Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Libiai 2K12 Kub PU 6×6 Puma alvázon. A Puma APC-ket 2013-ban szállította Olaszország
Egészen biztos meg lehet oldani, de nekünk ameddig nem jön a nasams addig jó az eredeti platformja is.BTR 80-ra fel lehetne rakni?
Szép, szép, látni a fejlődést, de ma az egy célcsatornás SAM totálisan elavult.
Természetesen árban is van különbség, a világ sok helyen még ennek is nagyon örülnének, az meg hogy rakétánként kifizessenek 2millió dollárt, esélytelen a szegény országoknak.Szép, szép, látni a fejlődést, de ma az egy célcsatornás SAM totálisan elavult.
Meg, hogy 600 kg-os rakéta kell ahhoz a HMZ-ez, amti egy AIM-120-C7 majdnem lehoz...
Mondjuk olyan helyen, ahol kínai J-7 klón a plafon, oda kiváló.Természetesen árban is van különbség, a világ sok helyen még ennek is nagyon örülnének, az meg hogy rakétánként kifizessenek 2millió dollárt, esélytelen a szegény országoknak.
Oda is ahol Mig-23/Mirage F-1/Mig-27/F-5 van, tehát nagyjából a fél világnak, közép-dél Amerikában, Ázsiában, Afrikában bőven vannak helyek és konfliktusok ahol még megállná a helyét, számolni kéne vele a támadó félnek komolyan.Mondjuk olyan helyen, ahol kínai J-7 klón a plafon, oda kiváló.
Nekem nagyon bejön ez a fejlesztési csomag.
Szép, szép, látni a fejlődést, de ma az egy célcsatornás SAM totálisan elavult.
Meg, hogy 600 kg-os rakéta kell ahhoz a HMZ-ez, amti egy AIM-120-C7 majdnem lehoz...
Még a 4. gen gépek ellen is elégtelen volt részben 80-as években, nemhogy ma.Ez mind igaz, de amikor a 100,000 dolcsis drónra kell 2 milliós rakétát indítani az elég fájdalmas.
Persze ez a rendszer már nem jó 4+ genenes és 5. genes gépek ellen.
De mint Zsolti is írta, a világ légierői nagyrészt alap 3-4 genes gépekkel, és EW nélküli drónokkal bohóckodnak.
Egyet értünk a drónokban. Bár én F-16 ban ülve sem szeretném azért ha ilyen hatókörébe kéne berepülnöm úgy, hogy nincs mögöttem az USA/Izraeli háttér - annak teljes lehetőségeivel. Mondjuk azt, hogy önmagában pl. a holland/görög/török légierő jól használt/ügyesen álcázott és mozgatott Kub ernyőbe berepülne saját erőből az F-16-osaival, igen érzékeny veszteségeket szenvedne még ma is szerintem, pedig azért azok nagyon nem J-7 szinten vannak, mint ahonnan indultunk.Még a 4. gen gépek ellen is elégtelen volt részben 80-as években, nemhogy ma.
A drónok ellen meg AHEAD lőszeres AAA kell.
Tehát ebben konszenzus van, 3. világba jó.
Egyet értünk a drónokban.
így van. Az AAA-k az öngyilkosok ellen mint Harpy/Harop, a Swarm, és a kis költségvetésű tömegesen bevetett kókány barkács szarok ellen a legjobb, illetve azok ellen a rakéták/siklóbombák ellen amiket az 5-6km magasan cirkáló komolyabb kategóriás drónok tudnak eregetni. Ami 5-6km, vagy magasabban egerészik, az egy normális légierőnek, rakétás légvédelemnek gyakorlócél, viszont azok már nem is <100.000 dollárosak általában.Az AAA-k az öngyilkos drónok ellen jók.
Mondjuk egy 5-6 km magasa grasszáló felderítő drón ellen már nem. Az ellen jó ez a KUB.
A mi KUB-jainkat a 2000's években a lengyelek tuningolták meg, de ha jól tudom a Gripen gépeink EW-el azt is el tudják nyomni.
De egy alap román MIG-21/F-16 vagy egy ukrán Szu-25/27 nem biztos, hogy képes erre. És a nagyvilágban nagyrészt ilyen szintű légierő rohangászik.
Szerintem is jó cucc a NASAMS például, csak nem vagyok meggyőződve arról, hogy minden ellen is költséghatékony lenne.
Kemény dió ez egy kis országnak, akinek csak 1 rendszerre van pénze.
.Szép, szép, látni a fejlődést, de ma az egy célcsatornás SAM totálisan elavult.
Én is azt néztem, hasonlított rá. De lehet csak bevágtak valami videót, vagy nem tudom.Elég meredek tipp, de az a gép nem a Szu-47-es, ami a célt repülte....???
Az volt. Szu-47 volt az optikán..
A videon 2:03 - 2:04-nél mutatják a munkaállomásokat, amin egy képernyőn egy repülőgépet követ a rendszer.
.
Elég meredek tipp, de az a gép nem a Szu-47-es, ami a célt repülte....???