudtak eleget behívni, felszerelni, új alakulatba szervezni.
Baxa nyuszi, segítek.Ezt írtad, de ez már ne is haragudj de faszság. Nézd meg hol milyen alegységek harcoltak, nézd meg, hogy működött 22 ben az ukrán dandárok tartalékosokkal történő kiegészítése. Már eleve, az oroszok gyors megállítása lehetetlenné tette, hogy tartalékosok csinálják, mert annyi idő alatt nem is tudtak eleget behívni, felszerelni, új alakulatba szervezni.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..