Hányszor mondtam már azt, hogy ez lesz? Na és mi lett?
Trump diagnózisa a háborúról sztem pontos. Gyakorlatilag 3,5 éve Oroszország céltalanul küzd Ukrajnában. Vannak jobb és rosszabb napjai. De a soha össze nem omló ukránok folyamatosan meglepik őket.
Sztem Trump egyértelműen békét akar. Úgy sarokba szorította anno Zelenszkijt, annyi engedményt tett az oroszoknak, mint más nyugati politikus sosem fog. És mindezt ellenszélben, Európa folyamatos aknamunkája mellett. Putyint teljesen korrekt módon fogadta Alaszkában, úgy tárgyalt vele, ahogy más nyugati fővárosban sosem.
Most mégis retorikai fordulatot vett??
Miért?
Sosem akart béket, ezt nem hiszem.
Meggyőzték a nyugati politikusok, nem hiszem.
Egyszerűen látja, hogy az eddigi engedményei ellenére az oroszok csak tárgyalnak, de megegyezni nem akarnak vagy tudnak.
Zelenszkij annyira függ az USA-tól, hogy bármikor a tárgyalóasztal mögé zsarolhatja. De Putyin nem ilyen, kezdetektől ez volt a megegyezés problémája, a nyugati aknamunka mellett. Mivel veszi rá Putyint a fegyverszünet aláírására.
Megkapta volna jogilag a Krímet és a 4 megyének a meghódított részeit, minimál extra Harkov -Donbasz területcserével. Ez nagyon jó ajánlat volt. De csak nyugati szemmel.
Putyin nem tudta aláírni az orosz nacionalisták miatt Túl sok orosz halott van, hogy a 4 megye se legyen meg. Vagy legalább a Donbasz. Sztem ezt a négyet gond nélkül odaadná nekik Trump. De nincs meg. Viszont azt Trump sem tudja elintézni, hogy innen kivonuljanak az ukrának. Innen az oroszoknak kellene kiverni őket, de nem megy. És ez az alapvető probléma. Az oroszok harctéri gyengesége a fegyverszünet fő akadálya. Ezt a semmit unta meg Trump.
Ha tippelnem kell, csak retorika. Esetleg lesz vmi fegyverbiznisz. De nem a háború folytatása a cél, hanem az oroszok visszazsarolása a tárgyalóasztalhoz. És további kompromisszumok elérése. Ez a nagy különbség Trump és a többi nyugati politokus közt. Trump kiegyezni akar az oroszokkal, a többiek megbuktatni Putyint. Néha vannak közös taktikai eszközök, de a cél más.
Viszont ha sokáig fokytatódik ez a buli, akkor már nem az USA proxi Ukrajna fog harcolni az oroszokkal, hanem az USA a kínai proxy oroszokkal. Ha nem is mindent bele, de korlátozottan. Nah, ez lenne veszélyes az USAnak