1848-49 szabadságharc csatái

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 603
113
Már bocsánat, de Görgey-t Jack Campbell Geary admirálisához hasonlítani. Egyébként megvan az egész sorozat (sajnos 4 rész magyar a többi angolul van, kurva jó, és még mindig folytatódik..) Magánban írhatunk róla, mert semmi köze 48-49-hez. Egyébként a régi rendszerben, megvédtek Görgey-t hogy nem volt áruló (szent szövetség, oroszok stb.) nos akkora 5-öst kaptam a tanártól, hogy kilógott a naplóból :)
Szigorúan az első könyv. A magyar ajánlója is az volt, hogy űrgörgey csatát válal. És sztem tényleg iszonyat téli hadjárat. :)
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 309
113
Ha már itt a napja a nyakunkon.
Mégiscsak beteszem, amiket anno @Loki19 fórumtárs volt nagyon drága kideríteni a feltett családi kérdésemre.
/Az alábbiakban Loki infói, amiket nagyon szépen köszönök ismét neki./

"Egyetemi tanulmányait Pesten befejezve, 1840 november 1-től önköltséges közlegény a 32. (Este) gyalogezredben. A testőrséghez 1842 május 1én vétetett fel Pest vármegye ajánlatára és az utolsó évben al II. testőrőrmester. A gárdától 1847 április 30án alhadnagyi rangban a 62. (Turszky) gyalogezredhez került, mely alkalommal 150 forint felszerelési átalányt kapott. Az ezrednél szolgált mint főhadnagy még 1848-ban is. "
https://library.hungaricana.hu/hu/view/FszekCimNevTarak_37_018/?query="clementis%20gábor"&pg=124&layout=s

Bár vannak legendák, hogy Görgei Artúrt a testőrségben megismerte, G. pont akkor lép ki, amikor Gábor kezdi a szolgálatot. Itt széleskörű képzést kapnak, beleértve a vezérkarit is, nem véletlen, hogy az ősöd is szolgál majd ilyen beosztásokban.
1848 nyarán átlépve a honvédség 1. zlj.-ába szokásos módon egyet lép előre, jún.13-tól százados.
Részt vesz a Dráva-vonal őrzésében:
"Egyszer a hírlapot kiveszik kezemből, fölnyitom szemeimet, és egy ismeretlen honvéd kapitányt látok; nézek reá, és nagyon ismerősnek tetszett arca, végre visszaemlékeztem, hogy arca a velem Pesten a Bécsi utcában (Schlechta házban) egy folyosón lakott Clementisz kisasszonyokhoz hasonlít, és valószínűleg testvérük, kit – mert az első honvédzászlóaljnál volt tiszt – esetleges találkozásra üdvözöltettek is általam, megszólítám és kérdém: „nem hozzá Clementisz századoshoz van-e szerencsém?” Igennel felelt, és így elmondám neki az üzenetet. "
https://library.hungaricana.hu/hu/view/ZALM_zgy_42_TortTan/?pg=170&layout=s


Nem sokáig marad az 1. zlj. állományában, mert a Schwechati csatában már a 1. hadosztály Schweidel József vezette 1.. dandárának vezérkari századosa.
http://acta.bibl.u-szeged.hu/30886/1/aetas_2011_001_143-173.pdf

A csatáról neki is van valamiféle beszámolója, legalábbis ez a phd arra utal, sajnos egy MOL-ban lévő napló alapján, ami ugye csak ott kutatható:
"Schweidel mellé táborkari tisztként volt beosztva Clementisz Gábor százados, az 1. pesti honvédzászlóaljtól.344 Clementisz adatai szerint...
A többi a 76-78.oldalon.
http://real-phd.mtak.hu/355/1/Hernády Zsolt_disszertáció.pdf
A neve szélesebb körben is ismert lehetett, mert egy ezidő tájban készült tervezet is vezérkari tisztként számol vele a bánáti hadosztálynál. 167.oldal.
http://real-j.mtak.hu/5133/1/HadtortenelmiKozlemenyek_1924.pdf

A csata után a dandár határfigyelést végez:
"Ekkor tájban monda egyszer nekem kezelő őrmesterem, hogy elmegyünk vagy egyszer az Ambergben tanyázó ellenséget felriasztani, hogy neki megígérte Klementisz Gábor százados (a dandár vezérkari tiszte), hogy erre neki előlegesen részletes tervet és utasítást ad. "
" parancsot adott ki, hogy a 2-ik századból ismét álljon ki 30 fris önkénytes a Klementisz Gábor százados rendelkezésére. Én is hozzá csatlakoztam.
Klementisz kartácscsal töltetvén meg a köpcsényi vár oldalán kiszegezett két ágyút, megindult velünk, azon figyelmeztetéssel, hogy ha rnajd Amberghez közeledünk, szóródjunk szét és úgy lövöldözzünk a faluba; és mikor ő mondja, szaladjunk egy darabon vissza, hogy kicsaljuk őket
a sikra, ahol ágyúink közikbe kartácsolhassanak. Cselünk nem sikerült, mert csak a sövények megül lövöldöztek reánk, a síkra ki nem jöttek; csak kettő csúszott kifelé az országút árkában, hogy onnan közelről oldalba lőhessen minket; ezeket azonban az országúinál álló kökereszt melletti őrszemünk meglátván, az egyiket lelőtte, s azt társa vonszolta vissza Ambergbe. Nem láttam, de társaim igy beszélték. Mi végre, nem tudván elleneinket a faluból kicsalni, vissza tértünk és már majd Köpcsénynél voltunk, mikor még a fejünk felett is fütyöltek egyes golyóik. A mieink közül senkit se találtak."
"se a mi zászlóaljunk, se a velünk egy dandárba osztott gömöri önkénteseké nem érte el a szabály vagy szokás szerinti számot: a kettőt Klementisz Gábor őrnagy parancsnoksága alatt egyesítették."

Az idézetek a könyv 25.,29.,39. oldalról valók, nevesítve csak itt van, de nyilván számos, a könyvben leírt esemény a parancsnoksága alatt történt.
https://mek.oszk.hu/09600/09672/

Tehát az összevont zempléni-gömöri önkéntes nemzetőr zászlóalj parancsnoka lesz, immár őrnagyi rangban.
"A cs. kir. hadsereg támadása után az alakulat a Duna jobb partján vonult vissza Mosonig, majd Győrig. Győrben december 21-23. között az időközben leapadt létszámú alakulatot egyesítették a Gömör megyei önkéntes mozgó nemzetőrzászlóalj maradékával, s Clementisz Gábor őrnagy parancsnoksága alá adták. Az alakulat Görgey Kornél őrnagy (a fővezér unokatestvére) dandárjában ott volt a súlyos vereséggel végződő december 28-i bábolnai ütközetben, s kb. 40 főt veszített. Ezt követően a fővárosba vonult vissza, 1849. január-februárjában Aulich Lajos ezredes hadosztályában, a Clementisz Gábor őrnagy, később Heinrich Pusztelnik alezredes, majd Waldberg Károly őrnagy vezette dandár soraiban részt vett a Görgei vezette feldunai hadtest téli hadjáratában. Tudomásunk szerint egyedül a január 17-i, Körmöcbánya előtt vívott turcseki ütközetben került tűzbe."
Linkelni nem tudom, de megtalálod a keresőben letölthető formátumban is. Nemzetek és birodalmak. Diószegi István 80 éves. In. Hermann Róbert: Andrássy Gyula zászlóalja - Újabb adatok a zempléni önkéntes mozgó nemzetőrzászlóalj történetéhez 81.o.
Vsz. a balsikerű bábolnai csatában is ő vezeti a zászlóaljat, legalábbis ez is arra utal:
Karsa Endre, a zemplén-gömöri önkéntes mozgó nemzetőrzászlóalj hadnagya 1848. december 28-án a bábolnai ütközetben több társával együtt elszakadt alakulatától, (...) Clementis Gábor, a zemplén-gömöri zászlóalj őrnagya azt jelentette a főhadiszállásra, hogy Karsa több más tiszttel együtt elmaradt az alakulattól. Ezért Görgei december 31-én kelt napiparancsában valamennyi tisztet megfosztotta tiszti rangjától. Karsa 1849. február 18-án Inczédy és Clementis őt tisztázó bizonyítványaival jelentkezett Görgeinél"
341.oldal a Fonsban.
http://real-j.mtak.hu/19495/3/Fons_1997_4_3_.pdf

Görgei Vácott átszervezi a csapatait, így január elején az Aulich Lajos vezette hadosztály egyik dandárának parancsnokságát látja el rövid ideig, 43-45.o.
https://library.hungaricana.hu/hu/view/MEGY_BACS_Sk_kecskemetiek_48ban4/?query="clementisz%20gábor"&pg=44&layout=s
Ez sajnos fizetős, Berkó István: Görgei visszavonulása a bányavárosokra 1849 januárjában. MKK 1923. 80.o., de én most meg tudom nyitni:
Klementisz őrnagy dandára:
Sándor (2.) gy. e. 2. zlj-a
Wasa (60.) gy.e. 1.zlj-a
15. honvéd zászlóalj
4. hatfontos gyalog-üteg 8 löveg
Háromfontos gyalog-üteg 5 löveg
Utászok

https://adt.arcanum.com/hu/view/MagyarKatonaiKozlony_1923/?pg=87&layout=s

Amennyire tudni lehet, itt betegség döntötte le a lábáról, így kimaradt a tavaszi hadjárat dicsőségéből és persze az előléptetési lehetőségektől, pedig pl. a másik dandárt vezető Gáspár később hadtestparancsnok és tábornok lesz. Felépülve a VII.hdt. dandárparancsnoka lesz, jún. 11-én már biztos szolgál:
"A Ménfőn álló Clementisz-dandár őrtanyákat állít fel Koroncón és Téten, s ezáltal fenntartja az összeköttetést az Ön vitéz hadosztályával, miután előőrsei a Rába mentén állnak fel."
https://library.hungaricana.hu/hu/view/SOPM_SK_1999_Hermann/?pg=138&layout=s


Innentől sok mindent nem talátam, a második komáromi csatában szerzett sebesüléséről nincs infóm, részt vett ellenben a világosi fegyverletételt megelőző haditanácsban. 720.o.
https://mek.oszk.hu/06900/06972/pdf/06972_5.pdf

Jött a fogság Aradon ahol kertészkedett is, találtam is egy festményt amin ő is látható miniben-hátulról, de most sehol sem találom a könyvet, ha meglesz majd küldöm :)
Befejezve az előzőt, szabadulása után biztosítási ügynökként dolgozott, részt vett a honvédegylet alapításában, majd belekeveredett az Almásy- Nedeczky- féle függetlenségi szervezkedésbe, erről és a betöltött szerepéről részletesen pl. itt olvashatsz a 229.oldaltól:
http://real-j.mtak.hu/5188/1/HadtortenelmiKozlemenyek_1997.pdf

Újabb börtön és a nemesség elvesztése várt rá, majd amnesztia és az Országos 48-as Párt országgyűlési képviselője lesz. Erről sok adat van fenn, te is könnyen megtalálhatod. Tagja volt a Természettudományos Társulatnak is. 1889-ben halt meg, állítólag a börtönben szerzett betegségeknek is köszönhetően.
https://library.hungaricana.hu/hu/view/PestMegyeiHirlap_1989_04/?query="clementis%20gábor"&pg=187&layout=s
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 309
113
a Cs./és/Kir. 6. II.Vilmos württembergi király Huszárezred emléktáblája
az ezred 2.szda Galíciából Lenkey vezetésével szökött haza - a 80 Huszár c. filmet róluk mintázták.
51d8185bdcd545355ed91e4df98f42d4_1.jpg
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 549
11 108
113

"Hermann Róbert gyűjtése szerint az 1848. március 15-ét követő másfél hónapban zsidóellenes zavargás tört ki több magyar városban, és még több településen terveztek ilyesmit."
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
19 996
66 323
113

"Hermann Róbert gyűjtése szerint az 1848. március 15-ét követő másfél hónapban zsidóellenes zavargás tört ki több magyar városban, és még több településen terveztek ilyesmit."
Gondolom szokàs szerint ment aztàn a vilàgba a picsogàs, hogy 'unprovocated'. Fura, hogy akkor épp megint nem a jàszokkal volt baja a népnek nem? :rolleyes:
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 519
63 485
113
Hamar annyira 48-as lazban égtek, itt egy elfeledett utkozet a sok kozul.

A Miklos huszarok harcai 1848-49-ben.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 619
13 182
113
Akkor is lehetett volna előnyt kovácsolni a hátrányból --ahogy a husziták is tették sikeresen--:
volt egy jelentkező, aki mondta a katonáknak/Kossuthnak, hogy mivel az ágyúk terén lévő hátrányunk behozhatatlan, röppentyűs/rakéta alapokra kellene helyezni a tüzérséget, és el is vállalná, hogy gyorsan fejleszt, tovább-, fegyvert, gyártást!

Nem fogadták, a(z ezen a téren is jelentős) eszköz/haditechnika-hátrányban igaza volt, sok csatában vesztettünk a tüzérség miatt, Erdélyben több ilyen re emlékszem.

A neve sajnos nem jut eszembe...

Előzhettünk volna egy területen, újszerű haditechnikával, alkalmazással...

.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 309
113
Akkor is lehetett volna előnyt kovácsolni a hátrányból --ahogy a husziták is tették sikeresen--:
volt egy jelentkező, aki mondta a katonáknak/Kossuthnak, hogy mivel az ágyúk terén lévő hátrányunk behozhatatlan, röppentyűs/rakéta alapokra kellene helyezni a tüzérséget, és el is vállalná, hogy gyorsan fejleszt, tovább-, fegyvert, gyártást!

Nem fogadták, a(z ezen a téren is jelentős) eszköz/haditechnika-hátrányban igaza volt, sok csatában vesztettünk a tüzérség miatt, Erdélyben több ilyen re emlékszem.

A neve sajnos nem jut eszembe...

Előzhettünk volna egy területen, újszerű haditechnikával, alkalmazással...

.
Szerintem kifutottak volna így is az időből.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 619
13 182
113
Akkor is lehetett volna előnyt kovácsolni a hátrányból --ahogy a husziták is tették sikeresen--:
volt egy jelentkező, aki mondta a katonáknak/Kossuthnak, hogy mivel az ágyúk terén lévő hátrányunk behozhatatlan, röppentyűs/rakéta alapokra kellene helyezni a tüzérséget, és el is vállalná, hogy gyorsan fejleszt, tovább-, fegyvert, gyártást!

Nem fogadták, a(z ezen a téren is jelentős) eszköz/haditechnika-hátrányban igaza volt, sok csatában vesztettünk a tüzérség miatt, Erdélyben több ilyen re emlékszem.

A neve sajnos nem jut eszembe...

Előzhettünk volna egy területen, újszerű haditechnikával, alkalmazással...

.

U.I.: Égetően hiányzott egy (Öreg-)Hunyadi szintű, sokoldalú, hatékony egyéniség, politikai szinten is!
Az oroszokig el sem jutottak a sógorok.
Ha mégis akkor meg utána már három Hunyadi kellett volna, +"Sanya a Nagy" Erdélybe! ...kb.

.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 519
63 485
113
Akkor is lehetett volna előnyt kovácsolni a hátrányból --ahogy a husziták is tették sikeresen--:
volt egy jelentkező, aki mondta a katonáknak/Kossuthnak, hogy mivel az ágyúk terén lévő hátrányunk behozhatatlan, röppentyűs/rakéta alapokra kellene helyezni a tüzérséget, és el is vállalná, hogy gyorsan fejleszt, tovább-, fegyvert, gyártást!

Nem fogadták, a(z ezen a téren is jelentős) eszköz/haditechnika-hátrányban igaza volt, sok csatában vesztettünk a tüzérség miatt, Erdélyben több ilyen re emlékszem.

A neve sajnos nem jut eszembe...

Előzhettünk volna egy területen, újszerű haditechnikával, alkalmazással...

.
Szerintem te Kosztka Karolyra gondolsz. Egy korai, kezdetleges golyoszoro terveit mutatta be, prototipus keszult is, de a magyar ipar, illetve annak hianya es a harcok miatt nem lett belole semmi.
Aztan par ev mulva a hasonlok szep karriert futottak be a franciaknal, jenkiknel, stb...


koszka-karoly-legendas-talalmanya.jpg
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 519
63 485
113
Kosztka Karolyrol meg informacio.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 447
29 505
113
@SirHiggins
Ezt most miért kaptuk?
Amúgy az 1848as játék egy kalap lótusz. Magyar? Báhálinték kitettek magukért. De amúgy valóban történelmi mulasztás, hogy nincs ilyen komoly stratégiai játék. Lehetne. Mondjuk nem TW klónnal megalkotni a teljes magyar történelmi láncolatot, benne akár kiemelten 1-1 háborút lejátszani....szakember biztos lenne, ahogy a King Arthur is elkészült a Neocore Games keze nyomán.
 
  • Imádom
Reactions: LMzek 2.0