[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
18 518
57 388
113
Nézd! Nem várom el, hogy megértsd, de azért elmondom.
A másik ember bűne nem mentesít téged, sem senkit a felelősség alól. Tehát ha az összes ukrán videó hamisítvány, hazugság, azért még neked (és senki másnak) nem helyes ugyanezt tenni.
Nem mentesít a hazugság terhe alól.
Amiket írsz, azok nem érvek arra a jelenségre, amit a videóban vázol a fiatalember.
De amúgy amiről Györe beszél hogy tény hogy Dániában, németeknél orosz drónok cikáznak, az tény? A balti sziget felett orosz vadászgépek most sértettek vagy sem légteret? Arról is olvastam pro kontra hogy nemzetközi légtér volt, csak a baltiak mondják sajátnak, meg olyat is hogy telibe légteret sértettek az oroszok. Lengyeleknél 19, 20,23 drón vokt egyáltalán?! A háztetőt tényleg saját rakéta baszta le? Tuti orosz drónok voltak miután a belaruszok szóltak a lengyeleknek, az oroszok tagadják, ukránoknak jól jött, bizonyítékokat meg nem mutatnak?!

Honnan tudjam hogy ki hazudik? Ennek aki most elmondja az Ultrahangban hazudnak, miért kéne elhinnem bármit jobban bemondásra mint azoknak akikről mondja hogy hazudnak?

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
49 834
90 318
113
Ukrán határőrök behatoltak Magyarországra és brutálisan megverték a megszökött sorozáskerülőket.

▪️Erről a kijevi média számolt be, olyan személyekre hivatkozva, akik részt vettek a külföldön mozgósításra szoruló ukránok evakuálásának megszervezésében.

▪️A videón látható férfi szerint egy másik ügyfelet is elfogtak az ukrán határőrök egy magyar falu közelében, majd megverték és eltörték a bordáit.

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 481
9 768
113
Ott a lényeg.

A következő körben +5% GDP

Az ukránok elvileg már rendelkeznek ezzel, bár nem tudom, hogy melyik generációval.
De légvédelemre (alacsony sebességű drónok ellen) beválni látszanak a tipikusan négyrotoros, sebességre épített elfogódrónok is. Az ukránok és kis lemaradással az oroszok is bevetették már ezeket, én úgy olvastam, meglepően sikeresek. Egy vadászbombázóról indított akármihez képest ez szerintem minimum egy nagyságrenddel olcsóbb, főleg ha a repült óra költségét is beszámoljuk.

Akkor a végén csak megint igaza lesz Napóleonnak, aki azt mondta, hogy a háborút végül mindig a gyalogságnak kell megnyernie.

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
3 067
34 004
113
Ukrán határőrök behatoltak Magyarországra és brutálisan megverték a megszökött sorozáskerülőket.

▪️Erről a kijevi média számolt be, olyan személyekre hivatkozva, akik részt vettek a külföldön mozgósításra szoruló ukránok evakuálásának megszervezésében.

▪️A videón látható férfi szerint egy másik ügyfelet is elfogtak az ukrán határőrök egy magyar falu közelében, majd megverték és eltörték a bordáit.

Kijevi média van említve mint aki erről beszámolt ..gyorsan körbenéztem,én nem találtam ilyet .. persze lehet én voltam figyelmetlen,vagy nem voltam elég alapos .. orosz oldalakon (3 db) láttam leközölve a hírt .. akik leközölték : -fedpress,-rambler,-mk

időközben látom,hogy magyar oldalakon is elérhető már a hír , ha háborús vészhelyzet van kihirdetve, ha katonák vannak az ukrán határszakaszon (persze értem én,hogy nem lehet minden méterre egy embert állítani) akkor mi ez a trehányság ? egyáltalán hogy fordulhat elő ? nem az lenne a dolguk,hogy megakadáyozzanak bármiféle fegyveres behatolást ? erre nem lehet "gyógyír" hogy Bobo összeborzolja a haját, vagy hogy Szíjjártó bekéreti az ukrán nagykövetet .. most lesz igazán érdekes a történet,kiváncsi leszek mind az EU mind a NATO válaszlépéseire, mert meg fogja mutatni hogy valójában hol és merre is van a helyünk a két szövetségi rendszer viszonylatában.

nincsenek illúzióim ..

aki szerint meg ez rendben van (mert biztosan lesz itt olyan elmebeteg) hát köpjön fel és álljon alá.

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
407
4 535
93
Kijevi média van említve mint aki erről beszámolt ..gyorsan körbenéztem,én nem találtam ilyet .. persze lehet én voltam figyelmetlen,vagy nem voltam elég alapos .. orosz oldalakon (3 db) láttam leközölve a hírt .. akik leközölték : -fedpress,-rambler,-mk

időközben látom,hogy magyar oldalakon is elérhető már a hír , ha háborús vészhelyzet van kihirdetve, ha katonák vannak az ukrán határszakaszon (persze értem én,hogy nem lehet minden méterre egy embert állítani) akkor mi ez a trehányság ? egyáltalán hogy fordulhat elő ? nem az lenne a dolguk,hogy megakadáyozzanak bármiféle fegyveres behatolást ? erre nem lehet "gyógyír" hogy Bobo összeborzolja a haját, vagy hogy Szíjjártó bekéreti az ukrán nagykövetet .. most lesz igazán érdekes a történet,kiváncsi leszek mind az EU mind a NATO válaszlépéseire, mert meg fogja mutatni hogy valójában hol és merre is van a helyünk a két szövetségi rendszer viszonylatában.

nincsenek illúzióim ..

aki szerint meg ez rendben van (mert biztosan lesz itt olyan elmebeteg) hát köpjön fel és álljon alá.
Az orosz hírek egy sztrana telegram csatornát linkelt, ott van szó róla. Az lefordítgattam. Egy "embercsempész" állítja. Nem véletlenül most lett ez megszellőztetve. Viktor most megy Koppenhágába, ott lesz Zselé is. Ha az ukránok vádaskodnak, lesz mit az orrukj alá dörgölni. Egy fegyveres határsértés NATO tagállam ellen komoly vád, elég a gyanú is, hogy botrányt keltsen.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
9 239
51 051
113
Az orosz hírek egy sztrana telegram csatornát linkelt, ott van szó róla. Az lefordítgattam. Egy "embercsempész" állítja. Nem véletlenül most lett ez megszellőztetve. Viktor most megy Koppenhágába, ott lesz Zselé is. Ha az ukránok vádaskodnak, lesz mit az orrukj alá dörgölni. Egy fegyveres határsértés NATO tagállam ellen komoly vád, elég a gyanú is, hogy botrányt keltsen.
Emlékezzünk meg újfent a 2022 márciusi “légtérsértés”-re. Akkor egy katonai robotrepülőgép (egy Tu-141) repült keresztül többek közt a magyar légtéren, némi robbanóanyaggal a fedélzetén, hogy aztán Zágrábban egy parkolóban lezuhanjon.
Az is ilyen eset volt, akkor se történt semmi.

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
4 072
2 848
113

nincsenek illúzióim ..

Az ukran menekultek nem az erdokbe a hatarmenten tanyaznak hanem eloszor is nagyreszt kozuton erkeznek masreszt amilyen gyorsan csak lehet elhagyjak nem csak a hatar kornyeket de az orszagot is mennek nyugatra.

Ebbol kifolyolag a kerdes az hogy a hataratkelon mentek at az ukrik? Vagy az erdoben boklasztak?

Santit az egesz. Hangulatkelto propaganda szaga van. Amolyan kompenzaljuk a dronos ugyet.

• Vicces
Reactions: sidewinder12

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 683
19 206
113
Az ukránok elvileg már rendelkeznek ezzel, bár nem tudom, hogy melyik generációval.
De légvédelemre (alacsony sebességű drónok ellen) beválni látszanak a tipikusan négyrotoros, sebességre épített elfogódrónok is. Az ukránok és kis lemaradással az oroszok is bevetették már ezeket, én úgy olvastam, meglepően sikeresek. Egy vadászbombázóról indított akármihez képest ez szerintem minimum egy nagyságrenddel olcsóbb, főleg ha a repült óra költségét is beszámoljuk.
Ez kivitelezhetetlen elfogó drónokkal.
Az elfogó drón lassú mint a tetű, konkrétan a támadó drón útvonalába kell tenni, annyi kicsi az elfogási HMZ. Lényegében csak pontvédelemre jó, de arra is találták ki.

Ellenben egy nagy teljesítményű nehéz vadász (pl. F-15EX vagy Szu-35) géppár által védett terület ennek sok ezerszerese lehet. Lényegében feloszthatsz egy védendő országrészt szektorokra (mint egy TMZ, mondjuk vegyük a Moszkva felé vezető légteret), és abban ezek a gépek nagy sebességüknek hála szabadon mozoghatnak a különböző vektorokon érkező lassú célokra (nagy hajtóművek, szuperszonikus sebesség). Tehetik ezt iszonyat sokáig (hatalmas üzemanyag mennyiség - long station time) és nagy mennyiségű fegyverzetet hordozva (standard AA fegyverzet, mint AMRAAM/AIM-9X vagy R-77M/R-73 + 20-40 anti drón APKWS II jellegű kis méretű raksi a nem manőverező drón célokra).

Egy ilyen vadászgéppár saccra lefog több ezer négyzetkilométeres területet, amin belül megvan a képességük a lassú célokat könnyedén elfogni (hozzájuk képest azok cammognak), leküzdeni, majd újakra vektorálni, tenni ezt órákon keresztül egy tömeges támadás esetén. A géppár leküzdhet akár 100+ célpontot egyetlen felszállásól, amennyiben az a szektorában halad át. Erre csak embervezette gép képes, mert egy elfogó drónnak sem a sebessége a térbeli helyváltoztatáshoz, sem az endurance a hosszú loiteringhez, sem a több cél leküzdési képessége nincs meg.

Az orosznak erre elképesztően jó gépei vannak, azon minden szükséges műszerezettséggel - egyedül a raksi hiányzik. Amit sejtésem szerint már három műszakban szerelnek össze, mert nyilván ők is valami nagyon hasonlóra jutottak...

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
7 574
20 340
113
Az Orosz tüzérség kazettás lőszerekkel indított hatalmas támadást egy sűrű ukrán erdő ellen Liman irányában.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Egy ukrán katona nem tudta, hogy egy kamikaze drón közeledik felé, amikor rájött, már túl késő volt.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
425
3 760
93

nincsenek illúzióim ..

Szerintem a Magyar Hadseregben nincs olyan vezető, aki a sarkára merne állna és döntést merne arról hozni, hogy az ukrán határőröket elfogja és lefegyverezze. Inkább félrenéznek, mondván, ha nem csinálunk semmit abból baj nem lehet.
Politikai párttól függetlenül az összes egy kripli. A Határőrség valahol a 80-as évek elején szűnt meg.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
14 523
72 335
113
Szerintem a Magyar Hadseregben nincs olyan vezető, aki a sarkára merne állna és döntést merne arról hozni, hogy az ukrán határőröket elfogja és lefegyverezze. Inkább félrenéznek, mondván, ha nem csinálunk semmit abból baj nem lehet.
Politikai párttól függetlenül az összes egy kripli. A Határőrség valahol a 80-as évek elején szűnt meg.
Maga a Magyar Határőrség hivatalos megszűnése, illetve a Magyar Rendőrségbe történő beolvadása 2008 január 1.
De a szerepe, súlya, fontossága valóban a 80-as évek elejétől kezdett el sorvadni, amin a délszláv válság kicsit lassított. Ekkor kaptak utoljára felszerelés és feladatkör bővítést a határvadász századok felállításával, éjjellátókkal felszerelt BTR-ekkel együtt. De 1998-ban először a sorállomány szűnt meg a Határörségnél, majd a 2004-es EU-csatlakozással megkezdődött a feladatkörök csökkentése és a Rendőrségbe történő beolvadás.

Csak szemléltetésképp, a hatarvadász, illetve eredeti nevén akció századok a 90-es évek elején még rendes sorkatonákkal is operáltak, de pont ezért, a parancsnoki állomány a Kormány felöl érkező igénynek megfelelően az éles helyzetek során mindig az átsodródott szerb és horvát szabadcsapatok, nem ritkán reguláris erők elkerülésére adott parancsot. Magyarán, a megfigyelésükön túl a nyílt kontaktust, pláne konfliktust mindenképpen kerülni kellett.
Ami azért valahol érthető.

Minden esetre Magyarország határain magyar katona utoljára ekkor került kapcsoatba felfegyverzett idegen erőkkel, de ez is már bő 30 éve volt.

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
3 067
34 004
113
nézd .. ha igaz lenne,és az állítólagos elfogott ukrán határőröket, immáron lefegyverezve kamerák előtt ( akár nemzetközi hírcsatornák is) adnák vissza az ukránoknak., azért az nagyon nagy mértékben kifogná a vitorlájukból a szelet !

mert ha igaz (lenne) akkor ez elég sok nemzetbiztonsági kérdést vet fel,és véleményem szerint nem csak bennem !! (amiért fejeknek kellene hullania,ráadásul villámgyorsan !)

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 964
10 511
113
nézd .. ha igaz lenne,és az állítólagos elfogott ukrán határőröket, immáron lefegyverezve kamerák előtt ( akár nemzetközi hírcsatornák is) adnák vissza az ukránoknak., azért az nagyon nagy mértékben kifogná a vitorlájukból a szelet !
túrót
a nemzetközi médiát az ukránok uralják
ha ők ezt ukrajnába betörő magyar katonákkal és ukrajnából elrabolt békés határőrökkel adják elő akkor az úgy történt magyarország pedig agressziót követett el
már megint
ld. még a drónügyet, magyarországon kívül európában mindenki tudja hogy magyar drónok az oroszoknak derítenek fel ukrán célpontokat
hiszen minden média megírja bemondja ha meg valamelyik mégis ellentmondana az nyilván orosz dezinformáció

A Határőrség valahol a 80-as évek elején szűnt meg.
'89 májusban még volt szerencsém egy eltűnt ndk-s turistacsoportból kifolyólag rutinszerűen elrendelt határzár keretében kinn állni a drávaparton egy szép tavaszi éjszakán az ak-val, berántották a fél siklósi határőr kiképzőközpontot ahol éppen sorkatonai szolgálatomat töltöttem
júniusban a nagyimre temetésre még készültünk tömegoszlatás gyakorlásával, mint ismert ilyenre nem került sor, szeptemberben már határnyitás volt, október 23-nál már szóba se került semmiféle oszlatás gyakorlás szintjén se, decemberben meg amikor a románoknál kezdődött az ereszdelahajam az egyetlen instrukció amit a határőrség kapott a menekültekkel kapcsolatos humanitárius feladat volt és hogy nehogy bármiféle formában konfliktusba kerüljünk a román kollégákkal, a járőrözés is szinte leállt a román határsávban
kb erre az időre tenném a határőrség megszűnését, a későbbi horvát események idején már átvette a dominanciát a hivatásos állomány bár még volt ott soros is majd aztán formálisan is megszűnt az intézmény...

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
15 627
42 675
113

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
17 473
21 247
113