[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 844
65 521
113

Pandzsir​

E-ivdm3VgAMk37D



Ifjabb Maszúd hangüzenetében elismerte a tálibok irányítását egész Afganisztán felett.

1. Reggel a tálibok elfoglalták Bazarakot, és ott felvonták a zászlójukat. Most a Pandzsir tartományt a tálibok ellenőrzik.

2. Maszúd és Saleh ellenálló csapatainak maradványai a hegyekben "ülnek". Maszúd állítólag még Pandzsirban van, Saleh állítólag már Tádzsikisztánban.

3. A tálibok megismételték, hogy az amnesztia Pandzsir minden lakosára vonatkozik.

4. A tegnap meggyilkoltnak nyilvánított tálib parancsnok meglehetősen élőnek bizonyult.

5. Általálnisságban a pandzsiri "ellenállási ballon" olyan gyorsan eresztett le, mint ahogy felfújták.

6. Az iráni külügyminisztérium elítélte Pandzsir tálibok általi fegyveres hatalomátvételét Bernard Henri-Levy a Twitteren gyászolja Pandzsirt.

7. Maszúd Jr. végleg elvesztette minden esélyét, hogy bekerüljön Afganisztán kormányába. A választása rossznak bizonyult.

8. Erről a figyelemre méltó és nagyon mulandó történetről külön cikkben írok részletesebben.

E-l9Hn0XEAARGVb


boris_rozhin
Bravo, az apja nevebol probalt megelni, nem jott be, ezert paran meghaltak a haveri korbol is. Nos a helyzet az hogy Pandzsir sem mas hely mint a tobbi afgan terulet. Nezzetek meg egy kepet a legenda Maszud, es es a mostani Pandzsir alakulatokrol, eget vero kulonbseg...
Ranezesre is egy jollakot ovodas volt a gyerek, gyorsan kihatralt mogule mindenki az elso puskalovesek utan. Nem volt tartalek, nem volt ember, nem volt kulso segitseg. A lufi kipukkant gyorsan ahogy irtak, a bevehetetlen legenda Panjirt 2-3 nap alatt megettek a talibok. Ez inkabb bun az ellenalloknak mert egy legenda elveszett es sokok hite elveszett ezaltal a hamis kepzetek altal. Persze nem figyelmen kivul hagyhato hogy ifjabb Maszud vegig megegyezesre jatszott kikerve egy szeletet maganak apja jogan az afgan tortabol.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 844
65 521
113
Ezek az afgánok nem semmi egy társulat. Megkuksiztam a népesedési adatokat és az államat a padlón kellett keresgélnem.
1990-ben a lélekszám 12,412,310
2021-ben a lélekszám 39,835,428
A népesség 30 év alatt több mint 3-szorosára nőtt.
Mindez annak ellenére, hogy 2001-től háború folyt a területen.
Gőzöm nincs, hogy csinálták, de tanulnunk kéne tőlük!
Ezek megeszik ojropat 50 ev alatt 50 %-ban, a tobbi meg masik 50%-ban. Lehet itt almodozni hogy marad minden, megoldjuk, a valosag 40-50 ev mulva az lesz hogy az 1-2 unokad muszlim lesz a sajat jol felfogott erdekeben, meg a tiedben is ha elsz meg. Anyagilag meg rotty, kezdj el nyitni egy kebabost.
 
  • Tetszik
  • Dühítő
Reactions: gacsat and tomcat1

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 844
65 521
113
1. valoszinuleg osszekevertek a feher (megadast jelento) zaszlot igy messzirol a taliban zaszlajaval
2. a talibok nem akarak targyalni a felajanlott tuzszunetrol, szoval nem valoszinu, hogy tavoznank onszantukbol

+1 az ellenallok hulyek lennenek kiengedni oket, ha mar szepen beraktak volna oket egy katlanba, ott inkabb alaposan alafutenenk nekik.
En is erre gondoltam, de nem akartam sugallmazni.


Itt egy masik video, st akkor kepzeld el ezt meg a paki dronokat 2021 ev vegen, ugye hogy nem realis?
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu
W

Wilson

Guest
Bravo, az apja nevebol probalt megelni, nem jott be, ezert paran meghaltak a haveri korbol is. Nos a helyzet az hogy Pandzsir sem mas hely mint a tobbi afgan terulet. Nezzetek meg egy kepet a legenda Maszud, es es a mostani Pandzsir alakulatokrol, eget vero kulonbseg...
Ranezesre is egy jollakot ovodas volt a gyerek, gyorsan kihatralt mogule mindenki az elso puskalovesek utan. Nem volt tartalek, nem volt ember, nem volt kulso segitseg. A lufi kipukkant gyorsan ahogy irtak, a bevehetetlen legenda Panjirt 2-3 nap alatt megettek a talibok. Ez inkabb bun az ellenalloknak mert egy legenda elveszett es sokok hite elveszett ezaltal a hamis kepzetek altal. Persze nem figyelmen kivul hagyhato hogy ifjabb Maszud vegig megegyezesre jatszott kikerve egy szeletet maganak apja jogan az afgan tortabol.
Én nem akarok elhamarkodottan következtéseket levonni, hiszen pár hete még tele volt a net azzal,hogy az afgán hadsereg milyen gyáva volt és nem harcolt.Azóta pedig a sok kis részlet összerakásával kiderült, hogy ez a dolog nem teljesen igaz.
Az igazság az, hogy ez a tálib hadsereg már nem ugyanaz mint 20 évvel ezelőtt, és ehhez még hozzájön az, hogy az amerikai haderő bőkezűen felszerelte fegyverrel és lőszerrel a tálibokat.És ha igaz az, hogy a pakisztáni haderő drónokkal és különleges egységekkel támogatta a tálibokat, akkor én nem csodálkozom azon, hogy ilyen gyorsan elesett a völgy úgy, hogy a felkelők nem kaptak utánpótlást semmilyen téren.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a hadviselés megváltozott,20 éve 30 éve Maszúdék kellően elszánt és bátor katonái AK-l, RPG-l felszerelve tudták tartani a völgyet a szovjetek és a tálibok ellen.

Mára ez már nem működik a drónok és a haditechnikai fejlődése következtében...
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 282
120 097
113
Milyen csodálatos ez a topic ! Hányan vannak még ilyenek ? Nem kell gyomorrontás sem egy jó rókázáshoz. Ez igen !
A véleményem megtartom. Van akiknek még postot sem írok, mert minek ?


Vannak akik tényleg kollaboránsok egy jó kis bosszúban... Mint a hollandok Srebrenicában ? A választ mindenki magában mondja ki a költői kérdésre...

A Pandshir völgyben nem a talibán van akik 20 évig bujkáltak ! Ezek harcosok mind mint anno Zrínyiék vagy a Hunyadik Nándorfehérvárnál ! Az utolsó emberig harcolni fognak !



Ezek még szebb megszólalások !
A "faék" az hozzád képest egy bonyolult szuperfejlett qantumszámítógép. :D Nem is próbálok felvilágosító adatokat tölteni abba a negyed bitedbe, mert túlterhelné. :oops:
Aki járt ott nincsenek illúziói a helyiekkel kapcsolatban, úgy kellett nekik oda a nyugat bármiféle csodás politológiai vívmánya mint egy falat szar és kitörő lelkesedéssel húzták volna fel az ott szolgáló nyugatiakat az első fára ha tehették volna. A lakosság legnagyobb része talibán szimpatizáns volt végig, ahogy a hadsereg és a rendőrség jelentős része (hétvégi felkelők) is. Nem kell semmiféle piedesztálra állítnai a helyi törzseket mert nincs miért.
 
T

Törölt tag 2361

Guest
A látványosabb rész nagy valószínűséggel lezárult, de nem kevésbé lesz érdekes az elkövetkező időszak Afganisztánban a régió és a világ szempontjából, az én véleményem szerint az USA stratégiai hibát követett el, hogy így vonult ki Közép-Ázsiából, átengedve azt teljes egészében Kínának és Oroszországban.Ha ezt nem orvosolja hamarosan akkor komoly hátrányba fog kerülni, elsősorban Kínával szemben.

ez volt az egyik legokosabb lepesuk az utolso 20 evben.

levettek a nyomort a nyakukrol, es odaadtak a direkt ellenfelnek hogy kinlodjon vele + megsporolnak egy csomo penzt.

milyen strategia hiba egy afganistan elhagyasa ami az isten hata mogot van olyan helyen, ahol sem tenger, sem nagyobb amci szovetseges a kozvetlen szomszedban,ahonan lehetne normalisan logisztikazni ha borul a bili?

az afganisztani nep meg a talibokat akarta nem? semmi ellenalas nem volt, vartak hogy majd az europaiak es az amerikaiak harcoljonak es haljonak meg helyettuk? hat lofaszt nekik.
 
  • Tetszik
Reactions: Filter
W

Wilson

Guest
ez volt az egyik legokosabb lepesuk az utolso 20 evben.

levettek a nyomort a nyakukrol, es odaadtak a direkt ellenfelnek hogy kinlodjon vele + megsporolnak egy csomo penzt.

milyen strategia hiba egy afganistan elhagyasa ami az isten hata mogot van olyan helyen, ahol sem tenger, sem nagyobb amci szovetseges a kozvetlen szomszedban,ahonan lehetne normalisan logisztikazni ha borul a bili?

az afganisztani nep meg a talibokat akarta nem? semmi ellenalas nem volt, vartak hogy majd az europaiak es az amerikaiak harcoljonak es haljonak meg helyettuk? hat lofaszt nekik.
Ezek szerint nem olvastad az általam belinkelt bruttó történész munkáját Közép-Ázsia jelentőségéről?:).Ne téveszd össze szerintem a 20 éves afganisztáni amerikai jelenlétet, azzal, hogy úgy vonultak ki, hogy nincsenek jelen a térségben...
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Aki járt ott nincsenek illúziói a helyiekkel kapcsolatban, úgy kellett nekik oda a nyugat bármiféle csodás politológiai vívmánya mint egy falat szar és kitörő lelkesedéssel húzták volna fel az ott szolgáló nyugatiakat az első fára ha tehették volna. A lakosság legnagyobb része talibán szimpatizáns volt végig, ahogy a hadsereg és a rendőrség jelentős része (hétvégi felkelők) is. Nem kell semmiféle piedesztálra állítnai a helyi törzseket mert nincs miért.
Hülyeséget írsz, de mindcegy...
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Nyilván az összes kint valaha (gyakran több évet) szolgáló ismerősöm (magyar,német, francia, amerikai és brit) tapasztalata szerinted, hülyeség mert nem illik bele a világképedbe. De ez a te problémád nem a4

Megjegyzem a terepi állomény soxor nem éppen szociiológiához etc ért, Így mondják udvariasan, hogy a kiválók a maguk szakmájában, de nem a legélesebb kések egyébként a fiókokban... Igazság szerint ha végigolvvasta valaki az itteni kommenteket - többet emgtanulahtott Afganisztánról mint az ott szolgálók leggtöbbje, Természetesen kidova a Spöttle féle kopipészt megmondóemberekt...
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 282
120 097
113
Megjegyzem a terepi állomény soxor nem éppen szociiológiához etc ért, Így mondják udvariasan, hogy a kiválók a maguk szakmájában, de nem a legélesebb kések egyébként a fiókokban... Igazság szerint ha végigolvvasta valaki az itteni kommenteket - többet emgtanulahtott Afganisztánról mint az ott szolgálók leggtöbbje, Természetesen kidova a Spöttle féle kopipészt megmondóemberekt...
Német Cimices őrnagyra mit mondasz?