[HUN] Kerekes páncélozott harcjárművek beszerzése

Erre már én is gondoltam. Pl. Gidránra - más MRAP nincs kilátásban nálunk.
BTR-80hoz képest:
Védettség jobb: legalább level 3 a Gidrán, a BTR-80 meg kb. Level 1-2
Tűzerő hasonló, de fokozható gá. toronnyal (25x137mm vagy 30x113mm). Optika tűzvezető rendszer "ég és föld"
mozgékonyság rosszabb: szinte bármilyen árokban elakadna
szállítókapacitása rosszabb: rendesen felszerelve, felpakolva kb. 4 fős desszant férhet bele (+ sofőr, parancsnok, toronylövész). kb. két Gidrán adna ki egy BTR-t.

Nem lenne jó megoldás összességében: inkább egy megfizethetőbb 6x6 kellene váltótípusnak vagy legalább egy TITUS vagy VBMR Griffon jellegű járgány kellene ha nem tudnak/akarnak Patria 6x6-ot vagy egy hasonló törököt venni...

Remélem nem jön be a tipped és lesz valami normális APC-nk, aminek négynél több kereke van...
De a Gidrán török! Nem arraól volt szó, hogy a törökök nem játszanak a SAFE-ban? Akkor miröl beszélünk? Ha meg igen akkor van normális 6x6 meg 8x8 platformjuk azzal is tud a NER okosan mutyizni!

• Tetszik
Reactions: Pogány
De a Gidrán török! Nem arraól volt szó, hogy a törökök nem játszanak a SAFE-ban?
Elvileg nem lehet...

Akkor miröl beszélünk? Ha meg igen akkor van normális 6x6 meg 8x8 platformjuk azzal is tud a NER okosan mutyizni!
Ezt én sem értem hogy ha arra megy ki a játék hogy lenyúlják a honvédségi beszerzéseket, akkor miért (csak) a Gidránt nyomatják 4iG-Rába gyártás keretében?!?
Ennyi erővel gyárthatnának "hasznosabb" 6x6-ost vagy 8x8-as is a Rábánál. Nagyobb értékű cuccból többet lehet lefölözni és még MH is jól járna szakmai illetve harcérték szempontból...

Elvileg nem lehet...

Ezt én sem értem hogy ha arra megy ki a játék hogy lenyúlják a honvédségi beszerzéseket, akkor miért (csak) a Gidránt nyomatják 4iG-Rába gyártás keretében?!?
Ennyi erővel gyárthatnának "hasznosabb" 6x6-ost vagy 8x8-as is a Rábánál. Nagyobb értékű cuccból többet lehet lefölözni és még MH is jól járna szakmai illetve harcérték szempontból...
Igen, a nagy tatras összeborulás miatt kézenfekvőbb lett volna a tadeas az hamarabb átnyomják, mint a gidránt.

Igen, a nagy tatras összeborulás miatt kézenfekvőbb lett volna a tadeas az hamarabb átnyomják, mint a gidránt.
Pontosan! Még az is jobb lenne APC-nek...

Kifejezetten szimpi ez a járgány....
Level 4 védelem, 11 fős deszant tér...

Kriss szerintem azért bánkódik, mert katonai programhoz képest nagyon kevés fegyver és sok polgári-katonai infrastruktúrális, hadiipari elem lett berakva a SAFE programba. Pl. vasúti rakodók, dunai új vasúti híd, stb.
Én is úgy értelmezem, hogy a beszerzések értelmetlenek. A sok infra beruházás nem zavarna mert lehetne értelmesen költeni. Csak Kriss utalásai inkább a szar fegyverbeszerzesekre utal. De hamarosan kiderül.

Tűzerő hasonló, de fokozható gá. toronnyal (25x137mm vagy 30x113mm).
Szia,

Hogy lenne mar hasonlo a 30x165 tuzereje az .50 BMG-hez kepest?

Az egyik 191 kJ, a masik meg 18 kJ!

Sot, a 30x113 is kb 74 kJ, ami kozelebb van a 0-hoz, mint a 191 kJ-hoz!

Szia,

Sima BTR-80-asról írtam.

Amúgy meg a különbség abban van hogy Gidrán elsőre talál és az .50-es simán kilyuggatja BTR-páncélját. Azzal kurblis szarral meg semmit nem lehet eltalálni a mi mozog - pláne rosszabb látási viszonyok között.

Szóval a Gidran vs. BTR-80A összecsapásban is inkább a Gidránra szavazok, csak sokat kell cikázzon és gyorsan mozogjon...
BTR gépágyúja amúgy is nagyon pontatlan: látni ahogy lövéseknél "berezonál" a cső, elmozdul a hossztengelyéből. Nem véletlen, hogy hasonló kaliberű ill. csőhosszúságú nyugati gépágyúknál van külső merevítés a cső körül. (Lásd Lynx, PUMA, stb.)

Annyira szar a BTR, hogy tűzharcban a Gidrán is jó eséllyel legyőzi.

Szerintem kicsit más szemszögből is gondoljátok át ezt a SAFE dolgot.
1. A kormányzat eleve nem támogatja a közös hiteles ügyeket. Tehát olyan dolgokat próbál belefasírolni (meglátjuk milyen eredménnyel) amit eredendően civil infrának szánt, a Covid pénzekből, ami katonai szempontból hajmeresztőnek látszik.
2. Abban az esetben, ha nagyon belemélyed a katonai beszerzésekbe, és az ukrán háború véget ér(bárhogy), és az oroszok az istennek sem lesznek hajlandóak támadni, lesz egy csomó csak egy irányba hasznosítható beszerzés, ami még csak teljesítve sem lesz még, (a nagy megrendelés tömeg versus gyártókapacitás) de fizetési kötelezettség fenn fog állni.
3 A honvédelmi költségvetés beszerzési része ettől még nem kell hogy megszűnjön.

• Tetszik
Reactions: Faboo78
Szia,

Gondolom ezt a 25x137mm vagy 30x113mm gépágyú felvetésre írtad, ami lehetséges fegyverzete lehet a Gidránnak.

Itt az a kérdés, hogy robbanó/romboló tűzerőre van szükség vagy páncél átütésre.
A 30x113mm gépágyú kinetikus energiája nagyon gyenge, de nagyot pukkan: élőerő, könnyű járművek épületek illetve drónok ellen hatásos.
Az Apache páncéltörő lőszere is egy kumulatív gránát: 25 milliméternyi homogén acélpáncélzat (RHA) átütésére képes 500 méter távolságból 50 fokos becsapódás esetén. Bármelyik BTR-t vagy BMP-t kilövi gond nélkül. Nehezebb IFV-k és harckocsik ellen esélytelen.

Ha kinetikus energia számít jobban, akkor a 25x137mm nagyon jó kaliber könnyű járművekre mint a Gidrán.
Csőtorkolati energiája 180-200 kJ - ez kb. az orosz harmincassal van egy szinten, de páncéláttörése sokkal jobb, mert oroszoknál máig nincs nyíllövedék rendszeresítve hozzá. Több ukrajnai videó is bizonyítja hogy oldalról a Bradley kilyukasztja T-72-est (oldalról), de egy felvételen egy T-90-est is harcképtelenné tett.

A törökök csináltak 25 mm-es AHEAD lőszer szóval drónok és élő erő ellen is hatásos lenne a 25 mm-es. Tűzerőben IFV szintre lehetne felhozni a Gidránt egy megfelelő RC toronnyal: a 25 mm-es jobb választás lenne ehhez mint 30x113-as.
A legideálisabb szerintem a dual-feedes 25mm-es (AHEAD+APFSDS-T), párhuzamos 7,62-essel esetleg 1-2 ATGM-mel egy RC toronyban.

Szóval továbbra is azt mondom, hogy páncélvédettség és fegyverzet terén simán lehet jó BTR-váltó a Gidrán, csak hát a terepjáró képesség és szállító kapacitás miatt még sem az...legalább 6x6 kellene...

• Tetszik
Reactions: J.G.
Szerintem kicsit más szemszögből is gondoljátok át ezt a SAFE dolgot.
1. A kormányzat eleve nem támogatja a közös hiteles ügyeket. Tehát olyan dolgokat próbál belefasírolni (meglátjuk milyen eredménnyel) amit eredendően civil infrának szánt, a Covid pénzekből, ami katonai szempontból hajmeresztőnek látszik.
Ahogy hallani ezzel próbálkoznak valóban...
2. Abban az esetben, ha nagyon belemélyed a katonai beszerzésekbe, és az ukrán háború véget ér(bárhogy), és az oroszok az istennek sem lesznek hajlandóak támadni, lesz egy csomó csak egy irányba hasznosítható beszerzés, ami még csak teljesítve sem lesz még, (a nagy megrendelés tömeg versus gyártókapacitás) de fizetési kötelezettség fenn fog állni.
1. SAFE-et elvileg 10 év után kell elkezdeni törtleszteni: addig moratórium van
2. Az orosz támadás meg valamennyire korrelál azzal hogy mennyire van Európa felfegyverezve. Ha pl. azt ltánák hogy mindki szarik rá, senki nem lett erősebb semmivel, az USA lelépett, Európa magával vitatkozik akkor simán meg fogják próbálni a Baltikumot vagy Moldovát. Miért ne?! Alkalom szüli a tolvajt.
Ha Európa felkészült és a NATO még működik, akkor valszeg nem lesz semmi, csak jelenleg is zajló hibrid kavarás...
3 A honvédelmi költségvetés beszerzési része ettől még nem kell hogy megszűnjön.
Az már szinte teljesen megszűnt: saját forrásból nem szerződünk semmi újat 2022.
Itt vagy SAFE-ből lesz fegyver véve, vagy nem lesz semmi.

• Tetszik
Reactions: Faboo78