1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Űrkutatás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Luthero által indítva @ 2015. szeptember 19..

 1. Luthero

  Luthero Well-Known Member

 2. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Még csak a felénél tartok. Fele sebességen nézem többször, hogy valami értsek is belőle. Rég érdekel, hogy honnan van a Jupi sugárzása?.
  Ha jól értem, az Io által kivulkanizált töltött részecskék csavarodnak fel a Jupi mágneses erővonalaira, és ők szinkrotonsugároznak. Már csak az a kérdés, hogy miért töltöttek?
   
 3. kamov

  kamov Well-Known Member

  A hatalmas mágneses mezeje a napból bejövő részecskéket gyűjti be és koncentrálja a földi mágneses térhez képest iszonyat nagy térségből és erővel.
  A mágneses mező energiája a mag felett forgó fémes hidrogénből jön.
  Az egész Jupiter fő energiaforrása a lassú folyamatos összehúzódás, a napból jövő energia másodlagos.
   
  jani22, fishbed and gacsat like this.
 4. jani22

  jani22 Well-Known Member

 5. Capslock27

  Capslock27 Active Member

  .
  .
  Jokat irsz, csak nem a felvetesemre valaszoltal, ill a szep gondolataid között is ott van az a logikai lancszem, hogy ezt a gazdasagelenkitö, munkaerö megtarto, kepzest segitö, stb hatast India akkor is el tudna erni, söt jobban is, ha nem a Holdra menne (egyelöre föleg a Kinaval valo verseny miatt), hanem fejlett földi iparba, elektronika, autogyartas, barmi, tenne a penzt. A budiepites egy szimbolum, annak a szimboluma, hogy itt lent a Földön böven lenne tennivalojuk, es ez a szovjetes hasonlat oka is, mert a Szovjetunio az urkutatas elen altt, de eletszinvonalban hol is voltak...? Mennyire huzta fel az orszag eletszinvonalat a dolog?

  A Vosztocsnij urközpont egy erdekes projekt, mert reszben full igazad van abban, hogy az amuri regioba kell valami, amitöl nem szakadnak le szep lassan Kina fele, masreszt viszont ez az urközpont leginkabb csak az epitöipart elenkiti, mert tenyleges raketainditasok eddig alig voltak, es a jövöben is elegge kerdeses, mekkora igeny lesz ott erre, es ezzel parhuzamosan tenyleg mekkora lesz a nem epitöipari, karbantarto, szallitmanyozasi, hanem tenyleg magas kepzettseget igenylö munkaeröigenye az urközpontnak, mondjuk 10 eves tavlatban. De persze epitöipari beruhazaskent sokat hozott a környeken, utak, vasut, stb is epul, sokaknak munkalehetöseg ez, mas kerdes, hogy ennyi erövel egy nagy autogyar, vagy barmi mas is telepulhetett volna oda. De öszinten remelem, hogy Vosztocsnij sikeres lesz!
   
 6. jani22

  jani22 Well-Known Member

 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ha épültek utak meg vasutak akkor kiépült az infrastruktúra ami ha nincs akkor az ipar sem köptözik oda.
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 9. kamov

  kamov Well-Known Member

  Igen, ha van lehetőség az űrben valami komolyat villantani, akkor minden szempontból a legjobb megoldás azt megtenni.
  Fejlődő országként a mostani viszonyok mellett mielőbb be kell lépni a high tech-ipar ezen szegmensébe, hogy mielőbb meglegyen a kellő tudás és a kellő mérnöki/oktatói mentalitás.
  Az orosz űrprogram a Szovjetúnió széthullása utáni éveiben a Szputnyik és az az előtti korban véghezvitt befektetéseinek eredményeképpen létrehozott, eladható eszközöknek köszönhetően maradt fent, életben tartva egy komplett ipari szektort.
   
  fishbed likes this.
 10. jani22

  jani22 Well-Known Member

  !

  "Az ISS pályáját 1,05 km-rel megemelték a Soyuz MS-12 leszállásának biztosítása érdekében"

   
  fip7, fishbed and Nemerson like this.
 11. jani22

  jani22 Well-Known Member

 12. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Légkördinamika vizsgálata:

  Volt olyan, hogy nagyobb volt a süllyedés, tuti babot osztott ki a világméretűen a Szeretetszolgálat,

  ugyanakkor jobb volt a repülőgépek szárnyain a felhajtóerő! :D
   
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azt olvastam,hogy az oroszok nem az elsőfokozatot tervezték újrahasznosíthatónak(mint Muskék)hanem maga a Szojuz űrhajó az ami ogyan úgy száll le mint Falcon Heavy első fokozata.Ez tényleg így lesz?
   
 15. kamov

  kamov Well-Known Member

  A Szojuz marad ahogy most van.

  A Szojuz utódjának szánt Orel (Régebben Federácija, PPTSz, PTK-NP) lesz a most épülő amerikai űrhajókhoz hasonlóan újrafelhasználható.
  Az Orel rakétákkal fog leszálllni (az ejtőernyő csak tartalék), de ellentétben a Falcon-9 első fokozatokkal, ezek egyszer indítható, szilárd hajtóanyagú rakéták lesznek.
  Ezt azért tervezték így hogy a Szojuz 28km hosszú landolási ellipszisét kb. a tizedére tudják csökkenteni. Az új amuri leszállási területeken ugyanis nincsenek több tíz/száz km-es pusztaságok mint Kazahsztánban, hanem, pár km-es sík területek váltakoznak az erdőkkel.
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  Hogy áll most az Orel?
   
  gergo55 likes this.
 17. kamov

  kamov Well-Known Member

  Leghamarabb 2023-ban repülhet ember nélkül. 2024-ben emberrel.

  A legújabb hír, hogy az ember nélküli tesztrepülésre mégis csak Angara-5P-vel tervezik indítani Vosztocsnijból.
  Tavaly ilyenkor még Irtisz (régebbi nevei Szojuz-5, Feniksz, Sunkar) rakéta volt a tervben, ami Zenyit alapú; viszont ahhoz csak Bajkonurban van megfelelő indítóállás.
  A Vosztocsnijban épülő Angara indítóállás kis szerencsével (időben kifizetik a kivitelezőket meg ilyesmik..) kész lehet 2023-ra.
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  Jól olvastam,hogy az Angara-5P az orosz Falcon Heavy?Vagy a Falcon Heavy az amerikai Angara-5P?Melyik jár előrébb a megvalósulással?
   
 19. gafzhu

  gafzhu Member

  A Falcon Heavy már 3x repült, 2x hasznos (fizetős) teherrel.
   
 20. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  És némileg nem egy kategória!
  A Falcon Heavy LEO-ra 63t-t tud felvinni. Az Angara-5P meg 18t-t. De a legjobban feltápolt 7a, a maga 4db boosterével is csak 50t-t.
  Hja és a teljes rendszer egyszer használatos...:rolleyes:
   
  gacsat likes this.

Ezen oldal megosztása