[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Egy aknavetős támadást mégis hogy védenének ki a bent rekedtek, időt kérnének még megjönne a felmentő sereg.
Aknavetős támadást egyszer lehet megcsinálni, a helyszínen lévő és a felettük köröző technikával azonnal bemérik őket, és utána jön az ellencsapás és aki azt hiszi, hogy a kabuli lakosok a tálibokat támogatnák abban az esetben ha az amerikai és NATO csapatok megindulnak a repülőtérről téved,ja és egy aknavetőt támadás esetén azonnal indulnak az amerikai csapatok Afganisztánba, és légicsapások kezdődnének azonnal a tálib célpontok ellen egész Afganisztânban, magyarul a tálibok nagyon gyorsan elveszítenék azt ami most már a kezükben van és amiért 20 évig harcoltak.
 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: theo and Filter

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 461
46 362
113
Van aknavetők elleni radar, kérdés van-e náluk. Mert ha igen, akkor gyorsan ellen tudnak csapni a harci helikopterekkel.
Egy 80-as aknavető percenként 25-30 gránátot enged el. 3 perc alatt 60-80 gránát elindítva, lábak összezárnak, és már ott sincsenek. Ráadásul, ahogy már írtam is, a város szinte bármelyik pontjáról képesek erre, a lakott terület közepén. Hogy oda nem fognak légicsapást mérni, abban biztos lehetsz.
 
  • Tetszik
Reactions: Filter
W

Wilson

Guest
Szerintem meg Safe Houseok meg a városban rejtözködö SF nincsen.Már a szagukról felismernèk öket, ne feledd ök teljesen idegenek ott. A tálibok házról házra járnak, csendes (vagy nem csendes) terrorral kényeztetik a lakosságot, gondolod hogy nem vennének észre néhány rejtözködö gringót? Minden ami nem Tálib, beszorult a követségekre és a repülötèrre. Eddig nem volt összetüzès mert a tálibok nem akarták, de csakis ezért, nem félelemböl nem keresik a bajt ,nem félnek ,miért is tennék, most nyertek egy országot
Az a helyzet mint írtam korábban, hogy sok amerikai van még Kabulban, soknak afgán felesége és családja van, tehát még nem nehéz köztük elkeveredni az amerikai különleges alakulatok katonáinak.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
A videó címe legyen: előre a nők és gyerekek, elvégre már csak a hátramaradt férfiakat láthatjuk.
 
W

Wilson

Guest
Egy 80-as aknavető percenként 25-30 gránátot enged el. 3 perc alatt 60-80 gránát elindítva, lábak összezárnak, és már ott sincsenek. Ráadásul, ahogy már írtam is, a város szinte bármelyik pontjáról képesek erre, a lakott terület közepén. Hogy oda nem fognak légicsapást mérni, abban biztos lehetsz.
Azért nem volt alaptalan az amerikai hadvezetésnek az a kijelentése, hogy ha a tálibok megtámadják a repülőtéren lévő amerikai erőket azonnal földbe döngölik őket.
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Van aknavetők elleni radar, kérdés van-e náluk. Mert ha igen, akkor gyorsan ellen tudnak csapni a harci helikopterekkel.
meg biztos ott vannak a dronok is, figyelnek az amcsik 100% mi van a kornyeken. oda is kell vinni az aknavetoket.
Szép elképzelés, csak Falúdzsa, Moszul és Rakka azt mutatja, hogy ez nem így működik. A tálibok benn vannak Kabulban elég otthonosan és jelentős erőkkel. Az elmúlt évek városcsatái alapján hadosztályszintű nehéz és közepes gyalogsági felvonulással egy hónap alatt el lehetne foglalni a várost úgy, hogy teljesen rommá lövik, bombázzák, rakétázzák és négymillió lakója elmenekül. Márpedig a kabuli repteret körbeveszi a város.
a sok nep a repteren epp az elenkezojet mutassa.
kabulba a talibok nincsenek otthol, es nem tamogatna oket a helyi lakosag sem annyire mint fent a hegyekben.

faludza? ugye nem akarod elmondani hogy amikor meghal egy tucat amcsi meg par szaz vagy ezer tamado, akor az egy hatalmas amcsi vereseg?
az csak a media szarsaga. a ruszkiknal, kiniaknal egy tucat halott katona nem jelentene semmit.
azert is van a nyugat visszaesoben. nem a katonasag veszti a haborut hanem a media es a politika.
 
  • Tetszik
Reactions: theo

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 355
9 943
113
Ne felejtsd el, hogy a mesterlövészek direkt irányzású fegyverek. Egy hatvanas aknavető is már 2,5 -3 km-es hatásos lőtávval rendelkezik. A 80-as már 5km felett van, egy 120-as meg már 8+km. És ezeknek a lövéseknek még csak pontosaknak sem kell lenniük.
Azonnal felfüggesztenek minden forgalmat, amennyiben elkezdenek aknavetőzni a tálibok. És ott napokig nem indul újra semmi. A második után pedig valószínűleg teljesen fel is függesztenek minden repülést.
Ha meg a városban is vannak különlegesek, akkor is a tálibok mészárszéket tudnak rendezni az egész városban. Ide értve a szövetséges csapatokat, természetesen a SOF csapatokat is.
Na EZ lenne az igazi katasztrófa amerikai oldalról.
Valóban, de meglehetősen kockázatossá tesz a biztosítás egy ilyen vállalkozást.
Mindenesetre a stratégiai szint meggyőzően lebeszéli erről a taktikai szinten megvalósítható támadásról a tálibokat is (veszélybe kerülnek az eddigi eredményeik, meg a teljes vezetésük), a politikai szint pedig egyenesen ellenérdekeltté teszi őket.

Hosszan: Úgy gondolom, hogy megfelelően rétegzett védelem épült ki és a városban lévő SF sem védtelen (Reaper, B52 tele PGM-mel), amellett, hogy a Te szempontjaid is teljesen logikusak, de ilyen taktikai mélységben a helyzet számomra nem ismert, nem tudok tovább érvelni.
Röviden:
 
  • Tetszik
Reactions: Leonidas

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
Aknavetős támadást egyszer lehet megcsinálni,
Miért is?
és aki azt hiszi, hogy a kabuli lakosok a tálibokat támogatnák abban az esetben ha az amerikai és NATO csapatok megindulnak a repülőtérről téved
Nem úgy tűnt hogy túl hosszú lett volna Kabul ostroma. Nem csak hiszem, hanem tudom hogy telibesz@rnák a kabuli lakosok a dolgot, ugyanis néhány nappal ezelőtt bebizonyították.

egy aknavetőt támadás esetén azonnal indulnak az amerikai csapatok Afganisztánba
Ezt Te sem gondolod komolyan...

Ne akarjatok már visszamenni. Legyen vége.
Reptér ürít,aztán fátylat az egész sztorira. Az USA meg számoljon el magával.
Az Afgánokat meg békén kell hagyni.
 
T

Törölt tag 2361

Guest
1629419468_641_Taliban-Terrorists-Control-More-Territory-in-Afghanistan-Today-than-They.jpg

Akkor ez csak egy utópia?
Akkor most nem így néz ki Afganisztán?
Master.jpg


Master.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 067
26 626
113
"A német hadsereg két helikoptere érkezett meg szombaton Kabulba, hogy segítsenek az embereknek a városból történő kimenekítésében. A német csapatok csak a repülőtérre eljutott embereket tudják evakuálni, de ez is kezd egyre veszélyesebbé és nehezebbé válni, a helyzetet jól szemlélteti, hogy több gép mindössze néhány utassal volt kénytelen felszállni.

A német különleges alakulatok két H-145M típusú kishelikopterét az Egyesült Államok kérte. Az amerikai csapatok jórészt nagyobb helikopterekkel rendelkeznek, de városi környezetben kisebb gépekre van szükség - ismertette Eberhard Zorn tábornok, a német hadsereg főparancsnoka, aki szerint ezekkel fogják kimenteni az embereket onnan, ahol éppen meg tudták húzni magukat.

„Ez igazi légi művelet, nem pedig taxiszolgáltatás” – húzta alá Zorn. Mint mondta, a gépeket arra tervezték, hogy sűrűn beépített térségekben is le tudjanak szállni."


Hmm, mit is gyakoroltunk, ja igen, taktikai átcsoportosítást ...
00illusztracio-768x512.jpg

503736018786686711786571492683568957701917240622790n.jpg

 
W

Wilson

Guest
Közben folytatódik a történet.....

Az USA a kabuli repülőtér határán 200 méterrel túlról szállítja az amerikaiakat, miután az amerikai tábornok állítólag "zavarba jött" a brit mentőakcióktól....

A 82. légideszant hadosztály parancsnoka azt mondta brit kollégájának, hogy ne "hozza kínos helyzetbe" a kabuli repülőteret őrző amerikai csapatokat azzal, hogy bemerészkednek a városba embereket menteni, legalábbis egy washingtoni cikkíró szerint.

Christopher Donahue vezérőrnagy arra kérte a brit hadsereg 22. Különleges Légi Szolgálat (SAS) ezredének parancsnokát, hogy hagyja abba a Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér (HKIA) határán túli műveleteiket, mert "kínos helyzetbe hozzák az Egyesült Államok hadseregét, hasonló amerikai katonai műveletek hiányában" - állította pénteken Tom Rogan, a Washington Examiner rovatvezetője.

"Úgy tudom, hogy a brit tiszt határozottan elutasította a kérést" - tette hozzá Rogan.

A 82. légideszant hadosztály elemei részei a HKIA-nál állomásozó 6000 fős amerikai haderőnek, amelyhez a 10. hegyi hadosztály és a 24. tengerészgyalogsági expedíciós egység egy része is tartozik. Azért küldték őket, hogy biztosítsák a repülőteret, miután múlt vasárnap a tálibok váratlanul elfoglalták a repülőteret, és a kétségbeesett afgánok kaotikus jelenetekben kapaszkodtak az amerikai csapatszállító repülőgépekbe.

Az amerikai csapatoknak csak "kis létszámú" része ment ki pénteken "rövid időre" a HKIA kerítésén kívülre, hogy 169 olyan embert hozzanak be, akik nem tudtak bejutni a kapukon keresztül - közölte pénteken John Kirby, a Pentagon szóvivője, utalva arra a csoportra, amelyet Joe Biden elnök egy korábbi sajtótájékoztatón amerikai állampolgároknak nevezett.

Biden végre válaszol az Afganisztánnal kapcsolatos kérdésekre, azt mondja, a kabuli evakuálás "a történelem egyik legnehezebb légi elszállítása volt Rogan állításának közzétételével egy időben az AP arról számolt be, hogy több CH-47 Chinook helikopter, amelyet a 82. század üzemeltet, "berepült a tálibok által uralt Kabulba", hogy "felszedje a potenciális evakuáltakat", akiket az ügynökség "afgánoknak, főleg nőknek és gyerekeknek" nevezett.

Az AP ezt névtelenséget kérő amerikai tisztviselőknek tulajdonította. Kirby kezdetben azt mondta, hogy ezt nem tudja megerősíteni. Később azonban azt mondta, hogy a három Chinook valóban részt vett annak a 169 amerikainak - nem afgánoknak - az evakuálásában, akik a repülőtértől mintegy 200 méterre egy szállodában rekedtek, és nem tudtak bejutni a repülőtérre

Az AP azt is állította, hogy a CIA és a DIA tisztjei és az Afganisztánban állomásozó különleges műveleti erők Kabulon kívül, előre meghatározott gyűjtőhelyeken gyűjtötték össze az amerikai állampolgárokat és az amerikai hadseregnek dolgozó afgánokat, hogy a repülőtérre repítsék őket. Ezt az állítást lehetetlen volt ellenőrizni.
Egyetlen országnak sincs "tiszta képe" arról, hogy valójában milyen járatokon vannak állampolgárai - mondta a holland külügyminiszter a Kabulból való kaotikus evakuálás közepette. A médiajelentések szerint mind a brit, mind a francia kommandósok bemerészkedtek Kabulba, hogy állampolgáraik csoportjait a városból a repülőtérre szállítsák, míg az amerikai csapatok nem tettek ilyen erőfeszítést.

Rogan a helyzetet a "külügyminisztérium, a Pentagon és a Fehér Ház közötti bürokratikus kötélhúzásnak" tulajdonította, és azt mondta, hogy a brit, francia és más szövetséges kabuli kormányokkal való kapcsolatokat rontja, hogy az USA "nem kommunikál megfelelően, vagy egyes esetekben egyáltalán nem kommunikál a szándékairól és intézkedéseiről". Azt azonban mindannyian elismerik, hogy a HKIA-n jelenleg csak az amerikai hadsereg tudná biztosítani a repülőtér védelmét és a légiforgalmi irányítást.

Lloyd Austin védelmi miniszter és Mark Milley, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke többször is kijelentette, hogy az amerikai hadsereg helyszínen tartózkodó erőinek nincs meg a képessége arra, hogy kiterjessze a biztonsági övezetet Kabul teljes területére. Biden azzal érvelt, hogy erre nincs szükség, mivel a tálibok a megfelelő papírokkal rendelkező amerikaiakat amúgy is átengedik az ellenőrzőpontjaikon.

Austin és Milley azonban a nap folyamán később a kongresszus tagjainak elmondta, hogy néhány amerikait fizikailag bántalmaztak a tálibok egy ellenőrzőponton. "Remélem, ez nem igaz" - tweetelte Brit Hume, a Fox News vezető politikai elemzője Rogan állítására reagálva. "Egy része azonban igaz. Amit a britek tesznek azért, hogy kihozzák az embereiket, az bizonyára rossz színben tünteti fel az USA-t".

RT.com
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 222
33 676
113
Szerintem meg Safe Houseok meg a városban rejtözködö SF nincsen.Már a szagukról felismernèk öket, ne feledd ök teljesen idegenek ott. A tálibok házról házra járnak, csendes (vagy nem csendes) terrorral kényeztetik a lakosságot, gondolod hogy nem vennének észre néhány rejtözködö gringót? Minden ami nem Tálib, beszorult a követségekre és a repülötèrre. Eddig nem volt összetüzès mert a tálibok nem akarták, de csakis ezért, nem félelemböl nem keresik a bajt ,nem félnek ,miért is tennék, most nyertek egy országot
egyébként az angolok valammi szállodából hoztak ki emberkéket. (elsőnek megpróbálták közuton az eljutást de a felderítőik mondták hogy ez nem járható erre ment a heli értük ebböl special balhe is vólt syrianliveuamap serint
 
  • Tetszik
Reactions: Filter

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 067
26 626
113
meg biztos ott vannak a dronok is, figyelnek az amcsik 100% mi van a kornyeken. oda is kell vinni az aknavetoket.

a sok nep a repteren epp az elenkezojet mutassa.
kabulba a talibok nincsenek otthol, es nem tamogatna oket a helyi lakosag sem annyire mint fent a hegyekben.

faludza? ugye nem akarod elmondani hogy amikor meghal egy tucat amcsi meg par szaz vagy ezer tamado, akor az egy hatalmas amcsi vereseg?
az csak a media szarsaga. a ruszkiknal, kiniaknal egy tucat halott katona nem jelentene semmit.
azert is van a nyugat visszaesoben. nem a katonasag veszti a haborut hanem a media es a politika.
Senkit nem érdekel, hogy ki támogatja a védőket. Budapest lakossága se támogatta a német megszállókat, ahogy Moszul lakossága se az ISIS-t. A tálibok ott vannak és a város az ő játszóterük. Semmi jelentősége nincs annak, hogy a civil lakosság támogatja e az őket uraló fegyveres csoportokat ezen a szinten.