1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Összefoglaló a légi harcászatról és légvédelmi eszközökről

Diskurzus a(z) 'Egyéb katonai repüléssel, légi harcászattal kapcso' témában - DrStrangelove által indítva @ 2010. szeptember 3..

 1. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ez rendben van, de manőverező célpontok ellen egy bizonyos lőtáv felett a nagy tűzgyorsaság, a felett meg már az sem hatékony. Nem véletlenül koptak ki a légvédelmi ágyúk és vették át szerepüket a rakéták. Számomra ez inkább egy olcsósított Iron Dome, mint egy csapatlégvédelmi rendszer.
   
 2. arcas

  arcas Well-Known Member

  Szép, szép...de ennyi erővel tűzpiros is lehetne...
   
 3. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Valamiért a hupikék törpikék színkombináció jön be nekik a legjobban.
   
  arcas likes this.
 4. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Helik ellen bőven jó.Az olasz változatra 8km hatásos lőtávot adnak meg,légvédelmi szerepbe.Drónok és a bombákkal leterhelt csapásmérők sem fognak nagyon jol manőverezni.PGM fegyverek szintén nem.És az olasz változatra 80-120lövés/perc tüzgyorsaságot adnak meg.Időzitett robbantású,távrobbantású vagy közelségi gyújtós 76milis gránátokbol ez azért nem kevés.És ez csak egy eleme a csapatlégvédelemnek.Azonkivűl nagyon nem feledkeznék meg a tűztámogató képességéről sem.Dél afrikai Rooikat 76milis ágyújával képes volt kilőni a T55 hk-t.
   
 5. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Nem rossz ez a kek szin a jarmuveknek. A parton eghatterben es viz hatterben nem olyan rossz. A kesobbiekben meg ilyen szin kombo mellett biztos nem feledkeznek meg a jarmuvek fold alcazasarol. Ami azert hasznos mert mindig az adott terepszakasz fold szineivel lehet alcazni a vasakat tehat a helyi fold a jarmuvon mindig olyan szintonusu lessz ahonnan azt kinyertek. :D
   
 6. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Viszont megjöttek a drónok.
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A HTÖ HMZ rész fejtegetése pontosan erről szól. A MANPAD esetén a különféle műszaki és emberi korlátok a valós megsemmisítési képességeket durván csökkentik.

  • A range/HMZ stb. érték mindig azt mutatják, hogy meddig repül el a rakéta.
  • Csakhogy hiába tudna a célpont és a rakéta találkozni az indítási ponttól akár 5 km-re is, ha ahhoz kb 10-kről kéne látni és befogni a célt, ami fizikai képtelenség, mert nem látni a gépet. Ha pont szembe jön.
  • Paraméterrel érkező cél keresztbe repül, ami eleve csökkenti a HMZ-t, de a reakciódő és észlelés is nehezebb szabad szemmel, hiszen szinte sose jön közel a cél. Rajzoljon bárki egy 5 km-es sugaró kört és a 3 km-rel érkező cél 300 m/s-mal szinte a véletlenül lelőhető kategóriában van...
  • Mert az operátor sokszor a két szép személvel tol azonosítást, próbálja egy pöttyről megmondani, hogy akkor merre is repül és milyen távol van. Ha ez 3 sec alatt megvan (sci-fi), akkor is a cél már 1 km-rel repült odébb.
  • Távolodó cél ellen, ha pont a fejed felett repül át a cél akkor mire célzol és indítasz a 300 m/s cél ellen, akkor az cirka 1,5 km távolságban lesz. Aztán indítás után a rakéta tényleg felkúszik M2.0 tájára, csak közben még mindig távolodik a cél és aztán a rakéta lassulni is kezd. Tehát nem arról van szó, hogy a cél 5 km-re van és indítasz, hanem lásd fent, addig repül el. Minden mást addig kell lezavarni, hogy az összes időkésést számolva még utol is érje a célt.
  AVR nélkül a MANPAD elsősorban helik ellen hatásos, anélkül a gyors döntés miatt a túl lelkes és akár fegyelmezetlen operátorok tüzelhetnek. Ennek eredménye ismer, lásd 4. arab-izraeli balhé.
   
  arcas and fishbed like this.
 8. Roni

  Roni Well-Known Member

  :oops::oops:
  Poland, Ukraine to develop new medium-range air defense system


  [​IMG]
   
  gacsat likes this.
 9. Roni

  Roni Well-Known Member

 10. gacsat

  gacsat Well-Known Member

 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A bevethető igen, a beszerzett mennyiség tudtommal publikus.

  A kecskeméti ezred potenciálban kb. 1 évig volt ezred. 1999-ben már csak század voltak.
   
  ghostrider likes this.
 12. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member


  voltmár...

  [​IMG]
   
  gacsat likes this.
 13. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  MiG-29 ezred sosem vót Kecskeméten, az szovjet terminológiában ugyanis 3 század.
   
  ghostrider likes this.
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Amikor mi kaptuk a MIG-29eseket nem volt már szovjetunió meg mi köze van a szovjet terminológiának ahhoz,hogy a független magyar légierő mit nevez ezrednek?
   
 15. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Igazából volt egy időszak, talán a 90'-es évek elején, (már jóval a "Gerecse" után), amikor repülő osztályok voltak, mert az ezredekhez tartozó mennyiség messze nem volt meg. .
   
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Hátravonva is. Azért még a lerobbanásokkal és műszaki hibák miatt kieső gépek ellenére is a Cicus volt a "dára éle". Az iraki pilóták állítólag az F-14 ellen szerezett keserű tapasztalatoknál szedték fel azt a szokást, hogy ha STT lock volt rajtuk, akkor azt jelenti, hogy esélytelen már próbálkozni és iszkiri. 8Az AIM-7-hez kellett ilyen, az AIm-54-hez nem.) A SV alatt állítólag ezért menekült el annyi iraki pilóta, mert az F-15-ösök ha hamar megcsinálták a befogást, akkor azért a jobb gépek RWR-ja jelzett.
   
 17. fip7

  fip7 Well-Known Member

  molnibalage

  Az biztos, hogy az F-14 volt az Irak-Iráni háború legpotensebb vadászgépe, csak éppen a matek nem jön ki, hogy meg legyen a 130 lelövés.
  Az Irakiak 133 vadászgépet vesztettek összesen. És ugye az F-4/5 páros is leszedett az Irániak szerin 86 gépet. Ez összesen 216 db-os gépvesztesség, ami nekem túlzónak tűnik. És az F-4/F-5 adatai nekem nem tűnnek túlzónak. (68-29/18-23 K/D)
   
 18. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  A nap, amikor a DCS-ben megcsinálja valaki az Irak-Iráni háború hadjáratot, ahol F-14A F-4E és F-5E Vs. MiG-21/23 és társaik lesznek... hát én felrakom az Oculust és kész leszek, mint a sajt :D
   
  Pocok75 and fip7 like this.
 19. torsen

  torsen Well-Known Member

  Delilah vs. Pancir. Január 21. Damaszkusz mellett.
   
 20. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Ebben a topikban nézz körül, itt már kért napja ez a téma: Pancir (SA-22 "Greyhound")
   

Ezen oldal megosztása