[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ami azt illeti,ez nem annyira egyedi.J79 sincs már gyártásban,de a C10P Kfirekhez a felújitott hajtóműveket fejlesztették,és növelték a tolóerőt fékpadon utánégetővel 85Kn-ra.Az Atlas Cheetah Super Atar hajtóműve,amik az F1ekből kiszerelt példányok-ezért vonták ki az F1Akat idő elött,szintén felújitott és fejlesztett hajtóművek.Közepes magasságon 100Kn fölötti tolóerőt tudtak leadni.Mig az üzemanyag tartott,képes volt erőmanőverezésre.
Ez azért nem egészen pontos. A Cheetah gépek Super Atar hajtóműve maximum úgy tudhatott közepes magasságon 100kN-t, hogy a gép közben Mach 1.0 körüli értéken repült. Azért csodák nincsenek.

Mert valóban volt egy "Super Atar" program még a hatvanas évek elején, mielőtt az Atar-9K létrejött (amiből a kései Mirage F1 és többek között a Cheetah gépek is kaptak Atar-9K50 jelöléssel), ami a földi - kis magasságú statikus 80-120kN-t célozta meg, de ebből nem lett semmi.
Ezután indult teljesen külön vonalon a SNECMA M53-as, ami ennek a korabeli "Super Atar" hajtóműnek az alternatívája lett volna kezdetben, mégpedig az amerikai TF30-asokkal szerzett tapasztalatokat felhasználva.
És a cég marketingesei ezt is "Super Atar" jelöléssel látták el.
Innen a sok keveredés.
Az M53-asról meg ismert, hogy kezdetben 80kN-t tudtott, majd szépen felfejlődött egészen 97kN-ig, mivel a kétüléses atomhordozó Mirage 2000N-nek kellett az extra tolóerő, ez lett az M53-P2. Ma már nincs Mirage 2000N (Taszáron, 92-ben még mint vadonat új gépet láthattuk), de mostanra az összes még repképes Mirage 2000-esben a P2-es M53-as van.
Viszont ez soha nem került a Cheetah-ba.

És végül volt egy "ATAR-Gratification" program, ami a Mirage F1 és a külföldi üzemeltetők, mint pl a Cheetah gépek hajtóművein ígért pár százalékos teljesítmény növekedést és kismértékű fajlagos fogyasztás csökkenést.
72kN-ról 75kN-ra, de max ennyit.

Szóval az oroszok képesek mostanra a 30 éve gyártott hajtóműveket is üzemben tartani, de még növelni is a teljesítményüket.

Viszont nem tartanak az örökkévalóságig akkor sem és pótolni nem tudják őket. Ha jól emlékszem talán a Mig kapta volna meg az utód tervezését, de nem nagyon lett semmi belőle.

Ezt az EU és USA is könnyen megoldaná csak szándék kérdése.
Viszont a holland és német gépeket jelenleg senki sem tudná kiváltani, ugyanígy az amerikai szoftvert sem tudná az EU megkerülni. Ez nem csak pénz kérdése, több évtizedes rendkívül specifikus tudás és tapasztalat van felhalmozva náluk, amit nem lehet gyorsan megkerülni.

Vagyis kilyukadtunk oda, amit írtam: az USA képes rá (mert birtokolja vagy kontrollja alatt tartja), Kína fejleszti a sajátját (architektúrákkal is kísérletezve) , de ARM8-ig (pl. Kirin) birtokolja (fizikailag is) a gyártósorokat, a ruszkiknak meg semmilyük nincs meg versenyképes teljesítményű processzorgyártáshoz, ami a komolyabb rendszerekhez (akár állami, polgári, katonai felhasználás) kellene.

Ps.: De hajrá, a nyugattól licenszelt, Taiwanban (nem) gyártott 120W TDP-s Baikal-S biztos jó lesz AI-drónokba :D

Éppenséggel van,Ukrajnábol.

Nem ignorálom,hanem a realitások közé helyezem.A NATO AWACS nem lát el a kelet ukrajnai hadszintér nagyrészéig,hiába mantrázátok ezt az ökörséget.
Éppenséggel ti ignoráljátok a technikai lehetőség végességét.A radar nem lát el a végtelenségig,és létezik a radarhorizont fogalma is....

Pl,hogy lopakodó gép nem tudja hordozni,mert túl nagy hozzá?
Egyébként az R37M a rég kivont AIM47/54 sorozat utánérzése.......USA egyébként rendelkezik hasonló kategóriás eszközzel,az AIM174B.És europai Meteor is létezik....
A hamarosan szolgálatba álló AIM260 egy jóval modernebb konstrukció,mint az R37M.Ahogy a Meteor is jóval korszerűbb.Könnyebb,kisebb gépek is könnyedén hordozhatják ezeket,kisebb és könnyebb konstrukciók lévén-ugyan olyan hasznos hatótávval.
Azonkivűl még mindig nem fogtad fel,hogy semmit nem ér az R37M egy 5G gép ellen,mert nem tudnak neki célt kijelölni.Su35 számitások szerint 50-60km-ről lehet képes befogni egy F35öst-jóval az AMRAAM hatótávján belülről.....

Egyenlőre csak harcászati mélységről van szó,hogy az orosz arra se képes......
Ezzel szemben Sziriában és Iránban az IAF és az USAF is bizonyitotta,hogy igen,be tud repülni egy ország stratégiai mélységébe is észrevétlenül és büntetlenül.

Éppenséggel az orosz is tudja időnként hatékonyan zavarni a nyugati GPSt,ami szintén ukrajnai tapasztalat.

Ez meg inkább a te agyi képességeidet és beszükült világképedet jellemzi.
Ez egy topic kórtan lett így:
- NAFO érzelmű topictársak állították az orosz szar mert csak drónozik-CM-ezik-rakétázik, de nem bombáz pedig az a tuti.
Erre jött emlékeztető az UMPK-zásról.
- Na de nem lehetett annyiba hagyni, az orosz akkor is szar mert nyugat-ukrajnába nem megy be UMPK-zni, mert szar, nem tudja kiütni a légvédelmet.
Akkor megemlítettem hogy ott nem harcolhat a légvédelem minden eleme ellen, így ez nem opció.
- És megérkeztünk a kör elejére: nem is lát oda a NATO radar, tehát ez nem akadály ha nem lenne az orosz szar.

Hova nem látnak a NATO radarok? Nyugat-ukrajnába? Mert továbbra is erről volt szó. Nézd meg hány méterre van lengyelben és romániában radar a határtól, az AWACSról nem is beszélve.

Az R-37 esetében annyit írtam hogy ebben pl. az USA van lemaradva. Igazad van abban hogy majd utolérik, meg lehet előzik is, meg előbb-utóbb darabszám is lesz hozzá. Jövő időben, tehát most nem, ennyit állítottam.
Vicces hogy mennyire védelembe kell venni minden kis nyugati tökéletlenséget egyeseknek.

Ami az F-35-tel nem akar leesni, hogy idáig senki sem használta úgy ahogy azt az orosztól elvártad: bombázzon időérzékeny, mozgó célokat a hátországban.
Erre hiába hozol példákat arra, hogy egy jól megszervezett akcióval támadtak egy statikus célt légvédelmileg lényegesen sebezhetőbb országokban. Nem ugyanaz.
Erre viszont pont megvan a képessége az orosznak, csak más eszközzel. És lehet hogy egy CM vagy rakéta drágább mint a bombák, csak az USA vagy Izrael ehhez egy komplex műveletet hajt végre n számú géppel az utántöltőktől az F-35-ig, állítólag ezek üzeme sem filléres tétel.
De amiért az orosz UGYANAZT máshogy semmisíti meg, béna - NAFO-s oldal totemoszlopa szerint legalábbis.

A személyeskedést köszi, ez tőled mindig dicséret :)

Hányszor kell még lebukni?

:D

FAKE butaságokat nyomtok, mert hinni szeretnétek az orosz mesékben.
A technológiavezérelt iparágak, nem kohászat és bányászat kategória.

A folyamatos és költséges innováció csak működő gazdasági modell mellett üzemel a fejlett világban is. Ahol van tőke és tudás, ott is kell hozzá a piac.
Oroszország ezen a területen eddig sem tudta tartani a versenyt, mert minden pénzét fegyveracélba tette. Tank, repülő, rakéta, tengó. Nyilván van elektronikai ipar, de nem az, amiről álmodoztok. Ezért használnak amerikai, kínai, stb. (drágán) csempészett cuccokat. ;)

Putyin elszigetelődésével az elvi lehetősége is elveszik a prosperáló gazdasági modell kialakításának, mert maximum Észak-korea marad számukra, mint export piac.
Kínai gyarmatként maradnak nyersanyagforrás. Abból meg Afrika sem gazdagodott meg... :)
Putyin romba dönti Oroszországot a becsvágyával, hatalommániájával.
Elveszi Oroszország felemelkedésének lehetőségét.
Látszólag a kérdést sem érteted meg, szokás szerint, zsigeri gyűlöletből válaszolsz mindenre.

Azt állították, hogy az oroszok soha nem terveztek processzort és nem is gyártottak. Te meg arról beszélsz, hogy nem tartoznak az élmezőnybe. Ki állított ilyet? Vérgőzös álmaid meg végkép nem értem hogy jönnek ide a processzorokhoz.

Így van. A siklóbombához - főleg az ilyen 1500 vagy 3000-es mérethez - meg a geranhoz ELÉG az a 65nm-es SAJÁT chip is, nem kell ezért berendeljenek Kazahsztánból kerülő úton mosógépet, innen indult ez a vita!

Azt senki sem állította szerintem hogy kanyarban előzi az orosz mikroelektronika Tajpejt, vagy Szöult :D !

Pontosan. Amúgy a 65nm-es technika a hadtech eszközök üzemeltetéséhez kb. 99%-ban elegendő.
A gyártási méret valójában azért csökken folyamatosan, mert egyre kisebb helyre akarunk egyre nagyobb számítási teljesítményt betenni, egyre alacsonyabb fogyasztással.
Ennek gyakorlati haszna a mobiltelefonokon, AI képes laptopon és mini drónon kívül nem tudom hol van.
A legtöbb katonai felhasználás terén lényegtelen dologról beszélünk. Teljesen mindegy, hogy tenyérnyi vagy tányérnyi az alaplap, vagy, hogy 1000W-os vagy 400W-os táp kell-e a működéshez ugyan olyan számítási teljesítmény esetén.
Ez egy pici drónnál számít, egy légvédelmi rendszernél, tanknál vagy repülőnél kb. lényegtelen dolog.

India elvileg nem pénzeli többet az oroszokat.

Hátha nem adják el nekik a Szu-57-est a ruszkik. Unom már az indusokat, nem kis kártevők.

Látszólag a kérdést sem érteted meg, szokás szerint, zsigeri gyűlöletből válaszolsz mindenre.

Azt állították, hogy az oroszok soha nem terveztek processzort és nem is gyártottak. Te meg arról beszélsz, hogy nem tartoznak az élmezőnybe. Ki állított ilyet? Vérgőzös álmaid meg végkép nem értem hogy jönnek ide a processzorokhoz.

Nem, nem ezt állítottam. Bocs. Kontextusban értelmezés fontos dolog.
"Ez egy pici drónnál számít, egy légvédelmi rendszernél, tanknál vagy repülőnél kb. lényegtelen dolog."

Mindenütt számít, hogy milyen számítási kapacitást tudsz bezsúfolni mibe. Van, ahol jobban.
A műholdas adatok feldolgozása, a radarok működése, a drónok vezérlése teljesen aktuális tudásfokok.

De még a Baikal-S is állami szerverekhez épült, csak igen gyenge lett.

Pontosan. Amúgy a 65nm-es technika a hadtech eszközök üzemeltetéséhez kb. 99%-ban elegendő.
A gyártási méret valójában azért csökken folyamatosan, mert egyre kisebb helyre akarunk egyre nagyobb számítási teljesítményt betenni, egyre alacsonyabb fogyasztással.
Ennek gyakorlati haszna a mobiltelefonokon, AI képes laptopon és mini drónon kívül nem tudom hol van.
A legtöbb katonai felhasználás terén lényegtelen dologról beszélünk. Teljesen mindegy, hogy tenyérnyi vagy tányérnyi az alaplap, vagy, hogy 1000W-os vagy 400W-os táp kell-e a működéshez ugyan olyan számítási teljesítmény esetén.
Ez egy pici drónnál számít, egy légvédelmi rendszernél, tanknál vagy repülőnél kb. lényegtelen dolog.

Hátha nem adják el nekik a Szu-57-est a ruszkik. Unom már az indusokat, nem kis kártevők.
A teljes AI hátterét szerintem sokan nem értik és túlbecsülik; adathalmazzal opráló mintázat felismerés és kb. semmi több. Lehet azon elmélkedni, h a biológiai élőlény miben más. Pl. jelenleg nincs olyan AI, amely képes új "ötlettel" előállni. Biztosan előnyös műholdas adathalmaz áttúrására, de elképesztően könnyen megtéveszthető. Csillagászok, genetikusok is küszködnek ezzel. Meglátjuk mi lesz a vége.

Nem, nem ezt állítottam. Bocs. Kontextusban értelmezés fontos dolog.
Azt állítottad, hogy nem terveztek és nem gyártottak. Miért kell mellé beszélni. Olvasd már vissza mit mondtál:

2ndt

„A ruszki mikroelektronika meg a kínai beszállítói láncon lóg 100%-ban. SEM TERVEZNI, sem gyártani nem tudnak. Soha nem is tudtak.”

Semmi szégyenérzet nincs benned…………

Ez egy topic kórtan lett így:
- NAFO érzelmű topictársak állították az orosz szar mert csak drónozik-CM-ezik-rakétázik, de nem bombáz pedig az a tuti.
Erre jött emlékeztető az UMPK-zásról.
- Na de nem lehetett annyiba hagyni, az orosz akkor is szar mert nyugat-ukrajnába nem megy be UMPK-zni, mert szar, nem tudja kiütni a légvédelmet.
Akkor megemlítettem hogy ott nem harcolhat a légvédelem minden eleme ellen, így ez nem opció.
- És megérkeztünk a kör elejére: nem is lát oda a NATO radar, tehát ez nem akadály ha nem lenne az orosz szar.

Hova nem látnak a NATO radarok? Nyugat-ukrajnába? Mert továbbra is erről volt szó. Nézd meg hány méterre van lengyelben és romániában radar a határtól, az AWACSról nem is beszélve.

Az R-37 esetében annyit írtam hogy ebben pl. az USA van lemaradva. Igazad van abban hogy majd utolérik, meg lehet előzik is, meg előbb-utóbb darabszám is lesz hozzá. Jövő időben, tehát most nem, ennyit állítottam.
Vicces hogy mennyire védelembe kell venni minden kis nyugati tökéletlenséget egyeseknek.

Ami az F-35-tel nem akar leesni, hogy idáig senki sem használta úgy ahogy azt az orosztól elvártad: bombázzon időérzékeny, mozgó célokat a hátországban.
Erre hiába hozol példákat arra, hogy egy jól megszervezett akcióval támadtak egy statikus célt légvédelmileg lényegesen sebezhetőbb országokban. Nem ugyanaz.
Erre viszont pont megvan a képessége az orosznak, csak más eszközzel. És lehet hogy egy CM vagy rakéta drágább mint a bombák, csak az USA vagy Izrael ehhez egy komplex műveletet hajt végre n számú géppel az utántöltőktől az F-35-ig, állítólag ezek üzeme sem filléres tétel.
De amiért az orosz UGYANAZT máshogy semmisíti meg, béna - NAFO-s oldal totemoszlopa szerint legalábbis.

A személyeskedést köszi, ez tőled mindig dicséret :)

A hozzászólásod olvasása előtt fogalmazódott meg bennem egy szó az itt folyó, destruktív ámokfutásnak tűnő, kidolgozott protokoll szerint végzett tudatos tevékenységről, aminek célja, hogy az ittlevőket eltántorítsa, az információkért esetleg idetévedők számára meg olvashatatlan legyen a topik:

Tényhajlítás.

Nincs árulkodóbb annál, hogy mennyire immorális ez a tevékenység, hogy korrekt, konszenzusra törekvő, cáfolhatatlan mondatokra is sírva röhögős emojik a reakciók.
Mindennél lejjebb.

Persze ennek az élénkülő tevékenységnek oka van:
A fronton (és a hátországban) zajló tendenciák egyre tarthatatlanabbak az "ötletgazda" nyugati blokknak.

Amire még kíváncsi leszek; hogyan fog újraindulni az orosz-nyugati párbeszéd?
Úgy tippelem, hogy az oroszok kissé máshogy fognak majd tárgyalni ezután.
Pl. érdekes szimbolikák majdani alkalmazására számítok (lásd .Erdogan - Görög Terem*)

...hogy a google milyen kelletlenül keres/talál rá erre az eseményre...

UI: A sírva röhögős emojikat dícséretnek veszem!:D

A teljes AI hátterét szerintem sokan nem értik és túlbecsülik; adathalmazzal opráló mintázat felismerés és kb. semmi több. Lehet azon elmélkedni, h a biológiai élőlény miben más. Pl. jelenleg nincs olyan AI, amely képes új "ötlettel" előállni. Biztosan előnyös műholdas adathalmaz áttúrására, de elképesztően könnyen megtéveszthető. Csillagászok, genetikusok is küszködnek ezzel. Meglátjuk mi lesz a vége.
Én sem gondolom, hogy lesz valaha valódi AI ellenben amit most annak hívnak is óriási számítási kapacitás kell. És, hogy mennyire lesz ez elterjedve? Képzelj el egy tankot, aminek a 30mm-es gépágyúja RCWS-re szerelve nem igényli azt, hogy ember kezelje, mert AI alapú lesz a célpontmegtalálása, azonosítása, követése és a leküzdés is. Mi értelme lesz a drónoknak, ha minden harcjárművön lesz egy ilyen RCWS (még ha nem is kell pl egy teherautóra 30mm-es gépágyú, csupán csak egy nehéz-géppuska)? Ez az AI-nek egyáltalán nem egy a valóságtól elrugaszkodott felhasználása, ma is vannak olyan hadiipari cégek, amik nagyon-nagyon komoly pénzt, időd és energiát fektetnek az AI alapú célleküzdésbe.

Azt állítottad, hogy nem terveztek és nem gyártottak. Miért kell mellé beszélni. Olvasd már vissza mit mondtál:

2ndt

„A ruszki mikroelektronika meg a kínai beszállítói láncon lóg 100%-ban. SEM TERVEZNI, sem gyártani nem tudnak. Soha nem is tudtak.”

Semmi szégyenérzet nincs benned…………

Megj,: kétszer kellet beírnom, mert a fórummotor megette.
----------------------------------
Úgy tűnik, hogy sikerült belefutnom a magyar oktatási rendszer látleletébe vagy csak kimaradt a "kontextus" kifejezés.
Persze sokkal valószínűbb, hogy egyszerűen ügyeskedni próbálsz, ezért nem sikerült a teljes hozzászólást illetve a vita történetét beidézni, mert így kiszolgálja a narratívádat.
Na meg az is lehet, hogy a "Liberális, nem hülye" mondat zavart meg; érdekes módon amíg ezt nem tettem be a hozzászólások után idézetként, lényegesen kevesebbet kellett vitáznom; valamiért - noha a NAFO brigád nálam eleve ignore-on van - sikerült azt feltételezni, hogy közéjük tartozom, tehát nyilvánvalóan bármilyen kritika, amivel a NAAAGY orosz hadvezetést, légierőt, képességeket, csakis propaganda lehet, nem pedig "értük haragszom, nem ellenük", ahogyan számos esetben leírtam.
Sebaj.

Lássuk, hol hibáztál!
A vita az orosz SEAD/DEAD képességek kapcsán indult légiharcászati vonalon.
Míg a földi telepítésű orosz EW képességeket elismertem (erről nyugati források is nyilatkoztak), a harci gépek EW képességeit megkérdőjeleztem a magas gépveszteségek miatt.

A vita Angelsoullal folyt, volt, amit félreolvastam, azért rögtön elnézést is kértem (nekem ugyanis nem jelent gondot beismerni, ha félreolvasok valamit):

Angelsoul írta nekem:
"Suppression
of Enemy Air Defenses
Szótárazd ki a kiemelt szót...

(Amúgy olvasni se ártana megtanulni, azt írtam "oda kizavarják a légvédelmet elnyomó géppárt/nagyobb köteléket" - ebben mi a nehezen értelmezhető?)"

Én:
"Elnézést, valóban félreolvastam."

Nem esett le a gyűrű a kezemről, félreolvastam, elismertem.
---
Sniper kollégával folytattuk, még EW terén, ahol továbbra sem láttam bizonyítottnak a légi EW képességeket:

"Ja, hát ez ilyen hiszem, ha látom. Földi telepítésű zavarási képességük bizonyított, az nem kérdés.
Viszont a légi... ....nem lett volna potyogása gépeknek, ha anno lett volna képesség, most meg ....legyen mondjuk fejlesztés, fullra kínai alapon....hát az nem jó az álmoskönyvek szerint, ha potenciális kihívódtól veszel technológiát. Mert ugye orosz félvezetőipar...."

Kontextus:
Abban gondolom egyetértünk, hogy a világon három nagyhatalom van:

1. USA és csahosai (Európa, Japán, Ausszik)
2. Kína
3. Oroszország

Ez a sorrend változtatható, ha a nuki képességekre fókuszálunk (akkor Kína 3.). Az 1. hely elvitathatatlan.
Az, hogy ez a három hatalom nincs baráti viszonyban (akkor a kínaiak pl. nem adtak volna el drónalkatrészeket az ukránoknak) és alapvetően egymás kihívói, szerintem alapvetés és szerintem nem volt vita tárgya itt korábban. Most kölcsönösen együttműködnek, ezzel a grand chessboard rémálmát megvalósítva, de ez érdekközösség, nem szövetség (mint a NATO csahosok esetén).

Az már lehetett vita tárgya (itt legalábbis az oroszfanok körében), hogy jelent-e Kína fenyegetést az oroszokra. Szerintem - meg sok elemző szerint oldalfüggetlenül - igen. Egymilliárdos ország Szibéria iránti vágyakkal, jóval komolyabb haderővel (nukikat nem számítva, mert azok tartják vissza az USÁt is, nem a dicsőséges orosz hadigépezet többi része).

Tehát leírtam ezt: hát az nem jó az álmoskönyvek szerint, ha potenciális kihívódtól veszel technológiát. Mert ugye orosz félvezetőipar....

Erre írta a kolléga jogosan, hogy:

""Today around 41% of US weapons and defence infrastructure is reliant on Chinese semiconductors, while 91% of Navy weapons incorporate critical minerals whose supply is reliant on Chinese industry.""

Ez oké.
Méghozzá annyira oké, hogy az USA el is indult a probléma megoldásának irányába.

Írtam:
"
Akkor egyetértünk. Na most az USA már évek óta igyekszik hazavinni, amit lehet és biztosítani a forrásokat (Trump esetében ezt nehéz nem látni).
A chipek tervezése saját kézben évtizedek óta (bonyolultabb dolgok) és az első helyen a világban, gyártás szövetségi rendszeren belül vagy otthon, hozzáféréssel a technológiákhoz.

Hogy is állnak az oroszok ehhez képest? ;):
Russian MoD: adjunk le új rendelést az Alibabán!"

Utóbbi nyilvánvalóan poén/szarkazmus volt, de ez nem feltétlen esett le mindenkinek. Kell a szarkazmus-jel. ;)

Sniper kolléga válasza:

"
2025.oktoberi a cikk.. :)

Gondolom nem az 5 évvel ezelőtti viszonyokra íródott, és eszerint elég komoly a probléma :)

Az, hogy valaki a tömeggyártáshoz, honnan szerzi be a cuccait (Alibaba) szerintem mellékes, a szükség törvényt bont!

ha jól emlékszem az 5. gen gépekibe is került be kínai alkatrész, gondolom ezeket is az Alibaban vették, no de ez a kis kitérő az idézett cikkel csak arra szolgált volna, hogy a kinai beszerzés bizony nem csak oroszok privilégiuma, él ezzel más is.

Aki nem hiszi járjon utána .. Google barátunk segít neki is"

A szükség törvényt bont résszel nincs mit tenni, így van.

Erre született meg a válasz, amiből csak a kontextust sikerült kihagynod:

"Komolyan, Google neked is a barátod.

A világ legjobb chipjeit (amelyeket _nehéz: gyártani az USA TERVEZI, Taiwan gyártja holland gépekkel.
A teljes gyártási körhöz szükséges technológia, know-how az USA rendelkezésére áll, szándék kérdése.

A világ második legjobb chipjeit Kína gyártja saját magának és MINDEN területen ösztönzi, fejleszti a hazai gyártást. Gépsorok, know-how saját kézben.

A ruszki mikroelektronika meg a kínai beszállítói láncon lóg 100%-ban. SEM TERVEZNI, sem gyártani nem tudnak. Soha nem is tudtak.

Na most a drónháborús résznél tartunk a haditechnikában; gondolom nem kell mondanom, hogy ez mekkora hátrány mindkét riválissal szemben, hogy nem tudnak pl. AI chipeket SEM előállítani....

Ennél jobban nem tudom összekötni a pontokat."

Na most ehhez képest sikerült behozni linkeket, amelyek arról szóltak, hogy majd a Baikalt (ami eleve nyugati tech és eleve elavult) másfél év alatt átviszik otthoni gyártásra (hát persze, azért térdelt le a Mikron és társai 2022-ben, mert agyonnyomta őket a sok saját gyártású Baikal súlya, hogyne), meg az Elbrus (ami vicc volt mindig, kb. az AMD legendásan jóhírű (szakazmus jel) Catalyst GPU driver-ei szintjén, csak az AMD azóta fejlődött).

Szívesen.

Dehogynem.

Megj,: kétszer kellet beírnom, mert a fórummotor megette.
----------------------------------
Úgy tűnik, hogy sikerült belefutnom a magyar oktatási rendszer látleletébe vagy csak kimaradt a "kontextus" kifejezés.
Persze sokkal valószínűbb, hogy egyszerűen ügyeskedni próbálsz, ezért nem sikerült a teljes hozzászólást illetve a vita történetét beidézni, mert így kiszolgálja a narratívádat.
Na meg az is lehet, hogy a "Liberális, nem hülye" mondat zavart meg; érdekes módon amíg ezt nem tettem be a hozzászólások után idézetként, lényegesen kevesebbet kellett vitáznom; valamiért - noha a NAFO brigád nálam eleve ignore-on van - sikerült azt feltételezni, hogy közéjük tartozom, tehát nyilvánvalóan bármilyen kritika, amivel a NAAAGY orosz hadvezetést, légierőt, képességeket, csakis propaganda lehet, nem pedig "értük haragszom, nem ellenük", ahogyan számos esetben leírtam.
Sebaj.

Lássuk, hol hibáztál!
A vita az orosz SEAD/DEAD képességek kapcsán indult légiharcászati vonalon.
Míg a földi telepítésű orosz EW képességeket elismertem (erről nyugati források is nyilatkoztak), a harci gépek EW képességeit megkérdőjeleztem a magas gépveszteségek miatt.

A vita Angelsoullal folyt, volt, amit félreolvastam, azért rögtön elnézést is kértem (nekem ugyanis nem jelent gondot beismerni, ha félreolvasok valamit):

Angelsoul írta nekem:
"Suppression
of Enemy Air Defenses
Szótárazd ki a kiemelt szót...

(Amúgy olvasni se ártana megtanulni, azt írtam "oda kizavarják a légvédelmet elnyomó géppárt/nagyobb köteléket" - ebben mi a nehezen értelmezhető?)"

Én:
"Elnézést, valóban félreolvastam."

Nem esett le a gyűrű a kezemről, félreolvastam, elismertem.
---
Sniper kollégával folytattuk, még EW terén, ahol továbbra sem láttam bizonyítottnak a légi EW képességeket:

"Ja, hát ez ilyen hiszem, ha látom. Földi telepítésű zavarási képességük bizonyított, az nem kérdés.
Viszont a légi... ....nem lett volna potyogása gépeknek, ha anno lett volna képesség, most meg ....legyen mondjuk fejlesztés, fullra kínai alapon....hát az nem jó az álmoskönyvek szerint, ha potenciális kihívódtól veszel technológiát. Mert ugye orosz félvezetőipar...."

Kontextus:
Abban gondolom egyetértünk, hogy a világon három nagyhatalom van:

1. USA és csahosai (Európa, Japán, Ausszik)
2. Kína
3. Oroszország

Ez a sorrend változtatható, ha a nuki képességekre fókuszálunk (akkor Kína 3.). Az 1. hely elvitathatatlan.
Az, hogy ez a három hatalom nincs baráti viszonyban (akkor a kínaiak pl. nem adtak volna el drónalkatrészeket az ukránoknak) és alapvetően egymás kihívói, szerintem alapvetés és szerintem nem volt vita tárgya itt korábban. Most kölcsönösen együttműködnek, ezzel a grand chessboard rémálmát megvalósítva, de ez érdekközösség, nem szövetség (mint a NATO csahosok esetén).

Az már lehetett vita tárgya (itt legalábbis az oroszfanok körében), hogy jelent-e Kína fenyegetést az oroszokra. Szerintem - meg sok elemző szerint oldalfüggetlenül - igen. Egymilliárdos ország Szibéria iránti vágyakkal, jóval komolyabb haderővel (nukikat nem számítva, mert azok tartják vissza az USÁt is, nem a dicsőséges orosz hadigépezet többi része).

Tehát leírtam ezt: hát az nem jó az álmoskönyvek szerint, ha potenciális kihívódtól veszel technológiát. Mert ugye orosz félvezetőipar....

Erre írta a kolléga jogosan, hogy:

""Today around 41% of US weapons and defence infrastructure is reliant on Chinese semiconductors, while 91% of Navy weapons incorporate critical minerals whose supply is reliant on Chinese industry.""

Ez oké.
Méghozzá annyira oké, hogy az USA el is indult a probléma megoldásának irányába.

Írtam:
"
Akkor egyetértünk. Na most az USA már évek óta igyekszik hazavinni, amit lehet és biztosítani a forrásokat (Trump esetében ezt nehéz nem látni).
A chipek tervezése saját kézben évtizedek óta (bonyolultabb dolgok) és az első helyen a világban, gyártás szövetségi rendszeren belül vagy otthon, hozzáféréssel a technológiákhoz.

Hogy is állnak az oroszok ehhez képest? ;):
Russian MoD: adjunk le új rendelést az Alibabán!"

Utóbbi nyilvánvalóan poén/szarkazmus volt, de ez nem feltétlen esett le mindenkinek. Kell a szarkazmus-jel. ;)

Sniper kolléga válasza:

"
2025.oktoberi a cikk.. :)

Gondolom nem az 5 évvel ezelőtti viszonyokra íródott, és eszerint elég komoly a probléma :)

Az, hogy valaki a tömeggyártáshoz, honnan szerzi be a cuccait (Alibaba) szerintem mellékes, a szükség törvényt bont!

ha jól emlékszem az 5. gen gépekibe is került be kínai alkatrész, gondolom ezeket is az Alibaban vették, no de ez a kis kitérő az idézett cikkel csak arra szolgált volna, hogy a kinai beszerzés bizony nem csak oroszok privilégiuma, él ezzel más is.

Aki nem hiszi járjon utána .. Google barátunk segít neki is"

A szükség törvényt bont résszel nincs mit tenni, így van.

Erre született meg a válasz, amiből csak a kontextust sikerült kihagynod:

"Komolyan, Google neked is a barátod.

A világ legjobb chipjeit (amelyeket _nehéz: gyártani az USA TERVEZI, Taiwan gyártja holland gépekkel.
A teljes gyártási körhöz szükséges technológia, know-how az USA rendelkezésére áll, szándék kérdése.

A világ második legjobb chipjeit Kína gyártja saját magának és MINDEN területen ösztönzi, fejleszti a hazai gyártást. Gépsorok, know-how saját kézben.

A ruszki mikroelektronika meg a kínai beszállítói láncon lóg 100%-ban. SEM TERVEZNI, sem gyártani nem tudnak. Soha nem is tudtak.

Na most a drónháborús résznél tartunk a haditechnikában; gondolom nem kell mondanom, hogy ez mekkora hátrány mindkét riválissal szemben, hogy nem tudnak pl. AI chipeket SEM előállítani....

Ennél jobban nem tudom összekötni a pontokat."

Na most ehhez képest sikerült behozni linkeket, amelyek arról szóltak, hogy majd a Baikalt (ami eleve nyugati tech és eleve elavult) másfél év alatt átviszik otthoni gyártásra (hát persze, azért térdelt le a Mikron és társai 2022-ben, mert agyonnyomta őket a sok saját gyártású Baikal súlya, hogyne), meg az Elbrus (ami vicc volt mindig, kb. az AMD legendásan jóhírű (szakazmus jel) Catalyst GPU driver-ei szintjén, csak az AMD azóta fejlődött).

Szívesen.
Nem a bölcsészkaron vagyunk hogy kimagyarázd.

"A ruszki mikroelektronika meg a kínai beszállítói láncon lóg 100%-ban. SEM TERVEZNI, sem gyártani nem tudnak. Soha nem is tudtak.”

Tudnak gyártani és tervezni olyat ami elég katonai alkalmazásra? igen.
Be tudnak szerezni chipeket ami kell nekik? igen.

minden más csak szánalmas magyartázkodás.

ja és a végeredmény szempontjából nem teljesen mindegy hogy mitől hal meg a katona? a végén ugyanűgy hulla lesz. te is olyan vakbuzgó vagy aki még a hitlerbunker ajtajánál állő szovjet katonának is azt magyaráznád, hogy tulajdonképpen ö nem is lehetne ott mert rosszabb a felszerelése, butább és egyébként is untermensch... vagy hogy a zuluk lándzsa pajzs kombőja primitiv így tulajdonképpen az angol fegyverek gyöztek isandlwanánál...

nem kell válaszolni....

na vissza a topik fő témájához.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Nem a bölcsészkaron vagyunk hogy kimagyarázd.

Erre rájöttem, amikor a "kontextus" ismeretlen szónak bizonyult számodra.

Tudnak gyártani és tervezni olyat ami elég katonai alkalmazásra? igen.
Be tudnak szerezni chipeket ami kell nekik? igen.

Ha meg tudnák tervezni és le tudnák gyártani, nem kéne mástól beszerezniük (a második mondat felesleges lenne).
Öngólnak hívják ezt a fociban? ;)

minden más csak szánalmas magyartázkodás.

Aham, ja. Idegen szavak szótára mindig jól jöhet.

ja és a végeredmény szempontjából nem teljesen mindegy hogy mitől hal meg a katona? a végén ugyanűgy hulla lesz. te is olyan vakbuzgó vagy aki még a hitlerbunker ajtajánál állő szovjet katonának is azt magyaráznád, hogy tulajdonképpen ö nem is lehetne ott mert rosszabb a felszerelése, butább és egyébként is untermensch... vagy hogy a zuluk lándzsa pajzs kombőja primitiv így tulajdonképpen az angol fegyverek gyöztek isandlwanánál...

Az Ai szokott ilyeneket hallucinálni, de az legalább belátja. Nem ez a vita tárgya, de legalább személyeskedsz is. Nájsz, bro.
Mész a NAFO-különítmény mellé.

Szabó József FB part1

A következő kis tanulmányom túl hosszú lett, ezért két részletben teszem fel. Az összeomlás elméleti kérdéseivel foglalkozom és a második részben pedig a mérőpontokat mutatom be.

(...)

Szabó József FB part2A

"A szvecsini felőrlés logikájának bemutatása azért volt elengedhetetlen, mert az ukrajnai háború jelenlegi szakaszában nem önmagukban a frontvonal mozgásai, hanem a mögöttes erőforrás-rendszerek kimerülése jelenti a stratégiai döntő tényezőt. Egy állam összeomlása ugyanis nem egyetlen csatatéri vereség pillanatában következik be, hanem több, egymással összefüggő területen egyszerre jelentkező válságfolyamat eredőjeként. A következőkben ezért tételesen vizsgálom azokat a dimenziókat - demográfia, gazdaság, pénzügyek, társadalmi kohézió, politikai stabilitás és haderő -, amelyek mentén Ukrajna fenntarthatósági küszöbei mérhetők, és amelyek együttesen kijelölhetik a válság és az összeomlás határát."

1. Demográfiai válság és összeomlás

A demográfiai válság az állam összeomlásának egyik legkorábbi és legmeghatározóbb strukturális prediktora, amelyben a népességcsökkenés aláássa a társadalmi reprodukciót, a munkaerőpiacot és a katonai utánpótlást. A szakirodalom (pl. Brookings Institution, 2003) ezt az indikátorrendszert az állami integritás alapfeltételéül kezeli: a népességfogyás, a korfa torzulása és a migrációs sokk olyan folyamatokat indít el, amelyek előre jelzik az összeomlás felé történő elmozdulást.

A demográfiai dimenzió sajátossága, hogy más erőforrásokkal ellentétben (pénzügyi transzferek, fegyverszállítások) csak korlátozottan kompenzálható külső segítséggel, regenerációja pedig évtizedes időtávon értelmezhető.
A felőrlő háború szvecsini logikájában ezért ez különösen kritikus pont: az emberanyag nemcsak a haderő rotációs képességét, hanem az állam teljes fenntarthatósági egyensúlyát meghatározza.

Figyelembe vett indikátorok

A demográfiai válságot az alábbi mérőpontok mentén vizsgálom:
• teljes népesség fogyása;
• születés/halál aránya;
• nettó migráció alakulása;
• korfa (fiatal/munkaképes/idős arány);
• nemi arány, különös tekintettel a hadköteles férfiak arányára.
Válság és összeomlás elkülönítése
A mutatók alapján a demográfiai dimenzióban az alábbi állapotok különíthetők el:
• Válság: lassú, de tartós erózió (például alacsony termékenység és mérsékelt migrációs veszteség), amely még visszafordítható.
• Összeomlás: kritikus tömegvesztés és reprodukciós szakadék, amely már a társadalmi szerkezetet bontja, és irreverzibilis pályára állítja az államot.
Kritikus lépcsőfokok és mérőpontok Ukrajna esetében
a. Korai válság – termékenységi visszaesés

A demográfiai válság első szintje a természetes népmozgalom romlásában jelenik meg.
Határértékek:
• népesség éves csökkenése: ≥ 1%;
• termékenységi ráta: < 1,5;
• születés/halálozás aránya: 1:2 vagy rosszabb;
• migráció: a fiatalabb korosztályok látványos kiürülése.
Ukrajna már a háborút megelőzően is ebbe a kategóriába tartozott, azonban a háború a folyamatot drámai módon felgyorsította. A születések és a halálozások aránya 1:3-ra, a termékenységi ráta 2025-re becslések szerint ~0,9-re zuhant, ami már nem pusztán válságjelenség, hanem reprodukciós szakadékot jelent, és a háború utáni regeneráció demográfiai alapját kérdőjelezi meg.
b. Mélyülő válság – migráció és emberanyagveszteség kumulációja
A második lépcsőfokban a természetes fogyást tömeges migráció és a hadköteles bázis strukturális eróziója egészíti ki.
Határérték:
• nettó népességvesztés: > 5%/év.
Ukrajna esetében a mobilizációs potenciál nagyságrendjét jól jelzi, hogy a Verhovna Rada gazdasági bizottságának elnöke számára 2024 elején az adóazonosító-adatok alapján a 25-60 éves hadkötelezettségi bázist mintegy 11,1 millió főben állapították meg, amelyből kb. 3,5 millió a megszállt területeken él, 1 millió fő külföldre távozott, 1 millió fő pedig a belső emigrációt választotta. Ez önmagában is azt mutatja, hogy a háborús emberanyag jelentős része adminisztratív értelemben kiesett vagy hozzáférhetetlenné vált.
A hadköteles korosztályon belül további súlyos strukturális kiesést jelent:
• kb. 700 ezer fogyatékkal élő férfi,
• kb. 900 ezer egészségügyi felmentéssel rendelkező, amelyből a 2025-ös felülvizsgálat során 250 ezer esetében vonták vissza a mentességet.
Saját számításaim szerint 2025 elejére a háborús veszteségek (KIA+WIA) elérték az 1,8 millió főt, megközelítőleg fele-fele halott/sebesült arányban, és 2026 elejére a kumulált emberveszteség meghaladhatta a 2 millió főt.
A migrációs veszteség volumene a nyugati UNHCR-adatok alapján kb. 6,5 millió fő, azonban ez nem tartalmazza az Oroszország irányába távozott vagy áttelepített mintegy 3 millió főt. Így a teljes külső népességvesztés nagyságrendileg 9–10 millió főre tehető.
Mindez együttesen a 2022-es ~42 milliós bázishoz képest olyan mértékű demográfiai sokkot jelent, amely Ukrajnát egyértelműen a mélyülő válság (2. lépcsőfok) szintjére helyezi.

c. Részleges összeomlás – fiatal generációk kiürülése

A harmadik lépcsőfok akkor következik be, amikor a társadalom munkaképes és mozgósítható bázisa már szerkezetileg beszűkül.
Határérték:
• munkaképes korúak (18–45 év) aránya: < 40% és a korfa torzulása.
Ukrajna esetében a becslések szerint a munkaképes korú népességarány 2025-re ~35% körülire csökkent, miközben a frontveszteségek és migráció következtében a toborozható állomány mintegy 25%-kal szűkült.
Ez a fázis már a haderő rotációs képességének törését vetíti előre: nem pusztán több mozgósításra van szükség, hanem egyszerűen kevesebb a rendelkezésre álló emberanyag.

A demográfiai válság nem csupán Ukrajna össznépességének csökkenésében nyilvánul meg, hanem a korfa szerkezetének torzulásában és a nemi arány megváltozásában is. Ezek a strukturális eltolódások közvetlenül befolyásolják az állam hosszú távú fenntarthatóságát, a munkaerőpiac regenerációját, valamint a hadkötelezettségi potenciált.

A folytatás előtt mindenképpen szükséges egy módszertani megjegyzés: különbséget kell tenni a nominális és a de facto népességszám között. A háborús Ukrajna demográfiai elemzésének egyik alapvető nehézsége, hogy a nemzetközi statisztikai adatbázisok jellemzően egy nominális ország-szintű népességszámot közölnek, amely sok esetben továbbra is a háború előtti adminisztratív keretekből indul ki, és nem képes valós időben követni a migráció, a megszállt területek és a belső lakosságveszteség dinamikáját.

Jelen tanulmány ezért a de facto lakosság fogalmát alkalmazza: azt a népességet, amely ténylegesen az ukrán állam ellenőrzése alatt álló területeken él, és amely gazdasági, társadalmi és katonai értelemben az állam fenntarthatósági bázisát képezi. Ennek megfelelően a de facto népesség reálisan 30 millió fő körüli vagy az alatti tartományba kerülhet.

A korfa és a nemi arány szerkezeti százalékai így indikátorként használhatók, míg az abszolút létszámokat a de facto népességbázisra szükséges vetíteni.
Ukrajna korstruktúrája 2025-re kifejezetten elöregedett jellegűvé vált. A munkaképes korosztály aránya csökken, miközben az időskorú népesség súlya nő, a gyermek- és fiatal korosztályok bázisa pedig keskenyedik.
A szerkezeti arányok alapján:
• a 20–64 éves munkaképes korosztály aránya kb. 59%,
• a 65 év felettiek aránya kb. 19%,
• a 0–19 éves korosztály aránya kb. 21%.

Ez a korfa nem a demográfiai stabilitás mintázata, hanem a válság szerkezeti indikátora: a reprodukciós alap szűkül, miközben a társadalmi eltartottsági ráta romlik.

A háborús körülmények között a nemi arány is torzul. A férfiak aránya - részben a háborús mortalitás, részben a migrációs mintázatok miatt - alacsonyabbá válik, különösen a munkaképes korosztályokban.

A becslések szerint Ukrajnában 2025-ben körülbelül 87 férfi jut 100 nőre, ami azt jelenti, hogy a férfi népesség aránya mindössze ~46,5% körül mozog. Ez közvetlenül csökkenti a hadkötelezettségi és munkaerő-utánpótlási potenciált.

A de facto népességbázisra vetítve az abszolút számok jól érzékeltetik a strukturális beszűkülést.
• 30 milliós népesség mellett a 18–45 éves korosztály (a tanulmány indikátorrendszere szerint kb. 35%) nagyságrendileg 10,5 millió fő.
• A nemi arány figyelembevételével ezen belül a férfiak száma körülbelül 4,9 millió fő.
Ez a szám nagyságrendileg jelzi, hogy a mobilizálható férfi tömeg a háború előrehaladtával nemcsak a veszteségek, hanem szerkezeti demográfiai korlátok miatt is beszűkül.

A demográfiai válság szerkezeti gyorsulását jelzi, hogy Ukrajna néhány hónapja feloldotta a 25 év alatti férfiak külföldre távozásának korlátozását. Becslések szerint ennek következtében rövid idő alatt mintegy 100 ezer fiatal férfi hagyta el az országot.

Ez a jelenség hadászati-demográfiai értelemben kiemelten kritikus: nem pusztán migrációs veszteség, hanem a legértékesebb jövőbeni utánpótlási korosztály további kiürülése, amely gyorsítja a 3. lépcsőfok - a fiatal generációk strukturális beszűkülése - felé történő elmozdulást.

d. Összeomlás – irreverzibilis demográfiai szakadék

A negyedik lépcsőfok az a pont, ahol a népességvesztés már nem visszafordítható, és a háború utáni regeneráció társadalmi alapja megszűnik.
Határérték:
• népességszám < 70% a háború előttihez képest.
Ukrajna lakossága - az általa ellenőrzés alatt tartott területeken számolva - jelenleg becslések szerint már 30 millió alá csökkenhetett, ami a háború előtti állapothoz viszonyítva a 70–80%-os sávban helyezkedik el. Amennyiben a migrációs és veszteségi trendek fennmaradnak, a népesség 2027-re a 65%-os küszöb alá süllyedhet, ami már irreverzibilis demográfiai szakadékot jelent.

(...)