1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

2Sz7 PION - 2С7 "Пион"

Diskurzus a(z) 'Tüzérség, nehézfegyverzet, egyéb taktikai fegyvere' témában - ghostrider által indítva @ 2016. április 17..

 1. vilmoci

  vilmoci Well-Known Member

  Jó, akkor elmagyarázom, de ott van a link. Szóval, valamilyen véletlen folytán kelepisti SA-16 helyett SA-17-et írt, de a szövegkörnyezetből azért ki lehet találni, hogy az iglára gondolhatott.
  még egy link:
  http://www.raketaezred.hu/index.php/rolunk-58/toertenelmuenk?start=6

  a 2с7-hez visszatérve jópofa a lőszerhordozó taliga :)
  https://topwar.ru/uploads/posts/2013-02/1359980957_pion-3.jpg

  http://files1.armyman.info/uploads/posts/2013-03/1362596541_3152-1-f.jpg
   
  oregbogaras likes this.
 2. oregbogaras

  oregbogaras Well-Known Member

  Köszönöm!
   
  vilmoci likes this.
 3. oregbogaras

  oregbogaras Well-Known Member

  A lőszerekről van valami infója valakinek?
  Köszi
   
 4. vilmoci

  vilmoci Well-Known Member

 5. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  Ez nekem nagyon adja,ez már "nehéz" tüzérség? :rolleyes:
  Ahogy látom,a szekér első csillagkereke hajtja láncot,és a hátsó vezető kerék letámasztható a földre tüzeléshez,meg a tolólap is támaszthat rendesen.
  A mai nyugati nehéztüzérségben van valami ami tudja ennek a lőtávját,kaliberét?
  Gondolom csúf lehet mikor egy ilyen lövedék beköszön az ellenség laktanyáiba.:rolleyes:
  Kell pár ilyen is,írjátok be a haderő fejlesztési topikba,úgyis olvasnak minket magas helyekről is,hátha van ott valaki aki nem vákuumot tart a bucójában.
   
 6. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  Kimásoltam a wikiből,izgalmas adatok.

  "
  Fegyverzet
  Fő fegyverzete a 2A44-es GRAU-kódjelű 203 mm-es huzagolt csövű, osztott lőszert tüzelő tüzérségi ágyú, melyet nem szereltek fel sem csőszájfékkel, sem füstgázelszívóval. Az ágyún egy olajos lökésgátló dugattyú és rekuperátor, míg az ágyú alatt kettő lökésgátló dugattyú lett elhelyezve, melyek segítségével a hátrasiklás 1400 mm-re lett korlátozva. Az ágyú maximális lőtávja rakéta-póthajtásos lőszerrel 55.5 km. Teljes lőszerjavadalmazása 40 db lőszer, géptestben tárolva 4 db lőszer, a többit kisegítő járművekből adagolják. Kiegészítésként helyet kapott a harcjárműben egy hordozható légvédelmi rakétavető is.

  Lőszerek
  Alkalmazható lőszerek: HE (nagy romboló erejű), HE-FRAG (repesz-romboló), betonromboló, HE-RA (rakéta-póthajtásos nagy romboló erejű és repesz-romboló), vegyi, taktikai nukleáris és DPCIM (kettős célú továbbfejlesztett hagyományos lőszer).

  Az ágyúhoz használt, 3OF43 kódjelű lövedékkel ellátott általános repesz-romboló osztott lőszer súlya 110 kg, ebből 17.8 kg maga a robbanó anyag. Maximális lőtávja teljes hajítótöltettel 37.5 km, csökkentett hajítótöltettel 25.4 km.

  A 3OF44 kódjelű lövedékkel ellátott, rakéta-póthajtásos 3VOF35 kódjelű oszott lőszer súlya 102 kg, melyből 13.3 kg a robbanó anyag. Maximális lőtávja 47.5 km, csőtorkolati sebessége 960 m/s.

  A 3VO15 kódjelű teljes hajítótöltettel és 3OV16 kódjelű csökkentett hajítótöltettel ellátott DPCIM osztott lőszer súlya 110 kg. Lövedéke 24 db robbanótöltetet tartalmaz, melyek egyenként 1.4 kg súlyúak, amiből 0.23 kg maga a robbanóanyag, maximális lőtávja 30.4 km.

  Működés
  Az önjáró ágyú egy nagy, motor-rásegítéses töltőberendezéssel lett ellátva. Ezzel elérhető az 1.5 lövedék/perces tűzgyorsaság. Az ágyúkezelő a géptest bal hátsó részén kapott helyet, innen vezérelhető az irányzás is. Az emelkedési szög hidraulikus, míg az oldalszög beállítása elektronikus vezérlést kapott. Az irányzás történhet manuális módon is, esetleges áramszünet esetén. A 2SZ7 nem lett ellátva fedélzeti segédhajtóművel, így tüzelés közben a főhajtóműnek járnia kell az energiaellátás érdekében. Mivel az ágyú elsütésének pillanatában olyan erők szabadulnak fel, melyek könnyedén cselekvőképtelenné tehetnek egy közelben tartózkodó embert, ezért a Pion-t felszerelték egy figyelmeztető hangrendszerrel, mely rövid figyelmeztető hangokat ad ki 5 másodperccel a fegyver elsütése előtt. Mozgás közben az ágyúcsövet manuálisan rögzítik. A 14 fős személyzettel ellátott 2SZ7 Pion 5–6 perc alatt tűzkész, 3–5 perc alatt pedig menetkész állapotba hozható.

  Harcászati-műszaki jellemzők
  • Emelkedési szög: 0°-tól 60°-ig
  • Oldalszög: 30°
  • Hasmagasság: 0,40 m
  • Gázlómélység: 1,2 m
  • Talajnyomás: 0,8 kg/cm²
  • ABV védelem: Igen
  • Tűzgyorsaság:
   • 8 lőszer 5 perc alatt
   • 15 lőszer 10 perc alatt
   • 24 lőszer 20 perc alatt
   • 30 lőszer 30 perc alatt
   • 40 lőszer egy óra alatt
  "
   
  antigonosz likes this.
 7. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  ahhoz már mennyit kellett inni, hogy valaki ránéz erre a monstrumra és a bazsarózsa szó jut eszébe!? :)
   
  ghostrider likes this.
 8. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  A régi szovjet szabályzatok szabták meg a tüzérségi eszközök elnevezését virágokról. A térképekre berajzolt és bemért tüzérségi tüzelőállások is virágneveket kaptak.
   
 9. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Az emberarcú szocializmus okozhatta.:D
   
  gacsat likes this.
 10. gacsat

  gacsat Well-Known Member

 11. boki

  boki Well-Known Member

  Újból hadrendben a 2Sz7M- "Malka"

   
  gacsat, ijasz, fishbed and 3 others like this.
 12. oregbogaras

  oregbogaras Well-Known Member

  gacsat likes this.
 13. gacsat

  gacsat Well-Known Member

 14. oregbogaras

  oregbogaras Well-Known Member

  Bár nagy romboló erő, de alacsony tűzgyorsaság. Egy alacsony intenzitású konfliktusban irányított lövedékkel valóban hasznos lehet.
  Szerintem
   
 15. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Talán olcsóbb, mint a Tocska.
   
 16. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  https://en.wikipedia.org/wiki/Al-Fao
  Irak is fejlesztett nagyobbacska ágyút.(Vagy inkább Dél Afrika,+ Bull)-Spanyolok is dolgoztak egy 203milis ágyutarackon,szintén Bull terv volt.
   
 17. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Ez messze nem a legnagyobb ágyúja az oroszoknak. Volt valami lánctalpra applikált hajóágyújuk is. Mondjuk az rossz volt, de a november hetediki felvonuláson jól nézett ki.
   
  Celebra likes this.
 18. oregbogaras

  oregbogaras Well-Known Member

  2B1 OKA 420 mm
  https://en.wikipedia.org/wiki/2B1_Oka
   
 19. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  A 203 milliméteres2SZ7 (Pion) önjáró löveg A szovjet konstruktőrök a 2SZ7 (Pion) típusjelű 203 milliméteresönjáró löveg fejlesztését a 60-as évek végén kezdték meg, a szovjet haderő a 70-es évek közepén rendszeresítette. A 46 tonnatömegű tűzeszköz nagy lőtávolsága révén a katonai körzetek tüzérhadosztályainak löveganyagát képezte. A konstruktőrök a 203 mm űrméretű, 2A44 típusjelű lövegcsövet a hermetikusan zárt, hét futógörgővel ellátott speciális alváz hátsó részére szerelték. A lövéskor fellépő az alvázra és a futógörgőkre ható jelentős hátrasiklási energia hatásának kiküszöbölésére a löveg hátsó részére szerelt, lövés előtt hidraulikus szerkezettel leereszthető támasztólap szolgál. A löveg vízszintes irányzási határa ±15°, míg függőleges irányzási határa 060°. Az önjáró löveg kiszolgálását 14 fős kezelőszemélyzet hajtja végre. 7 fő a tűzeszköz közvetlen kiszolgálását végzi, míg 7 fő a lőszerek előkészítését hajtja végre. A tűzeszköz 5-6 perc alatt tűzkésszé és 3-4 perc alatt menetkésszé tehető. A félautomata töltőberendezéssel ellátott löveg tűzgyorsasága 2,5-3 perc/lövés. A tűzeszköz 4 lövedéket és a hozzá tartozó tölterendszert képes szállítani, a lőszer-javadalmazás többi részét lőszerszállító gépjárművek szállítják a tüzelőállásba. Az önjáró löveg hagyományos RRO, vegyi kazettás és atomlőszer kilövésére alkalmas.
  atomlövedék lőtávolság 43,5 km, (25 kilotonnahatóérték).
   

Ezen oldal megosztása