[BIZTPOL] Kaukázus (Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország, ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
143473_123581448_EnGYuD0XcAEnvho.jpg
csinos kis offshore cég lehet :)))
 

Cevat

Well-Known Member
2020. október 22.
1 093
2 857
113
Nincs MIA szám. Simán lehet, hogy a 2300 elismert halott mellett van nekik egy csomó eltűnt. A drónos videókat látva a 2300 összes halott nagyon kozmetikázott számnak tűnik.
1712elismert halottjuk van ami naponta nő mert nevet tudnak tenni anyagmaradványok mellé vagy fellelnek halottakat. Az azonosítatlan,de feltételezhetően örmény elhunytak valamint a még fel nem lelt,de tanú vallomások szerint meghalt katonák száma emeli ezt 2300 ra.Hadifogoly illetve elhurcolt polgári és katonai személyek száma 100 körül van ezek közül már nem mind él.A drónos videókról annyit.Az egész háború ideje alatt érdemes lenne összeszámolni a videók számát és megbecsülni az elhunytak és sebesültek számát.Én személy szerint a 44 napos háború alatt 100 és 200 közé teszem ezek számát.Erős jóindulattal a turáni harcművészet felé, átlagos támadásonként 4 halottal számolva, ez 400 és 800 közé számolható az ezek által okozott veszteséget.Azért látni lehetetett parancsnoki UAZ mellett robbanó ,drón által indított rakéta után sebesülten de élve száltak ki és nem egy leírás van,hogy telibe talált páncélosok ilyen robbanások után még elő személyzettel elhagyták a csatateret.
 
  • Tetszik
Reactions: Molon Labe

Bleroka

Well-Known Member
2019. március 16.
365
1 066
93
Mivan a videóban ?
A gmail életkort kér, azthiszi fogok neki igazolványt, bankkártyát mutatni ... kezd elf@szbúkosodni ez a ratyi gmail.

A videó cime,Azeri kutyák:( az elején egy öregembert bántalmaznak azeri katonák,utána pedig örmény siremlékek,keresztény szobrok rongálása.
A videók egy része már be volt linkelve,semmilyen új infót nem tartalmaz.
 

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
2 040
10 852
113
A videó cime,Azeri kutyák:( az elején egy öregembert bántalmaznak azeri katonák,utána pedig örmény siremlékek,keresztény szobrok rongálása.
A videók egy része már be volt linkelve,semmilyen új infót nem tartalmaz.

Aliyev nem azt ígérte, hogy tiszteletben tartják az örmény kegyhelyeket/vallási helyszíneket? o_O

..akkor tényleg stimmel a cím.. ezek tényleg kutyák.

..
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 200
113
Miért repült Jerevánba majd Bakuba Szergej Sojgu
Kiderült, miért repült sürgősen Jerevánba és Bakuba Soigu - Törökország befolyása miatt a Dél-Kaukázusra „A két ellentétes oldal elégedetlen az eredményekkel. Azerbajdzsán nem nyert teljes mértékben, és Örményország sem veszített teljesen, így nem nehéz elképzelni ennek a konfliktusnak a további folytatását. Törökország ebben a helyzetben sem fog megnyugodni ... " Ne kérdőjelezzük meg az orosz katonai hírszerzés szakmai képességeit, amelyek közé a GRU-t és az SVR-t soroljuk, nagy potencállal rendelkeznek. Bizonyára nem hallgathatták el Azerbajdzsán felkészülését a katonai konfliktus kitörésére. Sőt, az oroszok figyelmeztették az örményeket az őket érintő, Karabah irányban történő támadásra, sőt, állítólag, részletesen átadták Jereván felé a fő támadások irányát, ami lehetővé tette az aknamezők építését, ami késleltette a bakui hadsereg kezdetben gyors előretörését. Ugyanakkor a Jerevánban megjelenő fenyegetésről hangoztatott információkat nagyon szkeptikusan fogták fel, és az örmények nem tartották meggyőzőnek, mondván, hogy szerintük maguk is kezelhetik, nem először.
Magának Oroszországnak az Azerbajdzsán és Örményország közötti, majdnem 30 éve tartó karabahi konfliktus nem tekinthető belső ügynek - ez nem a mi háborúnk. Itt Moszkva Jerevánnal és Bakuval kapcsolatban is a "tiéd és a miénk" elve szerint járt el, anélkül, hogy meghatározta volna, ki a "miénk". A Kreml jobban aggódott egy harmadik, de nagyon fontos fél, Törökország esetleges részvétele miatt ebben a konfliktusban. Beavatkozása és fegyveres jelenléte súlyos károkat okozhat Oroszország imázsában a Kaukázus egész területén.
Ankara kész volt bekapcsolódni ebbe a háborúba, Rajep Erdogan török elnök többször is kijelentette, hogy kész katonai erőt biztosítani Azerbajdzsán számára. A karabahi fegyveres konfliktus előestéjén közös török – azerbajdzsáni gyakorlatokat tartottak, amelyek mind Azerbajdzsán fő részén (Baku, Gadzha), mind a Nakhichevan Autonóm Területen zajlottak. A török katonai felszerelések egy része, köztük az F-16-os vadászgépek Azerbajdzsán területén maradtak ahadgyakorlatok végződése után. Sojgu augusztusi bakui látogatása nagy valószínűséggel pontosan kapcsolódott bizonyos megállapodásokhoz, amelyek a török katonai beavatkozás elfogadhatatlanságáról szóltak a karabahi konfliktusban. Valószínű, hogy Sojgu ekkor tájékoztatott az orosz fegyveres erők felkészüléséről a nagyszabású "Kavkaz-2020" stratégiai gyakorlatokra, amelyek egy részének állítólag Örményországban, valamint a Kaszpi-tengeren kellett volna zajlania. Itt meg lehet jegyezni, hogy Azerbajdzsán már másnap offenzívát indított Karabah ellen, amikor szeptember 26-án kihirdették a Kaukázus-2020 gyakorlatok végét.
Valószínű, hogy miután Sojgu ujjal fenyegetőzött Bakuban, Azerbajdzsán nem merte elfogadni katonai segítségét török szövetségeseitől a karabahi fegyveres konfliktus során. Igen, török gyártmányú drónok járőröztek az égen, állítólag török katonai tanácsadók voltak az azerbajdzsáni hadsereg karabahi fronton fekvő parancsnokságában, az örmény védelmi minisztérium szerint török azonosító jelekkel ellátott F-16-os vadászgépeket is észrevettek, szíriai harcosok voltak jelen a csatatéren amelyeket a törökök Karabahba szállítottak. Ugyanakkor Ankara fegyveres erői nem vettek részt közvetlenül ebben a konfliktusban.
MostSojgu ismét Bakuba repül, miután Jerevánban tárgyalt. Azerbajdzsán helyzete kétségtelenül fontosabb, és ismét összefüggésben áll Törökország azon vágyával, hogy részt vegyen a karabahi eseményekben, legalábbis a békefenntartó kontingens szintjén. A Kreml kategorikusan ellenzi az ilyen beavatkozást, csak egy közös orosz – török megfigyelő misszió létrehozásáról beszél, amely közvetlenül Azerbajdzsán területén található. Ankara nem akarja meghallani Moszkva álláspontját, és nyomást gyakorol Bakura, abban a reményben, hogy engedélyt kap a csapatai elküldésére.
Nem véletlenül küldte Putyin a védelmi minisztert Bakuba "különleges megbízatásra", valószínűleg a diplomáciai nyelv már nem ilyen meggyőző. Amikor a fegyverek beszélnek, a múzsák elhallgatnak. Az orosz elnök előző nap kijelentette, hogy a Karabahról kötött háromoldalú megállapodások (Jereván-Baku-Moszkva) megszakításának egyetlen alternatívája a háború lehet. Ez még nem hadüzenet, hanem közvetlen fenyegetés és kijelentés arról, hogy Azerbajdzsán jelenlegi győzelmeinek eredményei és a területek egy részének visszatérése katonailag felülvizsgálható. Valójában ezzel az üzenettel bízták meg Sojgut,hogy tudomására hozza az azeri vezetésnek. akinek meggyőzően be kell bizonyítania, hogy Moszkva nem akarja hallani egy török dobok hangjait Karabah felett.
A békét ebben a régióban nem lehet csak orosz szuronyokkal biztosítani. Új megközelítésekre, új projektekre van szükségünk a Törökország által elrendelt elképzelések ellensúlyozására, ideértve a kulturális örökség újjáélesztését azok között az országok között, amelyek korábban egyetlen állam részei voltak. Ez nem lesz pillanatnyi eredmény, évekbe és évtizedekbe telhet, de ez a háború nyelvének valódi alternatívája.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113

???
Kicsit több komplexitást.
Megb@szhatta Örményország a haditechnikáját, ha geopolitikailag olyanokat húzott, amivel az Orosz Medvében bizalmatlanságot keltett. Láthattuk. Amijük volt, kevés volt. Franciaország, Egyesült Államok segített technikával?
Nem úgy tűnik...
..
Ha szoros és prosperáló orosz-örmény kapcsolatok lettek volna fenntartva, akkor talán be sem kóstolják őket most 2020-ban az azeriek.
Majd az örmény nép ítéletet mond a (félre)vezetői felett a közeljövőben!
..
Az "Öreg" nevét meg egyszer említettem. Te meg már vagy negyedjére...

Na itt egy érdekes szemszögből írt elemzés az örmény-azeri háborúról, az elkövetője Thierry Meyssan francia oknyomozó újságíró!
(Az arra érzékenyek figyelmét felhívom, hogy masszív "sorosozás" is lesz benne - bármit is jelentsen ez a szó. Csak gondoltam szólok, okulva a múltkoriakból.)
..
Főbb megállapításai dióhéjban a következők: a hegyi-karabahi hábórú eltervezésében felbujtóként eredetileg a Pentagon is benne volt. Nem nagyon sajnálkoztak volna ugyanis, ha Erdogan pántürk harcosai és az azeriek között szét kellett volna csapni egy eszkalálódó konfliktus közepén, ami újabb súlyos etnikai tisztogatáshoz vezet az örmények körében. Természetesen ebbe Recep Tayyip Erdoğan elnöknek is bele kellett volna buknia.
..
Azonban nem így történt a dolog, mivel kihasználva az amerikai választási kampányt és hercehurcát, az EU-tól függetlenedő Nagy-Britannia keresztülhúzott egy-két eredeti számítást. A cikk szerzője szerint London és Ankara megújította a történelmi szövetségét, miközben Washington és Moszkva hoppon maradt, az örmények és Soros György pedig sokat vesztettek.
..
A részletek az elemzésben!
https://www.voltairenet.org/article211746.html

..
És ugyan a cikk ezt nem hangsúlyozza itt, de ugye nem felejtettük el Boris Johnson török származását sem. A török falucskában, ahonnét felmenői egy része elszármazott anno, valóságos népünnepélyt tartottak a választás éjszakáján 2019-ben, nem tudom ki emlékszik még erre?
https://armenianweekly.com/2018/06/22/boris-johnsons-great-grandfather-tried-to-save-the-armenians/
..
https://www.breitbart.com/middle-ea...l-turkish-village-applauds-his-ottoman-genes/
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 873
91 399
113
Dec 1-től hivatalosan is Azerbajdzsánhoz került területek-zölddel

ubzPKfcOSFU.jpg
Azért sikerült olyan határt húzni, hogy a következő konfliktus kódolva van. A nagyhatalmak ebből sosem tanulnak, avagy sosem érdekli őket. Valahol a kicsik folyamatos rivalizálása cél, egyik ország kijátszása a másik javára, így a nagyhatalmak vezető szerepe évtizedekig megkérdőjelezhetetlen.
Házat nem vennék a környéken.
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 050
2 753
113
Azért sikerült olyan határt húzni, hogy a következő konfliktus kódolva van. A nagyhatalmak ebből sosem tanulnak, avagy sosem érdekli őket. Valahol a kicsik folyamatos rivalizálása cél, egyik ország kijátszása a másik javára, így a nagyhatalmak vezető szerepe évtizedekig megkérdőjelezhetetlen.
Házat nem vennék a környéken.

Szerinted ott lehet úgy megrajzolni a határt h nincs "kódolva a köv konfliktus" ?
 
  • Tetszik
Reactions: duckdodgers™