Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 281
14 196
113
Butmir? Az hol van? Bosznia?
Ekkora ott a vesz hogy egy elkulonitett tabor, a veszelyre kioktatott katonaja is siman elkapja a kort?


Ezekben a táborokba simán helyi lakosok dolgoznak. Pl konyhán,px/benti bolt/ vagy ott a tüzoltók helyiek. Ezek az emberek minden nap bejárnak a táborba. Munka végeztével meg haza. Simán bevihetik a táborba a vírust.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 195
20 182
113
A márciusi gazdasági teljesítményt elsőként bemutató előzetes mérőszám, a beszerzésimenedzser-index szerint Magyarország feldolgozóiparát sokkal nagyobb mértékben sújtotta a koronaválság, mint a többi európai ország ugyanezen szektorát. A lengyel és a cseh BMI a mai napon jött ki, és arról árulkodnak, hogy a magyarhoz képest a cseh és a lengyel gazdaságot márciusban kevésbé viselte meg a leállás.
A magyar gazdaság sokkal jobban szenved a koronavírus miatt, mint Európa többi országa
Ez csak egy károgás.
- Az ábra ránk kb. 16%-ot mutat, a csehekre kb. 14%-ot. Ez akkora különbség, hogy ide nekünk az ásd el magad felszerelést?
- Fent az idézésben aláhúztam: a beszerzésimenedzser-index (BMI) nem azonos a gazdaság állapotával. A BMI egy jelenlegi ismeretek szerinti elvárás a jövőről. Egyébként is több komponensből áll.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...agyarorszagon-mint-a-legtobb-orszagban-423552
ing-1-360712.png
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Pár napja már nem viszik az intenzívre a 80-at betöltött betegeket a svédek. (Tegnap olvastam petersweden-től.)
Ez mi ? Nem belegyezésen alapuló passzív eutanázia ? Mivel a svéd állam alapból equrta ? És kormánytagok meg a kormánypárti politikai nagyfejűek családjaiban is megy a népesség ritkítás ? Vagy ott az van, hogy "nála mérlegeltünk, és őt kezelni kell", "mert csókos családba való" ? Vagy mi van ?:rolleyes:

Én egyetértek hogy a svédek így irtsák magukat. Akik megszavazták ezt kuka svéd kormányt, akiknek a bevándorló arabok afrikaiak az elsők. Vagy lesz majd egy polgárháború és úgy oldódik meg a svéd politikai őrület, vagy kigyomlálják (kiirtják) magukat. A végeredmény szempontjából mindegy, mert "problem solved", így is meg úgy is. :) Amúgy meg minek svéd-országnak ellenség, ha ilyen "bölcsek" és "erkölcsösek" a "vezetői" ? (élen az "alul-művelt" miniszterelnökükkel, de viszont polkorrekt ultraliberális és ultrafeminista... :D Majd kiírhatják ezt is halottasházakban meg a sírokra...:rolleyes: Ennél nagyobb erkölcsi megsemmisítést semmi és senki nem tudott volna rájuk mérni, mint amit ŐK mértek saját magukra, a politikai rendszerükre !!! Az életben nem fogják tudni lemosni magukról ezt a szégyent... :eek: "Isten nem ver bottal", azt szokták mondani... Így is van. :cool: A svéd állam "meghálálja" az életen át svédországért dolgozó időseket, egyenes utat biztosít nekik a temetőkbe... :oops:)
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 048
113
A kínai járvány elleni küzdelemben kifejlesztett és alkalmazott eszközök között szerepelnek a különféle funkciókkal rendelkező robotok - járőr, hőmérsékletmérés, útmutatás, konzultáció, fertőtlenítés, szállítás ... stb.
EUiJjHaVAAQjFln.jpg

EUiJjHaVAAIsaxB.jpg

EUiJjHbU0AA0bSZ.jpg

EUiJjHaUUAAELHw.jpg
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Először is tudni kell, hogy Alma-Ata az egy kazah város, korábban főváros. Másik dolog, hogy már linkeltem egy kazah portál anyagát. Ezenkívül szabadon hozáférhetőek a tudományos munkák is.
És te olvastad ezeket a tudományos munkákat? Te konkrétan olvastad ezekben hogy ilyen denevereket használnak?
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 873
91 399
113
Hogy mit tehet vészhelyzetben egy önkormányzat arra itt egy példa.

Szekesfeherváron haztartásonként 2db maszkot ad an önkormányzat, összesen 100.000et osztanak szét. A maszkok csomagolása egy nagy belső légterű, a város által fertőtlenített helyiségben, a stadionban történik.

Mától kezdődően a városrészek önkormányzati képviselői, körzetfelelősei és önkéntesek közreműködésével, borítékban juttatjuk el mindenkinek, a postaládába bedobva. A borítékok nem névre szólóak, de önkormányzati pecséttel ellátottak, kérjük, nyissák ki, és a tájékoztató levelet is olvassák el.

A kórház laborjának újabb 500 maszkot vittünk, és 300 darabbal támogattuk a Viktória Rehabilitációs Központot.

Önkormányzatunk a hajléktalanok ellátását folyamatosan biztosítja. Számukra a hideg időjárásra tekintettel a teajáratot is működtetjük. A bentlakásos helyeken ki- és bejárási tilalom van elrendelve, éppen ezért, ha valaki az utcán hajléktalant lát, jelezze a 06-20-957-94-10-es mobilszámon.

Egész nap érkeznek a hívások a 70 év felettieknek indított telefonos ügyfélszolgálatra. Eddig már 303 idős személy kért segítséget, meleg ebédet pedig igény szerint 60 személynek szállítunk ki

25 személy van hatósági házi karanténra kötelezve városunkban.

– Már 267 fő jelentkezett önkéntesnek. A jelentkezéseket továbbra is várjuk az onkentes@szekesfehervar.hu címen.

– Önkormányzatunk adományszámláján 47.400.000 forint van. Adományaikat továbbra is várjuk a járványügyi védekezés céljaira a 12023008-00153647-06700001 számon. A közlemény rovatba, kérjük, tüntessék fel: KORONAVÍRUS ELLENI VÉDEKEZÉS.

A szokásos napi egyeztetésünket a mai naptól videochat-en folytatjuk Vargha Tamással, Székesfehérvár országgyűlési képviselőjével, aki államtitkári tisztségéből eredően az Operatív Törzs tagja. A rendszeres egyeztetések azért is nagyon fontosak, mert így közvetlen visszajelzést tudunk adni a döntéshozóknak az aktuális helyzetről, és a szükséges teendőket is van lehetőségünk átbeszélni, hogy közös erővel mihamarabb túl lehessünk a járványon.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 873
91 399
113
Nah most ez kicsi csökkenés a megszokott 1.000+-os minta mellett.

525 fertőzött (+33)
465 aktív eset (+26)
40 gyógyult (+3)
20 elhunyt (+4)
15208 mintavétel (+1062)
61 kórházi karanténban (-)
7302 házi karanténban nem friss adat

Regisztrált fertőzött:10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 478 magyar állampolgár. nem friss adat
Mo.

585 fertőzött (+60)
522 aktív eset (+57)
42 gyógyult (+2)
21 elhunyt (+1)
16401 mintavétel (+1193)
59 kórházi karanténban (-2)
9448 hatósági házi karanténban @jurgenbauer

Regisztrált fertőzött:10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 478 magyar állampolgár. nem friss adat
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
https://index.hu/belfold/2020/04/01/egy_magyar_koronavirusos_lany_es_a_nepegeszsegugy/

"... Azóta anyukájával és az öccsével van otthon, karanténban. Luca furcsállja, hogy bár nagyon valószínű, hogy mindkét rokona elkapta tőle a betegséget, sem öccsét, sem anyját nem tesztelték le. Sőt kontaktkutatás se készült velük. A március 31-ig tartó hatósági karantén viszont mindkét rokonára vonatkozik.

Március vége felé felhívták a háziorvost, hogy hívja ki a mentősöket a második tesztre. Két nappal később, március 28-án kiérkeztek a mentősök,
...
Megcsinálták a tesztet, de anyukája hiába kérte, hogy őt is teszteljék le. Másnap reggel Luca megnézte az eredményt az ügyfélkapun keresztül, megint pozitív lett. ...
"

Ha már úgyis ott van a mentős, akkor olyan mindegy lenne, mennyi embertől vesz mintát.
Lassan tömegesen járnak majd le fertőző betegekkel egy háztartásban élő, de nem vizsgált családtagok karanténjai, és mivel a gyógyulás tovább tarthat 2 hétnél, sokan továbbra is fertőzőek maradtak, és így szét fogják szórni a vírust. Ebből baj lesz. :eek:
Ennyi idő alatt a mentők és a laborok már igazán összeszedhették volna magukat... A sima betegszállítást végző maszekokat is be kell vonni a munkába. Van erre idejük, mert manapság nincs túl sok szállítási feladat.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 873
91 399
113
https://index.hu/belfold/2020/04/01/egy_magyar_koronavirusos_lany_es_a_nepegeszsegugy/

"... Azóta anyukájával és az öccsével van otthon, karanténban. Luca furcsállja, hogy bár nagyon valószínű, hogy mindkét rokona elkapta tőle a betegséget, sem öccsét, sem anyját nem tesztelték le. Sőt kontaktkutatás se készült velük. A március 31-ig tartó hatósági karantén viszont mindkét rokonára vonatkozik.

Március vége felé felhívták a háziorvost, hogy hívja ki a mentősöket a második tesztre. Két nappal később, március 28-án kiérkeztek a mentősök,
...
Megcsinálták a tesztet, de anyukája hiába kérte, hogy őt is teszteljék le. Másnap reggel Luca megnézte az eredményt az ügyfélkapun keresztül, megint pozitív lett. ...
"

Ha már úgyis ott van a mentős, akkor olyan mindegy lenne, mennyi embertől vesz mintát.
Lassan tömegesen járnak majd le fertőző betegekkel egy háztartásban élő, de nem vizsgált családtagok karanténjai, és mivel a gyógyulás tovább tarthat 2 hétnél, sokan továbbra is fertőzőek maradtak, és így szét fogják szórni a vírust. Ebből baj lesz. :eek:
Ennyi idő alatt a mentők és a laborok már igazán összeszedhették volna magukat... A sima betegszállítást végző maszekokat is be kell vonni a munkába. Van erre idejük, mert manapság nincs túl sok szállítási feladat.
A végén a beteg gyógyulása után én mindenképpen vennék mintát minden csaladtagtól, mielőtt felokdanák a karantént. Addig marad otthon, fölösleges, úgyse mozdulhat ki, illetve minden nap megfertőződhet. Nem jelent semmit egy karantén közbeni negativ minta.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 873
91 399
113
A yenkik kápéval kifizették és lenyúlták a franciáknak szánt maszkokat egy kínai reptéren (a rakodó zónában) a történet szerint.

US bought France-bound face masks for CASH from China – French official to RT
Today in the morning in China, the Americans bought out the French order for cash right on the tarmac. The France-bound plane departed to the US afterwards.
Szép sztori. Legalább kifizették, le is foglalhatták volna. Olyat is hallottunk. :)
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 017
113
Szép sztori. Legalább kifizették, le is foglalhatták volna. Olyat is hallottunk. :)
Kínában mondjuk az USA nehezen foglal le bármit, ahhoz előbb partra kellett volna szállniuk, ehhez meg a PLAN nak lenne pár szava.

Éljenek a jó barátok, azt gondolom a Kínaiak pukkantanak egy pezsgőt, mikor a helyszínen az US ügynök kp-ban ráígér a franciák tételére, üzletileg sem rossz, no meg tovább mélyíti azt a nem kis szakadékot, ami most kezd látszani a sok kiváló szabad nyugati demokrácia közt, hogy vége a habzsi-dőzsi rózsaszín ködös jó világnak!

Jön még itt kutyára úthenger!