[BIZTPOL] Közép- és Dél-Amerika

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://index.hu/kulfold/2019/03/03/guaido_visszater_venezuelaba_es_tunteteseket_szervez/
"Tüntetéseket hívott össze hétfőre és keddre Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető, aki azt ígérte, hogy ecuadori látogatása után visszatér hazájába...
...A politikus azt kockáztatja, hogy a venezuelai hatóságok letartóztatják, ha belép az országba, Guaidó az ellene zajló eljárás miatt el sem hagyhatta volna Venezuelát..."
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 513
14 965
113
Azért - mielőtt szentté avatják -, meg köllene kaparni ennek a Guaido gyereknek is a múltját. A szélsőjobbtól a demokrácia bajnokáig címmel.
A Rosznyeft embere, Maduro, a demokrácia bajnoka, a Goldman Sachs és a BlackRock embere pedig Guaido, a demokrácia bajnoka.
Mindenki a demokrácia bajnoka, de az ország és a közkatona éhezik, a tábornok jóllakik. Az USA, Kína és Moszkva sakkozik, az EU-nak más dolga van (azt mondták neki, hogy kuss).
Venezuela szép ország. Messze van. Vajon TÉNYLEG MESSZE VAN?
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://latin-amerika.hu/index.php/...lyzete-szankciok-amelyek-venezuelaiakat-olnek
"Miközben az amerikaiak jogosan zúgolódnak és lázadnak az ellen, hogy Trump elnök a sokba kerülő fala miatt nemzeti vészhelyzetet hirdetett, amivel elbitorolja a kongresszus alkotmányos jogát, hogy kézben tartsa túlköltekezést, egy másik hamis nemzeti vészhelyzet kihirdetése – a múlt héten – jobbára visszhang nélkül maradt.
Minden egyes olyan elnöki rendeletben, amelyben Trump gazdasági szankciókkal sújtja Venezuelát, szerepel egy mondat, amely azt állítja, hogy a dél-amerikai ország „nemzeti vészhelyzetet” okoz az Egyesült Államokban, és „szokatlan és rendkívüli fenyegetést jelent a nemzetbiztonságára”.

Az, hogy ezeket az abszurd állításokat meg sem említették a nagy médiumok, azt mutatja, hogy milyen gyenge a törvény ereje az Egyesült Államokban, ha külpolitikáról van szó – ahogyan ezt jogászok meg is jegyezték. Különösen igaz ez kormányunk olyan agresszív lépéseire, amelyek embereket ölnek más országokban.
És ne legyenek illúzióink: az Egyesült Államok Venezuela elleni szankciói már jó ideje embereket ölnek, ahogyan Francisco Rodríguez ellenzéki közgazdász, a venezuelai gazdaság legfontosabb szakértője, is felhívta rá a figyelmet.
Nincsenek arra vonatkozó becslések, hogy hányan haltak meg a szankciók miatt,
de azoknak az országoknak a tapasztalataira hagyatkozva, amelyek hasonló helyzetbe kerültek, valószínű, hogy ez a szám már eddig is ezrekre vagy tízezrekre tehető. És ez gyorsan tovább rosszabbodhat, ha a legfrissebb szankciók érvényben maradnak.
Hogyan ölnek gazdasági szankciók embereket? Általában úgy teszik ezt, hogy károkat okoznak a gazdaságnak. Ebbe beletartozik, hogy a társadalom peremén élő emberek elveszítik a munkahelyüket és a jövedelmüket, és, ami a legfontosabb, csökken az életmentő szükségletekhez, például gyógyszerekhez, orvosi eszközökhöz és az egészségügyhöz való hozzáférésük.
Irakban például több százezerre tehető azon gyermekek száma, akik az 1990-es években a szankciók miatt haltak meg.
A venezuelai emberek azonban még kiszolgáltatottabbak az Egyesült Államok szankcióival szemben, mint az irakiak voltak. Venezuela szinte minden dollárbevétele az olajexporttól függ, és ezekre a pénzekre szüksége van a gazdaságnak, hogy olyan létfontosságú dolgokat importáljon, mint az élelmiszerek és a gyógyszerek. Ez azt jelenti, hogy minden, ami csökkenti az olajtermelést, közvetlenül csapást jelent a lakosságra nézve, mert megfosztja mind a magánszektort, mind pedig a kormányt azoktól a dollároktól, amelyeket az emberek alapvető szükségleteinek kielégítéséhez szükséges árucikkek importálására, valamint közlekedésre, pótalkatrészek és más olyan dolgok beszerzésére fordíthatnának, amelyek a gazdaság működéséhez szükségeltetnek...
Az olajtermelésben a szankciók után bekövetkezett visszaesés pénzben kifejezve több mint hatmilliárd dollár bevételkiesést jelent...
..Január 23-án a Trump-kormányzat bejelentette, hogy elismeri az ország „átmeneti elnökének” Juan Guaidót, aki jelenleg a venezuelai Nemzetgyűlés vezetője. Azzal, hogy így tett (a vele politikailag szövetséges országokkal egyetemben), Washington lényegében egy kereskedelmi embargót vont Venezuela köré. Azért lehet ezt mondani, mert így Venezuela exportpartnereinek háromnegyede – az Egyesült Államok és szövetségesei – felé történő olajeladások utáni bevételek nem a kormányhoz, hanem az „átmeneti elnökhöz” folynak be. Tettek ugyan néhány ideiglenes kivételt amerikai olajvállalatoknak, de ez az embargó még mindig elég széles ahhoz, hogy gyorsan megsokszorozza azokat a gazdasági károkat, szenvedést és halált, amit a korábbi szankciók okoztak...
...Kijelentéseikből és lépéseikből világosan látszik, hogy Trump csapata – köztük John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó, Marco Rubio szenátor és az 1980-as évekbeli háborús bűnös és jelenlegi venezuelai különleges megbízott, Elliott Abrams – nem érdekelt a venezuelai válság békés megoldásában. Nem abba a típusba tartoznak, akik aggódnának amiatt, hogy hány ember hal meg addig, amíg elérik a rendszerváltást..."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113


Az interfaxon tegnap hír volt hogy Guaido állítása szerint visszatért Venezuelába, de nem ismert pontosan hogyan történt, és a Venezuelai hatóságok sem erősítették meg az információt.

Viszont

https://www.interfax.ru/world/652994



 
  • Tetszik
Reactions: dragonette

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 955
82 781
113
Az interfaxon tegnap hír volt hogy Guaido állítása szerint visszatért Venezuelába, de nem ismert pontosan hogyan történt, és a Venezuelai hatóságok sem erősítették meg az információt.

Viszont

https://www.interfax.ru/world/652994




A stílus amivel kavar, nem tetszik. Ha sikerrel jár, sajnos, jöhet ez máshol is. Elég tönkretenni a gazdaságot és máris lehet a zavarosban halászni.

Kíváncsi lennék a valós erőviszonyokra és tömegre a bábu mögött.
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 745
4 494
113

Katonákkal védik az esőerdőt

Szintet lép Peru a környezetrombolás elleni küzdelemben.


Keddtől a hadsereg is részt vesz az Amazonas védelmében Peruban; felavatták az első négy olyan bázist, ahonnan a katonák drónok és műholdfelvételek segítségével lépnek fel az esőerdőt pusztító illegális bányászat ellen.
ga1.gif


Az illegális aranybányászok higannyal szennyezik az Amazonas talaját és folyóvizeit. Két héttel korábban a hatóságok több ezer embert értek tetten illegális bányászat közben. A kedden átadott bázisok mindegyikén 100 katona, 50 rendőr és egy ügyész állomásozik állandó jelleggel.
ga1.gif


Peru területének több mint fele az Amazonas bioszférájához tartozik, és az illegális földhasználat és bányászat drámai módon átalakította a természetes környezetet az országban.

(MTI)
https://mandiner.hu/cikk/20190306_katonakkal_vedik_az_esoerdot
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Venezuela ellenzékének vezetője, aki ellenelnöknek kiáltotta ki magát és a fél világ el is ismerte, visszatért hazájába hosszú dél-amerikai körútjáról. Kérdés, letartóztatja-e őt a tényleges elnök, Maduro, vagy visszatartja az amerikai beavatkozás lehetősége.
Eddig sehogy sem sikerült a sokat szenvedett Venezuela népének lerázni az országot teljesen elpusztító Nicolas Maduro elnök uralmát, bármivel próbálkoztak. Amióta az ellenzék népszerű és karizmatikus vezetője, Juan Guaido önhatalmúlag elnöknek minősítette magát (máshol ezt úgy mondják, árnyékkormányt alakított), megnőtt a remény, hogy ténylegesen is át tudja venni a hatalmat.
Madurót azonban nem olyan fából faragták, aki könnyen kiengedné kezéből a gyeplőt. Amíg elég politikus és katona van, aki hű hozzá, addig hatalma megingathatatlan. Ugyanakkor azonban eddig nem merte lecsukni az ellenzéki vezért, ami arra utal, hogy valamennyire mégis tart egy esetleges nemzetközi, különösen amerikai beavatkozástól.
Amerika megfenyítette Venezuela diktátorát
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed
T

Törölt tag 1526

Guest
Inkább az a fake news, hogy bemegy valaki egy fővárosi Patyomkin-boltba, ahol pár ember kóvályog a dugig tömött polcok között, utána meg kijelenti, hogy minden rendben, nincs is éhínség.

Miközben 3.4 millió ember menekült el az országból. Hárommillió-négyszázezer. Naponta átlagosan 5000 ember menekült el onnan az elmúlt évben.
https://www.unhcr.org/news/press/20...low-continues-unabated-stands-34-million.html

Szíriából menekült el ennyi ember úgy, hogy ott háború van. Maduro elcseszett rendszere meg úgy termelt ki ennyi menekültet, hogy nem volt háború és a világ legnagyobb olajkincsén ültek. Ahhoz, hogy milliók meneküljenek valahonnan, ahhoz katasztrófa kell, ennek a katasztrófának pedig az egyik tünete az, hogy tavaly minden egyes venezuelai átlagosan 11 kilót fogyott.
https://www.reuters.com/article/us-...t-losses-in-2017-as-hunger-hits-idUSKCN1G52HA

De persze minden rendben van, mert Caracasban van egy bolt ami degeszre van tömve. A gond csak az, hogy Phenjanban is volt ilyen degeszre tömött bolt a legnagyobb éhínség idején, a pártkáderek vásároltak ott, miközben rajtuk kívül mindenki éhezett.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 533
44 987
113
Inkább az a fake news, hogy bemegy valaki egy fővárosi Patyomkin-boltba, ahol pár ember kóvályog a dugig tömött polcok között, utána meg kijelenti, hogy minden rendben, nincs is éhínség.

Miközben 3.4 millió ember menekült el az országból. Hárommillió-négyszázezer. Naponta átlagosan 5000 ember menekült el onnan az elmúlt évben.
https://www.unhcr.org/news/press/20...low-continues-unabated-stands-34-million.html

Szíriából menekült el ennyi ember úgy, hogy ott háború van. Maduro elcseszett rendszere meg úgy termelt ki ennyi menekültet, hogy nem volt háború és a világ legnagyobb olajkincsén ültek. Ahhoz, hogy milliók meneküljenek valahonnan, ahhoz katasztrófa kell, ennek a katasztrófának pedig az egyik tünete az, hogy tavaly minden egyes venezuelai átlagosan 11 kilót fogyott.
https://www.reuters.com/article/us-...t-losses-in-2017-as-hunger-hits-idUSKCN1G52HA

De persze minden rendben van, mert Caracasban van egy bolt ami degeszre van tömve. A gond csak az, hogy Phenjanban is volt ilyen degeszre tömött bolt a legnagyobb éhínség idején, a pártkáderek vásároltak ott, miközben rajtuk kívül mindenki éhezett.
Na, hasonlóan látom ezt én is, valami ott abban az országban nem kerek...
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Na, hasonlóan látom ezt én is, valami ott abban az országban nem kerek...
Az a nem kerek, hogy kommunista tervgazdaság van ott 2019-ben. Kína már 40 éve felhagyott azzal az életképtelen gazdasági rendszerrel, mi 30 éve, akik pedig még mindig ott tartanak azokon meg is látszik: Venezuela, Észak-Korea, Kuba, a világ legelcseszettebb helyei és nem is lesznek jobbak amíg nem váltanak.

Venezuelának piacgazdaságra van szüksége, hogy integrálódhasson a dél-amerikai gazdasági régióba, Kolumbia és Brazília mellé. De ha a szintén elcseszett Kubával és Nicaraguával próbálnak tervgazdaságosat játszani, akkor csak még rosszabb lesz nekik, pedig már most sem jó.